Kremlj je vrlo zadovoljan što su svi podržali sporazum OPEC+, uključujući SAD

Busotina nafta
28 komentara

Slobodno to možemo reći. Rusija ne prisilila partnere u kartelu OPEC i zemlje koje nisu njegove članice da se obvežu  na sporazum o smanjenju proizvodnje nafte, na što su pristale i SAD i druge zemlje koje su se opirale toj inicijativi.

Moskva smatra da je sporazum OPEC+ dovršen, rekao je glasnogovornik ruskog predsjednika Dmitrij Peskov.

“Predsjednik Putin vrlo pozitivno ocjenjuje dogovoreni dokument, koji je rezultat kompromisa 22 zemlje koje su sudjelovale u pregovorima”, rekao je Peskov, prenosi TASS .

Dodao je da će, prema Kremlju, odluka OPEC+ imati pozitivan i stabilizirajući učinak na svjetska energetska tržišta.

Peskov je rekao da Moskva ne smatra greškom odbijanje Rusije u ožujku za dodatnim smanjenjem proizvodnje nafte od strane skupine OPEC +, prenose RIA Novosti. Naglasio je da je Rusija dosljedna u suradnji na stabilizaciji tržišta.

Peskov je dodao da će sporazum o proizvodnji nafte s Meksikom u okviru sporazuma OPEC+ imati pozitivan utjecaj na međunarodna tržišta. Naglasio je da u sporazumu nema gubitnika i da su sa sporazumom svi pobjednici, uključujući proizvođače, potrošače i globalnu ekonomiju.

Prema Kremlju, da je do sporazuma nije došlo, na svjetskom tržištu bi nastao kaos. Peskov je napomenuo da prije mjesec dana nitko nije mogao predvidjeti razinu pada potražnje za energijom zbog koronavirusa.

Predstavnik Kremlja govorio je i o mogućem sastanku predsjednika Vladimira Putina i čelnika ruske naftne industrije.

“Nema potrebe za tim u dogledno vrijeme, jer je ministar Novak svakodnevno u kontaktu s ljudima iz naftnog sektora”, rekao je Peskov.

Danas je objavljeno da su ruski predsjednik Vladimir Putin, američki predsjednik Donald Trump i saudijski kralj Salman bin Abdel Aziz Al Saud razgovarali o proizvodnji nafte u formatu videokonferencije.

Osim toga, Meksiko je pristao smanjiti proizvodnju za 100 000 barela dnevno, Nigerija za 417 000 barela i tako dalje.

Podsjetimo da nacrt sporazuma OPEC + predviđa smanjenje proizvodnje nafte i od strane Rusije i Saudijske Arabije za 2,5 milijuna barela. Većina zemalja skupine OPEC + složila se da će zajednički smanjiti proizvodnju nafte za 10 milijuna barela dnevno za razdoblje od svibnja do lipnja, ali je za sporazum bio potreban pristanak Meksika koji se nije slagao s rezanjem proizvodnje za 64 tisuće barela. Objavljeno je da je Meksiko prijetio da će napustiti OPEC +. No, nakon razgovora predsjednika Andresa Manuela Lopeza Obradora je Meksiko pristao na rezanje proizvodnje, iako ne za 400 000 barela, koliko je tražio Donald Trump.

Što se tiče Amerike, ovdje je situacija nejasna. Peskov tvrdi kako su se Trump, Putin i kralj Salman dogovorili oko sporazuma, ali Bloomberg navodi „kako SAD neće potpisivati nikakav dokument, jer su ionako smanjile proizvodnju zbog zakonitosti tržišta“.

Kako je rekao američki predsjednik, “cijene su toliko niske da će doći do smanjenja proizvodnje u cijelom svijetu”, uključujući Sjedinjene Države, a Washington “ne želi da se to dogodi”.

„Stvorili smo sjajan energetski posao u SAD-u. Imamo nekoliko desetaka tisuća radnih mjesta”, rekao je Trump i dodao kako je potražnja za naftnim proizvodima pala za 40% zbog pandemije koronavirusa, a američke naftne kompanije su prisiljene su skladištiti “milijune barela nafte“.

Izvješće na internetskoj stranici Kremlja kaže da je u razgovoru između čelnika triju zemalja razgovarano o “stanju na naftnim tržištima”, uključujući uzimajući u obzir pregovore OPEC+ i predstojeće pregovore u tijeku dana ministara energetike G20.

Strane su ponovno potvrdile “stav o koordiniranju akcija za stabilizaciju stanja u svjetskoj trgovini naftom i minimiziranje negativnog utjecaja volatilnosti cijena nafte na svjetsko gospodarstvo.

Bloomberg primjećuje da je sporazum postignut za vrlo kratak rok, do početka ljeta, a onda će se vjerojatno ponovno otvoriti ovo pitanje, jer se svi nadaju da će kriza s pandemijom proći i da će potrošnja početi rasti.

OPEC
Pretplatiti se
Obavijesti o
28 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
AJeTo
4 godine prije

Naravno, svi ukljuceni slijepo ce se pridrzavati dogovora…

Laki Topalović
4 godine prije

Koliko traje dogovor. Do kraja maja ili kraja šestog mjeseca svejedno to je primirje a naftu ionako nitko ne kupuje

Savonarola
4 godine prije

Putin je postavio igru tako da ne može izgubiti i dobio je prvu rundu.Nafta će se stabilizirati na razini 40 do 50 dolara što mu odgovara.Za neke će to biti loša cijena pa će s vremenom ispadati iz biznisa što će opet lagano povećavati cijene a lagano će rasti i potražnja tako da će se povećavati i ekstra profit.

Zax
4 godine prije

Jedini je problemcic sto ce biti na ljeto kad potraznja ne poraste. Jer ovo je tek pocetak krize. Naftu ce slijediti sve ostale sirovine. Ukljucujuci i hranu. Izgleda da cemo opet gledati scene iz tridesetih kad su proizvodjaci kave npr palili viskove u ocajnickom pokusaju da dignu cijene

Ad astra
4 godine prije

Nisu li u tekstu zamijenjene teze. Pa nije li do krize došlo zato što Rusija nije htijela smanjiti proizvodnju.

sokre
4 godine prije

znači krećemo iznova, još tjedan dva i virus ide u drugi plan. treba dizati vrijednost papirićima. ionako je sve farsa. just an illusion

Zagor
4 godine prije

“Što se tiče Amerike, ovdje je situacija nejasna. Peskov tvrdi kako su se Trump, Putin i kralj Salman dogovorili oko sporazuma, ali Bloomberg navodi „kako SAD neće potpisivati nikakav dokument, jer su ionako smanjile proizvodnju zbog zakonitosti tržišta“.”

Mislim da su ovu rundu ipak dobili Amerikanci.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI