Guverner Floride planira osnovati civilnu gardu

Ron DeSantis Guverner Floride
9 komentara

DeSantis je u četvrtak iznio ideju kao način za daljnju potporu Nacionalnoj gardi Floride tijekom izvanrednih situacija, poput uragana. Nacionalna garda Floride također je odigrala ključnu ulogu tijekom pandemije u provođenju testova na Covid-19 i distribuciji cjepiva.

No, s obzirom na rastuću napetost između republikanskih država i Bidenove administracije oko Nacionalne garde, DeSantis je također rekao da ova jedinica, nazvana Državna garda Floride, “neće biti opterećena saveznom vladom”. Rekao je da će mu ta snaga pružiti “fleksibilnost i sposobnost potrebnu da odgovori na događaje u našoj državi na najučinkovitiji mogući način”. DeSantis predlaže da se krene s dobrovoljačkim snagama od 200 civila, a od državnog zakonodavstva traži 3,5 milijuna dolara za troškove pokretanja za njihovu obuku i opremanje.

Države imaju moć stvoriti obrambene snage odvojene od nacionalne garde, iako je ne koriste sve. Ako Florida krene naprijed s DeSantisovim planom za ponovno uspostavljanje civilnih snaga, postala bi 23. aktivna državna garda u zemlji, rekao je DeSantisov ured u priopćenju za javnost, pridruživši se Kaliforniji, Teksasu i New Yorku. Ove straže su malo poznate pomoćne snage čije porijeklo datira još od pojave državnih milicija u 18. stoljeću. Dok države i Ministarstvo obrane dijele kontrolu nad Nacionalnom gardom, državne garde su isključivo u ovlasti guvernera.

Prijedlog DeSantisa dolazi nakon direktive ministra obrane Lloyda Austina koja upozorava da će pripadnicima Nacionalne garde koji se odbiju cijepiti protiv koronavirusa biti uskraćena plaća i zabranjeno im trenirati. Guverner Oklahome Kevin Stitt, republikanac, zatražio je izuzeće za članove garde u svojoj državi, što je Austin odbio.

Demokrati na Floridi odmah su izrazili uzbunu zbog DeSantisove objave. Američki zastupnik Charlie Crist, koji se natječe kao demokrat da izazove guvernera 2022. godine, tvitao je: “Nijedan guverner ne bi smio imati vlastitu tajnu policiju”.

Državna senatorica Annette Taddeo, još jedna gubernatorska kandidatkinja, napisala je na Twitteru da je DeSantis bio “želi diktator koji pokušava napraviti svoj potez za svoju vlastitu miliciju osvetnika kakvu smo vidjeli na Kubi”.

Državna garda Floride stvorena je 1941. tijekom Drugog svjetskog rata kao privremena snaga koja je popunila prazninu koja je ostala za sobom kada je Nacionalna garda Floride raspoređena kao pomoć u američkim borbenim naporima. Raspuštena je nakon završetka rata, ali je ovlast guvernera da uspostavi državne obrambene snage ostala.

“Ponovna uspostava Državne straže Floride omogućit će civilima iz cijele države da budu obučeni u najboljim tehnikama hitnog odgovora i da imaju sposobnost mobilizacije vrlo, vrlo brzo”, rekao je DeSantis tijekom posjeta Pensacoli u četvrtak.

Državne straže obično se raspoređuju da reagiraju tijekom katastrofe, iako su guverneri pronašli druge razloge da ih pozovu na akciju.

Godine 2015. republikanski guverner Greg Abbott koristio je državnu stražu Teksasa za praćenje saveznih vojnih vježbi u svojoj državi, odgovarajući na ono što je u to vrijeme bila brzorastuća teorija zavjere da savezna vlada koristi parkirališta Walmarta za pripremu za buduće vanredno stanje i policijsku državu. Abbott je rekao da su stražari samo prikupljali informacije kako bi Teksašani bili sigurni tijekom višetjednih vježbi.

Zakon Floride ovlašćuje guvernera da održava obrambene snage kao “neophodne za pomoć civilnim vlastima u održavanju reda i zakona”, što znači da bi DeSantis imao drugu silu koja će odgovoriti na nemire koji bi mogli izbiti u budućnosti. DeSantis je brzo rasporedio Nacionalnu gardu Floride u velike gradove nakon što su izbili prosvjedi i nasilje kao odgovor na ubojstvo Georgea Floyda u Minnesoti.

DeSantis je također stacionirao postrojbe Nacionalne garde Floride na granici između Teksasa i Meksika i poslao ih u Washington, DC, kako bi pomogli u zaštiti američkog Kapitola tijekom inauguracije predsjednika Joea Bidena.

Najava u četvrtak došla je tijekom šireg uvođenja DeSantisovog plana za jačanje Nacionalne garde Floride, koji je uključivao 100 milijuna dolara za financiranje osnivanja tri nove oružarnice, izgradnju novog sjedišta Nacionalne garde za borbu protiv droga i pružanje potpore nacionalnim gardistima Floride koji traže visokoškolske diplome.

IZVOR: edition.cnn.com

FloridaNacionalna gardaRon DeSantis
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Greven
2 godine prije

Poceo raspad usa?

Plavi
2 godine prije

Svaka država mora imati zasebnu vojsku

Mirko
2 godine prije

Drugim rijecima, garda nevakcinisanih 🙂 Bravo De Santis

Mat
2 godine prije

Imaju li balkanske kolonije…..Nationally Gardu?

Max
2 godine prije

Raspad SAD.

MILAN
2 godine prije

GARDA. DA STITI. GRADJANE. ILI DRZI KOD CIJEPLJENJA. ????

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI