Odgovor Trumpu – Kina postavlja interkontinentalne projektile na granici s Rusijom

41 komentar

Interkontinentalni projektili DF-41 se smatraju jednim od najnaprednijih raketnih sustava i mogu pogoditi bilo koju točku na planeti.

Kina postavlja snažne sustave interkontinentalnih projektila u provinciji Heilongjiang granici s Rusijom, prenosi kineski list Global Times. Prema izvješću, riječ je o projektilima DF-41 kineske proizvodnje, koji se danas smatraju jednim od najnaprednijih sustava ove vrste.

Stručnjaci citirani od strane kineskih medija vjeruju kako se radi o drugoj brigadi sustava DF-41 kojim raspolaže kineska vojska i bit će instalirana u sjeveroistočnoj Kini.

Global Times piše kako je ova mjera  povezana s inauguracijom novog američkog predsjednika i da su “reakcija na njegove provokativne izjave u vezi Kine”.

Podsjetimo, Donald Trump je rekao kako će američka vojska ostati prisutna na “pacifičkim otocima” i da će se nastaviti projekt raspoređivanja američkog globalnog proturaketnog sustava u Južnoj Koreji. Obzirom na službeni telefonski razgovor s čelnicom Tajvana, što od ’70-ih nije učinio nijedan američki predsjednik, te najave mogućeg odustajanja Bijele kuće od politike “jedne Kine”, u Pekingu “nisu razumjeli” smatra li novi američki predsjednik i Tajvan jednim od “pacifičkih otoka” s kojim će SAD razvijati vojnu suradnju ili ne? Stoga su u Kini odlučili djelovati “preventivno”.

U međuvremenu je glasnogovornik Kremlja, Dmitrij Peskov, izjavio kako Moskva “raspoređivanje kineskih balističkih projektila u pokrajini koja graniči s Rusijom ne smatra prijetnjom”.

Naime, sustavi DF-41 su razmješteni u sjevernoistočnoj kineskoj pokrajini, odakle učinkovito mogu neutralizirati prijetnju iz Japana i američke Pacifičke flote, ali i gađati ciljeve u SAD-u.

Jasna poruka upozorenja

“SAD nisu pokazale dovoljno poštovanja prema kineskoj vojsci”, navodi se u članku, te dodaje “kako neki visoki američki vojni dužnosnici  u više navrata bahato pokazivali namjeru za uporabu sile”.

“Kineski nuklearni potencijal treba biti toliko jak da se nijedna zemlja ne usudi pomisliti na vojni sukob ni pod kojim okolnostima, jer je Kina sposobna odgovoriti na bilo kakve provokacije”, navodi Global Times.

Projektili “Dong Feng 41” su interkontinentalni balistički projektili i mogu nositi 10 do 12 nuklearnih bojevih glava, a maksimalni domet im je oko 14 000 kilometara.

Projekt Dong Feng projektila je pokrenut uz pomoć sovjetskih stručnjaka, nakon što je SSSR 1950. Kini odobrio pomoć za razvoj kineskog oružja. Njegovi prvi modeli su bili adaptacija sovjetskih balističkih sustava R-2 i R-5M.

Od probnog lansiranja je sustav unaprijeđen. Naime, Peking je u kontekstu rastućih napetosti sa Sjedinjenim Državama oko spornih otoka u Južnom kineskom moru u travnju 2016. uspješno testirao dalekometni interkontinentalni balistički projektil DF-41, koji je pri probnom lansiranju mogao nositi između 6 i 10 nuklearnih bojevih glava do udaljenosti od više od 10 000 kilometara, pisao je portal Free Beacon, pozivajući se na izvore u Pentagonu.

Free Beacon tada ističe “kako novi kineski projektil predstavlja glavnu stratešku prijetnju Sjedinjenim Državama, jer ima veći raspon od drugih interkontinentalnih balističkih projektila, a u roku od 30 minuta bi mogao doseći bilo koju točku u SAD-u”.

Međutim, američki sustavi za satelitska praćenja su pogriješili i u travnju prošle godine navode “kako bi DF-41 mogao biti raspoređen tek za pet godina”.

Izvor nije mogao navesti gdje će sustavi biti raspoređeni, jer je prethodni test, proveden 5. prosinca 2015. godine, od strane kineske vojske provedena iz transportnog kontejnera koji se nalazio na željezničkoj platformi.

Informacije o razvoju novih balističkih projektila treće generacije u Kini su se prvi put pojavile u srpnju 2014. godine, kada su Sjedinjene Države objavile izvješće o trendovima u vojnoj sferi i sigurnosti, prema kojem “Kina poboljšava razinu naoružanja i jača vojnu obuku”, što je Washington protumačio kao prijetnju nacionalnoj sigurnosti.

Sada više nema nedoumica oko mjesta gdje će biti raspoređena jedna od dvije brigade kineskih sustava DF-41, jer je potvrđeno da će biti razmješteni u pokrajini Heilongjiang na granici s Rusijom.

Moskva, kao što je bilo očekivano, kinesku odluku ne vidi kao prijetnju, jer se, kao odgovor n

karta-heilongjiang

a razmještanje američkog globalnog proturaketnog štita, već duže vrijeme vode pregovori o integraciji proturaketne obrane Rusije i Kine.

Kineska pokrajina Heilongjiang u kojoj će biti raspoređeni sustavi DF-41

 

balističke raketeDF-41Heilongjiangraketni štit
Pretplatiti se
Obavijesti o
41 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
goltanco
7 godine prije

Amerikanci gradu stit u Juznoj Koreji koji se prekonoci moze pretvoriti u ofenzivno oruzje i ugroziti Vladivostok i Kinu.

Ovaj clanak mi slici na one clanke o Iranu, gdje americke novine s sestarom napravu krugu iz Irana i recu ovo je radijus koje mogu uhvatiti iranske rakete.

A koliki krug sestarom bi bio kad bi se prikazalo sto mogu obuhvatiti sve americke rakete?
Kina je David naspram Amerike a Amerika je Golijat, ipak vidimo da su Kinezi voljni i vojno braniti svoje nacionalne interese.
U sukobu izmedju Kine i US-ranih ja sam na strani slabijeg a to znaci na strani Kine.
Nema visepolarnog svijeta bez jake Kine.
Nema zivota Rusiji bez jake Kine.
Nitko ne moze ugroziti Ameriku ali Amerika mora vec jednom prihvatiti visepolarni svijet.

shumadinac
7 godine prije

… a nadali smo se mirnom periodu. Ovo je ona opasnost o kojoj sam pisao. Ne mogu da verujem kojom brzinom se razvija situacija. Izgleda da je Establišment već duže vreme bojkotovao smernice Moćnika i da sada pokušavaju da nadoknade izgubljeno vreme. Gledajte kojim brzinom će da eskalira konfrontacija – svi mediji će da posvete ogroman prostor ovom razmeštanju raketa pretvarajući Kinu u nešto gore nego što je do sada bila Rusija. Amerika će da optužuje Kinu, ova neće ćutati – svi imaju svoje razloge… Inače odlično mesto za postavljanje raketa: dovoljno duboko u svojoj teritoriji da se može braniti, opkoljeno ruskom teritorijom odakle ih čuvaju još moćniji sistemi a najbliža zaštićena tačka za napad na Japan, Južnu Koreju i SAD. Ono što nama može biti interesantno je dubina saradnje Rusije i Kine: ne bi Kinezi postavljali svoj glavni nuklearni potencijal Rusima “na izvol’te” da njihova saradnja nije na visokom… Čitaj više »

Majkl Đordan
7 godine prije

Malo van teme, ali kad sam već primjetio ne mogu izdržati da ne zatrolam… Vidim po karti da ovaj portal drži da je Krim u Ukrajini. Hi hi hi.

Sovoranola
7 godine prije

Za Kinu se kaže da promišljaju poteze 100 godina unaprijed,tako da ovo i nije neki brzi odgovor . Biti će zanimljiva reakcija Pentagona.

Alen
7 godine prije

Hop ,izgleda da ce za cinjenje amerike velikom ,ponovo, prva platiti kina…Ovo lici ko kad se cobanu rodi dijete a ovce strahuju koja ce biti na meniju..

A jos kad ovlada s americkim narodom do stepena slijepog vjerovanja…

Jing-sung
7 godine prije

@ Majkl Đordan – Reuter javlja da teroristi idu u Izrael na lijecenje.

Pa ako trazis u zivotu nepristranost onda pocmi od Izraela pa nastavi to traziti u americkom narodu pa kod EU politicara i US-EU novinara.

GOLAN HEIGHTS (Reuters) – It happens nearly every night. After dark, the Syrian wounded come to known locations on the Israel-Syria front in the Golan Heights, driven by desperation to seek help from an enemy army.

@Israeli soldiers on lookout or patrol spot them waiting by the fence and whisk them away to a rear position where army medics soon arrive, according to army officials operating in the area that was seized by Israel in the 1967 Middle East war.

Jing-sung
7 godine prije

Interesantna je ova izjava ovog teroriste koja ustvari dolazi bas iz usta Reutera.
– U proslosti mi smo mislili da je Izrael nas neprijatelj.
To nam je govorio Assadov rezim.
Kad smo dosli u Izrael, mi smo promijenili misljenje.
Medju nama teroristima i Izraela nema neprijateljstva.
Bas tako.

“In the past we used to know Israel as our enemy. That’s what the regime used to tell us,” he said. “When we came to Israel we changed our minds, there is no enmity between us.

jale
7 godine prije

Ljudi ja sam pacifista, zalažem se za razoružanje, ali odobravam poteze Kine i Rusije jer, na brutalnu silu mora se odgovoriti brutalnom silom ili ima da te nema!

Osoba C
7 godine prije

Igre su svečano otvorene. Sutra su na programu kvalifikacije za…..

Georgij Žukov
7 godine prije

Kinezi obozavaju pasetinu sa raznja i pripremaju rostilj za “ludog psa” .

MAD MAX
7 godine prije

Izrahell je odavno veliki prijatelj Muslimana,samo oni to jako teško kuže.

Nnnn
7 godine prije

Izreala i Palestine uopce nema na karti 🙂

Nnnn
7 godine prije

Da…. nema ni Armenije i Cipra

MAD MAX
7 godine prije

Imaju li Ameri štit za Ruske podmornice klasa AKULA/ LOV NA CRVENI
OKTOBAR? Trebale su biti zamjenjene klasom BOREJ,projekt kasni.
Mislim da su AKULE SASVIM OK.

MAD MAX
7 godine prije

Samo 3 od 9 podmornica klase Borej su porinute,ostale nisu završene ili
nije ni započela gradnja.Zato Akule ostaju operativne-po meni bar još 10
godina.

jupiter
5 godine prije

a jel moze malo naslov da se dotera….”Odgovor Trumpu – Kina postavlja interkontinentalne projektile na granici s Rusijom” !?….ko ratuje ovde protiv koga?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI