Njemačka kancelarka Merkel svjedočit će u istrazi prijevare Wirecard u travnju

Merkel-prevara Wirecard
3 komentara

Wirecard AG podnio je zahtjev za nesolventnost 25. kolovoza prošle godine sudskom presudom, nakon što nije prijavio “crnu rupu” u svojim bilancama u vrijednosti od 2,3 milijarde dolara.

Njemačka kancelarka Angela Merkel svjedočit će krajem travnja kao svjedok ispred Istražnog odbora Bundestaga u sklopu slučaja Wirecard, izvijestio je DPA.

Očekuje se da će se njezino svjedočenje održati 23. travnja, dan nakon svjedočenja vicekancelara Olafa Scholza. Svjedočenje njemačkog ministra gospodarstva Petera Altmaiera planirano je za 20. travnja.

Političar FDP-a i član istražnog odbora Florian Toncar rekao je da će “travanj biti naporan.”

Istraga bi mogla biti neugodna za njemačku kancelarku, jer je ona lobirala za Wirecard tijekom službenog putovanja u Kinu u rujnu 2019., koje je uslijedilo nekoliko mjeseci nakon što su zviždači izrazili zabrinutost zbog prijevare u platnoj bilanci, koja je pokrenula policijsku istragu.

Dom Wirecarda

Tvrtka Wirecard, koja je danas nesolventna, njemački je obrađivač plaćanja i pružatelj financijskih usluga. Tvrtka je osnovana 1999. godine, a 2018. postala je jedna od najvećih tvrtki u zemlji. U lipnju 2020. dogodio se skandal, kada je tvrtka imala manjak od 2,3 milijarde dolara u gotovini.

Tvrtka je također teško oštetila povjerenje u njemački nadzorni sustav, nakon što je otkriveno da je godinama bila neisplativa i da prikriva prijevare u obliku lažnih, inozemnih transakcija.

Tužitelji u Münchenu vjeruju da je Wirecard počeo varati na knjigama kako bi prikazao dobit već 2015., s procjenom ukupnih gubitaka od oko 3,6 milijardi dolara.

Kao rezultat toga, bivši izvršni direktor Markus Braun bio je pritvoren, dok je njegov zamjenik, Jan Marsalek i dalje u bijegu.

Ministar financija Olaf Scholz u siječnju je objavio planove za zamjenu šefa njemačkog financijskog nadzora Ba Fina Felixa Hufelda, nakon skandala nastalih u sklopu koraka za reviziju agencije.

Angela MerkelWirecard AG
Pretplatiti se
Obavijesti o
3 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
3 godine prije

Dvije milijarde su sitnica. Sve njemacke kompanije imaju daleko vece rupe.

Max
3 godine prije

Neka svijedoči.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI