fbpx

Kremlj je vrlo zadovoljan što su svi podržali sporazum OPEC+, uključujući SAD

Busotina nafta

Slobodno to možemo reći. Rusija ne prisilila partnere u kartelu OPEC i zemlje koje nisu njegove članice da se obvežu  na sporazum o smanjenju proizvodnje nafte, na što su pristale i SAD i druge zemlje koje su se opirale toj inicijativi.

Moskva smatra da je sporazum OPEC+ dovršen, rekao je glasnogovornik ruskog predsjednika Dmitrij Peskov.

“Predsjednik Putin vrlo pozitivno ocjenjuje dogovoreni dokument, koji je rezultat kompromisa 22 zemlje koje su sudjelovale u pregovorima”, rekao je Peskov, prenosi TASS .

Dodao je da će, prema Kremlju, odluka OPEC+ imati pozitivan i stabilizirajući učinak na svjetska energetska tržišta.

Peskov je rekao da Moskva ne smatra greškom odbijanje Rusije u ožujku za dodatnim smanjenjem proizvodnje nafte od strane skupine OPEC +, prenose RIA Novosti. Naglasio je da je Rusija dosljedna u suradnji na stabilizaciji tržišta.

Peskov je dodao da će sporazum o proizvodnji nafte s Meksikom u okviru sporazuma OPEC+ imati pozitivan utjecaj na međunarodna tržišta. Naglasio je da u sporazumu nema gubitnika i da su sa sporazumom svi pobjednici, uključujući proizvođače, potrošače i globalnu ekonomiju.

Prema Kremlju, da je do sporazuma nije došlo, na svjetskom tržištu bi nastao kaos. Peskov je napomenuo da prije mjesec dana nitko nije mogao predvidjeti razinu pada potražnje za energijom zbog koronavirusa.

Predstavnik Kremlja govorio je i o mogućem sastanku predsjednika Vladimira Putina i čelnika ruske naftne industrije.

“Nema potrebe za tim u dogledno vrijeme, jer je ministar Novak svakodnevno u kontaktu s ljudima iz naftnog sektora”, rekao je Peskov.

Danas je objavljeno da su ruski predsjednik Vladimir Putin, američki predsjednik Donald Trump i saudijski kralj Salman bin Abdel Aziz Al Saud razgovarali o proizvodnji nafte u formatu videokonferencije.

Osim toga, Meksiko je pristao smanjiti proizvodnju za 100 000 barela dnevno, Nigerija za 417 000 barela i tako dalje.

Podsjetimo da nacrt sporazuma OPEC + predviđa smanjenje proizvodnje nafte i od strane Rusije i Saudijske Arabije za 2,5 milijuna barela. Većina zemalja skupine OPEC + složila se da će zajednički smanjiti proizvodnju nafte za 10 milijuna barela dnevno za razdoblje od svibnja do lipnja, ali je za sporazum bio potreban pristanak Meksika koji se nije slagao s rezanjem proizvodnje za 64 tisuće barela. Objavljeno je da je Meksiko prijetio da će napustiti OPEC +. No, nakon razgovora predsjednika Andresa Manuela Lopeza Obradora je Meksiko pristao na rezanje proizvodnje, iako ne za 400 000 barela, koliko je tražio Donald Trump.

Što se tiče Amerike, ovdje je situacija nejasna. Peskov tvrdi kako su se Trump, Putin i kralj Salman dogovorili oko sporazuma, ali Bloomberg navodi „kako SAD neće potpisivati nikakav dokument, jer su ionako smanjile proizvodnju zbog zakonitosti tržišta“.

Kako je rekao američki predsjednik, “cijene su toliko niske da će doći do smanjenja proizvodnje u cijelom svijetu”, uključujući Sjedinjene Države, a Washington “ne želi da se to dogodi”.

„Stvorili smo sjajan energetski posao u SAD-u. Imamo nekoliko desetaka tisuća radnih mjesta”, rekao je Trump i dodao kako je potražnja za naftnim proizvodima pala za 40% zbog pandemije koronavirusa, a američke naftne kompanije su prisiljene su skladištiti “milijune barela nafte“.

Izvješće na internetskoj stranici Kremlja kaže da je u razgovoru između čelnika triju zemalja razgovarano o “stanju na naftnim tržištima”, uključujući uzimajući u obzir pregovore OPEC+ i predstojeće pregovore u tijeku dana ministara energetike G20.

Strane su ponovno potvrdile “stav o koordiniranju akcija za stabilizaciju stanja u svjetskoj trgovini naftom i minimiziranje negativnog utjecaja volatilnosti cijena nafte na svjetsko gospodarstvo.

Bloomberg primjećuje da je sporazum postignut za vrlo kratak rok, do početka ljeta, a onda će se vjerojatno ponovno otvoriti ovo pitanje, jer se svi nadaju da će kriza s pandemijom proći i da će potrošnja početi rasti.

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
30 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
AJeTo
Gost
AJeTo
5 mjeseci prije

Naravno, svi ukljuceni slijepo ce se pridrzavati dogovora…

Milanče
Gost
Milanče
5 mjeseci prije

Kremlu i Putin znaju jako dobro sto ih čeká nakon koronavirusa, majdan i bití ce Putinu malá Rusija ako netko od njegovog bliskih nemakne, své je moguce..a nece dobro proci nití Trump, vladari iž sjene kolo vode.Vucic u Srbiji igra prljavu igru a bití ce mu jako vruce, samo neznám kámo ce pobjeci.Nasjeo na obecanja Rusa i Kineza a popusio,sada nemá nazad

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
5 mjeseci prije

@Milanče :
Radio Praha citira Paha :
Vladari iz senke u potražnji za naftom naredili Trumpu da u Peruu s Kurzem probno buši Machu Piccku ?
Za Putina nema straha(citiraju Paha) jer zna i da dobro popravlja bicikle.

Pizistrat Nelson
Gost
Pizistrat Nelson
5 mjeseci prije

Milanče s dlijetom razbija spomenik Konjevu. Ima na drugom članku fotka.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
5 mjeseci prije

@Nelson :
Milanče-”JADNO DLIJETE” ?
čita :
Konj pase vladare iz sijena ?

nessy
Gost
nessy
5 mjeseci prije

Milance je tako spretan, da bi dlijeto uzeo napoako, a cekicem bi sebi razbio palac.

EU dismr
Gost
EU dismr
5 mjeseci prije

Pizi N, misliš “preformira iz sjene” .. 🙂

Helena
Gost
Helena
5 mjeseci prije

Preporučujem svima da na YouTube pogledaju emisiju “Branko Veljković najavljuje projekat tri dana mraka”. Ima vrlo interesantan pogled na ovaj rat i ulogu velikih, naročito kineske drzave. Video traje oko sat i po, ali je vrlo interesantan.

Servacij
Gost
Servacij
5 mjeseci prije

Simptomi ojacanog lupetanja bez granica pokazuje na cinjenicu da si pojeo ceski virus koji se tamo trenutacno siri.

Jozo
Gost
Jozo
5 mjeseci prije

Milan će će pokusati kaku mlaku

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
5 mjeseci prije

Koliko traje dogovor. Do kraja maja ili kraja šestog mjeseca svejedno to je primirje a naftu ionako nitko ne kupuje

Koba
Gost
Koba
5 mjeseci prije

Koliko je trajao rat. Koliko je prošlo od zalupanja vratima, do smanjit ćemo samo da se dogovorimo.

Savonarola
Gost
Savonarola
5 mjeseci prije

Putin je postavio igru tako da ne može izgubiti i dobio je prvu rundu.Nafta će se stabilizirati na razini 40 do 50 dolara što mu odgovara.Za neke će to biti loša cijena pa će s vremenom ispadati iz biznisa što će opet lagano povećavati cijene a lagano će rasti i potražnja tako da će se povećavati i ekstra profit.

mislim
Gost
mislim
5 mjeseci prije

kako znaš da će se stabilizirati na 40-50.?.

Savonarola
Gost
Savonarola
5 mjeseci prije

mislim, hvala na pitanju, strpi se malo sve će ti biti jasno.cuo si za onu ,strpljen- spašen i vjeruj velikom Putinu Velikom a možeš i Trumpu Izuzetnom što se mene tiče.

Medo
Gost
Medo
5 mjeseci prije

Rast cijena nije moguc bar sljedećih 5-6 mjeseci ako i budu rasle sigurno ne toliko da se fraking isplati. Koji dio ove priče ti nije jasan. Kad cijene i krenu na isplativost koja banka ce htjet ponovo to sve financirat uz činjenicu da opet netko, citaj SA, može napumpat tržište naftom i srusit cijene. Cilj je postignut. A SA kupuje udjele u rafinerijama da povecaju udio u gotovom proizvodu a ne repromaterijalu

Zax
Gost
Zax
5 mjeseci prije

Jedini je problemcic sto ce biti na ljeto kad potraznja ne poraste. Jer ovo je tek pocetak krize. Naftu ce slijediti sve ostale sirovine. Ukljucujuci i hranu. Izgleda da cemo opet gledati scene iz tridesetih kad su proizvodjaci kave npr palili viskove u ocajnickom pokusaju da dignu cijene

Math
Gost
Math
5 mjeseci prije

A zašto je bitno što će biti na ljeto?

Recimo, meni uopće nije bitno što će biti na ljeto.
Kao potrošaču odgovaraju mi niske cijene a također sam naučen i na visoke cijene (tj moj godišnji budžet za gorivo planiran je na cijeni goriva oko 10kn za litru -1.5 EURa za litru.

U kapitalističkom sustavu tržište (ponuda/potražnja) određuje cijene. Žalosno je što su SAD nametale i nabijale taj sustav svima na svijetu kad im je išao u prilog. A sada kad im više ne ide u prilog mjenjaju ploču i štite “nacionalne” interese. Navodnici se slobodno maknu ako se pod nacionalne misli na korporativne interese.

Rusiji svaka čast jer što god vezano za cijenu nafte bude na ljeto, njima će odgovarati. Možda kratkoročno i neće ako će cijene biti niske, ali srednjeročno i dugoročno će profitirati jer će konkurencija biti gotovo ili potpuno uništena.

Ad astra
Gost
Ad astra
5 mjeseci prije

Nisu li u tekstu zamijenjene teze. Pa nije li do krize došlo zato što Rusija nije htijela smanjiti proizvodnju.

Zadranin
Gost
Zadranin
5 mjeseci prije

Ad astra
Kako ti voliš vaditi “iz konteksta”. Naime, Rusija nije htjela smanjiti proizvodnju BEZ da i drugi veliki proizvođači (čitaj amerokenjčine..) ne pristanu da smanje vlastitu proizvodnju.

Sad kad su i oni pristali, pristala je i Rusija.

Imaš što za dodati?

Golf
Gost
Golf
5 mjeseci prije

On je toliko kivan sto je doslo do dogovora a bio bi jos vise da nije. Jednostavno ne moze da skonta sta bi prije unistilo Rusiju sto bi za njegove frustracije i depresiju bilo jedini lijek

Ad astra
Gost
Ad astra
5 mjeseci prije

Zadranin, da, Amerikanci nisu potpisali sporazum i neće smanjti proizvodnju.

Zadranin
Gost
Zadranin
5 mjeseci prije

Ad astra

Onda ništa od “dogovora”, i spasa amerokenjskih firmi koje izvlače naftu iz škriljca.

Meni svejedno, glavno da mi je gorivo jeftino. 😉👍

P***!

EU dismr
Gost
EU dismr
5 mjeseci prije

Zadranin, imam ja za dodat’ Pljuc !

Jozo
Gost
Jozo
5 mjeseci prije

Ad astra glupi troll beeee

Ad astra
Gost
Ad astra
5 mjeseci prije

Jozo, joj Ivo opet ti.

sokre
Gost
sokre
5 mjeseci prije

znači krećemo iznova, još tjedan dva i virus ide u drugi plan. treba dizati vrijednost papirićima. ionako je sve farsa. just an illusion

Kažun
Gost
Kažun
5 mjeseci prije

Sokre –

Imagination – Just an illusion (HD)

Zlatne 80* 🍹 🍹 🍹.

Zagor
Gost
Zagor
5 mjeseci prije

“Što se tiče Amerike, ovdje je situacija nejasna. Peskov tvrdi kako su se Trump, Putin i kralj Salman dogovorili oko sporazuma, ali Bloomberg navodi „kako SAD neće potpisivati nikakav dokument, jer su ionako smanjile proizvodnju zbog zakonitosti tržišta“.”

Mislim da su ovu rundu ipak dobili Amerikanci.

Medo
Gost
Medo
5 mjeseci prije

Rast cijena nije moguc bar sljedećih 5-6 mjeseci ako i budu rasle sigurno ne toliko da se fraking isplati. Koji dio ove priče ti nije jasan. Kad cijene i krenu na isplativost koja banka ce htjet ponovo to sve financirat uz činjenicu da opet netko, citaj SA, može napumpat tržište naftom i srusit cijene. Cilj je postignut. A SA kupuje udjele u rafinerijama da povecaju udio u gotovom proizvodu a ne repromaterijalu

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
30
0
()
x