fbpx

Militanti granatirali 23 naselja u Siriji saopštio je ruski centar za pomirenje

haubice

Dvadeset i tri naselja u sirijskoj zoni za deeskalaciju sukoba Idlib našla su se pod vatrom militanata proteklog dana, izjavio je u utorak generalmajor Aleksej Bakin, šef ruskog Centra za pomirenje sukobljenih strana u Siriji.

“Trideset tri slučaja granatiranja prijavljena su tokom 23. septembra. Militanti ilegalnih oružanih grupa granatirali su naselja Biniamin, Sabikiiah, Makanis al-Dvairi i Hai al-Sheikh Maksoud u pokrajini Aleppo; naselja Ain al-Kantara, Kermel, Janajik, Kara Jaghez i al-Areim u pokrajini Latakia; naselja Khan Shaikhoun, Kafer Ain, Tell As, al-Salikhiiah, Sharja, Ard al-Shalat, Abu Omar i Tamana u pokrajini Hama; naselja Kara Jurn, Hvaiz, Mgair i Tell al-Tut u pokrajini Idlib “, rekao je Bakin.

Četiri zone za deeskalaciju sukoba su uspostavljene u Siriji na osnovu sporazuma koji su u maju 2017. postigle tri zemlje koje su garanti u prekidu vatre, Rusija, Iran i Turska. Tri zone kontroliše Damask, dok je četvrta smještena u pokrajini Idlib a djelimično u susednim pokrajinama Latakiji, Hami i Alepu, još uvjek van kontrole zvaničnog Damaska. Veći dio te zone je pod kontrolom pokreta Jabhat al-Nusra.

Ruski centar za pomirenje nastavlja da ispunjava zadate zadatke i nakon završetka vojne kampanje u Siriji. Službenici centra redovno obilaze oslobođena područja u zemlji kako bi procenili humanitarnu situaciju. Glavni napori ruske vojske su usredsređeni na pomoć izbeglicama koje se vraćaju kućama i ka evakuaciji civila iz zona deeskalacije.

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
2 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Dopizdilomi
Gost
Dopizdilomi
1 godina prije

Ja sam možda neuk, ne razumijem, blesav i slično ali oni pucaju po meni a ja pregovaram. To nikako ne mogu shvatiti.

Dopizdilomi
Gost
Dopizdilomi
1 godina prije

Demokratska oporba financirana od najdemokratskije države na svijetu koja je izmislila genocid i konclogore te prva upotrijebila oružje masovnog uništenja.

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.

Izbornik