Irački premijer ovlastio vojsku da se protiv ISIL-a bori u Siriji

Haider al-Abadi
9 komentara

Irački premijer Haider Al-Abadi je izjavio kako je naredio oružanim snagama da se bore protiv terorista “Islamske države” i unutar sirijskog teritorija.

U jučerašnjem je Abadi također rekao kako se sa susjednim zemljama Iraka ulažu zajednički napori kako bi se zaštitile granice od bilo kakve prijetnje koju bi mogao predstavljati ISIS.

Premijer je također upozorio različite snage “da ne nanose štetu saveznim snagama ili građanima u Kurdistanu, Kirkuku i spornim područjima, a ako ne poslušaju, posljedice će, bez obzira na počinitelja, biti oštre”.

U međuvremenu, koordinator zračnih udara američke koalicije za takozvanu “borbu protiv ISIL-a”, general Andrew Croft, izjavio kako iračke snage koje se bore protiv terorističke skupine neće ući na sirijsko područje.

Tijekom konferencije za novinare je general Croft odbacio prisutnost proiranskih milicija na iračko-sirijskoj granici između Al-Bukamala i Al-Qaima.

Croft je naglasio da se iračke operacije provode pod nadzorom Bagdada.

Također je rekao da koalicija koju vodi Washington i dalje ima dobre odnose s kurdskim Peshmergama i iračkim snagama.

Tvrdnje generala Andrewa Crofta treba uzeti s rezervom, jer američka koalicija nema nikakvih ovlasti da rukovodi ili zapovijeda pokretima iračkih šiitskih milicija koje djeluju uz sirijsku granicu, niti su prisutne na njihovom operativnom području.

Kurdske YPG snage sporo napreduju sjeverno od Eufrata i upitno je imaju li dovoljno resursa, obzirom da su Kurdi jučer donijeli odluku da snage iz pokrajine Raqqa prebace u kanton Afrin, kako bi se suočili s turskom prijetnjom.

Naime, Turska je ranije rasporedila svoj vojni kontingent na granici s kantonom sjevernom dijelu pokrajine Idlib i provodi izviđanje.

U međuvremenu su se nastavili sukobi YPG snaga s proturskih frakcijama takozvane “Slobodne sirijske vojske”, zbog čega su Kurdi najavili prisilnu mobilizaciju. Sve ukazuju da obje strane provode velike pripreme za sukobe, koji bi mogli eskalirati i u području Jarablusa, Azaza i Al-Baba, a koje je u svom govoru od prije nekoliko dana najavio turski predsjednik Erdogan.

iraq
FOTO – Karta područja Al-Bukamala 5. 11. 2017.

 

VIDEO – Aktivnosti sirijske vojske i saveznika iz južnog pravca (07. 11. 2017.)

Al-BukamalAl-QaimFSAgeneral Andrew CroftISILISISIslamska državaKalifatYPG
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Laki Topalović
6 godine prije

Taman javljaju da su ušli u Al-Qaim, a SAA, Hezbollah da su izbili na Eufrat

antun comb
6 godine prije

na ovom videu, na 3:37 jel to hrvatski RBG-6

Jole
6 godine prije

Gotovo je.Abu Kamal je oslobođen.

elijah magnier
6 godine prije

Znači,ipak je bilo 20 km do cilja.Pesimisti su rekli 45 km i tapkanje na mjestu.

elijah magnier
6 godine prije

Di ste navalili,pod vatrenom kontrolom je.Strpite se još 2-3 dana,

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI