fbpx

Huawei svim silama pokušava ostati na europskom 5G tržištu i bori se protiv švedskih ”drakonskih” zabrana

Huawei

Kineski tehnološki div Huawei podnio je žalbu na nedavnu odluku Švedske, koja se odnosila na postupno uklanjanje kineske tehnološke opreme za 5G mreže.

Tužba je poslana Upravnom sudu u Stockholmu, rekao je glasnogovornik švedskog ureda za poštu i telekomunikacije (PTS), a prenose mediji.

Žalba dolazi oko dva tjedna nakon što je regulator telekomunikacija zabranio Huaweiju i manjoj kineskoj tvrtki ZTE s planirane aukcije 5G spektra, zakazane za 10. studenoga i naložio uklanjanje njihove opreme iz postojeće infrastrukture do 2025. Premda kineske tvrtke nisu izričito nazvane sigurnosnom prijetnjom, ipak je kod donošenja odluke korišten zakon koji ”štiti od uporabe telekomunikacijske opreme od trećih strana, koja bi mogla nanijeti štetu švedskim, telekomunikacijskim kompanijama.”

Huawei bi želio odbacivanje odluke PTS-a od strane suda. Zatražio je od švedskog suda provjeravanje krši li takva “drakonska mjera” europske i nacionalne zakone, izvijestio je Bloomberg, pozivajući se na sudske dokumente.

“Stoga želimo da švedski sud provjeri je li odluka donesena odgovarajućim postupkom i u skladu sa zakonom”, rekao je Kenneth Fredriksen, izvršni potpredsjednik Huaweija za Srednju i Istočnu Europu i skandinavsko područje, izvijestio je Reuters. Smatra da zabrana nije dobra za kupce, kao ni za Švedsku općenito.

Uklanjanje kineskog tehnološkog diva pogoduje njegovim sjeverno-europskim konkurentima, Nokiji i Ericssonu, za koje Huawei kaže da bi švedsko tržište moglo pretvoriti u de facto monopol.

Odluka Švedske protiv Huaweija dolazi dok neke europske vlade pooštravaju kontrolu nad sudjelovanjem kineskih tvrtki u pokretanju njihovih 5G mreža. To je uslijedilo nakon navoda Washingtona da bi Peking mogao koristiti opremu Huawei za špijuniranje, nešto što je tvrtka više puta demantirala.

“Huawei nikada nije ni na koji način bio niti najmanja prijetnja švedskoj kibernetskoj sigurnosti, niti će to ikada biti. Izuzimanje Huaweija neće učiniti švedske 5G mreže sigurnijima. Umjesto toga, konkurencija i inovacije bit će ozbiljno ometene“, stoji u izjavama tvrtke, nakon što je Švedska u listopadu uvela zabranu.

Unatoč američkim pokušajima koji su bili usmjereni na istiskivanje kineskog diva iz europskog tržišta, tvrtka je ranije izrazila uvjerenje da će moći dalje služiti europskim kupcima u brzo-razvijajućem 5G sektoru te da će zadržati prisutnost na europskom tržištu. Prošle je godine tvrtka pridonijela s više od 16 milijardi eura europskom gospodarstvu i podržala više od 200.000 radnih mjesta, tvrde najnovija izvješća Oxford Economicsa.

5 6
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
11 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Arion
Gost
Arion
16 dana prije

Samo ih zabranite. Neka idu u Kinu i tamo prodaju to svoje.

Mikojan
Gost
Mikojan
16 dana prije

A ništa, nema druge nego poslužiti se “demokratskim zapadnim slobodno trgovinskim metodama”.
Kupe “Ericsson” i problem tržišta riješen, svi uređaji na EU tržištu pod Ericsson logom, svi sretni i zadovoljni a najviše dioničari koji će se užitati do kraja života tom prodajom.

B.L.
Gost
B.L.
16 dana prije

Kineze treba zaključatu unutar zida i zaboraviti ključ.

Kkk
Gost
Kkk
16 dana prije

Kinezi upravo lancirali raketu sa 13 kom. 6g satelita koji su brzi od 5g mreze 100 puta. Bbc news

Mikojan
Gost
Mikojan
16 dana prije

a američki SKYLINK je koji G?
valjda faxmodem 56k ?

Red Dog
Gost
Red Dog
16 dana prije

Svi se raduju, osim Ericssona.
Jer je bolje biti mali na kineskom trzistu nego veliki na svedskom.
A posto je ovo maslo vlade je Kina najavila moguce sankcije za sve svedske kompanije.
Pa neka se obracunaju sada vlada sa svedskim kompanijama.

Annabella
Gost
Annabella
16 dana prije

Smiješno je kad se Huawei žali na odluke drugih država, a svoj ogromni proboj na svjetsko tržište mogu zahvaliti smiješnim damping cijenama pri čemu im je obilato pomagala kineska država. Nije u redu kad meni rade ono što ja radim njima!!!!! 🤣

Red Dog
Gost
Red Dog
16 dana prije

Po cemu su dumping?
Jeli normalno da telefon kosta 800 – 1 200 dolara, dok laptop 600?
Jobs je isao na branding, da se kupuje status, a ostali su ga sledili.
Dok nisu kinezi razbili to.

erngibenrutnbeurbtee
Gost
erngibenrutnbeurbtee
15 dana prije

Tako jasno i jezgrovito u dvije male rećenice, bravo.

Markan
Gost
Markan
16 dana prije

Jasno na kraju da ce potrošači to sve placati duplo više. Bit ce trgovinski rat. 70% stvari je sa Kineskoj tržišta i neka se naprave ludi i prestanu proizvoditi, vidjet ce te onda sirotinja. Neka svatko pogleda oko sebe doma koliko je stvari iz Kine. Ono u što niste sigurni je iz Kine.

Čajniz
Gost
Čajniz
15 dana prije

5G je mikrovalno oružje DEW s frekvencijom od 60GHz, evo snimke s CNN-a 1985 s prijevodom. https://www.bitchute.com/video/mPKtx4xRrU1x/

POVEZANE VIJESTI

Izbornik