“Odbrojavanje je počelo”: Iran će premašiti ograničenje zaliha urana koji je određen nuklearnim sporazumom za 10 dana

Iran - Pješčani sat

Teheran će povećati proizvodnju urana iznad granice koje je odredio sporazum o nuklearnoj energiji do 27. lipnja, izjavio je u ponedjeljak glasnogovornik nacionalne agencije za atomsku energiju Behrouz Kamalvandi.

Iran je već povećao proizvodnju urana na mjestu nuklearnog istraživanja u Natanzu u središnjoj provinciji Isfahan, izjavio je Kamalvandi novinarima u nuklearnom kompleksu teške vode u Araku. „Od danas je počelo odbrojavanje, a do 27. lipnja naša proizvodnja urana će premašiti 300 kg“.

Namjera je bila da se nuklearni program nacije postavi iznad granice iz sporazuma iz 2015., poznatog pod nazivom JCPOA (Joint Comprehensive Plan of Action- Zajednički sveobuhvatni akcijski plan i mjere ograničavanja). Prema njemu iranska zaliha urana ne bi mogla premašiti 300 kg do 2031. godine.

Teheran je prošlog mjeseca priopćio kako će djelomično obustaviti svoje obveze u okviru JCPOA-a, dajući Europskoj uniji 60 dana da ponovno potvrdi svoj dio sporazuma. Govoreći za novinare u ponedjeljak, Kamalvandi je kritizirao EU, rekavši kako “oni ili ne žele nešto učiniti, ili jednostavno nisu sposobni za to”, ali su naglasili kako “Europljani još uvijek imaju vremena” da sačuvaju sporazum.

JCPOA se počela raspadati prošle godine kada su se SAD jednostrano povukle iz sporazuma. Predsjednik Donald Trump nazvao je taj sporazum “neispravnim u svojoj srži” i optužio Teheran da tajno krši njegove odredbe.

Iranski dužnosnici su tada zanijekali kršenje sporazuma. Njihov je položaj podupirao nuklearni nadzornik, Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA), koji je potvrdio u svojim izvješćima da Iran provodi svoj dio sporazuma.

Trumpov potez bio je oštro kritiziran od strane EU, Rusije i Kine, koji su svi potpisnici sporazuma.

5
Ostavite komentar

avatar
10000
 
3 Grupirani komentari
2 Odgovori unutar grupe
0 Pratitelji
 
Komentar koji izaziva reakcije
Najaktivniji komentar
4 Komentatori
opet jaZvrkXbeMax Zadnji aktivni komentator
  Pretplati se  
Obavijest
Max
Gost
Max

Iran čini ono što je i rekao da će činiti Nema ništa sporno

Xbe
Gost
Xbe

Nad indijanskim narodom izvršen je najveci genocid u povjesti covjecanstva ,sve u režiji demokrata.Zato malo poštovanja prema tom narodu.

Zvrk
Gost
Zvrk

ne postoji indijanski narod

opet ja
Gost
opet ja

Više ne…

opet ja
Gost
opet ja

tik tak tik tak… Persijanci su pametni, znaju da jedino dobro naoružani mogu da se odbrane. Nadam se da će uspeti da naprave “napravicu” i da će ostati slobodni. Mada mislim da Ameri & zalivska banda pokušavaju da ih uhvate na blef, jer ako iranske rakete počnu da padaju po S. Arabiji, UAE, Bahreinu, pa možda i Izraelu brzo će shvatiti da su pogrešili i da ih to previše košta.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik