Kraj kapitalizma i njegove posljedice

Kapitalizam novac banke
32 komentara

Francuski predsjednik Emmanuel Macron je u svom nedavnom govoru, kojeg smo u cijelosti preveli na ovom portalu, dao dvije važne izjave, prvu o kraju zapadne hegemonije i drugu o degradaciji i urušavanju kapitalizma.

Ali ove su izjave nezasluženo ušutkane. Desnica i liberali, jer je u suprotnosti s njihovim ideološkim dogmama, a ljevica jer se promjene u svijetu odvijaju bez njihovog aktivnog sudjelovanja, iako bi prema njihovim mokrim snovima oni bi trebali biti avangarda tranizcije iz kapitalizma u novi svjestki poredak s ljudskim licem, nazovimo ga socijalizmom.

Ako se Macron ismijavao, to bi značilo da je njegov položaj slab. Ali nakon njegovih riječi je nastala tišina, a onda su se svi počeli marljivo pretvarati da se ništa nije dogodilo, što znači da je sve rekao bilo točno.

Zbog toga su njegove izjave od strane establišmenta i cijelog političkog spektra potpuno prešućene. Međutim, one zaslužuju sveobuhvatno proučavanje i promišljanje.

Uostalom, govorilo se da je to bilo izvan sebe, ne samo zbog „crvenih izjava“. Štoviše, Macronove riječi su samo nastavak teze Vladimira Putina da je liberalna ideja iscrpljena. Razloge za ovakve izjave svakodnevno vidimo oko nas i u vijestima.

Moderni liberalizam izgrađen je na takozvane “Četiri slobode”. To su sloboda kretanja robe, sloboda kretanja ljudi, sloboda kretanja usluga i sloboda protoka kapitala.

Danas vidimo kako se te “slobode” sustavno uništavaju. Slobodno kretanje robe uništeno je trgovinskim ratovima i protekcionizmom. Sloboda kretanja ljudi se suočila s krizom migranata i neuspjehom teorije multikulturalizma. Sloboda kretanja usluga, uključujući informacije, ograničena je autorskim pravima na prijenos tehnologije i sl. Sloboda kretanja kapitala uništava se sankcijama, zabranama ulaganja, neovlaštenom zaplijenom imovine, uključujući nekretnine, iz političkih razloga, itd.

Sve ovo je kratak i apstraktan opis, ali je jasno da se, ako bude potrebno, svi ovi sažeci mogu proširiti detaljno i argumentirati brojnim primjerima.

Kao što vidite, sva četiri “stupa” na kojima je izgrađen zapadni ekonomski model se raspadaju.

U stvari, ovaj model, kako ga je opisao sociolog Immanuel Wallerstein, nije izgrađen na načelima “nevidljive ruke tržišta”, već na globalnoj pljački perifernih zemalja. A sve gore spomenute “slobode” samo su pojednostavile proces pljačke, posebno resursa, kapitala, mozgova i tehnologija.

Ali u trenutku kada su države periferije dovoljno ojačale da mogu reći: “Nećete se više bogatiti na nama, sada će biti obrnuto”, model se urušio. Sada se Kina bogati na štetu Sjedinjenih Država, a Rusija diktira svoje uvjete Europskoj uniji.

„Temeljne zemlje“ raspadajućeg modela više ne mogu održavati visoku razinu svoje potrošnje, što ne odgovara njihovim proizvodnim snagama. Dakle, potrebno je priznati da, kao što je rekao Macron, “više nitko ne može tako živjeti”.

Pored toga, razvoj produktivnih snaga i rast produktivnosti rada zbog automatizacije i robotizacije proizvodnje su doveli do povećane nezaposlenosti, pada kupovne moći stanovništva i progresivnih neravnoteža u trgovini. O svemu tome se pisalo prije nekoliko godina, ali je danas sve to teže prikriti i zanemariti.

„Elite ne mogu, a niže klase ne žele“,  a Brexit je jasna demonstracija toga što „niže klase ne žele“. Imamo revolucionarne preduvjete na globalnoj razini, ali govorimo o revoluciji u smislu promjene društvenih odnosa, ne o oružanom prevratu.

Rješenje je smanjenje trajanja radnog tjedna, kako bi se osiguralo univerzalno zapošljavanje i nije osobito važno je li to pet dana sa šest radnih sati ili četiri dana s osam. Potrebno je značajno smanjiti razliku u prihodima između najsiromašnijih i najbogatijih i radikalno promijeniti situaciju u kojoj 500 obitelji posjeduje polovicu planete, jer to nije samo nepošteno, već usporava i trgovinu i tehnološki razvoj.

Zbog svega toga treba ojačati ulogu globalnih regulatora, odnosno država. Danas čak i mnogi libertarijanci, kako u autoritarnim demokracijama, tako i  na liberalnom Zapadu, koji su čitav život s gađenjem izjavljivali „kako država nije potrebna“, sada histerično viču „da država mora intervenirati“.

Štoviše, u zapadnim stručnim člancima i govorima sve se češće upotrebljavaju riječi o „državi u razvoju“ koja bi se trebala baviti razvojem ekonomije, iako se te tvrdnje iznose gotovo šapatom i onda svi uvlače glavu u ramena.

Zamislite razinu moralnog zadovoljstva tvrdolinijaških ljevičara, ne klauna koje zovemo lijevim liberalima, kada čuju ove izjave. Iz krugova istinske ljevice, koja se nije izgubila u stranputicama borbe LGBTQUI manjina, klimatskih promjena i maglovitim pojmovima vladavine prava, državni kapitalizam je uvijek bio najučinkovitiji oblik ekonomske strukture u modernim uvjetima. Naravno, takve tvrdnje su ekonomski „stručnjaci“ Zapada a priori odbacivali, ne želeći ulaziti u rasprave o vlasništvu nad sredstvima za proizvodnju, otuđenju, kapitalu i društvu i pojedincu, smatrajući da je takvim raspravama mjesto u ropotarnici povijesti. No, danas se pokazalo da su oni koji su to tvrdili bili u pravu.

Danas se jasno vidi da su najuspješnije i najstabilnije zemlje na svijetu zemlje s moćnim javnim sektorom, poput Kine, gdje su čak i formalno privatne tvrtke pod strogim vodstvom središnje države.

Potvrđeno je da su državne korporacije, uz snažnu zakonodavnu, regulatornu, administrativnu potporu svoje matične države, mnogo učinkovitije i konkurentnije, posebno na stranim tržištima, od korporacija koje takvu podršku nemaju.

Donald Trump to razumije. Ali je u svojim naporima kasnio dvadeset do trideset godina. Podsjetimo da je izjavio da su prethodni američki predsjednici trebali provesti njegovu strategiju. Kada je dobio mogućnost, prednost je već bila prejaka, ali na strani Kine i zemalja skupine BRICS, koja je još uvijek živa i vrlo vitalna, iako su mnogi mislili da će je uništiti brazilski predsjednik Jair Bolsonaro. Zašto? Bolsonaro možda može uništiti Brazil i zapaliti Amazonu, ali mu BRICS treba zbog povoljnih financijskih aranžmana i lakših sklapanja poslova s Kinom, u prvom redu, ali i drugim partnerima poput Indije, Rusije i Južnoafričke Republike.

Vraćajući se na Trumpa, on je još uvijek školski mastodont i zato ne djeluje u paradigmi jačanja javnog sektora gospodarstva, već u okviru starih dogmi pokušava podržati privatne korporacije, subvencionirati ih, otpisujući im poreze na ogromne iznose i tako dalje. Ali takvo upravljanje privatnim korporacijama nije usmjereno na razvoj realnog sektora gospodarstva. Njihovi ključni pokazatelji performansa se ne računaju kao rast proizvodnje ili povećanje broja radnih mjesta, već kao maksimizacija profita i tržišne kapitalizacije vrijednosti tvrtke. No s ovim pristupom su krize neizbježne, jer sav novac neće biti uložen u razvoj, već u špekulacije na tržištima dionica, posebice u ponovni otkup vlastitih dionica kako bi se povećala njihova cijena i za plaćanje vrhunskih bonusa menadžerima, čime se samo pumpa spekulativni mjehur.

Stoga simulacija vladine intervencije, raspodjelom poreza i prihoda u korist korporacija, ne djeluje. Ono što je nužno su državni kapitalizam, realni sektor i hardcore.

Ili, prema mislima starih „drugova“, “etatizam IV odgovara socijalizmu”. Robovlasnički sustav je bio etatizam I, feudalizam se ostvario u etatizmu II, a kapitalizam u etatizmu III. Odnosno, ne ide se ka ukidanju države, već stvaranju države novog tipa.

Svaka faza razvoja proizvodnih snaga ima svoj društveni i ekonomski oblik, a svaki od tih oblika ima svoj tip države.

Štoviše, kako se razvija tehnologija, proizvodnja postaje sve globalnija i socijalnija. Da je čovjek iz kamenog doba mogao sav svoj alat i jednostavno bogatstvo napraviti sam, tada bi za svaki sljedeći tehnološki poredak bila potrebna sve uža specijalizirana podjela rada i u skladu s tim napori sve većeg broja ljudi.

Za izradu čamca je bila dovoljna samo jedna osoba. Onda je napravljeno na stotine galija ili teretnih brodova, ali je u izradi, računajući proizvodnju jedara, konopa i proizvoda od željeza, sudjelovalo stotine tisuća ljudi. Potom je stvoren ratni brod, a za pokretanje svemirskih brodova je bilo potrebno milijun radnika.

I možda ne u ovom razdoblju, ali u sljedećem ćemo sigurno doći do planetarne vlade. Pitanje je samo hoće li djelovati u interesu zloglasnih „500 obitelji“, kako djeluju trenutni, intelektualno i konceptualno bankrotirani globalisti, niti će djelovati u interesu niza „izabranih zemalja“, što je intermedijarna opcija, uz očuvanje imperijalizma, uz promjenu mjesta njegove jezgre, ili u interesu cijelog čovječanstva.

Jedina opcija u kojoj neće biti planetarne države je globalna katastrofa koja će čovječanstvo vratiti u nova „mračna stoljeća“, kao što je to bilo nakon pada Rimskog carstva.

Promjene proizvodnih snaga rađaju novu organizaciju društva, a nova organizacija društva rađa nove oblike organizacije gospodarstva.

Ako su ranije slogani bili „vjera / monarhija / anarhizam ili smrt“, svaki je uzvikivao ono što mu je bliže, sada važan slogan postaje „socijalizam ili doba mraka“.

Ali da se razumijemo, to nije lažni „socijalizam“ Karla Kautskog, koji je od Willya Brandta, preko Berlinguera, Santiaga Carrilla, Marchaisa, pa sve do Tsiprasa i Iglesiasa degenerirao u takozvani „lijevo-liberalni socijalizam“ Georga Sorosa. To sigurno nije ni gnostički nacionalni socijalizam Alexsandrie Ocasio-Cortes u kojem će “bogom odabrani” Amerikanci, zahvaljujući ugnjetavanju ostatka planete, živjeti u „socijalizmu“.

Kako god bilo, pred nama je doba velikih promjena, a hoće li svjetski narodi prepoznati smjer kojim treba krenuti, ovisi o nama samima. Barem što se Europe tiče.

Izvor: jpgazeta.ru

Brexitkapitalizam
Pretplatiti se
Obavijesti o
32 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Laki Topalović
4 godine prije

Nemoj baš tako, takav je dio populacije. istina je da je ključna greška marksizma bila što je čovjeka definirao kao po prirodi dobro biće, koje je iskvareno zbog okolnosti i vanjskim utjecajem. To se slažem. Čovjek nije dobar, ali nije ni apsolutno zlo. Negdje između Marxove teorije i one Nietzschea, moglo bi se reći. Ali opet idemo od osobe do osobe.

Moreno
4 godine prije

Amerika i Engleska bit će zemljja proleterska . . . zajebanciju na stranu, od rimskoga carstva i robovlasništva priko feudalizma, kapitalizma i socijalizma radi se o porobljavanju di su neposlušni robovi (kmetovi, proleteri, potrošači) bili eliminirani na ovi ili oni način. Ovi poredak vladavine trokira isprid naših očiju, a šta će bi neznamo . . . na nepoznatome smo terenu jer je tehnologija otišla daleko, a to je bitno za kontrolu najbitnije poluge vladavine, a to je novac. Do sad smo imali fizički novac, a već danas nam je i ovi plastični sa kojim možemo uzet papirnati na izmaku i očekuje se nešto šta se kolokvijalno zove ”bezgotovinsko društvo” protiv kojega smo u većini . . . međutim oće li ta većina uspit doć k sebi i rasplinit manjinu, 99,9% VS 0,1%, a da ta manjina ne proizvede samouništavajući kaos pitanje je na kojega neznamo odgovor.

Hmmm da
4 godine prije

Jako dobar članak i jako dobra tema. Bez sumnje da se liberalizam i kapitalizam urušavaju i koliko god me ta činjenica s jedne strane veseli jer se radi o nehumanim poretcima, s druge strane osjećam nemir i strah jer jednostavno ne vidim alternativu. Ljudi jednostavno nisu ni spremni ni zreli za promjene, a konkretnih prijedloga ni nema na vidiku. Pohlepa i sebičnost prevladava trenutno i bojim se da svi zajedno idemo prema kolapsu. Zdravstvo, školstvo, komunalne usluge…dakle sve ono osnovno nam se raspada pred očima.

CPGS
4 godine prije

Za dobru foru preporucam proguglati ovo:

Конец капитализма и его последствия

Pa da razmijenimo dojmove. 🙂

Red Dog
4 godine prije

Very good.
Svi su hteli promene, a sada kad dolaze su se urpili. Ali dolaze.
I ja sam se uprpio kad vidim ko dolazi. Fasisti.
Ali kao sto kaze autor; da mi komunci valjamo bismo mi stali na celo te mase koja je zrela 🙁

Zax
4 godine prije

Danas je u vecernjem izasao zanimljiv clanak u kojem direktori velikih korporacija placu da ovako vise ne ide. Ovaj ekonomski sistem me podseca na igru monopoly. Na kraju jedan igrac dobije sve a ostali bankrotiraju. Ne vjerujem da ce doci do neke velike promjene. Kao u igri sve ce opet nakon resetiranja krenuti ispocetka. Dakako neki ce igraci opet imati prednost ili srecu. Povijest se ponavlja. I ne moze biti drukcija jer ljudi ipak zadnjih par tisuca godina nisu evoluirali da bi stvorili nesto bolje

Dalibor milohnic
4 godine prije

“Jedina opcija u kojoj neće biti planetarne države je globalna katastrofa koja će čovječanstvo vratiti u nova „mračna stoljeća“, kao što je to bilo nakon pada Rimskog carstva.”
Nadam se da jesmo te sreće!

Abe Tse deja-vu
4 godine prije

Jamerika propada vol.42671

Majk Majers
4 godine prije

Kapitalizam tj monetarni sistem je zvijer koju hrani otprilike 6 miljardi ljudi. Kako da takva zvir umre? Nemoguće! Može prominit formu al ne i svoju bit.

shumadinac
4 godine prije

Kada sam još pre gotovo deset godina pisao da svedočimo novom ideološkom sukobu praktično svi su se smejali: “kakav ideološki sukob kad su sada i Rusija i Kina više kapitalističke nego SAD”, “pa i sam Putin ističe da neće biti ideološkog sukoba”… A sve to uopšte nije bilo teško predvideti. Ovaj tekst je uzet iz ruskog izvora koji promoviše nameru vladajuće partije (koja je već obznanjena) da uvedu četvorodnevnu radnu nedelju “bez smanjenja primanja radnika kako bi imali više vremena za porodicu i slobodne aktivnosti” – poznato, zar ne? Ranije smo čuli nameru iste partije da promoviše kandidate koji nisu njeni članovi ali koji imaju podršku stanovništva. A izvor teksta direktno zaziva socijalizam… Opet se mogu smejati oni isti od pre desetak godina ali iz dana u dan je sve očiglednija ideološka podela planete. Kapitalizam ne da ne umire već se vraća u stari rigidniji oblik a vetar u leđa… Čitaj više »

alterego
4 godine prije

scenario vam je ovakav:

-sadasnji sistem ce dozivjeti kraj u vidu haosa i anarhije ili kupovine dodatnog vremena od strane bogatih ,a to ce se desiti kada dodje takva kriza koju ce morati opet neko da plati :

“racun se opet ispostavlja sirokim narodnim masama koje to ne mogu da plate bez upada u dug.
dolazi do pobune i anarhije i postavlja se pitanje modifikacije sistema.
racun narodne mase traze da bogati plate i postavlja se pitanje cijene.
bogati odbijaju da plate- anarhija i rat su moguci.
bogati prihvataju da plate racun- sistem si je kupio vrijeme”

jedino sto je danas izvjesno je neizvjesnost.

Kunta Kinte
4 godine prije

Mislim da je ipak bitno koje je društveno uređenje. Ljudska narav ima u sebi potencijal i za zlo i za dobro, ali jedan sistem (kapitalizam) potiče u čovjeku njegovu lošiju stranu (pohlepa, gramzivost, egoizam…), dok drugi sistem, odnosno socijalizam, sa svim svojim nesavršenostima ipak potiče bolju stranu ljudske prirode (solidarnost, empatija…). Ostaje neriješeno pitanje ambicije, koju kapitalizam potiče bolje od socijalizma, a koja nije u potpunosti negativna osobina, već je i generator napretka.
Kako bilo, dolazimo do Rose Luxemburg: “Socijalizam ili barbarstvo!”

Mucke
4 godine prije

Sjecate se kineza pocetkom devedestih?”Nije vazno koje je boje macka,glavno da lovi miseve” nakon toga prekopijase zakone ondasnje YU i vidi ih danas.Drzava koja regulira sve i ne dozvoljava strancima vecinsko vlasnistvo ni u cemu a privatnike drzi na kratkom konopcu se pokazala dobitnom kombinacijom.Zapad nema drugog izbora nego slijediti kineski primjer sto ce biti jako tesko jer su uzgojili nekoliko desetaka monstruma koji su dovoljno mocni da sruse istu tu drzavu.

Mikojan
4 godine prije

Budućnost je “samoupravni socijalni kapitalizam”, e da, nespojivo? Kapitalizam je pohlepa a za samoupravljanje još nismo na evolucijskom nivou, jugoslavenski model samoupravljanja je propao zbog pokvarenih ljudi a ne lošeg sistema.
Da ponovimo gradivo od starog Isaka mp3 intervju prije 10 godina na “vocaroo.com/i/s1Fy7mumcXVr”
vrijedi poslušati

U prolazu
4 godine prije

Tzv. 4 slobode su nametnute zemljama u razvoju, ekonomski slabijim ili siromašnim državama od strane jakih i moćnih. Što to zapravo znači i što se desilo u stvarnosti: – “sloboda kretanja robe”: preplaviti ćemo vas sa našom robom; proizvodnja vam je uništena a vi samo uvozite (i zadužujete se); – “sloboda kretanja ljudi”: slobodno možete doći kod nas i raditi teške poslove za minimalne nadnice (ali koje su opet veće nego u domovini); – “sloboda kretanja usluga”: možete nam nuditi jeftine usluge, a i mi vama možemo nuditi skupe usluge; – “sloboda protoka kapitala”: možete se zadužiti kod nas, tj. dobiti ćete kredit uz kvalitetno jamstvo (državno jamstvo, dobra hipoteka); možemo slobodno kupovati vaše strateške tvrtke a i vi (ako imate novaca). Dakle, ovo je sve zamišljeno da bi se jaki domogli jeftino sirovina, kvalitetnih tvrtki, jeftine radne snage te školovanih i nadarenih pojedinaca. Međutim, kad su se nakon nekog… Čitaj više »

zlatan
4 godine prije

MIKI, istina………..ovi po Logičnome, koji se pale na život naših predaka, e pa ti pretci bili su kao i mi. Neki baja u selu ako je imao boljeg konja, jašio je na njemu i bahatio se.
Danas neki slični baja, vozi be-eme-vea ili merđana, isto se bahati. Nevažno je li u pitanju konj ili merđo, bahata budaletina je ostala ista-:)!

zlatan
4 godine prije

MIKI, definitivno nećemo naseliti galaksiju. Hm, nema šanse tako daleko putovati i još izdržati ubojito kozmičko zračenje. Lako je oko zemlje šetati u orbitalnoj stanici, ali da vidim tko bi putovao dalje……?
Pa do najbliže zvijezde Proxime Kentauri, ima sedam godina svjetlosti. Naseliti? Nikako, nemoguće.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI