fbpx

Kina radi što i SAD nakon Drugog svjetskog rata, ali je Peking „globalna prijetnja“

Kina

U pokušaju stjecanja konkurentske prednosti Sjedinjene Države i dalje dižu uzbunu zbog kineske tehnologije kompanija Huawei i ZTE, koje se optužuje da su „stvarna prijetnja nacionalnoj sigurnosti Sjedinjenim Državama i svima u svijetu“. Novo izvješće istražnog tima američke obavještajne komisije navodno je „otkrilo uznemirujuće detalje o ciljevima koji se skrivaju iza 5G tehnologije i poslovanja telefonskih kompanija“.

Američki obavještajni istražitelji tvrde da kineske obavještajne agencije i Komunistička partija već duže vrijeme surađuju s tehnološkim divovima. Ovako uopćeno tumačenje bi se moglo i prihvatiti, obzirom da sve zemlje koje imaju visokorazvijeni IT sektor surađuju s vlastitim kompanijama, ali u različitom opsegu i područjima. Međutim, ova optužba traži pojašnjenje.

Istražni rad nazvan “Istražno izvješće – Pitanja američke nacionalne sigurnosti koja su otvorile kineske telekomunikacijske tvrtke Huawei i ZTE” započeo je još 2012. i proizveo oko 50 stranica dosjea koji sadrže sve strahove američkih službi. Objava ovog izvješća je pokrenula i bezbroj pravnih postupaka usredotočenih na, također navodnu, „vjerojatnu krađu intelektualnog vlasništva, patenata i tehnološke robe proizvedene u Kini“.

Na temelju tih podataka je bivši načelnik Obavještajne komisije rekao kako je cilj Pekinga „tehnološka dominacija unutar dvadeset prvog stoljeća“. No, to kažu i vlasti u Pekingu i nije jasno što se tu trebalo istraživati više od sedam godina.

Kina radi ono što su SAD radile nakon Drugog svjetskog rata, ali je Peking opasniji

Analiza Mikea Rogera kaže kako kineski čelnici pokušavaju oponašati ono što su Sjedinjene Države učinile nakon Drugog svjetskog rata.

Naime, za SAD je problem što su danas strategije Kine usmjerene na ulaganja u razvoj informatike i grananje preko perifernih tvrtki koje služe za upravljanje i kontrolu resursima. U prošlosti je prevlast Sjedinjenih Država u ovom sektoru raznim američkim upravama donijela ne samo vojnu i političku prednost, već i globalno vodstvo, te moć da vrše diplomatsku i ekonomsku prisilu.

Za sada nema naznaka da Kina namjerava vršiti diplomatsku i političku prisilu, dok u ostalom dijelu Rogersove riječi otkrivaju stvarnost kineskih IT divova.

Međutim, proboj Kine u poslovanju za američke obavještajne službe koje su sastavile ovo izvješće znači da “Kina predstavlja značajan diplomatski, politički i vojni izazov”, te da je “do prije nekoliko godina bilo teško gledati na Peking kao konkurenciju Sjedinjenim Državama, jer Kina nije imala globalni ekonomski utjecaj ni kapacitet Amerikanaca”.

“Danas se, kako se čini, scenarij promijenio, a razlog za ovu metamorfozu uglavnom je posljedica kineskog eksponencijalnog gospodarskog rasta koji se ne smije podcijeniti”, stoji u izvješću.

Tijekom intervjua sa Studijskim centrom Belfer na Sveučilištu Harvard, Mike Roger otkriva pozadinu kontrole Komunističke partije nad stanovništvom.

„Poticanje kupnje karata za zrakoplove i vlakove pomoću tehnoloških aplikacija na mobilnim telefonima i računalima korisno je za praćenje kretanja mase, pojedinaca i njihovih obitelji“, tvrdi Mike Roger.

Tijekom intervjua sa Studijskim centrom Belfer Roger je govorio o zabranama koje se izriču nekim građanima Kine da napuste zemlju, posebno studentima, te o tome „kako država upravlja osobnim odnosima svojih građana kako bi ih držala pod utjecajem komunističke ideologije“.

Još 2016. godine je London, koji je bio prva prijestolnica u svijet u kojoj je svaki kvadratni metar pod nadzorom kamera, upozorio kako je samo u Šangaju oko 140 milijuna kamera, a 2020. godine će ih biti gotovo 500 milijuna, što je u postotku 2 do 3 po stanovniku.

Izvješće na kraju upozorava na „interne strategije za nadzor lica u gradu i prikupljanje podataka o dnevnim navikama, kao i nemogućnost pristupa međunarodnim serverima i platformama kao što su Google i nekim stranim medijima.

„Tako organizirana opsesivna i tehnološka kontrola u stvarnosti izgleda stvarno kršenje privatnosti i dostojanstva. Koncept koji, međutim, ne bi trebao prenijeti pogrešne poruke“, kaže se u izvješću koje sve ovo povezuje s kompanijama Huawei i ZTE.

Filozof Peng-Chun Chang i ljudska prava

Ali Kini koncept ljudskih prava uopće nije stran. Zapravo, trebalo bi uzeti u obzir da je Peking bio jedan od glavnih aktera u izradi Opće deklaracije o ljudskim pravima, a čini se da je jedini privremeni jaz u usporedbi dviju supersila, koje se trenutno nadmeću na vojno i ekonomski, usmjeren na poštivanje nekih temeljnih međunarodnih pravila.

Kineski filozof Peng-Chun Chang je jedna od najutjecajnijih osoba u izradi postojeće Deklaracije o ljudskim pravima Ujedinjenih naroda. Njegovo je djelovanje bilo presudno u odnosu na članak 2. koji se temelji na osnovnim konceptima “jednakosti i slobode”. Veliki kineski filozof i diplomat snažno je urezao svoju viziju u smislu kako treba djelovati na probleme unutar univerzalizma i kulturnog relativizma.

Misao vodilja mu je bila zaštititi “univerzalni” pogled na ljudska prava, budući da su dominantne i kolonijalne sile tada tvrdile da de facto okupirane  zemlje „nisu dovoljno civilizirane da bi mogle brinuti o zaštiti ljudskih prava“.

Vizionar i vrlo prosvjetljenja osoba Peng-Chun Chang nije imao takve predrasude i u posve drugačijem povijesnom trenutku od danas je uspio dobiti univerzalno proširenje članaka, čime je Kinu svrstao među velike protagoniste u brizi i zaštiti ljudskog života i dostojanstva. Konačno, važno je podsjetiti da je u to vrijeme Kina bila dio od 48 zemalja potpisnica od ukupno 58.

U konkurenciji među civilizacijama izvješće poput onoga kojeg je o kompanijama Huawei i ZTE objavio istražnog tima američke obavještajne komisije ne vrijedi ništa, dok su ono što vrijedi vrlo osjetljive međunarodne diplomatske niti, jer ona daju vjerodostojnost nekoj naciji ili vladi.

U povijesnom i širem aktualnom kontekstu, azijski div apsolutno ne krši temeljne koncepte ljudskih prava. Stoga će se neobjavljeni rat između Sjedinjenih Država i Kine voditi i u području propagande, odnosno nametnutog narativa da su samo SAD sposobne jamčiti svojim građanima i svijetu „zaštitu njihovih temeljnih ljudskih prava“, dok je očito da je ovo izvješće, ali i druga slična, vođeno ekonomskim interesima i novim taktikama nekonvencionalnog strateškog ratovanja.

Intelligence/House.gov

0 0 vote
Ocijenite članak
Sviđa li vam se Logično? Ako niste već lajkali, učinite sada: ❤
Pretplati se
Obavijest
guest
46 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Milancz
Gost
Milancz
1 godina prije

Věc sam sto puta pisao,Kina je noví globální centar upravljanja u svijetu, svidjelo se to někomu ili ne..

Mlata
Gost
Mlata
1 godina prije
Reply to  Milancz

Lak si za “obradu”

Rolling Bluesman
Gost
Rolling Bluesman
1 godina prije
Reply to  Milancz

U multipolarnom svijetu nema globalnog centra upravljanja, Kinezi nisu khazari. Amerika treba ostati jaka ali normalna drzava. Svaki hegemon je nepozeljan, pa tako i Kina ili netko drugi.

Milancz
Gost
Milancz
1 godina prije

Dá znáš kako funkcioniraju globalisti,Onda Bi Tome razumio..

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije
Reply to  Milancz

@Milancz :
Daj nam bar 5 imena sa adresama i tel.brojevima ?
Odmah šaljem shumya !

shumadinac
Member
1 godina prije
Reply to  Umpah Pah

Dovoljno je email. Ili bar nick na nekom portalu-forumu…

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije
Reply to  shumadinac

@shumy :
Globa Listopad ?
Put Erdoganovog brka 3
Brčko

GLOBO GLOBODO !

mars
Gost
mars
1 godina prije
Reply to  Milancz

@ MilanCZ – znaci, ovo ti je 101. put.

samo tako
Gost
samo tako
1 godina prije
Reply to  Milancz

102 puta si več napisao da je Iran novi globalni centar upravljanja u svijetu. Samo zbunjuješ 😆

Milancz
Gost
Milancz
1 godina prije
Reply to  samo tako

Biti ce káď Evropu dojde 150miliona izbjeglica..a to je u pár godina..islamizacija Evropě…nerazumijete ví ničemu jer nerazumijete své té procese i nemá potřebě objasnjavati .

Rolling Bluesman
Gost
Rolling Bluesman
1 godina prije
Reply to  Milancz

Prestani nas drzati za neznalice, znamo mi isto koliko i ti. Obicno neznalicei uvijek vide neznalice oko sebe.

shumadinac
Member
1 godina prije
Reply to  Milancz

I bar pola će preko Srbije – odmah otvaram ćevapdžinicu. I učim turski. Nemoj da si me slag’o.

Tudum
Gost
Tudum
1 godina prije
Reply to  shumadinac

Svi su mladi snazni I puni para,bolje otvori KUPLERAJ

shumadinac
Member
1 godina prije
Reply to  Tudum

Kombinacija bi bila najbolja – znaš onaj vic o Hasu, uceni i ćevapima 😉

Tudum
Gost
Tudum
1 godina prije
Reply to  shumadinac

Ne

shumadinac
Member
1 godina prije
Reply to  Tudum

Šteta. Ali ovde ima i dama tako da nije za pričanje.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije
Reply to  shumadinac

@shumy :
Zamijeni Hasu Mujom pa napiši !
A ja pokušah u gornjem komentaru da malo globaliziram i dobih minus ?
Bolje vrabac u ruci
nego golub na emigrantu !

Jack
Gost
Jack
1 godina prije
Reply to  Milancz

A ja mislio, da će to bit Češka!!

shumadinac
Member
1 godina prije

Da li postoji mogućnost zloupotrebe ove tehnologije – apsolutno.
Da li će je Kina zloupotrebiti – to ne možemo znati.

Ali u jedno možemo biti sigurni – SAD koja dokazano špijunira sve komunikacije na planeti nema nikakvog prava da druge kritikuje zbog toga (pod pretpostavkom da taj neko to zaista radi). Mogla bi da podrži Kineze koji se bune protiv mogućnosti takve zloupotrebe – da ih ima koji se bune. Izgleda da je najveći problem SAD-a da ubedi Kineze i Ruse da se bune.

Alex
Gost
Alex
1 godina prije
Reply to  shumadinac

Još od kada su ljudi otkrili vatru, svaka se tehnologija može upotrijebiti i za činit. dobro i za zlo. To ne ovisi o tehnologiji, nego o čovjeku.

bbb
Gost
bbb
1 godina prije
Reply to  Alex

Dunav će se zvati lijepim imenom: Yangtze Dunable, jako slatko sa hegemonske strane.
Volim besplatne tečajeve kineskog jezika i Konfucija isto.

MrzlaKita
Gost
MrzlaKita
1 godina prije

Dok se hurčili Amerikanci prepričavaju doživljaje iz 2sv.rata zadnjih 70tak godina🔊,…

Kina je zadnjih 20tak godina šutila, 😠trpila i gradila strategiju osvajanja Istoka i za novih 20tak godina tamo amerikanci neće moći niti prismditi i prići jer pola Pacifika je njihovo tamo već danas.

Sad Amerikancima nije jasno “pa kako, pa šta je bilo,.😭..itd” i neće im bit nikad jasno jer uče u školama o svojoj lažnoj i kratkoj povijesti nepobjedivosti i izuzetnosti zadnjih 70tak godina od atomske bombe i projekta Manhatan.

Kineze 🖕to ne zanima jer njihovi hvalospjevi i civilizacija traju bar 2.000 godina i Zapad je preglup da to shvati ikada. 👎

E 😄😄 sad mi u Centru u Europi ćemo balansirat a Amerikanci za 20tak godina gube sve, čak i ove jadne trgovačke ugovore i sporazume jer američki $olar ide k vragu 😱kad ovi potope valutu i silne obaveznice.

Jack
Gost
Jack
1 godina prije
Reply to  MrzlaKita

Kina se penetrira u jugoistočnu i srednju Europu preko jadransko jonskih Luka. Luka Pirej je već Kineska Zadarska luka je isto tako njihova a sve je izvjesnije, da će oni zaposjesti i riječku luku i tako će dobiti mogućnost prodora njihove jeftine robe vrlo loše kvalitete tzv proizvoda za jednokratnu upotrebu na europsko tržište. I vrlo je čudno na koji način Kina to postiže. Hrvatska je jedna od siromašnih zemalja jugoistočne europe i Kina je upravo nju odabrala kao “ulazna vrata na europsko tržište, i to tako, da se povezuje s hrvatskim korumpiranim političarima, kako onim aktualnim tako i onim otpisanim izdajicama i otpadnicima kakav je predsjednički kandidat Zoran Milanović i ne samo hrvatskim političarima nego i s cijelim nizom drugih na njihovom spisku je na pr. i Srbin Boris Tadić. Unatoč diskretnim upozorenjima, da se ne približava Kini i da ne sklapa s njom poslovne aranžmane, Hrvatska poklonjeni novac koji joj ga je dala EU daje Kini za gradnju Pelješkog mosta. Premijer Andrej Plenković pohitao u Kinu i najavljuje tijesnu suradnju s njihovom mega firmom Huawei i najavljuje i druge “zajedničke projekte, pa se onda čudimo, da nismo mogli kupiti izraelske aviona, čiju prodaju je stopirala Amerika. Ovih dana se je doznalo, da je predsjednički kandidat Zoran Milanović već duže vrijeme viši savjetnik poznatog kineskog milijardera. I on je prije nekog vremena bio u Kini i iz Kine je navijestio svoju predsjedničku kandidaturu! Javna tajna je, da su svi kineski milijarderi zapravo izdanci KP Kine i sve što rade rade u prvom redu u interesu komunističke partije te zemlje. Sad zamislimo situaciju, da Milanović pobjedi na predsjedničkim izborima i postane predsjednikom republike Hrvatske, a kako znamo predsjednik je istovremeno i vrhovni zapovjednik naše vojske. On kao takav ima uvid u povjerljive dokumente i vojne tajne NATO Pakta, čiji smo mi član. Ne može se izvući drugačiji zaključak iz svega ovoga, nego je jasno, da bi Milanović za “Judine bakrenjake, koje mu daje kina vrlo izvjesno sve što može dao na uvid svojim stvarnim gospodarima Kinezima i vrlo je vjerovatno, da mu oni financiraju izbornu kampanju. Više je nego sigurno, da će jednom u bližoj ili malo daljoj budućnosti pasti maska sa ovog toliko opjevanog i hvaljenog Rusko-kineskog prijateljstva i savezništva, jer ovako maligna i ekspanzionističko nastrojena država kao Kina ne može imati drugačiji modus operandi nego upravo onakav, kakav proizlazi iz njene rastuće moći, gospodarske financijske i na kraju i vojne i ona će gospodarski a kasnije i invazivnim financijskim metodama i postepenim preseljenjem svoga stanovništva anektirati Sibir. O toj mogućnosti se sve glasnije šapuće u diplomatsko državnim krugovima i Rusija bi trebala biti zabrinuta takvim razvojem situacije. Amerika je postala potpuo svjesna kineskih krajnjih namjera jer za razliku od Europskih država ima mnogo veće obavještajno informativne mogućnosti i sve ovo što se događa pod nazivom trgovinskog rata između Kine i SAD zapravo su pokušaji Amerike da osujeti te kineske planove i ubuduće će se ti njihovi prijepori samo pojačavati.

X60
Gost
X60
1 godina prije
Reply to  Jack

Kad se netko tako silno trudi elaborirati neku agendu to puuuno govori o govorniku i izgovorenom-napisanom.
Tu US propagandu nikome ovdje više ne možeš podvaliti.

Jack
Gost
Jack
1 godina prije
Reply to  X60

To i nisam napisao za maloumne rusofile nego za ljude koji nešto znaju i razumiju, a i tvoj komentar mnogo govori o tebi, da si jednostran, zatucan i isključiv!

X60
Gost
X60
1 godina prije
Reply to  Jack

Jednostavnije rečeno, zalupati Bosanac!

Jack
Gost
Jack
1 godina prije
Reply to  X60

Jel znaš ti Ba, kako je nast”o Bosanac? Hebo međed bukvu pa se rodilo dijete lijepo ko otac i pametno kao majka!!!

mars
Gost
mars
1 godina prije
Reply to  Jack

@ Jack – taj isti Bosanac iz tvog vica ti j*bo mater pa nastade ti. Ba. Nadam se da ces i ti, u najboljoj demokratskoj tradiciji i u duhu punog medjusobnog razumjevanja i uvazavanja primiti i ovaj vic, jer je smijesan bar koliko i tvoj.

Jack
Gost
Jack
1 godina prije
Reply to  mars

Hahahaha, moj Ba glup ti je ovaj vic upravo kao i njegov tvorac!

mars
Gost
mars
1 godina prije
Reply to  Jack

@ Jack – ha, ha, ha , ne Djeki, vic je smijesan a nije glup samu sto ti nisi u stanju da ga shvatis. Mozda sam ja, Djeki, i previse ocekivao od nekoga ko razumije samu rijeci poput “aport”, drz’ ga”, “k nozi” “u kucicu” i ciji mozak nose cetiri a ne dvije noge. Sorry Djeki – ” k nozi.

X60
Gost
X60
1 godina prije
Reply to  Jack

Dobro, ako ti ne paše Bosanac, onda zalupa ti Turčin.

x@y
Gost
x@y
1 godina prije
Reply to  Jack

hahaha

Jack
Gost
Jack
1 godina prije
Reply to  MrzlaKita

Vidim, vi niste komentatori negoli obične “punjene ptice” gluhi i slijepi za notornu istinu i ako je nešto sa ruskim i li kineskim predznakom prihvatljivo je i dobro a u suprotnom primjeru ne! Jad i bijeda na kvadrat!
PS To nije US propaganda nego nešto što će mnoge širom svijeta mlatnuti po glavi, ali polakomili se mnogi za kineskim dolarima kojih oni imaju na pretek, ali manjka im obzira prema bilo kome i ne vide jadnici, da su ti dolari isto što i mamac na udici , koji će gladna riba zagristi i poslije joj više nema spasa!

Jack
Gost
Jack
1 godina prije
Reply to  MrzlaKita

Da tamo postoji nekoliko stotina milijuna ljudskih robota, koje KP Kine bezdušno iskorištava i tim razčovječenim bijednim ljudskim bićima, humanoidnim robotima će jednom prekipjeti kao i njihovima pandanima u Hong Kongu i trest će se zemlja od njihova bijesa! Jednostavno, to je univerzalni zakon akcije i reakcije tzv. KARMA!

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

I čak priznaju, ali “Oni su bili dobri”, ali eto , Kinezi će nas strpati u (nepostojeće) koncentracijske logore.

Alex
Gost
Alex
1 godina prije

Ono što je prijetnja nacionalnoj sigurnostiUSA, blagodat je za nacionalnu sigurnost ostatka svijeta.

Jack
Gost
Jack
1 godina prije
Reply to  Alex

Nemoj biti previše siguran u to. Ja na primjer ne bi želio, da mi kosooki budu gospodari a tebi je to blagodat i blagoslov! E jadan li si!!!!

X60
Gost
X60
1 godina prije
Reply to  Jack

Ti si mentalno rob, pa ti je dominantna preokupacija izbor gospodara.
Većina nas ovdje, za razliku od tebe, teži slobodi i ne voli nikakvog gospodara, a naročito nasilnog, kakvog ti konstantno i uporno zastupaš.

Jack
Gost
Jack
1 godina prije
Reply to  X60

I Ujguri teže k slobodi! Samo to i ništa više i na kraju su dobili tu”kinesku slobodu”koja im je prisjela. Hong Kong isto tako i vidjeli smo što se tamo događa, a možemo se sjetiti i ne baš tako davnih događaja na njihovom tgu Tien an men i kako su završile tisuće prosvjednika, koji su tražili malo slobode ništa više ni manje. A Tajvan gleda sve to i u njihovim ljudima raste sve jače uvjerenje, da sa takvim satrapima nema suživota i da se treba što prije i što bolje naoružati.

X60
Gost
X60
1 godina prije
Reply to  Jack

Svi su oni puuuno bolje prošli od američkih Indijanaca i mnogih drugih širom svijeta kojima su američki zlotvori donosili slobodu i demokraciju.

Janko
Gost
Janko
1 godina prije

Zar Snouden i Asanaz nisu svijetu mpruzilidovoljno informacija kako americka tehnologija i CIA vec deseteljecima spijuniraju I prikupljaju informacije po svetu,pocev od Merkelovce.I dok suoni to mogli raditi sami u svetu bilo je ok,a sad kad se pojavila konkurencija Kina, ,nastaje opca uzbuna ,panika i zahtevi da se ta tehnologija Hauwei zanrani.

Red Dog
Gost
Red Dog
1 godina prije

Kina je uradila vise od toga.
Dala je Marshallov Plan Murici.
Sta je bio Marshallov Plan?
Jevropa u rusevinama. Treba, ne pita koliko kosta. Ali nema love. Nema problema, kreditiraju braca murikanci. Sta su dobili braca murikanci time? Izdavanje novca bez inflacije. Jevropa je kupovala od Murike. Da su samo delili taj novac murickoj radnickoj klasi bi nastala inflacija. Ovako je sve bilo poslovno. Kupovalo se od Murike i Murika se je uzdigla. Novcem kojem je izdala sama bez inflacije preko posrednika.
A Jevopi je ostao dug.
Isto je uradila Kina Murici. Pozajmila je novac Murici da bi muricki konzumenti mogli kupiti kinesku robu. Murika nece nikada vratiti dug, ali cilj je postignut; Kina se je uzdigla izdavajuci novac sebi bez inflacije preko posrednika.

Njonjobobo
Gost
Njonjobobo
1 godina prije

Planeta se kotrlja na ivici zivota
Jos malo ljudska rasa ce postati velika stonoga
Drugpg izbora ne bu bilo.

Jack
Gost
Jack
1 godina prije

Dakako, ali još nije kasno da ih se spriječi!

Darko
Gost
Darko
1 godina prije

Mi bi mogli kupit licencu za J7 (njihov MiG21) od Kineza i to kod nas doma proizvodit taj avion je nepoderiv! OK nije moderan i pametan ali je pouzdan i leti preko 60 godina!!!

DrLove73
Gost
DrLove73
1 godina prije

2-3 kamere po stavnovniku, ne obrnuto, Kineza ima 1200 miliona a kamera ce biti 500 miliona…

POVEZANE VIJESTI

Izbornik