Erdogan: “Ne postoji umjereni islam. To je izmišljotina Zapada”

Erdogan za govornicom
76 komentara

Predsjednik Turske odbacuje postojanje takozvanog “umjerenog islama” i tvrdi kako je to instrument Zapada koji se koristi protiv muslimana.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je u četvrtak kritizirao je izjave saudijskog princa Mohammeda bin Salmana i rekao da takozvani “umjereni islam” ne postoji i kako je to instrument Zapada koji samo slabi vjeru u muslimana.

“Nedavno je koncept umjerenog islama dobio veliku pozornost. Ali ovaj pojam i koncept je nastao na Zapadu. Islam ne može biti umjeren ili neumjeren. Islam je samo jedan“, rekao je Erdogan tijekom govora pred Organizacijom islamske suradnje.

Njegove izjave su odgovor na vrlo upitne tvrdnje saudijskog krunskog princa Mohammada bin Salmana, koji je 24. listopada, tijekom gospodarskog foruma u saudijskom glavnom gradu Rijadu, najavio početak procesa povratka “umjerenom islamu, otvorenog svijetu i drugim religijama”.

Turski predsjednik je inzistirao da je Zapad izumio ovaj pojam kako bi oslabio islam i pokušao promijeniti neke njegove aspekte, da bi potom predstavio zapadnjačku verziju ove vjere.

Isto tako, Erdogan je podsjetio na saudijskog krunskog princa da je licemjerno govoriti o navodnom umjerenom islamu kada u njegovoj zemlji žene ne mogu voziti automobil, pri čemu ga je podsjetio da u islamu nema takvih ograničenja.

“On govori o umjerenom islamu, ali ne dopušta ženama da voze. Ima li ikakvih ograničenja u islamu koja brane vožnju žena? Naravno da nema”, rekao je Erdogan.

Saudijskom Arabijom monarhijom vlada dinastija Al-Saud, dok stanovnici žive pod nizom zakona i propisa koji se temelje na ekstremističkoj vehabijskoj ideologiji. Osim toga, saudijski režim je na popis terorističkih organizacija uvrstio i Muslimansko bratstvo, panislamističku muslimansku organizaciju koja navodno zagovara politički islam i dobru međusobnu  suradnju.

Turski predsjednik Erdogan i gotovo cijela vladajuća turska Stranka pravde i razvitka su članovi ili simpatizeri Muslimanskog bratstva i ideologije ove organizacije. Stoga ne čudi da se dvije tvrdolinijaške struje među sunitima međusobno optužuju za “skretanja” i pogrešno tumačenje “čistog islama”.

Što se tiče saudijskog krunskog princa Mohammada bin Salmana, malo je vjerojatno da on zaista želi provesti radikalne reforme koje bi umanjile utjecaj vehabijskog klera u zemlji. Male kozmetičke promjene su dozvola ženama da voze automobile, ali tek od 23. lipnja 2018. Rijad uvjerava javnost kako žene koje u međuvremenu prekrše ovo pravilo neće ići u zatvor, ali će morati platiti kaznu od 133 do 239 dolara. I to je nešto, uvijek ako je istina, jer će se bogate saudijske žene moći voziti i pri svakom ”prekršaju” uzeti par stotina dolara i gurnuti ih u ruku ”šerijatskoj gardi” ili Mutaweenima, policiji ”Odbora za promicanje vrlina i sprečavanje grijeha”.

Najava promjena i inicijativa koja će navodno ”poboljšati” prava žena sadrži dozvolu ženama da posjećuju stadione, ali se Mohammad bin Salman dalje od ovoga nije usudio ići. Krunski princ je svjestan činjenice da mu za preuzimanje prijestolja treba podrška vjerskih poglavara i sigurno im se neće zamjerati, obzirom da je sve više glasina, čak iz visokih izvora, kako će kralj Salman ubrzo abdicirati i prepustiti vlast sinu koji ionako drži sve poluge vlasti kraljevstva u svojim rukama.

Veliki saudijski blef – Rijad kreće putem umjerenog islama

islam
Pretplatiti se
Obavijesti o
76 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
khameni bin saud
6 godine prije

sultan bi opet kalifat

cigo
6 godine prije

sve religije sluze jednom cilju a to je naravno biti sluga “boziji” a tek onda dolazi suti i trpi dok si ziv jer kad odes na onaj svijet dobivas na lotto.sto vise trpis to veci dobitak.paradis pun prostitucije i sveg sto pozelis,…pljuc…zar i danas narod na to pada??
ne da nemam postvanja pema onim jadnicima koji od srca vjeruju al stvarno danas vjerovati u boga,…ma bjeeeez

17 novembar
6 godine prije

zato imaju umjereni pobunjenici

Georgij Žukov
6 godine prije

Islam je manipulacija koja sluzi iskljuvico za sisanje muslimanskih ovaca , bas kao krscanstvo koje sluzi za sisanje rimokatolikio -pravoslavnih ovaca i ovana , koji stoljecima stoje na brvnu i jedni drugima razbijaju muslimansko rimokatolicko pravoslave glave , dok im ovce pastva sisa a cesto i hebe .

samo ćaća
6 godine prije

kada to kaže Erdogan zaista zvuči lišeno bilo kakve sumnje….ne postoji dakle umjereni Islam…kao što ne postoji ni radikalni Islam….

Jupiter
6 godine prije

Ne postoji umeren ili ne umeren islam. Islam je međudržavna ideologija koja propagira stvaranje kalifata u svim neverničkim zemljama.Islam je politički pokret koji svi vernici treba ta prate , pri čemu granice ne prestavljaju političku prepreku.

Ivan1
6 godine prije

Erdogan je dobro rekao. Zapad Islam povezuje s terorizmom i ekstremizmom.
Zabluda.

Konstantin
6 godine prije

Uhhh … a ja pomislio da se ova “lujka” umirila?!? Kad gle lika ponovo tera vodu na mlin onima koji upravo i hoce da eskalira Blistok (a boga mi ni Balkan nije “daleko”! Dakle ponovo nevreme … ssmo pitanje je gde ce sada eskalirati?

Hari1
6 godine prije

“Islam je samo jedan” – Točno, no interpretacije Islama su mnoge. Što je čovjek korumpiraniji, to mu je interpretacija Islama također korumpiranija. U današnje doba korupcija je jako raširena, pa postoji vrlo velika vjerojatnost pogrešne interpretacije. Zato se islamistima može preporučiti umjerenost. Kao dokaz se mogu uzeti događaji poput osvajanja nakon Muhameda, Osmanska okupacija u srednjem vijeku koju su osjetili narodi s ovih prostora, relativno nedavno stvaranja Islamske Države, prijetvorno djelovanje Saudijske Arabije i sl.

“Stoga ne čudi da se dvije tvrdolinijaške struje među sunitima međusobno optužuju za “skretanja” i pogrešno tumačenje “čistog islama”.” – Oni su prvenstveno političari, a ne duhovni autoriteti. Potonjima treba prepustiti procjenu što je to ispravno tumačenje.

Marsal
6 godine prije

Moja religija se zove “Nemoj raditi nikome ono sto ti ne bi volio da tebi neko drugo uradi”

Ive
6 godine prije

Kada po svijetu poglavito po Evropi pocmu djelovati Turski talibani biti ce gadne frke.

Ive
6 godine prije

Islam i islamisti 1400 godina (od nastanka) ratuju protiv svih religija i ideologija a pobili su najvise ljudi u ime ideologije i religije.

Mira
6 godine prije

Erdogan je u pravu.Islam je Islam,je Islam.Nema radikalnog,konzervativnog,modernog,umjere og,neumjerenog,vise,manjeg Itd.Islama.Ili si musliman I vjerujes i zivis Islam ili se izgovaras sa Islamom pa radis terrorizam,modernizam,diktaturu itd.

Georgij Žukov
6 godine prije

Skoro 500 godina pravila i teorije arapskih seika kao i tumacenja generacija lenjih i beskorisnih vjerskih vodja krojila su gradjansko i krivicno pravo Turske .
Oni su oblikovali Ustav ,pravila zivota svakog Turcina , njegovu ishranu,vrijeme ustajanja i odlaska na spavanje , izgled njegove odjece , ponasanje zene koja mu je radjala djecu , ono sto ce uciti u skoli , njegove obicaje , misli pa cak i najintimnije navike.
Islam ta teologija nemoralnog arapina ,mrtva je stvar .Ona je mozda sluzila plemenima u pustinji ali ne umije sluziti modernoj i naprednoj drzavi.Religija nije bog , takav bog ne postoji !.
To su samo okovi kojima vjerske vodje i losi vladari ogranicavaju pravo naroda na slobodu .
Vladar koji treba religiju je slabic a slabici ne treba da vladaju .

Mustafa Kemal Atataürk

senad
6 godine prije

covjek je u pravu, jer islam ne moze biti umjeren – ili je neumjeren, ili nije islam!

Sinisa
6 godine prije

Sta je umjereni islam?
Mini suknja,rani dolazci kuci u 5/6 u jutro,samovolja i ne postovanje,alkohol,cigarete,bigamija do besvijesti,neposjecivanje hramova vjere,roditelji u starackim domovima….
I ja sam umjereni Pravoslavac,velikim dijelom navedenog.
Nije dovoljno reci ja sam Pravoslavac,vjeru treba prije svega upraznjavati.

Zvrk
6 godine prije

u tom slučaju je i radikalni islam izmisljotina zapada.

Hrvat
6 godine prije

Šiiti su normalni muslimani. Ostale sekte Islama ubijaju u ime vjere, čak i u 21. stoljeću

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI