Moskva odbila prijedlog Rijada da zajedno povećaju cijene nafte na tržištu

Rusija diktira cijene
12 komentara

Sastanak tehničkog odbora skupine OPEC+ u Beču pokazao se kao poraz za Saudijsku Arabiju, piše Der Standard. Moskva je odbacila ponudu Rijada da smanji proizvodnju nafte, kao odgovor na manju potražnju i cijene naftnih derivata zbog širenja koronavirusa u Kini, objašnjava austrijski list.

„Između saveza zemalja koje čine kartel OPEC i Ruske Federacije nastala je prva pukotina”, piše austrijski list Der Standard.

Konkretno, Rusija je odbila ponudu Saudijske Arabije da smanji proizvodnju nafte kao odgovor na smanjenje potražnje i posljedičnog pada cijena naftnih proizvoda zbog širenja koronavirusa u Kini, objašnjava list.

O tome su medije izvijestili sudionici sastanka tehničkog odbora skupine  OPEC+ u Beču, glavnom gradu Austrije, koji je, nakon trodnevnih konzultacija, završio u četvrtak, pojašnjava Der Standard.

“Činjenica da takozvana skupina OPEC+ nije uspjela postići sporazumno rješenje je poraz za Saudijsku Arabiju, koja je de facto čelnica naftnog kartela OPEC”, navodi austrijski list.

Saudijci su došli u Beč kako bi postigli sporazum koji bi stabilizirao tržište nafte i Rijad je predložio smanjenje proizvodnje na 600 tisuća barela dnevno. Većina zemalja OPEC-a je podržala ovaj prijedlog.

Tijekom konzultacija u proširenom formatu u kojem je i Rusija, skupini OPEC+ u Beču, ruska je delegacija odbila ponudu Saudijske Arabije, napomenuvši kako je prerano donositi zaključke o utjecaju izbijanja koronavirusa u Kini na svjetsku potražnju za naftom.

Narodna Republika Kina najveći je svjetski uvoznik crnog zlata i zauzima drugo mjesto po potrošnji nafte svijetu, podsjeća Der Standard.

Za Rijad je problem što je godišnji proračun pravio s referncom na cijenu nafte od 80 dolara za barel, dok je Rusija tu granicu postavila na oko 45 dolara za barel Brenta a sav višak profita ide u Fond nacionalne skrbi, koji sada ima oko 125 milijardi dolara. Kako je trenutna cijena Brenta 55 dolara za barel, to Rijad gura u proračunski deficit kojeg je sve teže pokrivati iz rezervi, a vehabijsko kraljestvo, osim nešto vjerskog turizma s hodočašćem muslimana u Meku i Medinu, nema drugih gospodarskih aktivnosti.

Finanz

BarelOPEC
Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ringo10
4 godine prije

Rusija nije postavila budžetsku planiranu cijenu od 45 dolara po barelu nego 42.4 dolara … to je za ovu godinu

citam "logicno" , logicno razmisljam
4 godine prije

Nije li ovo pokusaj da se spasava proizvodnja nafte iz skriljaca, jer je sa ovom cijenom su na granici rentabilnosti? Rusi to prokuzili, pa vracaju milo za drago, sjecajuci se namjernog obaranja cijena nafte 2o14-2015.

Pero
4 godine prije

Kmece vehabije, kmeeeeeeee
Jos ih i bosonogi Huti udaraju po prstima.😂😂

AJeTo
4 godine prije

Kina ne mora rusiti dolar da bi smanjila moc SADa, dovoljno je slomiti poluge moci i zadrzati 1500 milijardi. Win-win situacija za Kinu, a nepredvidivi virus moze se suzbiti bas kad saudi krahiraju.

roki
4 godine prije

nafte ima na pretek svi kapaciteti popunjeni a svima trebaju pare Kinezi su ovu godinu završili , cena nafte će drastično pasti .

crodaemon
4 godine prije

njabovi Za Rijad je problem što je godišnji proračun pravio s referncom na cijenu nafte od 80 dolara za barel

Max
4 godine prije

Taman posla da će Rusija Igrati kako Arabija svira.

nessy
4 godine prije

Bas mi je zao vehabija, evo suza suzu goni. A sto nisu planirali budzet sa projekcijom od 100$ barel? Na kraju krajeva, to su svjetski dobrocinitelji i humanitarci i treba kad nesto zazele, da bude tako. Red je pomoci sirotinji.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI