Epstein datoteke: Medijsko izvještavanje o smrti milijardera otvara nova pitanja

Epstein
15 komentara

Smrt ozloglašenog seksualnog prijestupnika dovela je do vala upitnih narativa

Dokumenti objavljeni istražnoj jedinici RT-a The Detail (”Detalji”) prema zakonima o slobodi informacija otkrili su kako su se u danima nakon misteriozne smrti Jeffreyja Epsteina, službenici američkog zatvorskog ureda trudili o razjašnjavanju priče o njegovom navodnom samoubojstvu. Istodobno su koristili priliku za vođenje PR rata, zatrpavajući medije potencijalno lažnim pričama o njegovoj smrti, od kojih mnoge traju do danas.

Rano ujutro 10. kolovoza 2019., stražari Metropolitanskog popravnog centra pronašli su Epsteina kako ne reagira u svojoj zatvorskoj ćeliji, gdje je čekao suđenje zbog optužbi za seksualnu trgovinu djecom. Potom je hitno prevezen u bolnicu, prije nego što je proglašen mrtvim u 6:39 ujutro.

Deklasificirani zapisi koje je analizirao The Detail pokazuju da je, iz nejasnih razloga, tek nakon gotovo sat i pol službenici BoP-a obavijestili Ministarstvo pravosuđa (DOJ) da je Epstein odveden u bolnicu nakon još jednog očitog pokušaj samoubojstva. Interna e-pošta, od 7:52 ujutro, bilježi primitak teških vijesti, međutim, “nisu date nikakve druge informacije”, a BoP se obvezao da će nas “ažurirati kako više informacija bude dostupno”. Naravno, do tada je već odavno bio mrtav.

Tri sata kasnije, dužnosnici Ministarstva pravosuđa primali su “sve mahnitije pozive” od Epsteinovih odvjetnika, jer su “u tisku vidjeli informacije” u kojima oni i samo Ministarstvo pravosuđa nisu sudjelovali.

“Moramo znati što je prije moguće osnovne činjenice kao što su vrijeme i uzrok smrti na apsolutnom minimumu. Prošli su sati otkako je ovo javno prijavljeno,” molio je službenik Ministarstva pravosuđa u e-poruci zatvorskim službenicima. “Molimo vas da nas obavijestite kada možemo očekivati da ćemo dobiti pismeno izvješće o tim osnovnim činjenicama ili kada možemo imati poziv da tu informaciju prenesemo njegovom odvjetniku. Izuzetno je frustrirajuće morati im reći da imamo manje informacija od medija.”

Ministarstvo pravosuđa je vrlo brzo postajalo sve više frustrirano, a jedan je dužnosnik ljutito izjavio da je “iskreno nevjerojatno” da se izdaju javna priopćenja za javnost u vezi s Epsteinovom smrću koja sadrže informacije koje se nisu dijelile privatno, posebno s obzirom na to da američki maršali nisu mogli doći do BoP. Jedan od razloga za ovaj zid šutnje možda je bio što su njegovi djelatnici provodili toliko vremena ispunjavajući zahtjeve medija.

Među dosjeima je niz zahtjeva za komentarima velikih novinskih kuća, uključujući Daily Beast i TMZ. Detaljna pitanja, kao što su je li Epstein bio pod nadzorom, je li bio sam u ćeliji i što se objesio, ignorirana su. Međutim, gotovo odmah Kazneno-popravni centar, a zauzvrat BoP, počeli su pomicati granicu da je milijarder počinio samoubojstvo, prije nego što je provedena bilo kakva interna ili vanjska istraga.

Službene izjave objavljene medijima kasnije tog dana upućuju na to i navode da FBI istražuje “incident”, iako se, začudo, ne spominje istraga Ureda u sličnoj izjavi izdanoj Epsteinovim predstavnicima. Što je od ovoga proizašlo nije jasno, a zapravo je to aspekt koji je danas prilično zaboravljen, unatoč tome što se u studenom 2019. naširoko izvještavalo da je FBI imao razloga razmotriti potencijalni “zločinački pothvat” u Epsteinovoj smrti.

Dok su se svjetski mediji počeli baviti pričom o samoubojstvu, također je izdano priopćenje njujorškim sudovima i višim sucima, u kojem se ispravno i jasno navodi da “nema preliminarnih izvješća koja identificiraju točan uzrok smrti” i “obdukcija je na čekanju.”

Prilično ironično, i sami dužnosnici BoP-a bili su očito zbunjeni koliko informacija štetnih za priču o samoubojstvu curi iz Kazneno-popravnog centra u medije. U večernjim satima 10. kolovoza, njegov šef Hugh Hurwitz proširio je članak o Breitbartu, koji se i sam temelji na Reutersovom članku, objavljenom ranije tog dana u kojem izvještava kako stražari zaduženi za držanje na oku Epsteina nisu proveli redovite 30-minutne provjere zatvorenika, suprotno standardnim procedurama.

“Odakle im te informacije? Nevjerojatno”, jadao se Hurwitz.

Bila je to doista izvanredna analiza, što je službeno potvrđeno tek nekoliko dana kasnije, kada su dvojica dotičnih stražara optužena za krivotvorenje evidencije kako bi prikrili činjenicu da su znatan dio svoje smjene proveli pregledavajući internet i spavajući, među druga nepoštivanja svojih osnovnih dužnosti. Ako je izvor curenja ikada identificiran, objavljeni radovi to ne bilježe.

Par je optužen, ali im je 13. prosinca 2021. dopušten izlazak na slobodu; razvoj događaja nije objavljen sve do dva i pol tjedna kasnije, slučajno dan nakon što je Ghislaine Maxwell proglašena krivom za vrbovanje i trgovinu mladim djevojkama za seksualna zlostavljanja od strane Epsteina. Hurwitz je smijenjen sa svoje dužnosti devet dana nakon Epsteinove smrti, iako je jednostavno premješten na drugo mjesto unutar BoP-a.

U svakom slučaju, Metropolitanski popravni centar nastavio je curiti osjetljive informacije poput sita, na veliku žalost visokih dužnosnika BoP-a. Na primjer, 12. kolovoza, Hurwitz je ponovno izrazio konsternaciju zbog medijskog izvještavanja, kada je CNN izvijestio da jedan od časnika Epsteinove jedinice nije “punopravni” popravni časnik. Nejasno je zašto je upravo ovaj isječak toliko naljutio redatelja.

Ipak, može se samo zamisliti apopleksija i panika koja je izbila u cijeloj agenciji kada je 15. kolovoza Washington Post izvijestio, na temelju izvora upoznatih s Epsteinovom obdukcijom, da mu je slomljeno nekoliko kostiju na vratu, uključujući hyoid, što je “više uobičajeno kod žrtava ubojstva gušenjem” nego vješanje.

To je razumljivo dovelo do navale novinarskih zahtjeva za kopiju obdukcijskog izvješća. BoP je zauzeo izuzetno tvrd stav, s dopisom o internim javnim odnosima u kojem se sve osoblje upozorava: “Definitivno NE odgovarajte nijednom novinaru o ovome.” Sve što je ponuđeno kao odgovor na ove upite bila je generička izjava glavnog državnog odvjetnika Williama P. Barra, u kojoj se uvjerava da će istraga biti otvorena.

Svaka zabrinutost u BoP-u nesumnjivo je ublažena već sljedećeg dana, kada je glavna medicinska istražiteljica Barbara Sampson objavila da je Epsteinova smrt doista bila samoubojstvo.

Forenzički patolog dr. Michael Baden, kojeg je Epsteinov brat milijarder unajmio da prati njegovu autopsiju, osporio je tu presudu. Dva mjeseca kasnije rekao je za Miami Herald da je patolog koji je vodio obdukciju u početku “imao problema” s utvrđivanjem da se Epstein objesio prije nego što je ova presuda konkretizirana iz razloga koji nikada nisu objašnjeni.

Baden, koji je izvršio više od 20.000 obdukcija, zabilježio je kako je Epstein pronađen “odavno mrtav”, ali čuvari nisu fotografirali mjesto događaja, već su pozvali hitnu pomoć, dopuštajući saveznim vlastima kršenje utvrđenog protokola, nakon čega su brzo iznijeli tijelo iz zatvora, što ne bi trebali učiniti jer to uništava dokaze.”

Potvrdio je da je Epstein pretrpio brojne prijelome na vratu koji su mnogo više u skladu s ubojitim davljenjem nego vješanjem. Doista, prije sudski patolog nije naišao na takve lomove na obješenoj žrtvi tijekom svoje 50-godišnje karijere.

Baden je proširio ove optužbe u siječnju 2020. u opsežnom intervjuu za 60 Minutes, ispitujući kako se Epstein, visok gotovo 182 cm i mase gotovo 84 kg, mogao objesiti s donjeg ležaja i zašto nije koristio druge materijale u ćeliji kao ligature, kao što su žice ili cijevi iz aparata za apneju u snu, koji su bili jači i duži. Baden je također primijetio da fotografije snimljene nakon smrti prikazuju boce i lijekove koji su misteriozno ostavljeni uspravno na gornjem krevetu.

Od siječnja 2022., gotovo godinu i pol kasnije, Epsteinova smrt ostaje trajni misterij, ako ništa drugo, istina o tome što se dogodilo tog kobnog jutra čini se sada dalje nego tada.

No, u najmanju ruku, ova serija članaka razotkrila je ogromnu korupciju u srcu BoP-a i Metropolitanskog popravnog centra, te neograničenu spremnost pojedinaca unutar obje institucije u pogledu zamagljivanja i vrte priče velike i male za korist svojih agenda.

Epsteinov rančEpsteinovo samoubojstvoGhislaine Maxwelljeffrey epstein
Pretplatiti se
Obavijesti o
15 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
roko
2 godine prije

Nitko jos nije napravio 3D njegove zatvorske sobe i opisao kako se on mogao objesiti. Ja ne vijerujem u samoubojstvo. On je bio kriminalac ali on je znao mnogo o americko-engleskom kriminalnom establismentu koji su na samom vrhu vlasti. Smetao im je kao svjedok, mogao je biti krunski svjedok i povuci mnoge za sobom u provaliju i morao je nestati. U Spanjolskoj su zatvorske vlasti objavile da se u njihovom zatvoru ubio McAfee i u to se nesmi sumnjati. Tako radi na zapadu, u njihov pravni sustav se nesmi sumnjati. Tako je receno njihovim novinarima. U zemjama koje nisu zapadne njihov pravni sistem se treba destabilizirati i sumnjati, odgojiti narod da sumnjaju u sudske presude. Koliko svake godine nasilno umre ili se úbije” zatvorenika po zapadnim zemljama? Ne znam ni ja. Moja prepostavka da ih ima prilican broj i o tome se ne pise. Novinari o tome nesmu pisati. U… Čitaj više »

Max
2 godine prije

Nitko sam sebi ne iščupa grkljan prlikom vješanja.

neznanje
2 godine prije

Na kojem je jeziku pisan ovaj članak. Ovo nije hrvatski. Pola toga je nerazumljivo.

Mali zloco
2 godine prije

Kome je zanimljiv clanak o tamo nekom manijaku i pedofilu,kazvrsio je onako kako je zasluzio.

bruegel the elder
2 godine prije

“Istina je voda duboka”.

petar schroder
2 godine prije

Kod njega su isli svi pedofili koji imaju veze sa coronom. Njegov advokat ga je posjetio dan prije u pritvoru , i kako on kaze bio je spreman da saraduje sa sudom i da kaze istinu .tko je sve bio na LOLITA OSTRVU a imao je snimke sstari bogati pedofila i mladi djevojaka Bill Gates je 17 puta bio na ostrvu, a i Klinton i svi drugi pedofilski mocnici.On je smaknut da ne progovori.Mene samo interesuje tko je taj BORIS NIKOLIC koji je upoznao njega i bill Gates O Borisu se zna da je studirao u Zagrebu i onda nastavio karjeru u Americi .Jedno vrijeme je bio sef BILL GATES LABORA To je bio tajni labor.Odbio je Epstein testament da sa njim raspolaze.Zasto je Epstein ostavio njemu testament?, a on je to odbio.

sretni prst
2 godine prije

Lik uziva na nekom ostrvu i smije se budalama koji vjeruju u TV bajke…

Boris
2 godine prije

Čujte Logično, ja njemu ne bih dao ni naslov, a kamoli posvetio ovoliki članak. Što se mene tiče nek trune u zemlji, nek ga izjedu i provare insekti, nek mu duša pati vječno u paklu, nek ga zaborav zaboravi. Govno, monstrum demokratski klintonovski, uh kako bi ga ja tuko i mrcvario, a za poslijednji objed bih mu dao hamburger iz McDonaldsa i Red Bull.Slava onome ko ga je dokrajčio, a za razlog me nije briga, mislim na te tajne o američkoj iskvarenoj demokratskoj eliti.

Tom
2 godine prije

Mosadov agent nek gori u paklu

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI