Iran, Rusija i Turska složni oko sigurnih zona u Siriji i zatvorili nebo američkim zrakoplovima

No Fly Zone
30 komentara

Jučer su sudionici pregovora o rješavanju sirijskog sukoba u Astani potpisali memorandum o uspostavi četiri sigurnosne zone u Siriji.

Naime, memorandum je potpisan između zemalja jamaca primirja, Rusije, Turske i Irana.

Memorandum o uspostavi četiri sigurnosne zone u Siriji predviđa stvaranje sigurnih područja kako bi se spriječila izravna vojna konfrontacija.

“Stvaranje sigurnih područja je predviđeno kako bi se spriječili incidenti i izravni sukobi između sukobljenih strana”, stoji u tekstu dokumenta.

Osim toga, države jamci primirja se obvezuju da će u roku od pet dana nakon potpisivanja memoranduma stvoriti radnu skupinu koja će se baviti ovim pitanjem.

Također se očekuje da će se sljedeći sastanak na visokoj razini o Siriji u Astani održati sredinom srpnja, a prije njega će se provesti stručna savjetovanja.

Prijedlog je iznijela Rusija, a prihvaćen je od Turske i Irana, ali se de-eskalacijske zone ne nude bezuvjetno. Predviđeno je da se ove zove uspostave u pokrajini Idlib, sjeverno od grada Homsa, Istočnoj Gouti i na jugu zemlje.

“De-eskalacijske zone imaju cilj odmah zaustaviti nasilje i osigurati uvjete za siguran i dobrovoljan povratak izbjeglica. U sigurnosnih zonama oko tih područja bi bile kontrolne točke i centri nadzora kojima bi zajedno upravljali sirijska vlada i “pobunjenici”.

Iznad sigurnih zona za američku koaliciju uvedena “zona zabrane leta”

Nakon pregovora i postignutog dogovora se novinarima obratio posebni izaslanik ruskog predsjednika Aleksandar Lavrentijev, koji je potvrdio da je donesena odluka o zabrani svih letova zrakoplovnih snaga američke koalicije za borbu protiv terorizma iznad područja za de-eskalaciju sukoba u Siriji.

“U područjima za de-eskalaciju sukoba neće biti letova borbenih zrakoplova, posebno ne onih koalicijskih snaga. To apsolutno ne dolazi obzir, čak ni i uz ili bez prethodne najave. Ovo pitanje je sada zatvoreno”, rekao je Lavrentijev.

U isto vrijeme je Lavrentijev istaknuo da će zrakoplovi američke koalicije moći nastaviti borbu protiv ISIL-a u području Raqqe, pokrajini Deir Ez-Zor i nekim drugim mjestima.

Takozvana sirijska oporba je ljutito napustila sastanak, a dio američkih medija ovaj dogovor vidi kao protjerivanje američkih zrakoplovnih snaga iz Sirije.

Sirijsko Ministarstvo vanjskih poslova je priopćilo da će Damask, koji nije potpisnik ugovora, sigurno pomoći da se prijedlog provede u djelo, iako je ranije ove godine predsjednik Bashar Al-Assad rekao “kako to uopće nije realna ideja”.

No, tada je Assad komentirao nejasne prijedloge američkog predsjednika Donalda Trumpa, koji je predlagao uspostavu sigurnih zona na sjeveru Sirije koje bi čuvale američke trupe i njihovi saveznici, što je prijedlog koji bi tražio angažman znatnih kopnenih snaga američke vojske i dodatna financijska sredstva koja treba odobriti Kongres.

Američki zrakoplovino fly zonesigurne zoneSporazum
Pretplatiti se
Obavijesti o
30 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
hiber
6 godine prije

Dakle, pečatiraju podjelu. Nagradno pitanje, čije će biti području Raqqe, pokrajina Deir Ez-Zor te “neka druga mjesta”.?

panSlaven
6 godine prije

Aj da i to vidimo… a jel i za rakete zatvoreno? A za izraelske obrambene snage?

shumadinac
6 godine prije

Zona zabrane leta za američke avione – zar i to može 😉 Nije to neki uspeh, osigurana mala teritorija u onolikoj Siriji. Ali ko kaže da sigurne zone neće vremenom rasti i proširiti se na celu Siriju :))))) Čujem da se Ameri raspituju da li Rusi organizuju ubrzane kurseve geopolitike.

Weteran
6 godine prije

Avijacija jeste bitne, ali ….
Pobednik je onaj čija čizma i gusenica stoje i kontrolišu konkretan pedalj tla!
U svakom slučaju, treba pomagati Kurde!?

PeroDD
6 godine prije

Je je…i ja sam zatvorio nebo iznad svog dvorišta američkim avionima.

fenix
6 godine prije

Neznam zasto se kritikuje ovo primrje ovo je definitivno prvo primirje koje valja. Nisu Rusi ludi ovo potpuno rasterecuje Saa ka pravcu Deir Zora jucer je Ruski MoD najavijo zvanicno operaciju u pravcu Deira pod nazivom lavanda ( sto je rijetkost da Rusi bilo sto najavljuju) cak su najavili ucostvovanje Ruskih trupa zajedno sa 5 korpusom,Tigrovim snagama i dijelovima ngf-a i 4 divizije takodjer treba da ucestvije stit Kelemuna dakle sve najbolje jedinice u Siriji operacijom rukovode Rusi. Rat se odlucuje u pustinjama Sirije tamo su resursi Saa i Rusi moraju da dodju do njih prije zutih i Demokratije. Kada se rijesi Isil ostaju zeleni sami sa cijelom Saa pa cemo vidjeti.

Michael Collins
6 godine prije

Pa američka avijacija i nije djelovala iznad ovih tzv. sigurnosnih no-fly zona. Ionako daleko najpogubniji napad po SAA i saveznike (tobože “grešku”) su izvršili u Deiru, iznad kojeg i dalje mogu nesmetano vršljati i napadati. Sada su zračna podrška šugavim Kurdima, koji su zamijenili ISIL kao onoga tko će biti brana šijitskom polumjesecu, znači novi saudijsko-izraHELLski korisni idioti.
Turcima potajno treba davati poticaj za sukob sa Kurdima kako bi se bavili time, a u isto vrijeme SAA mora čistiti provincije istočnog Aleppa, istočnog Homsa i Daare-

Michael Collins
6 godine prije

Premalo je ovo no-fly područje da bi se Amerikenjci toliko brinuli. Nigdje ni riječi o Nusri Airways, tj. avijaciji Odabrane rase.
Ako ovo znači spajanje Deira sa ostatkom slobodne Sirije, te čišćenje područja na jugu oko Daare onda je svakako ovo odličan potez. Ali tko jamči da zeleni neće, po svom dobrom običaju, iskoristiti za dovlačenje pojačanja, i ponovnu ofanzivu na drugim frontama kao nedavno u sjevernoj Hami?
Bumo videli, rekli su slepci!

stipa
6 godine prije

Nadam se da ćemo uskoro vidjeti/čuti nešto pozitivno o “svemoćnom” S-400 na djelu

basso
6 godine prije

Sada rusi moraju stvarno istrajati,ako nadleti nato avion odmah ga srusiti.Nato nece u tom slucaju nista smjeti uraditi jer oni ratuju samo protiv slabijih,

elijah magnier
6 godine prije

Promakla vam je informacija da su Rusi dovuki u Siriju A-50 AEW BERIEV –
nešto slično AWACS-u.Mislim prvi put od svog angažmana u Siriji.Očito se
nešto krupno kotrlja.Operacija LAVANDER.Ruski vojnici biti će pomiješani
sa ostalima jedinicama,pa neka napada tko ima volje.Cilj DEZ,možda i
granica sa Irakom-mogućnost spajanja sa PMU.

mario
6 godine prije

E jesu ih zajebali,pa amerikanci u tim podrucjima nisu nikad niti provodili udare.a i ako se odluce napasti nekoga u tim zonama pitanja je samo oce li rusi poslati obično ili oštro upozorenje.zapravo ovo je jos jedna pobjeda turske,koja je zastitila svoje teroriste i moze prakticki zapoceti aneksiju idliba i sjevera koji kontroliraju,a usput im ostaje slobodno tisuce vojnika(terorista)za otvaranje novog fronta.

Grdi
6 godine prije

Pogledajte sliku ……………………. stigla americka demokracija ………………….

Tomica
6 godine prije

Činjenica je da ne znamo kakva je stvarna situacija i odnos snaga a vjerujem da se toliko često mijenja da je nemoguće i upratiti trenutnu situaciju. Igrača, ili bolje rečeno mutikaša, je sva sila. Rijetko, gotovo nikako, se ne spominju GB, Francuska, Danska, …., i sva sila jakih igrača ali svi oni marljivo rade na razbijanju Sirije. Snage na strani Sirije su poznate i male. Neko je, koliko se sjećam, i izjavio da Putin uvijek ima loše karte ali odlično igra. SAD su upregli čitav Zapad, pa i šire, protiv Rusije. I Sirija i Iran i Rusija se bore sa sankcijama, medijskim progonom i terorizmom svake vrste. Putin mora prvo da brine o Rusiji pa onda o saveznicima a sve to sa puno manje sredstava. Evidentno je da je situacija u Siriji puno bolja nego što je bila ali je napredak ovisan o navedenim problemima. Krvav je to rat i… Čitaj više »

ARuja
6 godine prije

Sve neakvi ruskofilski komentatori, osim gospodina Hibera.

max
6 godine prije

USA su u iraku navodno “potrošili” 1000 milijardi dolara, rusi nemaju štampariju da bi mogli ulupati toliku lova, otud svi ovi i ovakvi potezi koji većini komentatora nisu razumljivi.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI