Izraelska verzija i novi detalji o “uništenom” sustavu “Pancir S1” u Siriji

Pansir S-1
74 komentara

Izraelska vojska je objavila snimku nedavnog napada na ciljeve u Siriji na kojoj je prikazano uništenje ruskog protuzračnog sustava “Pancir S1”.

Objavljena snimka je zapis s kamere kojom je bio opremljen projektil “Spike NLOS” i obišla je cijeli svijet. Naime, “Pancir-S1” je samohodni protuzračni raketni sustav i sustav koji se koristi na kopnu i moru. Dizajniran je za obranu civilnih i vojnih objekata od zračnih napada. Stručnjaci potvrđuju visoku učinkovitost sustava “Pancir S1” u svim vremenskim uvjetima.

VIDEO – Uništavanje sustava “Pancir S1” u Siriji od strane izraelskog zrakoplovstva

Nakon objave snimke su se pojavile razne verzije uništavanja ovog sustava. Naravno, najšira je bila ona o “vrhunskom djelovanju i nepogrešivosti izraelskog vojnog osoblja”.

Međutim, ruski stručnjak, bivši časnik i doktor vojne znanosti Konstantin Sivkov je za RIA Novosti izjavio “kako je samohodni protuzrakoplovni raketni sustav “Pancir S1″ sirijske vojske bio uništen u izraelskom napadu samo zato što nije bio u stanju borbene pripravnosti”.

Naime, tijekom napada izraelske vojske na ciljeve u Siriji je navodno uništen sustav “Pancir S1” i udar je prikazan na videu od deset sekundi koji je snimljen s projektila koji se približavao meti. Glasnogovornik izraelske vojske je nakon napada potvrdio kako su izraelski zrakoplovi bombardirali nekoliko protuzračnih sustava sirijske vojske različitih vrsta.

“Ispaljeno je oko 70 projektila koji su gađali sirijsku protuzračnu obranu. To što se vidi jeste “Pancir S1”. Korišten je projektil malih dimenzija, dometa oko 25 kilometara, gotovo kao protuoklopna podzvučna raketa. Sudeći po načinu kako je uništen “Pancir S1″, on nije bio upozoren”, rekao je Sivkov.

Prema njegovim riječima, posada nije rukovala sustavom i nije koristila njegovo oružje. Konstantin Sivkov je rekao “kako Pancir S1 nije mogao biti uništen ovim projektilom da je bio u stanju borbene pripravnosti, jer bi tada jednostavno oborio nadolazeću raketu”.

FOTO – Posada koja stoji udaljena od sustava 

Posada koja se udaljava s mjesta napada
Posada koja se udaljava s mjesta napada

“To jest, govorimo o uništenju raketnih sustava koji nisu bili u borbenom stanju, što nije ništa posebno”, rekao je vojni stručnjak.

Isto mišljenje dijeli i ruski vojni stručnjak Igor Korotčenko. Prema njegovim riječima, “Pancir S1” nije mogao odbiti napad jer nije bio aktivan.

Nakon svega su se ubrzo pojavile i fotografije “uništenog” sustava “Pancir S1” sirijske vojske, koja pokazuje da se može popraviti i da izraelski projektil nije uzrokovao znatnu štetu. Fotografiju je snimio netko od sirijskih vojnika i objavio kao kratki video uradak na internetu.

“Ukratko, prema onome što se vidi na fotografiji, sustav treba biti obnovljen. Eksplozija je oštetila samo kabinu i prednje kotače. Borbeni dio sustava, odnosno blokovi radara, rakete i topovi su ostali netaknuti, najvjerojatnije uz manja oštećenja. Rakete sustava su bile ispaljene, što se može vidjeti iz svježeg crnog taloga na cijevima. Za topovska streljiva se ne zna. Radar je u neaktivnom položaju i sustav nije ni pratio dolazeći projektil. Hidrauličko postolje je podignuto, dok se za vatreno djelovanje uvijek spušta i tako se stabilizira položaj sustava”, rekao je vojni stručnjak i publicist Andrej Anpilogov.

Dodao je da je “Pancir” vjerojatno “ispucao sve streljivo i čekao je nadopunjavanje”.

“Tehnologija je učinila sve što je mogla. Štoviše, preživjela je uz mnogo pogrešnih procjena osoblja”, zaključio je stručnjak.

Što se tiče same posade, iako se nakon eksplozije ništa ne može tvrditi sa sigurnošću, obzirom na udaljenost vojnika sustava i oštećenja koja vidimo na meti bi se moglo reći da su prošli s lakšim ranjavanjem.

FOTO – Oštećenja na sustavu “Pancir S1” nakon izraelskog napada

Oštećenja nakon napada

 

Pancir S1
Pretplatiti se
Obavijesti o
74 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
nizzde
5 godine prije

Pa onda cvile zašto Rusija ne želi poslati S-300

Umpah Pah
5 godine prije

Samohodni bi bio kada bi imao noge?Takav sistem jos nije napravljen,jer tko bi svaki dan prao noge?
Izrael koristio kamikaze drohne”Harop”(23kg.eksploziva)?

Laki Topalović
5 godine prije

Dobro, posada je tamo stajala i zjbvla se, čekala nove projektile. Navodno je jedan čuo zvučno znak i približio se Panciru, vidi se na snimci kako utrčava, a ostali pušili i ćakulali. U svakom slučaju, šteta je minimalna, ali se ne može ovako nemarno odnositi prema sustavu. Inače je to karakteristika sirijske vojske. Kad je Murahovski bio u Latakiji, na početku borbi čišćenja krajem 2015. rekao je da ih uopće ne razumije. padaju granate, oni sjede i piju čaj, a sklonište prazno. Vele ” Bit će kako Allah da” ( kako je zapisano). No,ako se netko sjeća, prije dva tjedna je na društvenim mrežama objavljena foto kako se Pancir prevrnuo u jarak. Što je bila laž, glupost . No, stvarno je izgledalo kao da je nakrivo pao u jarugu pored puta. U kontekstu s ovim, malo se podriva prodaja ovih sigurno učinkovitih sustava.

Laki Topalović
5 godine prije

Jel netko ima GIF snimku na Twitteru, ovo zadnje je screenshot s te kratke snimke objavljene na Twitteru. To jeste taj sustav na pisti ujutro. Uz minimalna oštećenja.

trumba
5 godine prije

Šteta da Pantsir nije bio uključen – imao bi veće šanse sa 30mm topovima,
jer je pogođen Haropom (kamikaza drone).
https://www.youtube.com/watch?v=9V9mbC-Esmg
Poginuo je jedan…koji je utrčao u kamion u posljednim sekundama;
ovde se bolje vidi na ovoj snimci gdje je označen krug.
https://twitter.com/WaelAlRussi/status/995012862853767169

Možda su trebali odmah šmugnit u zaklon sa tehnikom kad su ispucali komplet,
ali lako je sad pyzdhit.

Baba vanga
5 godine prije

Roknuli su ih stvarno muski,a sad prica ovo i ono ako je rat rat je nema opravdanja;kao kad su Sirijci oborili F16 nema tu price 1:1 za sad.

čitalac
5 godine prije

Hebi ga…
Uvatili ih sa spuštenim hlačama. Još se jednom pokazala vrijednost (ne)organizacije.

onaj najgl.....veći Dalton
5 godine prije

Dosta neortodoksna uporaba inače izvanrednog borbenog sredstva od strane Sirijaca. Neaktivan, parkiran na poletno-sletnoj stazi, bez borbenog osiguranja, itd itd…… Inače svaka strana ima svoju priču o tome kako su se događaji odvijali. Uglavnom, noć prije izraelski zrakoplovi su napali mete u Siriji. Sirijci su srušili najmanje dvije rakete. Nakon toga Sirijci (CNN kaže Iranci), su uzvratili po Golanu. U znak odmazde Izraelci su podigli 28-30 F 15 i F 16 i napali oko 50 meta u Siriji. Rusi kažu da su Sirijci uništili više od 50% raketa, a oni sami barataju sa oko 70% i da su gađali tri izraelska borbena zrakoplova. Nema informacija da li su ih pogodili. a Izraelci tvrde da su se svi vratili u baze. Nadalje, Izraelci su objavili da su nanijeli veliku štetu objektima Iranske revolucionarne garde i da su uništili neke PZO i radarske položaje. Navodno ima 7-11 mrtvih. Potom su Sirijci (Iranci)… Čitaj više »

Baba vanga
5 godine prije

Dce
Jos da nam prevedes☺

tango
5 godine prije

JEL ovo putin sa benjaminom napravio reklamu za svoje pancire jadni tzv muslići na bliskom istoku

Galus 92
5 godine prije

O tome sam već pisao ovdje,,,, i da vas malo podsjetim!! Rekao sam tom prilikom, da je ofenzivno oružje s kojim se napada protivnika uvjek u prednosti pred obranom, tj. defanzivnim oružjem, kojim se brani neki teritorij, u ovom primjeru protuzračni sistem Pantsir S 1! Nije bitno s kojim raketnim sistemima raspolaže strana u sukobu,koja s njima brani svoj teritorij Pantsir, Buk, S 300, S 400 ili neki drugi sistemi! Svi ti sistemi imaju sistem navođenja koji se bazira na radaru, a radar se, kako znamo može efikasno ometati! Svaka naprednija vojska još u miru istražuje bilježi mjeri i analizira frekfencije radarskih signala mogućeg protivnika i sprema ih u memoriju svojih sredstava za ometanje, a Izraelci su još k tome extra napredni u toj tehnologiji i oni su uvjek , kad god im se je to činilo potrebnim, bombardirali ili raketirali vojne objekte u Siriji ili Iraku (nuklearni reaktori u… Čitaj više »

ekonomist
5 godine prije

“Pancir S1″ sirijske vojske bio uništen u izraelskom napadu samo zato što nije bio u stanju borbene pripravnosti”

Ako nije bio stanju borbene pripravnosti (neaktivni radar) onda ga izraleska raketa ne bi mogla pronaci usred pustinje.

PeroDD
5 godine prije

Pa kak sirijci koji “oborili” 71 raketu uvaćebi spuštenih gaća??

Đuro
5 godine prije

Long live SAA

Siniša
5 godine prije

Savrsen poligon Rusiji da spozna sta je ocekuje ako se ne pripremi.

Kažun
5 godine prije

Izrahell otvorio Pandorinu kutiju? ejmagnier.com/2018/05/10/iran-breaks-the-rules-of-engagement-israel-takes-its-revenge-and-syria-and-iran-impose-the-golan-equation/

Alen
5 godine prije

Zar nebi trebalo da je u blizini ovog pancira jos.jedan koji bi djelovao dok se drugi puni i tako stite jedan drugog….
Btw prevelika se halabuka digla oko ovog pancira pa umjetnicima kao Galus 92 daje inspiraciju da pise o nevjerovatnoj tehnoloskoj nadmoci izraela a u stvari radi se o nesmotrenosti posade pa su izraelci u sustini pogodili kamion a ne sustav jer isti nije bio operativan ili je bio bez raketa…
Da su židovi mogli unistili bi ih vise ,ovo je slucajnost…

luni lunovic
5 godine prije

opet jedno bravo za supljake pa president je i dudista i sahista i nogometas sve u ime sporta j…. siriju mr dugokontov nece odcepiti nikad a mozda ni tad

Melandri Christian
5 godine prije

Prosto, Pancir-S1 nije bio u borbenom položaju, a sva posada nalazila se van vozila na nekoj vrsti pauze tj. čekanja na vozilo za dopunu raketama.
To je apsolvirano, ne znam čemu toliko rasprave, sve je jasno kao dan.

luni lunovic
5 godine prije

cuj apsolvirano znas li ti uopste sta je ratno stanje nema tu predaha nema tu ni cigarete break dont move izgleda da je izrael apsolvirao

Siniša
5 godine prije

Zanimljivo,samo da nije posada iz SAA…
https://youtu.be/Z8iRD518BgU

palermo
5 godine prije

Ako je čekao na punjenje novim raketama trebao je biti negdje u zaklonu, a ne da ih Hazari imaju kao na dlanu. Još ima tog javašluka, “šab me gabri” fora itd. prisutnog u SAA, ali ipak kada se sjetimo rasula otprije par godina, ovaj sadašnji pristup je super. Ali vidim, ovdje su se najviše usplahirili da netko ne pomisli kako ruska vojna oprema ne valja, što bi moglo odbiti potencijalne kupce. O tome da se Rusi po tko zna koji put u Siriji prave Englezima, naravno ni slova.
A IzraHELLu su vjerojatno naštimali sinoć pobjedu na Festivalu pedera i kućanica u Lisabonu (orgije u stilu Bleiburškog derneka) – sutradan je godišnjica osnivanja NDI-ja – Nezavisne Države IzraHELL (svaka sličnost sa NDH je namjerna, jer Hazarima to i pristaje), pa Uebermenschu malo podignu raspoloženje.

mao
5 godine prije

ako su ispalili trebali su ga sakrit…

mladen3x
5 godine prije

S obzirom na količinu Izraelskih zrakoplova koji su izvršili napad najvjerojatnije se išlo na to da se na Sirijsku protuzračnu obranu ispali veliki broj projektila računajuči na kontra akciju i branjenje zračnog prostora i zemaljskih ciljeva koje je dovelo do toga da PZO ostane bez raketa a time i jedan ovakav sustav bez mogučnosti daljnje obrane.Nekako ne vjerujem da su Sirijci napravili pogrešku i ostavili ovaj sustav da sam brani zračni prostor bez podrške nekog večeg sustava.Kako inače objasniti da je pogođen raketom maximalnog dometa 25 km ako prije toga nije uništen radar nekog večeg sustava koji bi branio ovo i nebi dopustio da se Izraelski zrakoplovi približe toliko blizu.Ili neki stvarno jeb…propust u rasporedu PZO.

Tomica
5 godine prije

Iako Izrael ovo predstavlja kao odmazdu za napad iz Sirije sve govori da je napad započeo upravo Izrael. Nisu to nabrzinu odabrani ciljevi niti bi posljedice bile takve kakve jesu. Uvijek napominjem da SAD i Izrael ne odustaju. Ako su se primirili to je samo period dok ne smisle novu akciju i način na koji će nastupiti. Ovo je pomno planirana akcija a ciljevi, način i vrijeme akcije, su odabrani tako da postignu najviše što se može. Sirija odnosno Iran će morati da nanesu ozbiljnu štetu Izraelu a da sve izgleda kao odgovor na napad iz Izraela. Nažalost, takve scenarije Izrael puno bolje režira i raspolaže sa puno više sredstava, a svijet jednostavno prihvata te njihove igranke, bez obzira koliko idiotsko obrazloženje Izrael da. Do sada bi se uvijek poslije ovakvih događaja pojavilo nove oružje u Siriji ili neka uspješna akcija oslobađanja na područjima gdje Izrael i/ili KSA imaju veliki… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI