Nekad najveću ”sirijsku oporbenu skupinu” napustili svi inozemni sponzori

Sirija pod lupom
11 komentara

”Umjerena oporba” nestaje zbog manjka novca, požalio se Jawad Abu Hatab, koji je u svibnju imenovan premijerom fantomske ”privremene sirijske vlade u egzilu”, koji je izjavio  kako njegovom političkom oporbenom krilu ponestaje sredstava.

Prema Abu Hatabu, sada se ”vlada” financira isključivo uz podršku dragovoljnih donatora i ne može platiti svoje potencijalne ministre, čak ni simbolički. Zbog manjka novca za dužnosnike takozvane ”privremene sirijske vlade”, Jawad Abu Hatab još nije popunio kabinet.

Podsjetimo da je samoproglašena ”privremena vlada” osnovana u studenom 2012. godine, kada je , sa sjedištu u Kataru, utemeljena ”Nacionalna koalicija sirijskih revolucionarnih i oporbenih snaga”.

U početku rata je ova frakcija ”sirijske opozicije” dobivala značajnu financijsku potporu iz Saudijske Arabije i drugih arapskih monarhija Perzijskog zaljeva. U to vrijeme je američki predsjednik Barack Obama također financirao ovu skupinu.

Međutim, u trenutku političku realnosti su svi napustili ”Nacionalnu koaliciju sirijskih revolucionarnih i oporbenih snaga” i nije jasno čemu uopće služi.

Predstavnici ove skupine ne sudjeluju ni u sirijskim pregovorima u Ženevi, kao ni u pregovorima u Astani. Kao što se može vidjeti iz izvješća Jawada Abu Hataba, financiranje organizacije je praktički prestalo.

Stručnjaci navode da je prekretnica u sudbini ovog dijela ”oporbe u egzilu” bio nedostatak potpore ideji jačanja autonomije sirijskih Kurda, nakon čega se Washington odrekao bilo kakve veze s takozvanom ”Nacionalnom koalicijom sirijskih revolucionarnih i oporbenih snaga”, koja još uvijek djeluje pod imenom ”Sirijska nacionalna koalicija’‘.

Podsjetimo da su skupinu za koju se smatralo da će zamijeniti vladu Bashara Al-Assada od osnutka u Dohi i sljedećih nekoliko mjeseci diplomatski priznali Europska unija, Arapska liga, potom zasebno Bahrein, Kuvajt, Oman, Katar, Saudijska Arabija, UAE, Komori, Džibuti, Egipat u vrijeme predsjednika Mursija, Jordan, 2012. nepostojeća vlada Libije, Mauritanija, Maroko, ratom razoreni Somalija i Sudan, islamistička vlada u Tunisu, Jemen i Turska, a od europskih zemalja Francuska, Italija, Velika Britanija, Španjolska, Danska, Norveška, Nizozemska, Njemačka, Belgija, Luksemburg, Sjedinjene Američke Države, Australija i Malta.

Svi oni, kao i Arapska liga i Europska unija potpisali su deklaraciju u kojoj se navodi ”kako Sirijska nacionalna koalicija zastupa legitimne težnje sirijskog naroda”.

”Sirijsku nacionalnu koaliciju” je priznala i Hrvatska, a prošle godine u lipnju je posjet Zagrebu  Abdula Ilaha Fahada, tadašnjeg glavnog tajnika SNC, organizirao zagrebački liječnik dr. Jamal Asad, koji se tada u medijima hvalio kako je “drugi čovjek sirijske oporbe došao u Zagreb, gdje će posjetiti Ministarstvo vanjskih poslova i pokušati ojačati suradnju Hrvatske i sirijske oporbe, koja se bori i protiv islamističkih terorističkih skupina i Assadovog režima”.

Dr. Jamal Asad je inače liječnik po struci i predstavnik SNC za jugoistočnu Europu, što ga nije spriječilo da u društvu islamista brigade Farouq bude u Aleppu, gdje se slikao sa strojnicom u ruci i pored minobacača iz kojeg su ispaljivane granate na stambene četvrti Aleppa pod kontrolom vladinih snaga.

Kao i svi u ”Sirijskoj nacionalnoj koaliciji”, zagrebački liječnik je često u medijima najavljivao skori ”pad režima”, no čini se da mu se snovi neće ostvariti, jer se SNC doslovno raspada, skupina je napuštena od međunarodnih sponzora i nesudjelovanjem u pregovorima u Ženevi i Astani njeni članovi će teško pronaći svoje mjestu u budućnosti poslijeratne Sirije.

Američke snage napadnute u Manbiju

Spomenimo i da je, prema priopćenju ureda za odnose s javnošću takozvane ”Međunarodne koalicije za borbu protiv terorizma”, koju u Siriji i Iraku predvode SAD, prije nekoliko dana skupna američkih pripadnika specijalnih postrojbi napadnuta u sjevernom dijelu pokrajine Aleppo. Kolona vojnih vozila koja je prevozila američke vojnike napadnuta je topništvom u području grada Manbija. Tko je proveo napad na američku vojsku još nije poznato, ali zapadno i sjeverno od Manbija su aktivne proturske islamističke skupine koje su sudjelovale u operaciji ”Štit Eufrata”.

U priopćenju se ne navodi da je bilo stradalih, stoga je vjerojatno da tijekom incidenta nitko od američkih vojnika nije ranjen ili ubijen.

Nakon kratkog primirja, došlo do sukoba među islamističkim skupinama u pokrajini Dara’a.

Nakon kratkog dvotjednog primirja su se u jugoistočnoj pokrajini Dara’a ponovno međusobno sukobili teroristi ”Islamske države” i takozvani borci ”umjerene oporbe”. Prema izvorima povezanim s ”oporbom”, epicentar sukoba je u gradu  na četvrti grada Al-Qusayr i području rijeke Yarmouk.

Borbe su potvrdili regionalni odjeli takozvane ”Slobodne sirijske vojske”, koji su sa skupinom Ahrar Al-Sham udružili snage u borbi protiv enklave ”kalifata” u tom području uz izraelsku i jordansku granicu.

Razlog za ponovno izbijanje sukoba među islamističkim skupinama je još uvijek nepoznat. Vjerojatne se sukob rasplamsao zbog toga što je ISIL prije nekoliko dana od svojih bivših saveznika pokušao oduzeti nekoliko njihovih uporišta u regiji.

2
FOTO – Osnivanje ”Sirijske nacionalne koalicije” u Dohi u studenom 2012.

 

Ahrar Al-ShamISILprivremena vladaSirijska nacionalna koalicijaSlobodna sirijska vojskaSNC
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
unx
6 godine prije

“Kolona vojnih vozila koja je prevozila američke vojnike napadnuta je topništvom u području grada Manbija. Tko je proveo napad na američku vojsku još nije poznato…”
Hahahahahahahahahaha!

Tadmur
6 godine prije

Dali je Hrvatska uspjela prije amera priznati ove džihatlije???

Hezbollah
6 godine prije

Hrvatska je još 2011. protjerala sirijske diplomate iz ambasade na Jordanovcu, a poslije priznanja ove “vlade”, 2012. ugostila velikom dobrodošlicom “voditelja diplomatske misije” FSA u Hrvatskoj, koji je po nacionalnosti Egipćanin. Ne može čovjek vjerovati kakve su to perverzije.

tuf
6 godine prije

Kako sad pa to, kakav novac ? Pa nisu li to idealisti koji se bore za slobodu ? Za demokraciju ? Za Siriju kapitalizma i liberalizma ? Nisu li to Sirijci željni CNN-a i hamburgera ? Koji jedva čekaju da se riješe naftnih polja i predaju ih vanjskim ‘investitorima’ ?

davor
6 godine prije

amerikurci lijepo kažu,misleći na državu,love it or leave it–prijevod–voli je ili je napusti….pametnom dosta

Laki Topalović
6 godine prije

Jadni, nemaju para da plate ministre, koje ministre i čega. Uzgred, onom smrdljivku iz Zagreba u inbox teba poslati ovo. Kako se samo naslikavao s Bandićem i lupetao po medijima.

Vlastimir
6 godine prije

Kada brod tone i pacovi beže sa njega.

Crni žutokljunac
6 godine prije

Normalno da igra traje kolko i priljev novca i oružja izvana.Hrvatska je mala i slaba,ali ovi naši političari su prejadni.Spremni su sudjelovat u svemu,pa i u ovom zločinu.Jesmo dobili samostalnu državu,koja pleše po notama ovih izvana.Bivša Juga nije bila savršena i imala je svojih mana,ali ovako nisko se nije nikad spuštala.Mala utjeha je da ima još puno jadnika;kakvi smo mi.

Dreamer
6 godine prije

Zar se ne moze ovo s Manbijem i Daraa’om staviti pod drugu temu i naslov vec se ovako utrpava s drugim stivom. G.Babic vi to radite cesto,isto tako nekada naslov nema prevose veze s tekstom ispod njega. Necuveno.

Borac2
6 godine prije

To je kad si plan ofarbanih reformi, revolucija i slicno. Prvo te zatrpaju novcem, ugoste na svim MSM da lazes ko ciganin, a onda kada ne upali ostajes kao pas lutalica negdje zaboravljen, gladan i prljav.
Sami su to birali.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI