Izraelska vojska želi da ISIL preživi i protivi se Trumpovim planovima

11 komentara

U svom najnovijem članku za časopis Politico kolumnist Bryan Bender piše kako je nedavno posjetio Izrael i časnike i obavještajce izraelske vojske, koji tvrde da nisu nimalo oduševljeni Trumpovim izjavama kako želi ojačati vojne napore i uništiti teroriste takozvane “Islamske države”.

“To je, barem, dojam kojeg sam stekao na nedavnom putovanju u Izrael, uključujući i posjet okupiranoj strani Golanske visoravni od strane Izraela, odakle imate jedinstvenu mogućnost da  sigurno pratite kaos sirijskog rata koji sada ulazi u šestu godinu. S vrha podzemnih bunkera iz 1973. i vremena Yom-Kippurskog rata, moja pratnja izraelske vojske mi pokazuje sjeveroistočno područje prema Al-Quneitri, velikom napuštenom sirijskom gradu u daljini iz kojeg snage predsjednika Bashara Al-Assada i Hezbollaha razmjenjuju vatru s pobunjenicima koji kontroliraju dva susjedna sela”, piše američki novinar Bryan Bender.

“U kratkoj vožnji prema jugu prolazimo voćnjake i napuštene položaje postrojbi Ujedinjenih naroda, a neposredno iznad utvrđene granice vijori zastava Al-Nusra Fronta, sirijske podružnice Al-Qaede. Dalje južnije, udaljeno od izraelskog položaja, nalazi se baza za obuku militanata “Islamske države”, koja je kroz pustinju od njenog njihovog grada Raqqe udaljena skoro 500 kilometara. Ako idete na sjever ili na zapad, nije sigurno”, Benderu je objasnio dužnosnik izraelske vojske, govoreći da do malog kampa ISIL-a dolazi kroz šumu južnog dijela Sirije, između Izraela i Jordana.

“Neki već dolaze ovamo, a Jordan je također vrlo zabrinut zbog Islamske države”, rekao je časnik vojske židovske države.

Izraelski vojnici s ISIL-ovcem
Izraelski vojnici s ISIL-ovcem

“Moj je put je nekoliko tjedana prethodio Trumpovom dolasku u Izrael, na kojem se snažno usredotočio na Islamsku državu, koju je obećao “srušiti i uništiti”. No procjena bliskog američkog saveznika, Izraela, je da će se s ovom prijetnjom i islamističkim militantima suočavati generacije, a nedavno su obavještajne službe Izraela otkrile kako je ISIL navodno htio raznijeti zrakoplove korištenjem prijenosnih računala”, nastavlja Politico.

“U posjeti izraelskoj vojnoj i obavještajnoj službi krajem travnja sam saznao da oni smatraju da američka strategija u Iraku i Siriji može samo pogoršati situaciju. Radikalizira se lokalno stanovništvo, a militanti jačaju i šire se, te mogu donijeti pustoš u susjedni Libanon, a časnici s kojima sam govorio sa strahom tvrde da je Jordan vjerojatno već na rubu kolapsa. Drugi, pak, bježe od napada u Europu ili, ako je moguće, u Ameriku”, piše Bryan Bender.

“Nisam siguran da će ISIL biti lako poraziti, kao što se tvrdi”, rekao je izraelski brigadni general Ram Yavne.

Čelnik Strateškog odjela izraelske vojske je američkom novinaru u Tel Avivu izgledao prilično zbunjen, a taj osjećaj dijele brojni drugi vrhovni zapovjednici vojske židovske države, koji su zabrinuti zbog američke vojne opsesije zbog “Islamske države”, terorističke skupine koju Izrael uopće ne smatra  glavnom strateškom prijetnjom.

Nekoliko dužnosnika je istaknulo da čak i najveće procjene broja najžešćih sljedbenika “kalifata” odgovara Hamasu, palestinskoj militantnoj skupini koja kontrolira Pojas Gaze.

“Ali Trump to vidi drugačije. On je ovlastio svoje vojne zapovjednike da pojačaju američki vojni angažman u Iraku i Siriji, uključujući dodjeljivanje Pentagonu više ovlasti u uništenju ciljeva ISIL-a i slanju stotine dodatnih američkih vojnika u Siriju. Kao što je nedavno obećao američki ministar obrane James Mattis, SAD će “uništiti” ISIL, prvo zauzimajući Raqqu i potom će podržati kampanju lokalnih arapskih i kurdskih snaga kako bi se očistili drugi sirijski gradovi duž Eufrata, gdje ta skupina ima značajnu prisutnost”, nastavlja američki novinar.

“Mi smo tamo kako bismo bacili ISIL na koljena”, rekao je Mattis novinarima, rekavši da agresivna američka strategija traži “uništenje” skupine.

Međutim, neki izraelski zapovjednici su se složili da ne dijele njegove procjene o sukobu u Siriji.

Bryan Bender tvrdi kako su otišli tako daleko da su govorili da su američke akcije u Siriji i Iraku, gdje su iračke snage uz podršku američke vojske nedavno gotovo oslobodile grad Mosul, ISIL i njegove podružnice u drugim regijama pretvorile u još veću prijetnju Zapadu.

Najgore će tek doći“, rekao je za Politico jedan izraelski obavještajni dužnosnik.

Nekoliko ih je naglasilo kako”Islamska država”, za razliku od Al-Qaede, nije toliku pozornost usmjeravala na Zapad, koliko na “revolucioniranje islama u njegov najokrutniji i nasilni oblik”.

“Ono za što se ISIL zalaže od početka je koncept kalifata, a to je da prvo “moraju napraviti reda u svojoj kući, a onda se posvetiti borbi protiv vanjskih sila”, rekao je obavještajni časnik u bazi Sjevernog zapovjedništva izraelske vojske izvan grada Safeda.

On vjeruje “kako Sjedinjene Države nisu uspjele razumjeti konkurentske interese i neprekidan preustroj unutar saveza kojeg Tel Aviv procjenjuje na 400 do 500 različitih skupina koje se bore u sirijskom ratu.

Osim toga, rekao je kako američki dužnosnici podcjenjuju razinu lokalne podrške koju ISIL ima među lokalnim stanovništvom.

“Uzmimo, na primjer, Mosul. Mosul je milijunski, a prema najvećim procjenama je tamo bilo 8 000 militanata. Ako nemaju neku podršku među populacijom, 8000 ljudi ne može kontrolirati milijunski grad”, kaže izraelski obavještajni časnik.

“U istočnoj Siriji, gdje se vjeruje da je ISIL najjači, stanovništvo je relativno blagonaklono takvoj vrsti islama,  plemena i tako dalje. Ako arapski mentalitet tumačite zapadnom logikom, to obično ne funkcionira. Zapadni um zapravo nigdje na Bliskom Istoku ne razumije bezbrojne nijanse arapskog plemenskog društva”, nastavlja izraelski dužnosnik u razgovoru s Bryanom Benderom.

“Tijekom kampanje je Trump obećao “kako će bombardirati ISIL”. Međutim, američka vojna kampanja protiv skupine, poput brutalnih napada izvršenih od strane Assadovih snaga i njegovih ruskih vojnih saveznika, jednostavno može radikalizirati novu generaciju terorista koja će nastojati napadati zapadne zemlje”, uvjereni su visoki časnici sigurnosnih snaga židovske države.

“Bomba ponekad uzrokuje više štete nego koristi. ISIL je poput raka. Lako je odrezati tumore. Ali kako spriječiti širenje metastaza? Mislim da je kalifat već razmišljao što će sljedeće činiti. Što je ISIL radio kad su Amerikanci i Iračani krenuli na Mosul? Počeo je raznositi sve u Iraku. Bilo je oko tisuću samoubilačkih napada u nekoliko mjeseci. Raqqa će vjerojatno pasti i dogodit će se ista stvar. Sve kancerogene stanice diljem Sirije će učiniti isto”, tvrde u izraelskoj vojsci.

“Sjedinjene Države su pogrešno upravljale situacijom, tvrde Izraelci s kojima sam razgovarao. Na primjer, američke napore da se obuče pobunjenički borci unutar Sirije za borbu protiv ISIL-a u izraelskoj vojsci smatraju kao kontraproduktivne. Program CIA-e je da se obuče borci protiv Assada, a program Pentagona je samo za pobunjenike protiv ISIL-a”, tuže se izraelski obavještajni dužnosnici.

“Dakle, stav Washingtona ovdje i nije baš jasan”, dodali su.

“Izraelski analitičari su predvidjeli nekoliko mogućih scenarija za sirijski rat, uključujući i da Assad ponovno vrati kontrolu nad svojom zemljom, te da “režim” de nekim pobunjenicima autonomiju i ekonomske poticaje u zamjenu za suživot, što se već provodi”, piše Bryan Bender.

Ono u čemu se izraelski časnici slažu jest “da Assad sada bez sumnje pobjeđuje“, što mora zahvaliti Hezbollahu i Iranu.

Hezbollah je, prema procjenama Izraela, “država u državi” u susjednom Libanonu i izgubio je u Siriji oko 1 700 boraca, a sada nastoji proširiti svoje operativne baze u Siriji, čime će u susjednoj zemlji ojačati utjecaj Teherana.

“Ako Assad pobijedi, mi ćemo imati Hezbollah na dvije granice, ne samo na jednoj”, rekao mi je jedan časnik izraelske vojske na u Golanskoj visoravni, piše Bender.

General Ram Yavne je slično opisao iranski utjecaj i više se brine zbog toga, nego zbog prisutnosti terorista Islamske države ili drugih islamističkih terorističkih skupina.

“Da budem iskren, radikalna osovina na čelu s Iranom je veći rizik od globalnog džihada, jer je ova osovina pametnija, jača i ima veći arsenal”, rekao je general Ram Yavne.

Što se tiče tih izraelskih časnika, “idealna strategija” je opustiti se i dopustiti svim skupinama da se bore međusobno. Naravno treba učiniti sve da sukob traje, a ne da se zaustavi vojnim putem.

“Ali, znači li to da Sjedinjene Države i saveznici jednostavno trebaju dopustiti da ISIL zadrži svoj takozvani kalifat u dijelovima istočne Sirije i istočnog Iraku?”, pitao je Bryan Bender svoje sugovornike.

“Zašto ne? Kada su ’80-ih zatražili od premijera Menachema Begina da kaže što Izrael misli o ratu između Iraka i Irana, on je rekao je:” Želim sreću objema stranama i da mogu ubijati jedni druge.” Isto imamo i ovdje. Imate ISIL koji je ubio tisuće boraca Al-Qaede. Al-Qaede je ubila tisuće militanata ISIL-a,  a jedni i drugi ubijaju Hezbollaha i borce Assada”, rekao je Yavne.

ISIL
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
yellow
6 godine prije

Skoro polak stoljeca su Arapi radili Izraelu o glavi i podrzavali terorizam protiv Izraela.
Tad su zhidovski stratezi ostvarili fenomenalni plan da upregnu teroriste protiv Arapa i danas imamo ovo sto imamo.

Izrael sjedi na ogradi, podrzava razlicite strane da nikoja bas ne ojaca ali da Arapi vjecno krvaru.
Stara taktika netko ce reci ali kako to tehnicki napraviti, za to treba biti mozak.

Germani, pogotovo Austrijanci i Nijemci su radili nesto slicno.
Oni su 200 godina radili na makinacijama da se ne stvori nikakav slavenski blok u Europi i uspili su.

elijah magnier
6 godine prije

E,pa dragi moji vi od 1948, vršite genocid nad Palestincima,već vam je previše dugo dobro.Zašto bi slijedećih 1000
godina svijet bio žrtva i taoc Holokausta.Sada ste vi na suprotnoj strani svijetla i da ne postoji međunarodna javnost,već
bi se vi riješili Palestinaca istim načinom,koji ste probali na svojoj koži!

Laki Topalović
6 godine prije

Nešto kontam da će bit kako želi židovska država

subaru
6 godine prije

Kako se pravi lud ovaj kao obavješatajac.

Jupiter
6 godine prije

Što se muslimani međusobno više iscrpljuju u međusobnim sukobima , izrael više dobija na snazi i sigurnosti.Svaki dobar strateg ,isto bi to učinio da neprijatelja baci na kolena.

max
6 godine prije

Izraelski stav je legitiman i razumljiv. Da li će okolnosti ispasti kako oni priželjkuju vidjeti ćemo s vremenom.Siguran sam da će dati svoj doprinos u tom smjeru.
Moja dugoročna pretpostavka je da neće uspjeti iz razloga što dominacija zapada opada a time i utjecaja Izraela.

davor
6 godine prije

Ne da ih Izrael ne smatra prijetnjom već ih smatra saveznikom, a ISIL-ovci pomažu u ostvarivanju plana Eretz Izrael koji bi uključivao Damask i teritorije do Eufrata te također nezavisni Kurdistan.

Bobi
6 godine prije

Čitajuci tekst sjetih se filma Wold war Z i scene kad Brad Pitt dodje u izrahell pa se iznenadi da su se jedini na Svijetu pripremili na zombi apokalipsu, jer su znali. Smradovi jedni

Bazni
6 godine prije

Što je tu točno čudno? Pa USrael je onaj koji je doprinjeo stvaranju ISIL-a. Njima paše masovna imigracija u Europu i raspadanje Europskih država, i to je u ovom videu od strane cionističkog smeća jako lijepo objašnjeno:

https://www.youtube.com/watch?v=MFE0qAiofMQ

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI