EU pučističkoj oporbi u Venezueli dodijelila ”Nagradu Saharov”

Protesti u Venezueli
23 komentara

Oporba Venezuele je dobitnik ”Nagrade Saharov” 2017. godine, odlučio je Europski parlament u Strasbourgu.

Venezuelanska oporba je dobila najviše glasova, a drugi finalisti su bili gvatemalska braniteljica ljudskih prava Aura Lolita Chavez Ixcaquic i eritrejski novinar i dramaturg Dawit Isaak.

Kandidaturu desničarske oporbe Venezuele je promovirala Europska pučka stranka (EPP) i liberalna skupina ALDE u Europskom parlamentu. Nagrada, koja iznosi 50 000 eura, otkriva čvrste veze između EU i oporbe u Venezueli, uključujući čelnike nasilnih uličnih prosvjeda od 2014. do ljeta ove godine u kojima je živote ukupno izgubilo preko dvije stotine ljudi, a više od 10 000 ih je ranjeno.

Unatoč svemu, Europski parlament je nagradu dodijelio oporbenoj većini u parlamentu Venezuele i ”političkim zatvorenicima”, odnosno organizatorima nasilnih prosvjeda, blokada autoputova i glavnih prometnica u Caracasu i drugim gradovima u zemlji.

Prošle je godine su ”Nagradu Saharov” dobile Nadia Murad i Lamiya Aji Basha, dvije žene, pripadnice zajednice Jezida, koje su preživjele zatočeništvo ”Islamske države”.

”Nagrada Saharov” je godišnja nagrada koju Europski parlament dodjeljuje u čast pojedincima ili organizacijama ”koji su posvetili svoje živote za obranu ljudskih prava i sloboda”. Nagrada je nazvana po ruskom znanstveniku i disidentu Andreju Saharovu, a dodjeljuje se od prosinca 1988. godine.

Raskol u oporbi

Nakon nedavnih regionalnih izbora, na kojima je socijalistički PSUV vlade Nicolasa Madura pobijedio u 18 od 23 savezne države, jedan od glavnih vođa oporbe i bivši guverner savezne države Miranda, Henrique Capriles, priopćio je da napušta Koaliciju demokratskog jedinstva (MUD), savez oporbenih stranaka kojoj je pripadao.

Naime, Henrique Capriles je od socijalista izgubio izbore u svojoj utvrdi, saveznoj državi Mirandi, a na glasanje je, unatoč pozivu na bojkot od strane oporbe, izašlo 62% od ukupno upisanih birača.

FOTO – Rezultati regionalnih izbora održanih u saveznim državama sredinom ovog mjeseca – 18 PSUV / 5 MUD

Rezultati izbora u Venezueli
Rezultati izbora u Venezueli
Europski parlamentNagrada Saharovoporba
Pretplatiti se
Obavijesti o
23 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
elijah magnier
6 godine prije

Znači li to da će slijedeće godine nagradu dobiti Predsjednik Katalonije!?

Kajzer Soze
6 godine prije

Ako je Obama mogao da dobije Nobela za mir u trenutku dok je vodio tri rata u tri okupirane zemlje onda za ove nisam ni iznenađen !

bbbb
6 godine prije

Mašala ja lijepe preovladavajuće boje nad tamom……….

Piretis
6 godine prije

Ako im je kriterij bio nagraditi one koji naprave veći kaos i skrive više žrtava mogli su komotno nagradu dodijeliti i pokretu Boko Haram.

Sinisa
6 godine prije

A ima li iko normalan da ga EU i USA podrzavaju, sve neki manijaci i nasilnici; sta se bre desava kod vas tamo u EU???

davor
6 godine prije

dno dna…još malo dublje i pronaći će naftu

mars
6 godine prije

Postoji li kakva “nagrada Strihninov”? Ako postoji, podhitno im je dodijeliti, tj. podijeliti.

Miljenko
6 godine prije

Tako su rasturali yugu dio po dio da bi je opet dio po dio ekonomski okupirali

Konj
6 godine prije

Uskoro ces moci nobela na pijaci da nadjes ..toliko i vrijedi sad.

igor
6 godine prije

Da smo sad u Drugom Svetskom Ratu, SS Divizije bi dobile nagradu Amnesty International.

Crni žutokljunac
6 godine prije

Da nije žalosno,bilo bi tragikomično!Hipnoza nad masama je očito jako močna,a od te mase samo se čuje glasno blejanje.Pojedinci koji se drugačije glasaju su premalobrojni i još uvijek ne predstavljaju ozbiljnu prijetnju sistemu.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI