Kurdsko pitanje, Raqqa i borba “svih protiv svih”

Kurdi - YPG - Sirija
6 komentara

Jučer smo objavili vijest kako je ruski dužnosnik koji je sudjelovao na sirijskim pregovorima u Ženevi, na koje danas zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Genadij Gatilov, za RIA Novosti izjavio da je kurdsko izaslanstvo reklo “kako oni žele ili kurdsku državu, potpuno odvojenu od Sirije i koja neće biti povezana s autonomijom Kurda u Turskoj i Iraku, ili konfederaciju s centraliziranim sirijskih vlastima u kojoj će imati autonomiju za svoj jezik, kulturu, slobodu govora i druga prava koja proizlaze iz tog statusa”.

Naime, trenutno u Ženevi traju pregovori koje u ime oporbe vodi Francuskinja sirijskog podrijetla Randa Kassis, te da tim sastavljen od pravnih stručnjaka i sirijske oporbe razmatra prijedlog nacrta sirijskog ustava kojeg je Rusija predstavila tijekom razgovora u Astani u siječnju.

O ovom pitanju je pisao i kurdski portal Rudaw, koji navodi kako je Kurdsko nacionalno vijeće (KNC), koje ima dva predstavnika na pregovorima o Siriji u Ženevi, konačno uspjelo otvoriti pitanje statusa Kurda u poslijeratnoj Siriji.

Dužni smo pojasniti, budući da RIA Novosti jučer nisu naveli tko je u Ženevi iznio plan o neovisnosti ili konfederaciji, pojasniti da tamo nisu bili predstavnici sirijske kurdske Stranke demokratske unije (PYD) ili YPG snaga, nego predstavnici Kurdskog nacionalnog vijeća (KNC), koje nema oružane postrojbe na terenu.

KNC na pregovore u Ženevu nije stigao pod pokroviteljstvom Rusije, što bi bio slučaj da su na pregovorima sudjelovali Salih Muslim i PYD, nego u sastavu Visokog pregovaračkog odbora kojeg podupire Saudijska Arabija, što bitno mijenja stvari.

Predstavnici Kurda, ako ih možemo tako nazvati, rekli su da se u Ženevi više ne može ignorirati kurdsko pitanje i da ono mora biti dio pregovora za završetak šestogodišnjeg rata u Siriji, prenosi Rudaw.

Specijalni izaslanik Ujedinjenih naroda za Siriju, Staffan de Mistura, navodno se slaže s članom Odbora za vanjske poslove Kurdskog nacionalnog vijeća koji je tražio ponovno uključenje dva “kurdska” izaslanika, što u praksi znači da KNC preuzima monopol nad odlučivanjem o sudbini Kurda u Siriji.

De Mistura je izjavio “kako su sada na redu razgovori o političkoj tranziciji, ustavi i izborima”, a na zahtjev Damaska je dodao i protuterorizam.

“Do sada dva kurdska predstavnika, Abdulhakim Bashar i Fuad Aliko nisu bili u oporbenoj delegaciji, jer nisu uspijevali vršiti pritisak na sirijsku oporbu da kurdskog pitanja uključi u dokument”, rekao je član Odbora za vanjske poslove Kurdskog nacionalnog vijeća, Siyamand Hajo.

Hajo je rekao da je KNC poslao pismo Staffanu de Misturi dan prije jučerašnjih razgovorima i da se požalio zbog ignoriranja Kurda ili bilo koje druge etničke skupine u Siriji, e dodao kako su dva kurdska predstavnika šutjela, jer nitko nije govorio o sudbini Kurda.

“Oni su samo slušali prijedloge delegacija sirijske vlade i oporbe. Ako se dogodilo da predstavnike Kurda nitko ništa nije pitao za prijedloge, Staffan de Mistura nije odgovoran za to”, rekao je Siyamand Hajo.

Abdulhakim Bashar je odustao od sudjelovanja u pregovorima jer nije uspio otvoriti kurdsko pitanje.

“Mi, kao sirijska oporba, još nismo dogovorili dnevni red sjednica. Ako se bude raspravljalo o političkom procesu tranzicije, onda će kurdsko pitanje biti dio njega”, rekao je Abdulhakim Bashar i dodao kako to spominje i dokument, koji navodi “kako je Sirija je domovina Kurda, Arapa, Turokmana i drugih”.

Rekao je kako oni koji kritiziraju sadašnje izaslanike pokušavaju onemogućiti sudjelovanje kurdskih predstavnika u sklopu “sirijske oporbe” i prema njihovom planu bi KNC trebala zamijeniti Stranka demokratske unije (PYD), s kojom Kurdsko nacionalno vijeće nema nikakve odnose, kao ni s “režimom u Damasku”.

Viši član Kurdskog nacionalnog vijeća je za Rudaw rekao da je KNC sada podijeljen u dva tabora, od kojih jedan traži povlačenje iz pregovora u Ženevi, osim ako se ne ispune kurdski zahtjevi, a drugi misle da bi se problem mogao riješiti kroz dijalog.

Eva Maria Belser, stručnjakinja za ustavni zakon, koja je pomogla KNC-u da sastavi prijedloge budućeg sirijskog ustava tvrdi da Siriji treba federalizam, jer dokument oporbe Kurdima ne jamči nikakva nacionalna prava.

“Oporba u dokument ne uključuje nikakva značajna prava za Kurde. Ona Kurdima daje samo niz kulturnih prava i to je razlog zašto bi Kurdi trebali inzistirati da se njihova nacionalna prava uključe u dokumentu, a da kurdski postane službeni jezik”, rekla je Eva Maria Belser.

Dodala je kako u jednom dijelu, dokument spominje “volju većine”, što znači da će se na Kurde zaboraviti u budućnosti, jer čine samo 15 posto stanovništva u Siriji, iako je prema posljednjem službenom popisu taj postotak bio 9%.

Kurdsko nacionalno vijeće, koje se sastoji od desetak kurdskih stranaka, glavna je kurdska oporbena skupina u Siriji, piše Rudaw. Sudjelovala je na pregovorima u Ženevi i Astani, ali nema nikakvu stvarnu vlast na terenu u sjevernoj Siriji, gdje vlada PYD koji je tamo stvorio autonomnu regiju.

PYD nije pozvan na sirijske pregovore, a stranka kaže kako neće prihvatiti nijedan sporazum koji bude postignut bez njih.

U stvari, može se reći da će se na kraju oko budućnosti Sirije najviše lomiti koplja oko statusa Kurda, koji su razjedinjeni međusobno i koaliraju sa svima, nadajući se da će tako očuvati status “države u državi” koju su stvorili na sjeveru Sirije.

Napad na Raqqu, autonomija Kurda i rat “svih protiv svih”

Kako odmiče vrijeme, a ISIL sve više slabi, na vidjelo izbijaju proturječnosti zbog kurdskog pitanja koje se sustavno guralo pod tepih.

U ovom trenutku prema pokrajini Raqqa sa zapada nadiru snage sirijske vojske, Turci su izbačeni iz igre, a Kurdi su prešli Eufrat i zauzeli zrakoplovnu bazu Tabqa, smještenu južno od istoimenog grada i približili su se ne nešto više od desetak kilometara od samoproglašene prijestolnice “kalifata”.

“Oslobođenje od sirijskog grada Raqqe, samoproglašene prijestolnice “Islamske države”, moglo bi početi u sljedećih nekoliko dana”, rekao je francuski ministar obrane Jean-Yves Le Drian, prenosi AFP.

Zapovjednik kurdskih YPG snaga Shipan Hemo je za Reuters rekao da će kampanja početi početkom travnja. Međutim, još je uvijek nejasno tko će sudjelovati u napadu, a tko neće? Moguće je da se kampanja pretvori u napad na teroriste u kojem će se voditi paralelne borbe među samim osloboditeljima.

SAD obećavaju autonomiju Kurdima?

Brojni kurdski portali tvrde kako je Washington s kurdskim vođama već dogovorio stvaranje autonomnog Kurdistana u Siriji, ali ako YPG snage uspiju zauzeti Raqqu i okolicu. Nakon toga, to bi navodno trebao biti temelj za stvaranje neovisne kurdske države u Siriji i Iraku.

Politbiro sirijske Kurdske demokratske stranke (PDK-S) i jedan od lidera Nacionalnog vijeća sirijskih Kurda (ENKS), Muslim Myhemmed je za Sputnik rekao “kako Amerikanci imaju u vidu ovaj projekt”. U isto vrijeme, prema Muslimu Myhemmedu, projekt bi trebao uzeti u obzir interese “svih Kurda u regiji, a ne samo određenih snaga”, što se odnosi na YPG postrojbe.

“Ako ne bude tako, onda ta država ne može biti kurdska. Zalažemo se za pružanje zakonskih prava svim Kurdima. Kurdi bi trebali odlučiti o svojoj sudbini i svojoj zemlji u Iraku i Siriji. Danas smo fokusirani sirijski Kurdistan i on zaslužuje da dobije sva svoja prava”, rekao je Muslim Myhemmed.

Verzija autonomije koju je vjerojatno obećao Washington može biti aktualna sve dok Amerikanci ne dozvole Turcima da se uključe u napad na Raqqu, koji se protive ovoj ideji.

U žestokim sukobima su takozvane “Sirijske demokratske snage” uz američku podršku potisnule ISIL i već krenule prema sjeverozapadu Raqqe. Zajedno s YPG borcima se na području brane na Eufratu bore i američki vojnici, čije su fotografije objavljene na internetu.

Pokušaj pregovora u turskom ljetovalištu

Početkom ožujka su se u Antaliji, u Turskoj, sastali načelnici stožera Rusije, Turske i Sjedinjenih Država, generali Valerij Gerasimov, Hulusi Akar i Joseph Dunford.

Formalno su razgovarali o sigurnosnim problemima u Iraku i Siriji. Novinari nisu otkrili službenu temu susreta, ali se, prema nekoliko turskih medija, raspravljalo o načelima koja će pomoći stranama da uspostave suradnju u predstojećim napadu na Raqqu i da se izbjegne “prijateljska vatra”.

Takvih presedana je već bilo. Ruski zrakoplovi su pucali na turske vojnike u blizini grada Al-Baba, kada su ubijena tri turska vojnik, a jedanaest ih ranjeno. Iako je Moskva izrazila sućut turskoj strani, Ankari je bila prisiljena priznati svoj dio krivnje za ono što se dogodilo, “zbog nedostatka odgovarajuće koordinacije”.

Osim toga, utjecajni turski list Sözcü, pozivajući se na svoje izvore bliske turskom predsjedniku Erdoganu, napisao je da je Kremlj navodno zamjerio Turskoj što je prekršila obećanje i ušla u Al-Bab.

Washington između Kurda i Ankare

Raqqa je okružena sa svih strana, ali je riječ o heterogenoj skupini boraca koji ne podnose jedni druge. Sirijskim Kurdima pomaže turska Kurdistanske radničke partija, koju Ankara smatra separatistima i teroristima. U izuzetno dvosmislenom položaju je tu i Washington. S jedne strane, Turska je za Ameriku jedan od najvažnijih NATO saveznika, dok su se s druge strane Kurdi dokazali kao pouzdani saveznik u borbi protiv takozvane Islamske države.

Surađivati ​​s obje strane je moguće, ali samo kada su njihove snage više ili manje odvojene i kada nisu u fizičkom kontaktu.

“Sirijske demokratske snage” ne čine samo Kurdi, nego i protivnici vlade u Damasku, ali i manje skupine Turkomana odane Ankari, potom Armenci i Asirci, uglavnom naklonjeni središnjim vlastima.

Oni tvrde kako “neće dopustiti Turskoj da sudjeluje u napadu na Raqqu”.

“Na sastanku s predstavnicima američkog vojnog zapovjedništva smo jasno dali do znanja da nećemo dopustiti da Turska zauzme nova područja. Vjerujemo da je Turska okupator sjeverne Sirije i američka komanda zna naše stavove”, rekao je glasnogovornik SDF snaga Talal Silo.

S druge strane, Ankara od Washingtona traži da prestane podržavati ove snage, bilo YPG ili SDF postrojbe. Foreign Policy piše kako suradnja s kurdskim militantima Washington može koštati gubitka Turske kao strateškog saveznika.

Bashar Al-Assad i američki marinci

Sve do nedavno je sirijska vojska vodila teške borbe u istočnom dijelu pokrajine Aleppo i Palmiri, a sada i u području sjeverne Hame. Međutim, Bashar Al-Assad ne namjerava ostati daleko od Raqqe. Predsjednik je najavio početak vojnih operacija za oslobođenje grada.

“Mi smo sada blizu Raqqe. Naše snage su izbile na obalu Eufrata, što je vrlo blizu Raqqa, tako da je Raqqa prioritet za nas”, rekao je Assad, nakon čega je uslijedila velika ofenziva proturskih i drugih islamističkih skupina i Al-Nusra Fronta u Hami, zbog čega je sirijska vojska dio snaga morala prebaciti na taj dio fronta.

Američki vojnici
Američki vojnici

No, ovdje imamo situaciju u kojoj “Sirijske demokratske snage” ne vole Turke, a sirijska vlada djeluje protiv jednih i protiv drugih. Situacija je pogoršana zbog pojave novih američkih kopnenih snaga u sjevernoj Siriji, koji dugo traže ostavku Assada. Prema pisanju lista The Washington Post, američka vojska je u područje Raqqe prebacila nekoliko jedinica marinaca, koji će se tamo pridružiti skupini od 500 američkih komandosa. Prebačena su i nova oružja, kao na primjer baterije haubica M777 kalibra 155 mm, koje bi trebale osigurati vatrenu podršku u za vrijeme napada.

U ovom složenom scenariju, u kojem su “svi protiv svih”, ali svi zajedno protiv takozvane “Islamske države”, Rusija djeluje kao saveznik i partner Assada, ali održava kontakte o sirijskom pitanju s Turskom, Sjedinjenim Državama, Kurdima, pa čak i nekim manjim skupinama oporbe, čiji su predstavnici nedavno nekoliko puta posjetili Moskvu.

Sudeći prema navedenom, teško je praviti konačne prognoze i tko će na kraju izaći kao relativni pobjednik u području sjeverne Sirije, budući da je kurdsko pitanje jedno od najsloženijih u ovom ratu, možda teže za riješiti od eliminacije islamističkih skupina terorističkih, gdje se situacija polako počinje kristalizirati i takozvana oporba se dijeli na onu koja je spremna na pregovore i onu koja će u borbi protiv vladinih snaga do kraja biti na strani terorista Al-Nusra Fronta i ISIL-a.

Eva Maria BelserGenadij GatilovkurdistanRanda KassisStaffan de Mistura
Pretplatiti se
Obavijesti o
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Amistad
7 godine prije

Ja mislim da če na kraju ipak Kurdi najviše naj…. Skupo ce ih kostati to saveznistvo sa USA. Kakva drzava?? Drzite se autonomije koju vam Assad garantuje!

rodoljub
7 godine prije

Ameri i Saudi su Kurdima namenili ulogu trojanskog konja kojeg ce moci aktivirati kada procene da je pogodan momenat .

H\'ghar
7 godine prije

RF, Iran i Kina sa Sirijom i Hezbolahom imaju samo jednu opciju: Sirija u postojećim granicama sa manjinskim pravima svakoj nacionalnoj skupini i unitarna država, a to je Interes i Libanon (bez obzira koliko i kako koji libanonski političar/skupina to vidjela ili ne vidjela.
Kurdima je jedino operativno dugoročno riješenje (do naredne podjele karata) “tro jedina federacija” unutar Iraka (Kurdistan Šijastan i Sunistan).
Takva riješenja bi mogla kompromisno zadovoljiti želje i dugoročne planove svih upletenih, i pro i protiv Assadista.

H\'ghar
7 godine prije

Zaboravih spomenuti ISIL/Raqqa itd. Tu je sve jasno. ISIL je USA proxy. Neposlušn ISILovci će junački poginuti. Poslušni će se preobući – “turncoats” – i priključiti raznoraznim postojećim i novo izmišljenim “oporbenim snagama”.Tako će USA proxy snage (kurdi, SDF i sl) uspješno čistiti put ka Raqqi a SDA i ostali će ginuti u herojskom ortporu koji će pružati ISILovski “morituri”.

H\'ghar
7 godine prije

SDA = SAA

temerlan
7 godine prije

Rusi su krajem 2015. i u prvoj polovici 2016.imali momentum, prednost na terenu u Siriji…političku i vojnu! No, kada su se ameri sabrali nakon početnog šoka i kada se Erdogan dodatno osokolio jer ga rusi gotovo uopće nisu kaznili za rušenje njihovog Su-24, rusi su u defanzivi i čini mi se da su se pogubili u tim diplomatskim igrama. Ne možeš zadovoljiti sve strane…i Asada i kurde i turke (i njihove proxi-je na terenu u vidu raznih đihadističkih skupina) i tzv. ‘umjerene’.
Rusi se gube i to je sada očito. Umjesto da su žestoko dali po ušima luđaku s bospora ali i kurdima, oni se pouzdaju u pregovore s 2 naroda koji su primjer prevrtljivosti (turci i kurdi).
Mislim da je Sirija kakvu smo nekad znali prošlost…i ameri su skupa sa svojim podanicima opet uspjeli u svom naumu-sijanju kaosa i razbijanju još jedne države.

H\'ghar
7 godine prije

RF, Iran i Kina sa Sirijom i Hezbolahom imaju samo jednu opciju: Sirija u postojećim granicama sa manjinskim pravima svakoj nacionalnoj skupini i unitarna država, a to je Interes i Libanon (bez obzira koliko i kako koji libanonski političar/skupina to vidjela ili ne vidjela.
Kurdima je jedino operativno dugoročno riješenje (do naredne podjele karata) “tro jedina federacija” unutar Iraka (Kurdistan Šijastan i Sunistan).
Takva riješenja bi mogla kompromisno zadovoljiti želje i dugoročne planove svih upletenih, i pro i protiv Assadista.

H\'ghar
7 godine prije

Zaboravih spomenuti ISIL/Raqqa itd. Tu je sve jasno. ISIL je USA proxy. Neposlušn ISILovci će junački poginuti. Poslušni će se preobući – “turncoats” – i priključiti raznoraznim postojećim i novo izmišljenim “oporbenim snagama”.Tako će USA proxy snage (kurdi, SDF i sl) uspješno čistiti put ka Raqqi a SDA i ostali će ginuti u herojskom ortporu koji će pružati ISILovski “morituri”.

H\'ghar
7 godine prije

SDA = SAA

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI