Karolina Vidović-Krišto, podnijela kaznenu prijavu protiv Plenkovića za nevjerojatnu pljačku hrvatskih građana

Karolina Vidović Krišto
120 komentara

Karolina Vidović-Krišto, jedina zastupnica u Hrvatskom saboru koja se pokušala oduprijeti Covid agendi, podnijela je kaznenu prijavu protiv Andreja Plenkovića i njegovih eventualnih suradnika.


DORH
n/r gospođi Zlati Hrvoj Šipek
GLAVNA DRŽAVNA ODVJETNICA

Poštovana gospođo Glavna državna odvjetnice,

ovime podnosim kaznenu prijavu protiv:

  1. Andreja Plenkovića, predsjednika Vlade RH
  2. Pavla Vujnovca, vlasnika ENNA grupe i PPD-a
  3. Frane Barbarića, predsjednika Uprave HEP-a
  4. Tomislava Tomaševića, gradonačelnika Grada Zagreba

zbog udruživanja s ciljem počinjenja kaznenog djela, ostvarivanja ne-pripadajuće imovinske koristi, nanošenja štete proračunu RH i proračunu Grada Zagreba, te ugrožavanja financijske stabilnosti RH, počinjene u slučaju trgovanja plinom između INA d.d. i HEP d.d.

Andrej Plenković, kao čelni čovjek Vlade RH, a u dogovoru s drugo-prijavljenim

Pavlom Vujnovcem, nije ukinuo Uredbu od 14. rujna 2022. o obvezi INA d.d. da prodaje plin HEP-u d.d.

Ne-ukidanje navedene Uredbe Vlade RH jest namjera predsjednika vlade Plenkovića da priskrbi drugo-prijavljenom Vujnovcu i njegovoj tvrtki PPD, netržišnu i ne-pripadajuću zaradu, a na štetu hrvatskih poreznih obveznika.

Plenkovićeva vlada je Uredbom od 14. rujna 2022. obvezala INA d.d. da plin proizveden u RH prodaje HEP-u po 47 eura po MWh. Početkom 2023. godine skladište podzemnog plina OKOLI bilo je puno, te je obveza vlade bila ukinuti navedenu Uredbu, s obzirom na to da nije više bilo ugroženosti opskrbe hrvatskih građana i gospodarstva.

Uz popunjenost skladišta, činjenica da je cijena plina na europskom tržištu sustavno padala (te je ponuda plina bila nadprosječna) nalagala je vladi da ukine Uredbu.

Prvo-prijavljeni Andrej Plenković, u dogovoru s drugo-prijavljenim Pavlom Vujnovcem, nije ukidao navedenu Uredbu, kako bi HEP d.d. (koji je pod izravnim nadzorom Plenkovića) imao izliku za prodavanje plina po netržišnim uvjetima upravo Vujnovčevom PPD-u.

Nesumnjiva je namjera počinjenja kaznenog djela predsjednika vlade Andreja Plenkovića, s obzirom na to da kroz niz mehanizama nadzire rad HEP-a, te je bio potanko (i to na dnevnoj bazi) informiran o stanju na tržištu plina. Predsjednik vlade bio je informiran o tržišnim kretanjima trgovanja plinom putem ministra gospodarstva (dakle, Skupštine HEP-a) i putem NO HEP-a koji je osobno odabrao. Isto tako, predsjednik Uprave HEP-a, Frane Barbarić, kojega je upravo Plenković postavio na navedenu funkciju, u izravnoj je komunikaciji s predsjednikom vlade; dakle, predsjednik vlade bio je svjestan da će zadržavanje na snazi Uredbe o otkupu plina prouzročiti veliku materijalnu štetu HEP-u i hrvatskim poreznim obveznicima.

Upravo je u prvim mjesecima 2023. godine (znači, u vremenu generiranja gubitaka kroz HEP-ovo skupo kupovanje plina i prodaje PPD-u po smješno niskoj cijeni) Plenković dogovarao pokrivanje gubitaka HEP-u, i to novcima hrvatskih poreznih obveznika – i to u visini od 900 milijuna eura.

Ova činjenica dokazuje namjeru priskrbljivanja enormne i netržišne dobiti PPD-u, počinjenjem dvostruke štete hrvatskih poreznim obveznicima: prvo – netržišnim prodavanjem plina PPD-u, zbog kojih je HEP imao manje prihode, i drugo – pokrivanjem tih gubitaka iz proračuna RH.

Protupravna povezanost Andreja Plenkovića i Pavla Vujnovca dokazana je u niz primjera i prije opisanog slučaja INA-HEP. Samo predsjednik vlade ima moć utjecati na niz dužnosnika da pogoduju PPD-u i Vujnovcu, a što sljedeći slučajevi dokazuju:

  • HEP, koji je pod nadzorom Andreja Plenkovića, 2021. godine, protivno uvjetima natječaja, isplatio je PPD-u 100%-ni avans koji nije bio predviđen ugovorom, što jest nedvojbeno protupravno pogodovanje.
  • predsjednik vlade Andrej Plenković, propuštajući preuzimanje upravljanja poslovnim udjelima sankcioniranih tvrtki vlasnika poslovnih udjela Fortenove, omogućio je Pavlu Vujnovcu da s 29% upravlja Fortenovom, što jest protivno hrvatskim i europskim normama, te protivno interesima hrvatskih potrošača.
  • predsjednik vlade Andrej Plenković blokirao je rad državnih institucija (kao što je Ured za sprječavanje pranja novca) kako bi Pavao Vujnovac i njegovi partneri preuzeli većinsko  vlasništvo nad tvrtkom Dalekovod d.d., pri čemu su Pavao Vujnovac i partneri počinili niz kaznenih dijela te oštetili proračun RH.
  • predsjednik vlade Andrej Plenković je utjecajem na pravosudna tijela spriječio istraživanja Vujnovčevog partnera Josipa Jurčevića koji je obavljao transakcije s majkom prvoosumnjičenog Damira Škugora iz plinske afere br. 1. (Afera INA – pronevjera 1 milijarde kuna). Navedeni Jurčević je, kupujući potraživanje od majke g. Škugora, te vršeći isplate iz Republike Malte, omogućio milijunsku zaradu bez da je umirovljenica, gđa. Škugor, imala referenci u tom poslovanju, niti je gđa. Škugor investirala sredstva u realizaciji tog posla. Dakle, nesporna je upletenost Vujnovčevog partnera i u plinsku aferu br. 1, koji, pak, nisu obuhvaćeni u istrazi te afere.
  • Predsjednik Vlade Plenković je protivno zakonu i načelu savjesnog gospodarenja, omogućio PPD-u da u partnerstvu s INA-om preuzme većinski udio u Petrokemiji d.d., pri čemu su INA i PPD bez stvarnog investiranja postali vlasnici Petrokemije. Nakon 4 godine i ne-izvršavanja obveza iz ugovora sa RH, Plenkovićeva vlada je dopustila prodaju Petrokemije kupcu iz Turske bez da je utvrđeno jesu li PPD i INA izvršili svoje ugovorne obveze.

Pavao Vujnovac, vlasnik PPD-a i ENNA grupe, inicirao je štetno ponašanje predsjednika vlade Andreja Plenkovića i zadržavanje Uredbe od 14. rujna 2022., koja je prouzročila znatnu štetu HEP-u.

Drugo-prijavljeni Pavao Vujnovac je, uz zaštitu Andreja Plenkovića, proveo ovaj štetni posao s treće-prijavljenim Franom Barbarićem, predsjednikom Uprave HEP-a

HEP je kupovao plin, sukladno Uredbi vlade, po 47 eura po MWh od INE, a prodavao ga PPD-u za 10 eura po MWh.

Drugo-prijavljeni Pavao Vujnovac je taj netržišno nisko plaćeni plin prodavao Gradskoj Plinari Zagreb Opskrba po 106 eura po MWh, čime je uprihodio ne-pripadajuću i zelenašku zaradu.

Frane Barbarić, predsjednik Uprave HEP-a, kojeg je na to mjesto postavio upravo Andrej Plenković, u niz drugih slučajeva pogodovao je Pavlu Vujnovcu, te je Barbarić izvršavao naloge Andreja Plenkovića i nanosio štetu HEP-u te proračunu RH.

Treće-prijavljeni Barbarić svjesno je stvarao gubitke za HEP (za koje snosi zakonsku odgovornost), istovremeno dogovarajući s predsjednikom vlade Andrejem Plenkovićem da tu štetu, i ne-pripadajuću zaradu Pavla Vujnovca, financiraju porezni obveznici RH.

Dokaz tomu je Odluka Vlade RH od 30. ožujka 2023. da pokrije gubitke HEP-a isplatom od 900 milijun eura poreznih sredstava hrvatskih građana.

Frane Barbarić nije koristio mogućnosti trgovanja plina na europskom tržištu, već je uglavnom trgovao s PPD-om, pod izlikom energetske krize, nanoseći svjesno milijunske štete HEP-u, te posredno poreznim obveznicima RH.

4. Četvrto-prijavljeni, gradonačelnik Grada Zagreba, Tomislav Tomašević, pasivno je promatrao generiranje ogromnih gubitaka Gradske plinare Zagreb Opskrba (GPZO) koji nastaju uslijed netržišnog i štetnog dobavljačkog ugovora GPZO s PPD-om.

Gradonačelnik Tomislav Tomašević javno je izjavljivao da je predmetni ugovor o kupnji plina štetan, ali unatoč javnim izjavama nije naložio GPZO-u da raskine isti, što je bio obvezan učiniti.

Svaki ugovor koji je nastao na temelju protupravnih radnji i koji pričinjava štetu, pravno je ništavan. Dakle, gradonačelnik Tomašević je bio obvezatan naložiti GPZO da raskine ugovor između GPZO i PPD-a.

Trenutačno je cijena koju GPZO plaća PPD-u trostruko viša nego na europskom tržištu.

Nesporno je da su žrtve protuzakonitog djelovanja prijavljene četvorice porezni obveznici RH, a istovremeno, na šteti koju trpe hrvatski građani, korist imaju Pavao Vujnovac i PPD.

DORH je dužan objektivno utvrditi sve gore opisane činjenice, te isto tako, putem odgovarajućih institucija RH (Ured za sprječavanje pranja novca) te drugih europskih organizacija, izvršiti provjeru imovine četvorice prijavljenih u Hrvatskoj i u inozemstvu.

Vjerojatnost, da se ovako brutalno otvorena pogodovanja, na štetu vlastitih građana, događaju bez protuusluge osobama koje tu vrstu zlouporaba omogućuju, izrazito je niska.

S poštovanjem,

Karolina Vidović Krišto
zastupnica

Na znanje u Republici Hrvatskoj:

  • Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, svim članovima
  • Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav, svim članovima
  • Odbor za financije i državni proračun, svim članovima
  • Odbor za gospodarstvo, svim članovima
  • Odbor za pravosuđe, svim članovima
  • svim hrvatskim zastupnicima u Europarlamentu
  • HAZU, svim članovima
  • HBK, svim članovima
  • Državno odvjetničko vijeće, svim članovima
  • Senatima sveučilišta i veleučilišta, svim članovima
  • fakultetska vijeća pravnih fakulteta, svim članovima
  • fakultetska vijeća ekonomskih fakulteta, svim članovima
  • Matica hrvatska
  • Državna revizija

Na znanje u Europskoj uniji:

  • Izvršnoj potpredsjednici Europske Komisije, gospođi Margarethi Vestager
  • Potpredsjednici Europske komisije i povjerenici za vrijednosti i transparentnost, gospođi Veri Jourovi
  • Predsjednicima klubova zastupnika u Europskom parlamentu

 

Frane BarbarićHEPKarolina Vidović KrištoPavao VujnovacPlenkoviPrijavaTomislav Tomašević
Pretplatiti se
Obavijesti o
120 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Emiliano Zapata
9 mjeseci prije

Nista od toga.
Gradansko hapsenje ili neka gradani sjede pred tv om i glodu kosti na zimu…

Sv.Alemka
9 mjeseci prije

Bravo! Barem netko nešto radi…ishod se naravno.zna…

Max
9 mjeseci prije

Logična pravna mjera za očiglednu pljačku.

ime
9 mjeseci prije

bgk: boli ga kujac.
za takve prijave postoje ladice.

Coca Corona
9 mjeseci prije

Prijavu!?
Tu ljigu triba odjavit u zg,i prijavit na natječaj za štipcoguzca godine u briselu.

Coca Corona
9 mjeseci prije

Prijavu!?
Tu ljigu triba odjavit u zg,i prijavit na natječaj za štipcoguzca godine u briselu.

Karma
9 mjeseci prije

Za plin spremni

hrvat1
9 mjeseci prije

bravo
karolina tebe za premijera da se rijesimo te bagre..

Gojko
9 mjeseci prije

Ajmo svi na docek vatrenih ili bilo koga ko se vraca od bilo kuda, ajmo rvacka, ajmo

tatamata
9 mjeseci prije

e jos da obnove apartmane na golom otoku i da AP dobije pocasni aparman 001

Pravda
9 mjeseci prije

Da ima pravde i učinkovitosti državnog aparata,nakon prve afere bi podnio ostavku…ON JE INSZALIRANI VELEIZDAJNIK koji samo izvršava naredbe,pitajte SH-exa,gospodina Matu G. i ostale koji su “školovali” taj kadar…Nema kazne koja bi bila dostatna za te lopine i druge prikrivene koji šute…i to “VEEEEEElike domoljube”…GOLI OTOK,a može i “prijateljski Gunatana**” ili “neprijateljski “Sibir…

Neda
9 mjeseci prije

Kakva hrabra, cestita, pametna i lepa zena! Bravo!!!👏👏👏👏👏
Pozdrav iz Srbije.

Šele
9 mjeseci prije

Živim u BiH, u ludari,ali ,Hrvatska, e to je super ludara,mislim na ljude koji vladaju ,da li mi je žao naroda,pošto sam ,priznajem ,jugonostalgičar,žao mi je i naroda i Hrvatske,ali možda nisu bolje ni zaslužili,onakva Slavonija,Dalmacija, Istra, Zagorje i sve ostalo,a ljudi im odlaze puni gorčine,nismo ni mi bolji ,nisu ni Srbi i Srbija bolji,ludare od država,

Damir
9 mjeseci prije

Vecina naroda je zarobljena od strane HDZ-a i niko se nece bunit a da izadjemo kao kad u sportu netko pobijedi onda bi se to rijesilo za 24 sata

Ivek
9 mjeseci prije

U politici koju ja zovem glumatanje se napreduje samo ako si “rektalni alpinist” tj. ako se uvučeš dobro u dupe onom iznad i onda možda dođeš na njegovo mjesto, stoga teško je čekivati poštenje od njih.

miro70
9 mjeseci prije

Iz dana u dan se divim ovoj ženi, kakav stav, vokabular, britkost i odlučnost !!
A ovoj bandi na Vlasti želim najgore muke, dabogda svaki opljačkani cent potrošili na liječenje!!

9 mjeseci prije

Republika Hrvatska je bankomat vladajućeg HDZa.
Svaka država ima svoju mafiju, jedino hrvatska mafija ima svoju državu!

Damir
9 mjeseci prije

Pojeo vuk magare, nisam sretan, ali pojeo vuk magare.

Makedonec
9 mjeseci prije

MAKEDONEC
Plenkovic i ostali prijavljeni za kriminal po ovome sto sam procitao ukazuje na jednu nepobitnu cinjenicu: SVI SU ONI ZAVRSILI VISOKE SKOLE ZA OTIMACINU NARODNIH PARA KOD MAKEDONSKIH VLASTI KOJI 30 GODINA PLJACKAJU MOJ MKD NAROD.. …GDE SI TITO DA POSALJES SVE OVE LOPOVE NA GOLI OTOK???????

čudila se aman ja
9 mjeseci prije

…a Stožer, iz plandemije,njima -ništa ? Kao,ono,nebitni su.

ante
9 mjeseci prije

Bože pomozi !

nessy
9 mjeseci prije

Zasto se obicni smrtnici mjesaju u posao premijera? Pa, rekao je da je u drzavi sve 5+, ali su ljudi tupi i ne shvacaju. Pa, ne moze svatko to raditi. Uvjet, po jedna diploma iz Osjeka, iz Mostara, i iz Banja Luke. Kao kruna obrazovanja, moze jedna iz bratske nam Pristine.

Sardelino
9 mjeseci prije

Da li u ugovoru za dobavu plina za grad Zagreb stoji odredba da je Vujnovac jedini zakonski dobavljač. Ako je to tako dogovoreno onda se radi o protuzakonitom monopolu.
Ako nema te odredbe, što je spriječilo Tomaševića da si nađe još jednog dobavljača.Npr. HEP.
Hrvatska raspolaže samo jednim podzemnim skladištem plina pod nazivom Okoli u blizini Zagreba. Sav uskladišteni plin je u njemu i nigdje nije “mrdao” iz njega osim one količine koja je išla u distribuciju.
Ogromna količina plina koju je za bagatelu kupio Vujnovac i dalje se nalazila u državnom skladištu. On taj plin nije transportirao u svoja skladišta i iz njih ga dalje preprodavao jer on ta skladišta nema.
Jedino su se transportirali papiri i novac u džep Vujnovac.
Mora da mu se čelo opotilo dok je osmislio ovakvu operaciju.

Sardelino
9 mjeseci prije

Zanimljivo bi bilo doznati koliko je u skladištu Okoli, osim Ininog plina bilo i ruskog.

goran
9 mjeseci prije

e moja krišto ideš podizati kaznenu prijavu protiv mafijaša plenkovića koji drži dorh u šaci hahahahaha
nema od toga ništa.
prvo treba očistit dorh uskok sve tajne službe sve korumpirane drotove tužitelje suce i tek onda možda se bude moglo taknuti kriminalnu organizaciju zvana hdz i njegovog predsjednika plenkovića zvan mafijaš

Adriana
9 mjeseci prije

Nisu europska posla, a da i jesu, gospođa Laura i gospođa Tamara bi kao i do sada – laganini.

Ivan
9 mjeseci prije

Nistariju Plenkovica treba dozivotno zatvoriti za svu stetu koju je napravio Hrvatskoj. Jos bolje baciti ga u Ukrajinu na prvu liniju fronte i mozda nas Rusi rijese za kratko vrijeme stetocine.

Karma
9 mjeseci prije

Misli na druge cijepi se oni plavi bedz na odjelu…..

Ivan
9 mjeseci prije

Bravo!

Roccos
9 mjeseci prije

U narednim mjesecima možemo očekivati luđačka i apsurdna poskupljenja svega i svačega jer netko mora nadoknaditi sve te mega muljaže,a to smo mi,obična raja.Nešto mi govori da će tek da bude veselo kad država bude morala vratiti Todoriću “Agrokor”,što ovaj samouvjereno tvrdi da je neminovnost.

Otpornik
9 mjeseci prije

Svaka čast na trudu, ali podnositi prijave protiv nekoga, a on sam sebi sudi, sizifov posao.

Necjepljeni Kokot
9 mjeseci prije

Ništa od prijava . Njihovo je sudstvo ,DORH ,sve institucije . To se može riješiti na samo jedan način ,koji ja ne smijem napisati ovdje .

Ivan
9 mjeseci prije

Ok ste portal, ali isto ko’ i mainstream tjerate vodu na svoj mlin. Ne znam zbog čega toliki hvalospjevi Karolini ?? Provjerljiva činjenica je da Karolina nije jedini saborski zastupnik koji se borio protiv COVID agende. Suverenisti, Most, Domovinski pokret i još par pojedinaca su također tu. Neki manje neki više ali su se ipak borili za razliku od HDZ-a, SDP-a, NeMožemo itd…A kad smo kod toga ko’ se najaktivnije borio u saboru i ko’ jedini još uvijek priča o tome, to je Marin Miletić.

Lucija, prva
9 mjeseci prije

Vi ste gospođo, dio najčudnijeg sastava Sabora u povjesti.

Gdje su izbori bili usred korone, a da nitko od vas predizborno, nije ni beknuo o tome (osim Sladoljeva, a on nije ušao).
Imali ste mogućnost pozvati stručnjake raznih mišljenja u Sabor, što naravno niste učinili, kao ni za euro. I opet, nitko se nije pitao zašto ga neke zemlje EU do danas nisu uvele.
Budući da nitko nikad nije postavio pitanja tko zarađuje na testovima i cjepivima…sigurna sam da se dobar dio vas učipio.

Lucija, prva
9 mjeseci prije

Što se tiče ovog sad, to je moglo biti zaustavljeno na vrlo jednostavan način.
Agrokor.
Postojao je identičan slučaj u Italiji, Parmalat i jasno je kako su to Talijani riješili.

Ovdje je očito bio interes da mi ostanemo bez tih poduzeća.

Drugo, sve je bilo jasno još na Petrokemiji, čiju je prodaju trebalo spriječiti i proglasiti je za stratešku kompaniju što ona i jest, jer jedina proizvodi umjetna gnojiva u Hrvatskoj.

Još prije 4,5 godina Petrokemija je bila tjerana u nelikvidnost abnormalno visokim cijenama plina.
Ovako, nekažnjena, hobotnica se razmahala.

Mat
9 mjeseci prije

Cudi me da joj Brisel nepomogne da skloni tog Evropskog kriminalca,jer ona se klete u Evropu?

Ivan
9 mjeseci prije

Na kraju ispada da bio spas za Hrvatsku da je onaj neiskusan mali uspio na Markovom trgu umjesto sto je dao zivot za badava, a ova nistarija Plenkovic sa svojom bandom razbojnika i dalje krcmi po Hrvatskoj.

Ivan
9 mjeseci prije

U Ustav treba ugraditi – smrtna kazna svakome za stetu vecu od milijarde, dozivotna robija za stetu vecu od 100 milijuna.

Pa da vidite kako se ne bi zavlacili u politiku ko stakori.

Zamislite, politicari su se izuzeli zakonima koje su promijenili od bilo kakove kaznene odgovornosti bez obzira koliku stetu napravili poreznim obveznicima sa svojim odlukama i promasajima?

Tomislav
9 mjeseci prije

To nije “onaj” stari hdz, to je novi ,oni kradu puno efikasnije i učinkovitije.

Jakov
9 mjeseci prije

Ona je njihov igrac da bi ptica letila mora imat dva krila, a iskreno virova sam joj dok nije pocela govorit o Evropskim vijrdnostima!

Lucija, prva
9 mjeseci prije

Možda bi se netko trebao osvrnuti na izvanredno obraćanje predsjednika Milanovića… 6.7., mislim.

Perun
9 mjeseci prije

da je se na znanje u EuRopskoj uniji: Izvršnoj potpredsjednici EuRopske Komisije, gospođi Margarethi Vestager Potpredsjednici EuRopske komisije i povjerenici za vrijednosti i transparentnost, gospođi Veri Jourovi i Predsjednicima klubova zastupnika u EuRopskom parlamentu… ..P.S…tko vas placa zastupnice …S poštovanjem,Karolina Vidović Krišto.. da netko kao vi u Hrvatskom Saboru glumi savjest naroda , pretpostavljam državni lopovi sa licencom za potkradanje i dezinformiranje ..evo jedna prelomljena vijest radi koje je Francuski reEvolucionar E.Macron dobio dizenteriju ..Fione Scott Morton, bivša američka dužnosnica u administraciji Baracka Obame, imenovana ili kako se kaže kod nas amenovana na važno mjesto u EuRopskoj komisiji vezano za reguliranje ,,poslovanja ” američkih tehnoloških divova….prva žena i prva državljanka iz USA na dužnosti u EuRopskoj instituciji. Scott Morton ,,igrat ” će na čelu uprave ključnu ulogu u istragama o mogućem kršenju propisa o ,,ravnopravnom tržišnom natjecanju” u segmentu ,,poslovanja ” tehnoloških divova, poput Googlea, Applea, Meta Platformsa i Microsofta…a ako… Čitaj više »

Tadija
9 mjeseci prije

Čuli smo to u HRT ovu dnevniku,a obećali su da će to biti tema na Otvorenom.
Imamo medij da boli glava.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI