Katar otkriva tajne veze Rijada i Tel Aviva još od 1966. (FOTO)

Savez Izraela i Saudijske Arabije
22 komentara

Otkriveni dokumenti koje je objavio katarski dnevni list Al-Sharq pokazuju da je Saudijska Arabija održavala tajne veze s Izraelom još 1966. godine i tražila od izraelskog režima da zauzme Sinajski poluotok i sirijsku Golansku visoravan.

Katarski dnevnik Al-Sharq je u subotu izvijestio kako su bilateralni odnosi saudijskog i izraelskog režima održavani u vrijeme kada su odnosi između Kaira i Rijada bili napeti zbog različitih stavova o regionalnim pitanjima.

Prema podacima objavljenim od strane izvora, Saudijska Arabija je također zatražila da 1966. izraelski režim provede potpunu kontrolu nad Pojasom Gaze i Zapadnom obalom.

Dana 5. lipnja 1967. je započeo Šestodnevni rat, kada je Izrael započeo okupaciju istočnog dijela Palestine, koja se nastavlja i danas. Pojas Gaze je pod nemilosrdnom blokadom godinama, nakon odlaska izraelske vojske 2005.

Al-Sharq je nazvao Anwara Majida Eshkija, predsjednika Centra za strateške studije Bliskog istoka, za  najistaknutiju osobu u normalizaciji odnosa između Saudijske Arabije i Izraela.

Anwar Majid Eshki, dodaje izvješće, bio podržan od pet saudijskih institucija –  Ministarstva vanjskih poslova, Ministarstva unutarnjih poslova, obavještajne agencije, Ministarstva kulture i Ministarstva trgovine i industrije.

Izrael upravo planira normalizaciju odnosa s Rijadom i obavještajna služba izraelskog režima, Mossad, povećala je svoju tajnu podršku saudijskoj obavještajnoj službi, navodi se u izvješću.

Iako su saudijske vlasti šutjele o tajnim odnosima, njihove izraelske kolege se nisu trudile sakriti sastanke sa Saudijcima.

U studenom prošle godine je izraelski ministar komunikacija Ayoub Kara pozvao velikog muftiju Saudijske Arabije, vehabijskog klerika Abdulaziza Al-Sheikha, u posjet okupiranim teritorijima, a dva dana kasnije je zapovjednik izraelske vojske, general Gadi Eizenkot, rekao da je Izrael spreman podijeliti obavještajne podatke sa Saudijskom Arabijom kako bi se suprotstavili navodnim prijetnjama.

Ostatak dokumenata, fotografija i izvješće kojeg je objavio Al-Sharq.

Saudi
FOTO – Dio dokumenata koje je objavio katarski Al-Sharq koji otkrivaju tajne veze između Saudijske Arabije i Izraela
Al-SharqAyoub KaraGolanpojas GazeSinaj
Pretplatiti se
Obavijesti o
22 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tuf
6 godine prije

Šok i nevjerica…

Ivo Lola nije sam
6 godine prije

Ja bih se čudio kad bi se čitatelji i komentatori ovog portala čudili zavjereničkim tipom suradnje Izraela i Saudijske Arabije. Da, zavjereničkim, jer, ovo nije bio dogovor za čaj, kekse i čavrljanje, nego zajednički plan ove dvije države u cilju okupacije teritorija trećih država.

Laki Topalović
6 godine prije

Katar je “jako ljut”, a lijepu su rekli da imaju brdo svakakvih dokumenata

Marshal
6 godine prije

Topla voda, svako iole normalan zna da Saudi nisu muslimani nego da su cio-vehabije…

davor
6 godine prije

Zna se. Tri su razloga za takvu suradnju a to su Iran, Iran te kao treći i najvažniji – Iran.
Još 80-ih godina prošlog stoljeća je Mossad bezuspješno pokušao atentat na Saddam Husseina, zajedno sa britanskim tajnim službama. Amerikanci su ga nedugo iskoristili za rat protiv Irana a kad više nije služio svrsi onda su tata i sin organizirali pustinjske oluje. Danas i Izrael i Saudijci imaju kaos u svom susjedstvu a Amerikanci imaju sve manje i manje utjecaja na procese, naravno sve zahvaljujući svojim djelima nikako tuđim.

mmne
6 godine prije

kazu , informisani, da je saudijska kraljevska porodica ustvari jevrejska tvorevina ili su cak i sami oni jevreji…molim za dopunu nisam dovoljno informisan…..u celoj stvari oko politike izraela (cionista) se prenebregava imperativ istih da stvore (ili kako oni kazu da povrate?!) veliki izrael(greater israel)…od nila do eufrata (sto predstavljaju dve plave linije na zastavi) unutar ce biti izabrani narod sa trouglom na dole ( od boga narodu izabranom) i drugin trouglom na gore od zahvalnog naroda ka bogu!!! oko velikog izraela ce biti goji koji ce sluziti izabrane a oni prinositi (tudje) zrtve bogu…..hm….
sve je dozvoljeno u tu svrhu pa i da se preruse u najcrnjeg neprijatelja i ruse iznutra…vec vidjeno i sveprisutno!!!

Borac2
6 godine prije

To zna svaki palestinac. Nije Qatar otrkio nista novo i revolucionarno.
Izrael in KSA imaju istog kreatora i sponzora. Debeli sauditi i financiraju sve napade na gazu. Pravi “arapi”.

samo ćaća
6 godine prije

..postajete gori od Indexa…strašno

tedi
6 godine prije

A sta je radila CIA i placenici u Rijadu,koji su mucili Princeve i uzeli im dolare za slobodu,od kuda oni tamo?Sjecam se Putinovih rjeci pred olimpijske igre u Sociju,kada je porucio SA,ako se desi i jedan teroristicki napad u Rusiji da ce u SA unistiti svu naftnu infrastrukturu.
Znaci zna se sve o SA i vezi sa Izraelom.Kao i u ratu sa Sirijom,satro SA financira teroriste,a Bibi ni zuba da objeli.Oni ce graditi Solomonov Hram i kao svi ce ici na poklonjenje,jedan Car jedna vjera i ostala sranja.Jadni pravi Zidovi opet ce sjesti na rudu,kao i mi.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI