Izvješća govore da se Britanija obratila Japanu kako bi razvijala svoju vlastitu 5G tehnologiju nakon zabrana prema Huaweiju

5G
7 komentara

Odluka Londona o zabrani poslovanja s Huaweijem uslijedila je nakon višemjesečnog pritiska od strane Trumpove administracije, koja tvrdi da Huawei provodi špijunažu po nalogu Pekinga i da bi oprema te tvrtke mogla biti iskorištena u potencijalnim ”cyber-napadima”; te tvrdnje su međutim i Huawei i kineska vlada oštro odbacili.

Britanija se za razvoj svoje 5G mreže obratila Japanu, izvijestio je Nikkei. Prema pisanju lista, japanske tehnološke tvrtke NEC i Fujitsu mogu zamijeniti Huawei, nakon što je London zabranio kupnju opreme od kineskog tehnološkog giganta i naredio uklanjanje svih Huawei uređaja koji podržavaju 5G tehnologiju do 2027. Razumije se da će britanska vlada dopustiti japanskim kompanijama tržišno natjecanje s drugim velikanima poput švedskog Ericssona i finske Nokije, koji dominiraju na tržištu.

NEC već vodi pregovore s Velikom Britanijom, izvijestio je Nikkei, dodajući da Fujitsu traži mogućnosti za prodaju svojih proizvoda u Europi. Obje tvrtke imaju minimalan udio na tržištu u pogledu 5G baznih postaja, kontrolirajući manje od jedan posto, dok Ericsson, Nokia i Huawei kontroliraju gotovo 80 posto. Međutim, s obzirom na Huaweijeve probleme u Sjedinjenim Državama, a odnedavno i one koji su se pojavili u Velikoj Britaniji, Fujitsu i NEC ciljaju na povećanje svoje prodaje, a japanska vlada im u tome želi pomoći.

Vlasti u Tokiju odlučile su uložiti 654 milijuna dolara kako bi podržale tehnološke firme u zemlji, uključujući NEC i Fujitsu, u razvoj opreme baznih postaja za 5G mreže, izvijestio je Nikkei, napominjući da Japan želi promovirati domaći razvoj i naknadni izvoz mreža u prijateljske zemlje, a potencijalni ugovor s Britanijom može postati kamen temeljac za japansku strategiju.

Namjera Londona zabranjivanja Huaweijevih 5G mreža od 14. srpnja označila je ukidanje odluke koju je Britanija donijela u siječnju, kada je nakon višemjesečnih rasprava i pregleda sud Britanije presudio da se oprema ove tvrtke može koristiti, ali uz nekoliko ograničenja. Odluka Britanije uslijedila je nakon višemjesečnog pritiska od strane Sjedinjenih Država, koje su u više navrata tvrdile da Huawei predstavlja rizik za nacionalne sigurnosti. Trumpova administracija posebno je tvrdila da tvrtka koristi svoje uređaje i opremu za špijuniranje na zahtjev kineske vlade, iako ove tvrdnje službeni Peking i Huawei opovrgavaju.

Smatra se da je londonska odluka čisto politička, s obzirom na to da zemlja sada traži postizanje trgovinskog sporazuma sa Sjedinjenim Državama, nakon njezinog izlaska iz Europske unije. U svibnju je potpredsjednik SAD-a Mike Pence rekao da bi odluka Britanije u siječnju, koja je dopuštala pružanje mogućnosti razvoja 5G mreže Huaweiju, mogla ugroziti sporazum kojeg je Velika Britanija sklopila sa SAD-om nakon Brexita.

Huawei
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Stara kuka
3 godine prije

Dobro je da Britanci, jednako kao i EU i dobrim dijelom i SAD nisu rasprodali i uništili vlastitu industriju, pa sad evo mogu sami razvijati tehnologije bez pomoći kineskih ili sada japanskih kompanija.

Inače Britaniji je 5G neophodno potreban. To je zemlja, uz Kinu, sa najviše nadzornih kamera po glavi stanovnika, a i praćenje mobitela je kod njih aktualno. Stoga im je neophodno potrebna mreža ogromnih kapaciteta da sve te informacije može brzo i efikasno prenijeti u “kontrolne centre”.

Spartak
3 godine prije

Napuštanje Huaweija je očekivana odluka Londona. Vazal je poslušao glas svog anglocionističkog gospodara s druge strane Velike bare, pogotovo sada nakon izlaska iz EU. Želi što čvršće zbiti redove sa svojim bivšim kolonijama (Five Eyes) te dalje kuhati njihove vještičje napitke. Dakako, mogao je reći povijesno NE (kao svojedobno Tito u drugom kontekstu) te surađivati sa cijelim svijetom kao suverena zemlja. No to bi već bila politička fantastika. Ovako je linija manjeg otpora.

Stric
3 godine prije

Sada će osigurati tehnologiju iz SAD ali izgubiti kineska ulaganja u ekonomiju !! Mislim da si misle oni lordovi možda je bio krivi potez napustiti EU !!

Hamer
3 godine prije

Europa je postala ovisna o Kini sva bitna industrija je tamo da ne govorim o lijekovima itd sreća pa je industrija hrane ostala

Eto i mene
3 godine prije

Svi rade na tom 5g 6g,a nitko nas ne pita zelimo li mi uopce pametni toster koji komunicira s pametnom mikrovalnom… Nikome nije zabrinjavajuca kolicina tehnologije kojom smo okruzeni? Ne mozes vise ni u sumu pobici jer debili daju sebi za pravo postavljati satelite za 5g mrezu…

Max
3 godine prije

Ako S Kinezima neće Onda s nekim drugim moraju . Ostaju Europa , Japan I Južna Koreja.

Kile
3 godine prije

Pa to je ok, neće sa kinezima budu sa Japancima i vjerojatno će biti dosta kvalitetnije

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI