Mala skupina afganistanskih žena prosvjeduje u Kabulu, tražeći da talibanski režim ne poništava građanske slobode

Zene protestuju u Avganistanu
46 komentara

Nekoliko žena u glavnom gradu Afganistana hrabro je izašlo na ulice tražeći da se zaštite njihova prava na obrazovanje, rad i političko sudjelovanje, usred straha da će talibani pokušati poništiti sve ono što su dobile posljednjih godina.

U utorak je mala skupina žena u Kabulu hrabro istupila u javnosti sa zahtjevom da se novi talibanski režim obveže na očuvanje ženskih prava u ratom razorenoj naciji.

Novinari iz Kabula podijelili su video zapise i fotografije žena koje su stajale skandirajući slogane i držeći iskrene poruke, napisane na komadima papira.

“Rad, obrazovanje, političko sudjelovanje je naše pravo. Ne brišite žene. Budite glas afganistanskih žena”, zavapile su žene prema novinarki Golnaz Esfandiari.

Na drugim snimkama, koje je podijelila iranska novinarka i aktivistica Masih Alinejad, mogu se vidjeti naoružani talibanski militanti kako stoje u blizini žena koje prosvjeduju, ali ne interveniraju. Opisujući ih kao “hrabre”, Alinejad je rekla kako se nada da će im se pridružiti još muškaraca i žena.

Otkako su talibani zavladali Afganistanom, zauzevši u nedjelju gotovo bez otpora Kabul, svjetski lideri i aktivisti izražavali su zabrinutost da će fundamentalistička skupina nastojati poništiti sve one prednosti i pogodnosti u vezi sa životom koja su osigurana u prethodna dva desetljeća.

U ponedjeljak je BBC izvijestio da se glavni afganistanski TV kanali, uključujući TOLOnews, i dalje emitiraju, ali da su voditeljice bile odsutne.

Medijski izvještaji također sugeriraju da su talibani protjerali djelatnice s bankovnih poslova u južnom gradu Kandaharu, koji je islamističkoj skupini pripao tjedan dana ranije. Naoružani napadači navodno su devet žena otpratili do njihovih domova i rekli im neka se ne vraćaju na radna mjesta. Slični su događaji zabilježeni u Heratu.

Mnoge su žene tijekom vikenda usvojile tradicionalnu odjeću, suzdržavajući se od nošenja odjeće u zapadnom stilu, poput traperica i majica. Neki su obukli zaštitni znak sveobuhvatne plave burke, koju talibani smatraju respektabilnom odjećom. Reklamne ploče diljem glavnog grada, koje su bile zalijepljene oglasima sa ženama, brzo su obojale trgovkinje u strahu od odmazde.

Talibani se pridržavaju strogog šerijatskog zakona, prema kojem su žene podređene muškarcima i zabranjeno im je obavljanje posla, dok je djevojčicama zabranjeno obrazovanje. Zakon također navodi da bi žene trebale usvojiti konzervativnu haljinu, uključujući hidžab ili pokrivač za glavu, a prilikom izlaska iz kuće trebale bi biti u pratnji muškarca.

Međutim, u utorak su talibani na afganistanskoj televiziji tvrdili kako ne žele da žene budu “žrtve” novog režima. Enamullah Samangani, član talibanske kulturne komisije, rekao je da se žene nemaju razloga bojati, pa je čak napomenuo da bi “trebale biti u strukturi vlade, prema šerijatskom zakonu”.

Skupina je također opovrgla izvještaje koji govore o tome da se djevojčice šalju iz škole u njihove domove.

Glasnogovornik talibana Sohail Shaheen rekao je za BBC da su takve glasine neistinite. Dodao je da će ženama biti dopušten rad, napuštanje domova i obrazovanje, sve dok nose hidžab.

TOLOnews je u utorak na Twitteru podijelio video izvještaj jedne žene, Hasibe Etkpal, ukazujući da nema apsolutne zabrane prema ženama koje rade u medijima. Od danas, nakon dva dana odsustva, voditeljice vijesti ponovno su na ekranima.

Ovaj tjedan je s jednim visokim talibanskim dužnosnikom razgovarala jedna ženska televizijska voditeljica, što bi bilo nezamislivo kada je grupa posljednji put vladala zemljom.

Međutim, aktivistice za ženska prava, uključujući Pashtanu Durrani iz neprofitne organizacije LearnAfghanistan, koja je u ponedjeljak ujutro razgovarala s programom BBC Doručak, upozorile su da ljudi moraju biti svjesni da su ono što talibani govore i što čine dvije različite stvari.

Iako su neki optužili militantnu skupinu da je neodređena kada je u pitanju postavljanje načina na koji će se točno zaštititi ženska prava u novom režimu, njezini rezultati ne slute na dobro za žene.

Između 1996. i 2001., kada su talibani posljednji put kontrolirali Afganistan, ženama je bio zabranjen rad i učenje i nisu mogle izlaziti iz kuće bez muškog pratitelja. Ponižavanje, javno bičevanje i kamenovanje do smrti bile su kazne kojima bu bile podvrgnute one žene koje bi prekršile ova pravila.

AfganistanTalibani
Pretplatiti se
Obavijesti o
46 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ante
2 godine prije

…bolje bi bilo vama da prestane to trkeljati režim, ne znate ni sami kako ste dosadni i odbojini

Mlata
2 godine prije

Mnoga shranja su krenula posle osmoga marta u Čikagu

Kile
2 godine prije

Trkeljat će do prvog kundaka u bulju, onda će opet netko drugi biti kriv

Weteran
2 godine prije

Žene su Jači pol !

Stara kuka
2 godine prije

Nekoliko plaćenica “hrabro su istupile” pred kamerama sada kad znaju da im se baš ništa ne može dogoditi jer cijeli svijet gleda što se događa i kad se Talibani nastoje prikazati što tolerantniji da bi što lakše i brže konsolidirali svoju vlast i u potpunosti se riješili okupatora i domaćih izdajnika. Kladim se ta su sve te “aktivistice” koje su “hrabro istupile” imaju itekako osiguranu odstupnicu i rezervirana mjesta na avionima za SAD. A kad smo već kod tih aviona, jako je zanmljivo vidjeti da su, iako su svi silno zabrinuti nad sudbinom afganistanskih žena, ti avioni sa “prevodiocima” koji bježe iz Kabula na Zapad opet preko 90% krcati sa mladim muškarcima uz tek tu i tamo poneku ženu i još manje djece. Izgleda da žene trebaju ostati tamo kao zalog neke buduće intervencije i “donošenja demokracije” jer se cijeli taj dvadesetgodišnji afganistanski debakl i vodio ponajviše zbog tobožnje zabrinutosti… Čitaj više »

Max
2 godine prije

Hrabre žene.

sefvnpuewnpvnewpfuqw
2 godine prije

Oteli su i na ciozapadu djecu ženama koje su kao “oslobađali”, vidimo dokle je ciozapad to oslobođenje odvelo.

ZriBra
2 godine prije

A ,što će mo sa pravima na život muškaraca u Hrvatskoj i širom svijeta .
Life expected for female& male:Croatia:81,6-75.4;Afganistan:66.39-63.38
Dakle žene su u Afganistanu po dužini životnog vijeka ravnopravnije ,jednakije muškarcima nego u Hrvatskoj!

TIKTAKTIKATAKATAK
2 godine prije

Manekenke i to sretne-lica sjaje, oprave na njima prva klasa,naravno da će ih biti još i šerijat, na žalost, nema šanse protiv njih.

Bosanac
2 godine prije

Kako ovi Soroševi NWO-vci je#u u mozak, to je za umrijet od smijeha….3 žene – mala skupina, 40 demokrata stane ispred seanata il kongresa a Biden i kongres donose rezolucije, s druge strane 200.000 i više hiljada protiv lokddowna i sl. oni kazu par hiljada (nebitnih).

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI