”Kina je odlična”! Ovako misli Elon Musk, koji tvrdi da samodopadne Sjedinjene Države polako gube utrku u razvoju tehnologije

Elon Musk
9 komentara

Teslin šef, čiji posao je izgrađen na leđima državnih subvencija, požalio se da je primio puno manje savezne pomoći od ostalih američkih proizvođača automobila.

Elon Musk pohvalio je kinesku radnu etiku i kritizirao američki stav, predviđajući da će američke kompanije izgubiti poziciju zbog svojih “samozadovoljnih i isključivih” stavova.

“Kina je prema mom mišljenju odlična. Kinezi imaju sjajnu energiju. Kina je prepuna marljivih i pametnih ljudi”, rekao je Musk u petak u podcastu ”Automotive News”.

“Kinezi su skromniji i puno više ”na zemlji”, ne žale se, dok u SAD-u vidim sve više puno samozadovoljstva i nekih traženja prava, posebno u okruženjima oko New Yorka i Los Angelesa”.

Elon Muskje američki narod i ta mjesta usporedio sa športskim momčadima kojima je dosadilo pobjeđivati.

“Kad predugo pobjeđujete, neke stvari uzimate zdravo za gotovo; Sjedinjene Države, a posebno države poput Kalifornije i New Yorka, predugo ste pobjeđivali”, rekao je. “Dakle, baš poput nekih športskih momčadi ili reprezentacija koje počinju osvajati puno prvenstava zaredom, one počinju stvari uzimati zdravo za gotovo i s vremenom počnu gubiti”.

Musk je tvrdio i da je Tesla dobio „najmanje vladine potpore od bilo koje druge automobilske kompanije“.

Proizvođač električnih automobila, tada tvrtka u usponu, osigurala je zajam u iznosu od 465 milijuna dolara od Obamine administracije 2010. godine. Zajam je dobiven za postavljanje postrojenja u Kaliforniji i započinjanje proizvodnje vodećeg modela Sedan Model S. Tvrtka je otplatila zajamu 2013. godini, devet godina prije isteka roka.

Ukupni iznos subvencija za financiranje poreznih obveznika za njegovo tehnološko carstvo (koje također uključuje raketnu tvrtku SpaceX i tvrtku za obnovljive izvore energije SolarCity) dosegao je, prema Los Angeles Timesu, 4,9 milijardi dolara do 2015. godine.

Tesla je također otkrio u svom tromjesečnom podnesku, kojeg je tvrtka podnijela u utorak, da je primila „određene beneficije povezane s plaćama“ od vlade u prvoj polovici 2020. godine radi nadoknadeposljedica koje je izazvao koronavirus. Ipak,iz tvrtke nisu otkrili o koliko velikoj pomoći se radilo.

Jedina tvornica Elona Muska u Kaliforniji, zatvorena je u proljeće na šest tjedana. Elon Musk, koji je dugo sumnjao u ozbiljnost pandemije, vrlo je javno prkosio državnim ograničenjima i ponovno otvorio tvornicu u svibnju.

Protivnik daljnje državne poticajne pomoći, Musk je također dobio oko 1,6 milijardi dolara zajma od lokalnih banaka u Kini, za konstrukciju i početak proizvodnje vozila. Ta proizvodnja odvijat će se u tvornici u Šangaju. Tvornica je brzo ponovno otvorena u veljači, samo dva tjedna nakon što je vlada zapovjedila prisilno zatvaranje i ubrzo nakon što je WHO proglasio koronavirus međunarodnom, javnom, zdravstvenom krizom.

Kineski dužnosnici pomogli su Tesli u nabavci 10.000 respiratora, dezinfekcijskih sredstava i ostalog pribora za nastavak rada prvog radnog dana nakon pauze koja je nastala zbog za kineske Nove godine, izvijestili su tada državni mediji.

Međutim, kao što je rekao Musk u podcastu, Tesla nije dobila ni blizu toliko pomoći od kineskih vlasti koliko su pomoći dobile domaće tvrtke. “Bili su podrška”, priznao je. “Ali bilo bi čudno kada bi bili veća podrška tvrtki koja nije kineska, što i nisu bili”.

subvencijetesla
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Alex
3 godine prije

Marx ke bio u pravu. Komunizam će zabladati svijetom, jer kapitalizam, po prirodi stvari, ide iz krize u krizu i p kao rezultat toga, stvara nesretne pojedince i društvo.

Dokurčilomi
3 godine prije

Počni se i ti baviti lijekovima.

Velijože
3 godine prije

Kina je mrtva

Aragorn
3 godine prije

Kina je i vise nego odlicna radi ogromnog trzista i jeftinije radne snage nego amerika..
ova korona stvar birokratima u EU i USA odgovara zbog povecanog broja nezaposlenih jer su radnici postali “preskupi”,a velike firme nikada nece propast jer ce drzava uvijek stajat iza njih. zna se sta je cilj svega,propast srednjeg sloja,koji skoro pa vis ne postoji,a korona ce samo to ubrzati,pa tako i u Kini ce poremetit planove,koji takodjer nisu vis ni jeftini radnici kao nekada,zato je ona Elonu tako odlicna.

Max
3 godine prije

Elon Musk je pripadniik elite i često ima sumanute ideje.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI