fbpx

Osvrt iz Moskve – Bakirova vizija BiH: „Građanska država s bržim ulaskom u NATO“

Bakir Izetbegovic - Dejtonski sporazum - NATO

Politička deklaracija najutjecajnije bosanske Stranke demokratske akcije Bakira Izetbegovića može se promatrati kao otvorena izjava da Daytonski sporazum , kojim je zaustavljen rat u Bosni i Hercegovini devedesetih i na čijim je temeljima ta država izgrađena, više ne odgovara Bošnjacima. Ovo je mišljenje za EuraAsia Daily izrazio povjesničar  i istraživač Instituta za slavistiku Ruske akademije znanosti Georgij Engelhardt.

Podsjetimo, kongres Stranke demokratske akcije 14. rujna usvojio je niz dokumenata, uključujući novu povelju i programsku deklaraciju u kojoj su definirani politički prioriteti stranke. U tekstu dokumenta se ističe da je primarni i dugoročni cilj stranke donošenje ustava u kojem bi se BiH definirala kao demokratska, pravna i socijalna država zvana Republika Bosna i Hercegovina, s tri razine vlasti, državnom, regionalnom i lokalnom, te administrativnim centrom u Sarajevu. Milorad Dodik, vođa bosanskih Srba u Bosni i član Predsjedništva BiH , rekao je da će Parlament Republike Srpske donijeti odluku kojom će bilo kakvo provođenje deklaracije o programu Stranke demokratske akcije povezati s aktiviranjem prava RS na samoodređenje i odcjepljenje.

Prema Engelhardtu, Bošnjaci, ujedinjeni oko Stranke demokratske akcije, postavili su sebi zadaću da idu puno dalje od Daytona i radikalno žele promijeniti strukturu „dejtonske“ Bosne i Hercegovine.

„Govorimo o ukidanju sustava dviju autonomija, entiteta, od kojih se ova država sastoji. Zadatak je to centralizirati. U retorici Bošnjaka i Stranke demokratske akcije to zvuči kao “prijelaz na građanski sustav“, na sustav “jedan čovjek – jedan glas”. Ovaj pristup zasniva se na uvjerenju Bošnjaka da oni predstavljaju stvarnu aritmetičku većinu stanovništva u zemlji, pa stoga pri prelasku na takav sustav mogu glasati za sve potrebne promjene. Usvojena deklaracija je razrađena do detalja i ona, između ostalog, obuhvaća zadaće ulaska zemlje u NATO. Tamo se govori i o europskoj orijentaciji, ali naglasak je upravo na potrebi za brzim ulaskom u NATO i na nužnosti poduzimanja niza praktičnih mjera za integriranje u Sjevernoatlantski savez“, objasnio je Engelhardt.

Prema riječima stručnjaka, tekst deklaracije ujedno postavlja zadatak potpuno uklanjanje Republike Srpske i svih njenih dejtonskih privilegija i prava. Engelhardt je podsjetio da deklaracija, između ostalog, ukazuje na namjeru stvaranja jedinstvenih policijskih snaga, odnosno uklanjanja autonomne policije Republike Srpske.

„Što se tiče Hrvata, u deklaraciji je jasno navedeno da ne može postojati zasebna hrvatska autonomija unutar BiH i da čak i sustav hrvatskog autonomnog obrazovanja treba ukinuti. Za osjetljiva lokalna pitanja, na primjer o gradu Mostaru, deklaracija preporučuje njihovo rješavanje u skladu s najvišim vrijednostima demokracije, što je posebno u interesu Bošnjaka“, dodao je povjesničar.

Engelhardt smatra da dokument kojeg je usvojio kongres Stranke demokratske akcije formuliran s nekoliko maksimalističkih stavova i zauzet je nepomirljiv stav u gotovo svim sukobima. Stoga je, vjeruje on, deklaracija u stvari poziv na daljnju destabilizaciju Bosne i Hercegovine u njenom sadašnjem obliku.

„Najveća stranka, odnosno najveća zajednica BiH, izražava tešku, nepomirljivu želju za uspostavom vrhunske hegemonije u zemlji. Očito je da to neće podržati druge dvije etničke skupine, već će blokirati aktivnosti zajedničkih središnjih vlasti u kojima su zastupljene sve tri zajednice. Ovaj će položaj, najvjerojatnije, gurnuti i Hrvate i Srbe u sukob”, rekao je stručnjak.

Georgij Engelhardt podsjetio je da nedavni pokušaj formiranja zajedničke vlasti, Vijeća ministara, koje su u kolovozu poduzele tri najveće stranke Bošnjaka, Srba i Hrvata, nije uspio zbog oštrog zaoštravanja stava SDA.

„Upravo se ovaj pokušaj temeljio na raznim kompromisnim formulama koje bi omogućile svim strankama da spase obraz i izaći iz političke slijepe ulice u kojoj se zemlja nalazi već gotovo godinu dana, od posljednjih izbora u listopadu 2018. godine. Od tada nije bilo moguće formirati vladu. Prije osamnaest mjeseci postignut je dogovor o kompromisnoj formuli, a doslovno deset dana kasnije je rukovodstvo Stranke demokratske akcije praktički odustalo od nje i vratilo se izuzetno oštrom stavu zbog ulaska u NATO”, rekao je povjesničar.

Prema Engelhardtu, sve dok se ova situacija nastavi, Vijeće ministara neće biti formirano. U ozračju međusobnog sučeljavanja i nepovjerenja provedba projekata na državnoj razini bit će usporena, ako ne i potpuno zaustavljena, što će imati odgovarajući utjecaj na gospodarstvo zemlje, koja ionako prolazi kroz teška vremena.

Prema njegovim riječima, stanovništvo Bosne i Hercegovine masovno odlazi na posao ili emigrira u zapadnu Europu, gubeći nadu da će se život u zemlji poboljšati.

„Jasno je da sve to povećava stupanj napetosti među zajednicama i nestabilnost u samoj zemlji. Ne mogu reći da bi ovo trebalo izravno dovesti do nekakvog izbijanja neprijateljstava, ali ovo je put u tom smjeru. To je porast napetosti i stvaranje konfliktne atmosfere”, primijetio je stručnjak.

Engelhardt je podsjetio da ako se vratimo dvadeset godina u prošlost, u rane godine „dejtonske“ Bosne i Hercegovine, prisjećamo se da su sve međunarodne strukture političkog upravljanja “samo prale ruke, prisiljavajući lokalne političare da formiraju zajednička vijeća ministara i zajednička tijela vlasti”.

Prema riječima stručnjaka, protekle godine nismo vidjeli niti jedan usporediv napor niti iz Ureda visokog predstavnika, niti od strane EU ili njenih pojedinačnih država da se BiH izvuče iz živog blata.

“Ovo je također zanimljiv pokazatelj”, rekao je povjesničar.

Odgovarajući na pitanje je li moguće sagledati trenutnu situaciju u Bosni i Hercegovini u kontekstu situacije rješenja kosovskog pitanja, obzirom na činjenicu da je nekoliko balkanskih medija u više navrata razgovaralo o mogućnosti rješavanja kosovskog pitanja u kojem bi se Srbija mogla složiti s neovisnošću Kosova, ako to podrazumijeva podjelu tog pitanja teritorija i istovremeno pridruženje Republike Srpske Srbiji, Engelhardt je rekao da takve izjave nisu prve i da bi se neki bošnjački čelnici morali suočiti i s takvom mogućnošću.

„Ako bude riječi o razmjeni teritorija između Srbije i Kosova, bit će u opasnosti i od revizije teritorija Bosne i Hercegovine. Ne kažem da je to realno, ali postoji i takva opasnost, iako SDA pokušava unaprijed reagirati pooštravajući svoj stav, naglašavajući da ako se i trebaju preispitati politički aspekti Daytona, da se ne bi trebali preispitivati teritorijalni aspekti, jedinstvo i cjelovitost teritorija BiH. Ukratko, „dejtonske“ granice su svete, dok je „dejtonski“ politički sustav potpuno promjenjiva stvar. Njihova je retorika razumljiva, a odražava se u deklaraciji Stranke demokratske akcije Bakira Izetbegovića“, zaključio je George Engelhardt.

EurAsia Daily

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
191 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
gfobmosengtunraeurgiuaenrgua
Gost
gfobmosengtunraeurgiuaenrgua
1 godina prije

Ko što su i u onom ratu ona trojica radila za stvora tako i u BiH ova trojica rade za istog.

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije

Ili ti ga….pišaju u istu tikvu.

gfobmosengtunraeurgiuaenrgua
Gost
gfobmosengtunraeurgiuaenrgua
1 godina prije
Reply to  Siniša

Upravo tako. Sječaš se kad sam ti rekao da nisi iz Banja Luke a ti a kako ti to znaš? E to je ono što mi neki ne vjeruju da imam dobar hanč hehehe.

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije

E…ovaj te put prevario filing 😋

gfobmosengtunraeurgiuaenrgua
Gost
gfobmosengtunraeurgiuaenrgua
1 godina prije
Reply to  Siniša

Ne, već ti nečeš priznati hehehe.

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije

Prvo da ovo riješimo pa da nastavim dalje sa čitanjem, imam osjećaj da je članak odličan…
Nepostoje “bosanski” Srbi, ili hrvatski ili srpski Srbi…postoje samo Srbi, jedan narod koji živi u ko zna koliko država vaseljene;nepostoji najuticajnija “bosanska” stranka, na BiH ona ima uticaja baš kao recimo SNSD ili HDZ i ništa više jer ništa ne mogu sami da odluče bez bilo koje većine iz nekih od naroda BiH, možda je najuticajnija Bošnjačka Stranka ali to me ne interesuje. To “bosanski”…bez “hercegovački” veoma diletantski.
Napravili bi građansku BiH a ni Federaciju ne mogu organizovati kako treba,Hrvatski član predsjedništva BiH (ne bosankog) nije dobro došao ni u jednu kasabu sa većinskim Hrvatskim narodom….
Razmjena teritorija…kako Srbija sa sobom da mijenja svoju teritoriju?
I naravno…Bošnjački narod nije okupljen oko SDA, em što postoje i druge stranke iz bošnjačkog korpusa em što se većina ne slaže sa ovakvim diletantskim ponašanjem SDA.

alterego
Gost
alterego
1 godina prije
Reply to  Siniša

zasto politicari u srbiji albance zovu kosovski albanci???

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije
Reply to  alterego

Zato što nisu dosledni, trebalo bi građani Srbije.

Đuro
Gost
Đuro
1 godina prije
Reply to  Siniša

Na primjer kao i sudetski Nijemci i kosovski Abanci!
Danas je godišnjica minhenskog sporazuma.Trebam li napomenuti kako su prošli sudetski Nijemci i minhenski sporazum?Svaka sličnost sa današnjom situacijom je kao slučajna.Naročito operacije zapadnih snaga i njihovi ciljevi kako 1938 tako i 1999.
A deklaracija SDA je samo pokušaj da se jaše na istom talasu,ali malo kasno.Davno je prošao zenit zapadne moći i njihovih vazala.

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije
Reply to  Đuro

Možda…kada kosovo ili sudet budu validne države.

Acrobat
Gost
Acrobat
1 godina prije
Reply to  Đuro

Đuro: Sve dobro kazano samo paralela pogrešna – sudetski Nijemci = bosanski Srbi.

Ivan
Gost
Ivan
1 godina prije
Reply to  Siniša

Vala 70 – 90 % njih nisu gradjani Srbije, koliko njih je doslo iz Albanije od 1999te?

Tugomir
Gost
Tugomir
1 godina prije
Reply to  Ivan

Koliko ja znam puno ih je dolazilo još i prije rata.

Tim&Dusty
Gost
Tim&Dusty
1 godina prije
Reply to  Siniša

Po raznim iznesenim teorijama moj stariji brat je Amerikanac jer je rodjen u USA, Kalifornijac. On se bas tako ne osjeca i jedino sto ga povezuje s USA je odlicno znanje engleskog jer ucio je iz pelena paralelno sa nasim srpskohrvatskim (tako se onda zvao nas jezik). Ja sam rodjen nakon povratka obitelji u Jugoslaviji pa sam rodjenjem Jugoslaven. Republika se zvala SR Hrvatska sto bi bilo Hrvat i losije mi ide engleski jer sam u USA isao samo u posjet rodjacima. Kad je ovdje dosla euforija plemenskih podjela saznali smo da su nam roditelji neki Hrvati i Srbi ali ne onako cisti kako se tada propagiralo jer ni djedovi ni babe nisu bili cistokrvni, umijesali se tu i neki Crnogorci. Geografski gledano zivim u Hrvatskoj ali nemam se potrebe nacionalno izjasnjavati niti je to dio mog identiteta. Meni je Hrvat samo drzavljanstvo kao sto je to nekad bilo Jugoslaven. I kako da se svrstam po kategorijama kakvih nije bilo ni kod Indijanaca? Jako postujem te americke starosjedioce, znalo se koja su plemena ali nisu bili manijakalno opsjednuti s tim. Pitam se da li je jedan od ciljeva rata bio mentalni povratak na stanja svijesti smrtno zavadjenih primitivnih plemena? Zajednicko… Pročitaj više »

ZANZO
Gost
ZANZO
1 godina prije
Reply to  Tim&Dusty

jesi li čitao romane Tim i Dusty?

Tim&Dusty
Gost
Tim&Dusty
1 godina prije
Reply to  ZANZO

@ZANZO pa nick je iz stripa. Obozavali smo ih ja i buraz. Kao mladji ja sam Tim a on je Dusty samo prvo je bio plan da obojica pisemo. Ali buraz dosta pije bas kao Dusty iz stripa pa mu se ne da pisati ali nick je ostao. Ako slucajno krenu salve psovki onda znate da se buraz uhvatio pisanja 😂🍷🍻

Acrobat
Gost
Acrobat
1 godina prije
Reply to  Siniša

Siniša – to odbijanje postojanja bosanskih Srba je idiotluk smišljen u Srpskoj akademiji u Beogradu – pa je Dodik dobio zadatak da to kao papagaj ponavlja. A to nije ništa drugi nego Hitlerov anšlus sa Austrijom. A ja i ti smo mnogo sličniji nego što su tebi slični tamo neki Srbi iz Vranja.

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije
Reply to  Acrobat

Da li si ti ikada pročitao to nešto što nije zvaničan dokumenat već je kao ne završen dokumenat dat u javnost od nezvaničnih organa te nesrrtne akademije!?

Jack
Gost
Jack
1 godina prije
Reply to  alterego

Po toj logici isto tako postoji i samo jedan “turski narod” i bošnjački dio BiH se može priključiti Turskoj. Takve tvrdnje su veoma opasne za obstoj BiH!

gfobmosengtunraeurgiuaenrgua
Gost
gfobmosengtunraeurgiuaenrgua
1 godina prije
Reply to  Jack

Kakove veze bosanci imaju sa turcima osim da su bili priviligirana večina u ciootomanskoj imperiji?

Tugomir
Gost
Tugomir
1 godina prije
Reply to  Jack

Koja ti je to logika? Dio naroda u bih je primio/prešao na Islam za vrijeme Osmanskog carstva. Nikada se nisu ni izjašnjavali kao Turci a bili su Srbi ili Hrvati. Poslije su tražili da budu Muslimani a onda su se proglasili Bošnjacima. Ne vidim ni problem oko geografske odrednice jer to ne mijenja nacionalnost nego samo ukazuje gdje pripadnik tog naroda živi.

Acrobat
Gost
Acrobat
1 godina prije
Reply to  Tugomir

U Bosni prije Osmanlija nisu živjeli nilakvi Srbi i Hrvati nego -Bogumili-patareni (većinski preci današnjih Bošnjaka) te pravoslavci i katolici. Srbi i Hrvati su nametnute kategorije bosanskim pravoslacima i kstolicima potkraj 19. st.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  Acrobat

Acrobat
😊Bogumilisu kršćanska sekta.
Ne postoji nikakav gen kojibi nešto određivao.

ZANZO
Gost
ZANZO
1 godina prije
Reply to  Acrobat

Zašto misliš da im je nametnuto u 19 stoljeću? Pa zašto im danas ne nametnu i reču im eto vi ste od danas Srbi a niste Hrvati ili obrnuto? Ili je to bilo prvi put kad se moglo slobodno izjasnit od dolaska Turaka????? Bogumili ili patareni nemaju veze s narodom nego vjerom.Vidim da ti nisu sasvim jasne te relacije.

Žarko
Gost
Žarko
1 godina prije
Reply to  ZANZO

Sve je njima jasno. Provjeri kako danas tumače istoriju, sve su potpuno izokrenuli.

Zvrk
Gost
Zvrk
1 godina prije
Reply to  Siniša

to su ti više kao neke semantičke razlike bazirane na geografskim ili političkim temeljima. suština je konačnici ista.

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije
Reply to  Zvrk

Ili doživljaja…Bošnjak se u Srbiji ne doživljava kao srpski već kao građanin Srbije, ja se ne doživljavam kao “bosanski” ali da živim u BiH je fakat..to je geografski.

Acrobat
Gost
Acrobat
1 godina prije
Reply to  Siniša

Doživljavaju te oni u Beogradu kao bosančerosa.

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije
Reply to  Acrobat

Xahaxa daaa….i onda ima ja odgovorim!!!

Pera
Gost
Pera
1 godina prije
Reply to  Siniša

Nije mi do ‘predavanja’, ali molim te objasni nam : kako co’ek moze biti srbin ako je rodjen npr u Sloveniji ? Moze biti pravoslavac, zbog upraznjavanja religije, ali ne moze biti Srbin. On je Slovenac pravoslavnog religijskog opredjeljenja .
Srbin je svaki covjek rodjen u Srbiji bez obzira na religijsko opredjeljenje. Ako to nije jasno, poduci nas da ne umremo u neznanju.

Đuro
Gost
Đuro
1 godina prije
Reply to  Pera

Pero majstore,kako čovjek može biti Kinez ako je rođen u Vladivostoku od oca kineza i majke kineskinje?Da nije on možda ruski komunista?
Ljudi nemojte miješati nacionalno, regionalno i vjersko sa državljanstvom.To su različite stvari.Na primjer Crnogorac Taksin Šinavatra.Ponosni vlasnik crnogorskog državljanstva.Smijurija zar ne?

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije
Reply to  Pera

Pera Kako nemore bit Srbin . . . da je rođen u Mađarskoj opet bi bija Srbin ako on to oće . . . da je rođen u Srbiji bija bi Srbijanac . . . ☺

gfobmosengtunraeurgiuaenrgua
Gost
gfobmosengtunraeurgiuaenrgua
1 godina prije
Reply to  Moreno

Uskoro slijedi replika od Siniše za ovo srbijanac hehehe, ne kuri ga hahaha.

Tugomir
Gost
Tugomir
1 godina prije
Reply to  Pera

Jaooo Pero, mislim da je za tebe kasno, umrijet ćeš u neznanju. To su elementarne stvari i ako ti to do sada nije jasno neće biti nikada.
Nacija, vjera i državljanstvo nikada nisu i neće biti isto. Potraži definicije i vidjet ćeš razliku. Sve to (osim državljanstva) možeš promijeniti u svakom trenutku. Ako se osjećaš kao Kinez možeš se tako i izjašnjavati, vjerovati možeš u šta hoćeš a za državljanstvo trebaš ispuniti određene uvjete koje ta država propisuje. I za nacionalnost je moguće da imaš neka ograničenja ovisno o državi pa i o sredini. Moguće da je, u zajednici gdje dominira jedna nacija, pritisak jednostavno preveliki da bi se neko drugačije izjašnjavao a vremenom potomci to prihvate i osjećaju se upravo tako.

Koba
Gost
Koba
1 godina prije
Reply to  Pera

Pera čovjek rođen u Srbiji je Srbijanac, a po nacionalnoj pripadnosti može biti i Hrvat. I nisu svi srbi pravoslavci, kakvo ti je to nakaradno razmišljanje.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  Koba

Koba
E, jedno je naša logika, a drugo ono što sam saznala od Domagoja Nikolića: negdje između dva rata biskup Štadler rekao da nitko ne može biti Hrvat ako nije katolik. A pred desetak godina je isto tako poglavar pravoslavne crkve definirao Srbe kao pravoslavce.

Koba
Gost
Koba
1 godina prije
Reply to  Lucija

Tako je nesreća počela, ali neke su se stvari ipak promijenile.

Željko
Gost
Željko
1 godina prije
Reply to  Koba

@Koba Ima ih mnogo, Hrvat Dražen Luburić odbojkaš koji je Srbiji noćas donio zlato na koje građanima Srbije čestitam, Filip Krajinović tenisač, Davor Štefanek prvo zlato za Srbiju na prošlim OI, Franjo Vanja Udovičić vaterpolist i mislim ministar sporta u Srbiji, meni osobno jedan od najboljih nogometaša kada sam bio dijete Dragan Ferdinanda Mance, nogometaši Vladimir Petrović, Slavoljub Muslin, Stjepan Bobek, Zlatko Čajkovski, Florijan Matekalo, Ivan Ćurković, Franjo Šoštarić, Antonio Rukavina, Srđan Mrkušić, Franjo Mihalić atletika, i mnogi drugi sportaši a o ostalim zanimanjima nemam vremena da pišem!

Kurjaca
Gost
Kurjaca
1 godina prije
Reply to  Pera

Imas kod pasa njemackog ovcara i recimo belgijskog ovcara ili recimo hrvatskog ovcara.kad se kuja okoti u nigeriji sta su ti kucici nigerijski ovcari?

Koba
Gost
Koba
1 godina prije
Reply to  Siniša

Siniša Priština je Srbija koliko je Banjaluka ta kvazi Bosna. To je faktičko stanje stvari. Dalje analitičar je im pravo kada tvrdi da je bošnjaški korpus okupljen oko SDA. Cjelokupna nacionalna kulturno-vjerska infrastruktura je u rukama te stranke. Na kraju krajeva ona joj je i kreator. Otud i šutnja opozicje na ovaj proglas, oni su s njim suglasni. Tako je slično i s Hrvatima u BiH. Mnogi mrze HDZ BiH, i to iz dna duše, ali dogodi li se što gadno svi bi se okupili oko njega.

Bosna
Gost
Bosna
1 godina prije
Reply to  Siniša

Koja bolan srbija ti si bosanac u nemože se oprat

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije
Reply to  Bosna

Neće da može 💪

Pizistrat Nelson
Gost
Pizistrat Nelson
1 godina prije
Reply to  Siniša

Za mene ste svi vi Bosanci, isti je to mentalitet svih vas, možete se hebat, ali tako je…

eu kolonija
Gost
eu kolonija
1 godina prije

svi oni koji nisu prirodno predodređeni tj. koji nisu sposobni da vode svoju državu I narod pozivaju se na euroatlanske integracije, nato integracije ili euro integracije. dakle svaki istinski vođa I vizionar vodi svoju državu I narod u najboljem interesu svoje države I naroda. postavlja se pitanje da nema europske unije ili nato pakta kojim bi putem ti “lideri I vizionari” vodili svoje države I narode. ovo vam je klasična priča kao ja želim da uvedem državu u nato pakt jer će nam tamo biti bolje a eto tamo netko to ne dozvoljava. međutim narodu treba objasniti da mu u tom nato paktu nikako neće biti bolje već će mu biti gore, jedino eliti će biti bolje mada joj ni sada nije teško. bakir se vidi u fotelji doživotnog predsjednika bošnjaka a to može postići samo ako ima zaleđinu nato pakta. međutim, za mene, isključivi I jedini krivac za blokadu vlastii u bih su amerikanci I nato pakt. ako država radi nato pakta ne funkcionira onda bi nato pakt trebao povući map I anp I tako omogućiti funkcionalniju bih. u suprotnom mogli bi se I rusi uključiti u rješavanje problema u bih. dakle amerikanci I nato pakt su jedini remetilački… Pročitaj više »

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije
Reply to  eu kolonija

Uzmi Milorada Dodika…čovek je apsolutno opljačkao Republiku Srpsku, možda je najmanje ali struktura koju je stvorio prosto nas uništava, spominje nezavisnost Srpske u glavnom kada ga niko ne pita za to,poziva se na Ruse, na Srbiju i hvali se svojim kontaktom sa Putinom i Vučićem a imam osjećaj da ga drže jer su ovi iz opozicije veoma nesposobni i u dosluhu sa Dodikom te prosto nemaju s kim da ga zamjene. Talasanje Dodika i Bakira nije ništa do pomaganje jednog bandita drugome banditu….zato neka pisac promijeni to da je neki narod okupljen oko nekoga jer to prosto ne stoji,glasamo za njih, izuzetno vješto koriste emocije naroda ali sam duboko ubijeđen da niko od njih nema taj komoditet saborne stranke.
Jako je jednostavno smiriti BiH….u uslovima dejtonske BiH samo se treba toga pridržavati i maniti se suludih ideja.

gfobmosengtunraeurgiuaenrgua
Gost
gfobmosengtunraeurgiuaenrgua
1 godina prije
Reply to  Siniša

RS je stvorena da bude priključena Srbiji i zato je Dodiđa homogenizira po receptu homogene Srbije od Moljevića. RS je stvorena i da bude kompenzacija (duplo veći teritorij nego Kosovo) za otuđeno Kosovo koje će u grosse Albanijen ko Srpska u grose Srbijen. RS je stvorena i da bude okidač novog rata kad se stvor zaželi krvi i ponovo promješa sa varanima karte na Balkanu a mješa ih još od prvobitne zajednice.

Moreno
Member
Moreno
1 godina prije

gfobmosengtunraeurgiuaenrgua RS je po meni stvorena u razmjeni stanovništva di su Srbi iz Hrvatske zamjenjeni sa Hrvatima iz RS. Pogledaj etničke karte prij i posli i redoslijed događanja . . . stvaranje RSK u Hrvatskoj, pad Vukovara, pad Posavine sa većinskim hrvatskim stanovništvom, Bljesak, Oluja, Dayton, mirna reintegracija istočne Slavonije.
Stanovništvo zamjenjeno, sve opljačkano vamo, tamo i onamo.
Jedino po planu nije išlo to da Srbi iz Hrvatske idu na Kosovo, a Hrvati iz RS na prostore od Knina do Karlovca koji su ostali prazni.

Nije tajna kako se u Daytonu trgovala bosanska Posavina koja je tribala Srbima za koridor prema Banja Luci za mirnu reintegraciju istočne Slavonije i kako Izetbegović u toj trgovini nebi bija oštećen Tuđman je odusta od trećega entiteta za Hrvate, a Milošević je prista da se Srbi povuku sa dosta priko 60% teritorija BiH na 49%.

Mak
Gost
Mak
1 godina prije

RS je stvorena da mudžosi ne bi do Zagreba došli za 2 dana, a do Beča za 6-7, tako da ne talasaj sa tim RS-KiM, a samo KiM je 10x vrijednije od ostatka EX-YU, bez Srb! Pozdrav

eu kolonija
Gost
eu kolonija
1 godina prije
Reply to  Siniša

upravo radi ovih tema, poput euratlanskih integracija, a koje su bih nametnute iz vana narod u bih se ne može okrenuti egzistencijalnim pitanjima I pitanjima standarda. što se tiče oporbe u bih ja do sada osim onoga “sjaši kurta da uzjaše murta” nisam do sada od njih vidio da su pokrenuli niti jednu incijativu a koja bi bila suštinska poput pitanja minimalnih plaća, refrenduma o umanjenju pdv-a I akciza, poboljšanju zakona iz radno-pravne legislative I približavanjem tih zakona svjetskim normama. bih je jedina država u europi u kojoj se prodaju recimo čokolade koje se ne mogu prodavati u njemačkoj, jer su smeće, ali po njemačkim cijenama I ne samo čokolade. ljudi svakodnevno napuštaju državu. slažem se da bakir I dodik hrane jedan drugog. ja do sada nisam nikada čuo da su se njih dvojica posvađali radi proračuna, poreza, akciza ili pdv-a dakle oko novca se nisu nikada posvađali ali I oporba nažalost dijeli njihove stavove ali I ovi savjetnici iz euro-nato struktura. svu ovu igru u bih u proteklih 20 godina vode amerikanci preko svojih struktura.

Ivan
Gost
Ivan
1 godina prije
Reply to  eu kolonija

Dok ljudi ne ukapiraju da je jedini nacin bojkot izbora i uklanjanje SVIH politicara koji su makar i pomirisali neku fotelju od 89, 90 te, nama nece biti bolje.

Željko
Gost
Željko
1 godina prije
Reply to  Siniša

@Sinisa Kao prvo nadam se da si OK i svi tvoji? Kao drugo Izetbegović Jr. NIKADA ovo ne bi pokrenuo da ga netko nije tako savjetovao, znamo svi mi tko je to, ne Sultan Erdogan koji je na Balkanu najveći saveznik sa Srbima, nego ” veliki brat “!

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije
Reply to  Željko

Živ mi zdravo bio Željko, piši kako vidiš i nećeš se razočarati…hvala na pitanju.
Elem…čudna mi ta konstatacija da je Erodoan sa Srbima najveći saveznik, zbilja bih to voleo da razumijem pogotovo što sam ga doživeo ka “zaštitnika” Bošnjaka prvoshodno i smatram da on to radi izuzetno dobro kroz taj savez iako ne vidim zašto bi jer su i u Srbiji i u BiH svoj na svome a za Hrvatsku bih rekao da je pre osjećaj podaništva.
Zbilja ne znam, ovo sa Bakirom se izgleda malo otelo kontroli, isto kao i Dodik što se na svoju ruku malo cima od Rusa i Vučića….malo oni izgleda igraju za svoj spas..

Bezimeni
Gost
Bezimeni
1 godina prije
Reply to  Siniša

Dodik je spasao Srbe a Amerika je propala pa ti sad racunaj kume zasto je to tako,

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije
Reply to  Bezimeni

Jeste, spasao nas je zla koje se zove izdajnički SDS sa PDPom, apsolutno izdajnička i podanička stranka i da Dodika nije bilo ko zna kako bi završili….ali,djeca bježe iz Republike Srpske, djeca u Republici Srpskoj osim svojih roditelja ne vide svijetlu tačku, ne vide budućnost a sve zbog Dodikovog kriminala i pohlepe koju je on dopustio;svaki treći radnik je radnik javne ustanove, penzionera je više od trećine………….

deki
Gost
deki
1 godina prije
Reply to  Siniša

Kome se ne svidja Milorad Dodik i ko ga smatra lopovom moze uvek da glasa za opoziciju ili cak i za Bakira,pa mozda taj njegov novi presednik ne bude pljackas.
Ili pak bude jos triput veci lopov i jos pride izdajnik!!!

Saladin
Gost
Saladin
1 godina prije
Reply to  eu kolonija

Kad si mali, imas neugodno svjeze iskustvo iz proslosti, uz susjede koji pokazuju pretenzije na ono sto je tvoje, naravno da ces insisitirsti na nato integracijama.

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije
Reply to  Saladin

BiH i jeste NATO protektorat,okupirana, bez inicijativna je….Hrvatska u NATOu, Srbija i sam znaš da više nikada neće smoći snage za pokrete….i sada mi reci kako to mi iz Banja Luke uvrožavamo Bošnjake a u Federaciji broj Srba je na nivou statističke greške.
Mani se toga, ni ja više ne razmišljam da sam ugrožen od Bošnjaka…tako gledam i na ovu deklaraciju, jedan veliki cirkus koji me je zasmejao zbog apsolutnog izostanka svijesti o prostoru i vremenu, jedno obično pismo želja jednog djeteta upućeno đedu mrazu.
I Dodik isto, kakvo pripajanje Srbiji…neću da budem u Srbiji sa manje prava nego u BiH, ovde mi je sasvim potaman, kao država sam i još samo da neko prodrma krevet ovi političarima da se više probude i shvate gdje su.

Željko
Gost
Željko
1 godina prije
Reply to  Siniša

Slažem se da je BiH svima taman što bi naši svi u BiH rekli. Samo od prirodnih ljepota općine Foča cijela BiH sa oba entiteta i sa Distriktom Brčko bi mogli živjeti a gdje je ostalo. Pozdrav tebi.

eu kolonija
Gost
eu kolonija
1 godina prije
Reply to  Saladin

“saladine” opet će mali biti mali I opet će morati živjeti pored susjeda. a šta će mali dobiti ulaskom u nato ako I susjedi uđu u nato. ništa. znači priča o nato integracijama kao nekom rješenju je lažna. turska I grčka, koja je 8 puta manja, ratovale a I jedna I druga članice nato pakta. ovo što radi bakir po nagovoru amerikanaca je najsličnije gašenju vatre benzinom. bakir treba reformirati bošnjačko društvo, podići standard, pružiti ruku susjedima I pozvati ih na suradnju a ne militarizirati bošnjake I tako ih ponovo uvlačiti u konflikte.

Žarko
Gost
Žarko
1 godina prije
Reply to  Saladin

Niti ste mali niti manjina, zato insistirate na “jedan čovjek jedan glas”. BiH je dogovorena tako kako jeste, svi su složili oko toga. Ne vidim da RS pokušava da ukine Federaciju. Dosta stvari se RS odrekla u korist zajedničke BiH a na svoju štetu. Sve to je malo pa bi Bakir da je ukine skroz. Pogledaj dnevnik FTV, samo problemi u RS, u Federaciji samo ruže cvjetaju. 70% dnevnika RS. Čine li se tebi odluke i izjave na nivou BiH, Federacije i SDA u korist suživota, poštovanja i uzajamnog uvažavanja. Pa sve su odluke na međunarodnom planu usmjerene protiv Srbije i Srba bilo gdje da su a u korist bilo koga drugoga.

Mak
Gost
Mak
1 godina prije
Reply to  Saladin

Druže šta ima u BL Muslimansko više nego Srpskog u Sarajevu, pa ne može sve biti muslimansko, uključujući tuđe kuće i porodice, o čemu vi, koji klinac susjedi ako sam ja Srbin iz Zapadne Bosne ili Ante iz Fojnice! Šta kenjate?

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

A što ako Erdogan veli dosta je bilo društva s NATO zlikovcima? A SDA je ogranak AKP-a, da ne ulazimo u veze s MB itd itd.. Kaj onda bumo, sine Bakire? Ovako ima neke logike , mislim kao želje, iako neostvarive, ali bez Turske u NATO paktu nema nikakve logike, iako ne znam zašto bi Erdogan Bakiru bio bliži od Dodika? No nema veze, to su druge i duge stvari.-

Tbilisi
Gost
Tbilisi
1 godina prije

Erdogana više ni Putin neće spašavati. Zato on to nikada neće reći.

Koba
Gost
Koba
1 godina prije

Ne trebaš ulaziti u veze MB s mladomuslimanima, to je notorna činjenica koju i javno ističu. Bakirov babo je jedan od najvećih uzora Erdoganu, koji ga nerijetko spominje. Čak je i seriju o njemu snimio.

Majk Majers
Gost
Majk Majers
1 godina prije

Danas je obljetnica smrti Vladimira Barovića. To je heroj gospodo

gfobmosengtunraeurgiuaenrgua
Gost
gfobmosengtunraeurgiuaenrgua
1 godina prije
Reply to  Majk Majers

Pa kad je na oca, jabuka ne pada daleko od stabla.

Jack
Gost
Jack
1 godina prije
Reply to  Majk Majers

Jest, Barović je jedan od rijetkih pravih heroja iz tog vremenskog razdoblja, Slava mu i počivao u miru!!

Jack
Gost
Jack
1 godina prije
Reply to  Jack

Jedini metak ispaljen u ratu devedesetih, na koji Crna Gora može biti ponosna je onaj metak, kojim je Barović sam sebi oduzeo život i on je tada u oproštajnom pismu naveo razloge za taj svoj čin naglasivši, da nije mogao izdati naređenje za uništavanje naroda, koji mu ništa nažao nije učinio, i da se to protivi crnogorskoj časti!!

Lovac Luka
Gost
Lovac Luka
1 godina prije
Reply to  Majk Majers

ŠTO JES, JES !

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije
Reply to  Majk Majers

Majk Majers A šta ćemo sa ovima koji su za jedne heroji, a za druge zločinci . . . šta ti misliš kad bi za početak jedni drugima prestali na nos nabivat bilo kakve heroje i zločince . . .

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije
Reply to  Majk Majers

A šta su drugi?
Recimo…Divljak,Tepić,Tus,Tuđman,Milošević,
Halilović,Mladić,Orić,Norac,Merčep….Ratko Mladić.
Prijatelju….heroji su Josip Kir koji je svoj život dao za mir, Amir Reko kojemu su moji Srbi popalili pola porodice a on par mjeseci posle rizikuje svoj život da spasi Srpsko selo…..
Vladimir…žrtva demagogije i svoje nemoći, daleko je mogao više pomoći da mu je bio metak ćorak, mogao je mnogo više života spasiti i dobra učiniti.

Tbilisi
Gost
Tbilisi
1 godina prije

“Što se tiče Hrvata, u deklaraciji je jasno navedeno da ne može postojati zasebna hrvatska autonomija unutar BiH i da čak i sustav hrvatskog autonomnog obrazovanja treba ukinuti.”

I glazbenu želju ..i litra i vodu..može?

Jack
Gost
Jack
1 godina prije
Reply to  Tbilisi

Čovjek snuje, a Bog odlučuje!!

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  Jack


A postoji li ikakva mogućnost da normalni ljudi – znači nitko od ovih što su na vlasti- sva tri naroda sjednu i dogovore se?
Zašto se ne izaberu predstavnici mimo gluposti tzv izbora?

Jack
Gost
Jack
1 godina prije
Reply to  Lucija

Ne može nitko ništa mimo stanja, koje određuju izbori, a na kraju pobjednici izbora sve blokiraju! Normalno, da pojedinci iz sva tri naroda mogu sjesti uz “kahvu” i izraziti svoje želje, ali oni nisu relevantni faktori i nemaju realne političke moći, da nešto pokrenu na bolje! Na žalost, jedino ratna opcija može donijeti promjene, ali uz kakvu cijenu!?

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije
Reply to  Tbilisi

Tbilisi Ma pusti te bevande . . . najprij triba vidit jeli vino zapravo vino i jeli voda u stvari voda . . . jedna je stvar hrvatska politička autonomija teritorijem određena odnosno entitet kojega po Daytonu nema, a skroz nešto drugo zasebni jezik, kultura, školstvo . . . tako da je ti citat besmisleno navodit i komentirat jerbo to spada u politički folklor.

Tbilisi
Gost
Tbilisi
1 godina prije
Reply to  Moreno

Onda nek se zove vinovoda. 🙂
p.s. u istu rijeku 2x ne možeš kročiti

Koba
Gost
Koba
1 godina prije
Reply to  Tbilisi

Tragično je koliko malo Hrvati izvan BiH znaju što se tamo događa. Ponajviše je to sramota političkog establišmenta RH.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  Koba

Koba
Namjerna izolacija.
Kontrola medija. A da se ne bi vidjelo koliko je sve isto. Npr prošle godine u Srbiji uvedena informatika u 5. osnovne…

Koba
Gost
Koba
1 godina prije
Reply to  Lucija

Namjerna naravno. I ne, nije sve isto. Ljudi pričaju kao da je sve riješeno, da se sve zna i sve poštuje, a nažalost nije tako. Ovdje su stranci domaćim unitaristima obećali nešto što nisu mogli ispuniti, pa otud i ova nervoza. Napadi na kulturni identitet, obrazovni sistem i jezik je realna stvar, samo što je sada jedan čovjek lupio šakom o stol. Kad sam išao u školu tvz. međunarodna zajednica s bošnjackim intelektualnim i političkim elitama gurala je koncept “dvije škole pod istim krovom” odnosno nastava po različitim programima se treba odvijati u istoj zgradi. Kap priblizavanje djece različitih nacija i te fore. Sada kada je taj koncept usvojen te iste strane koje su ga gurale tvrde da je apardhejdskodiskriminatorski i traže njegovo ukidanje. Naravno krajnji cilj je uvođenje tvz Bosanskog jezika. Vidiš te stvari su svakodnevnica i glavni pokretač nacionalnih tenzija, koje su , za razliku od oni u današnjoj hrvatskoj, realna i živa stvar.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  Koba

Koba
O, pa i vrijeme je. Pred par godina uveden Crnogorski jezik.
Baš sam ovdje vidjela komentar kako je za makedonski odabrano narječje koje se – najviše razlikuje od srpskog…ali sticajem ‘okolnosti’, – najviše liči na – Bugarski.

Koba
Gost
Koba
1 godina prije
Reply to  Lucija

Te stvar ovdje neće proći ni pod razno, vjeruj mi.

Jole Prvi
Gost
Jole Prvi
1 godina prije
Reply to  Lucija

Kakav zaključak !! Kao da ja otkrijem da je šećer sladak ?! Normalno je da je bugarski jezik jako sličan makedonskom.Kakve to veze ima sa Srbima ? Baš ga lupetaš !

Tim&Dusty
Gost
Tim&Dusty
1 godina prije
Reply to  Koba

Meni se cini da politicare nije briga za Hrvate u BiH osim kada su izbori i trebaju im glasovi dijaspore. Koliko pratim vecu podrsku imaju od Dodika i RS ali pojedinac u jednom tako disfunkcionalnom drustvu kao danasnja BiH ne moze napredovati koliko god bio sposoban. Sposobnim ljudima nacija nije zanimanje i oni su osudjeni na bijeg bilo gdje. Takvi ljudi jedini mogu donijeti promjenu ali traze se poslusnici. Ovakvi Bakirovi prijedlozi mogu samo upaliti iskru novog rata. S druge strane Dayton samo sluzi odrzavanju statusa quo i vec je zastario. Jedino dobro u svemu tome sto im osim sacice ekstremista nece imati tko ratovati za njihovo bogacenje. Osim ako Bakir, Milorad i Dragan kao prave poglavice odluce voditi svoja plemena u boj za Romaniju ali taj scenarij je tesko ocekivati. Svi su oni Bosnjaci, Srbi, Hrvati iz fotelja a kad treba dati zivot na oltar plemena neka gine sirotinja.

Koba
Gost
Koba
1 godina prije
Reply to  Tim&Dusty

Time govoriš istinu, ali griješiš u jednom. Upravo su mijenjanja Daytona, na silu, od strane “viskokih predstavnika” (od “međunarodne zajednice” postavljen upravitelj s gotovo apsolutističkim ovlastima) dovele do današnjeg stanja. Sreća da “Zapad” nije više jak kao onda i sada se više ne usuđuju na autokratske poteze. Inače ovaj sadašnji, Incko, će ostati doživotno, jer novog više neće moći izabrati. Njemu dobro, mjesečna plaća oko 25 tisuća eura.

Žarko
Gost
Žarko
1 godina prije
Reply to  Koba

Slažem se. Dejton nije nikad ni iskoristio sve mogućnosti već se odmah počeo mijenjati. Nažalost sve je išlo u krivom pravcu i situacija je sad samo gora nego što je bila a mogućnosti da se pogoršava su drastično porasle.

B.A.N.
Gost
B.A.N.
1 godina prije
Reply to  Koba

Ne znamo mi (mnogi), ni što se dešava u Hrvatskoj. A što se zapravo dešava?
Nastale su male bare s puno krokodila, koji se ujedaju međusobno, živi se od parazitizma. Novostvorene vrijednosti je jako malo, nedovoljno da krokodili budu mirni. Oni koji stvaraju su shvatili da moraju pobjeći, ako žele preživjeti, a njihovim bijegom situacija postaje još gora. Nemojmo se zavaravati i turizam je dijelom parazitizam, slično kao i trgovina. Sada zamislite još one koji parazitiraju nad time. Države okrenute parazitizmu same su svoj neprijatelj, ali one ga vide u vlastitom narodu, a onda u susjednima.

Koba
Gost
Koba
1 godina prije
Reply to  B.A.N.

To je stvar sistema i nisam na to mislio. Mnogima je parazitiranje slatko, pa i onim najmanjim picajzlama. Probaj mladosti izbit mobitel iz ruke, pa vidi reakciju. Da ne govorim što bi se dogodilo da ih pošalješ na kakvu radnu akciju da se malo žrtvuju za opće dobro. Slabi smo, svaka generacija je sve slabija i na kraju će nas, sasvim zasluženo, odnijeti horde s istoka. Šta ćeš kataklizma kapitalizma.

Acrobat
Gost
Acrobat
1 godina prije
Reply to  Koba

Tragično je koliko Hrvati iz Hr. plaćaju nomenklaturu HB, i koliko 250 hiljada bh. Hrvata imaju uticaja na svake izbore u Hrvatskoj, a ne obrnuto. Upravo zato se Plenković mnogo više plaši Čovića nego obrnuto.

Koba
Gost
Koba
1 godina prije
Reply to  Acrobat

Zadrži te priče za ćaršiju i index, tu još i puše te stvari. Sva ta nazovi pomoć ima cijenu koja se redovno namiruje. Hrvati u BiH su, što u ekonomskom što u političkom smislu, najveći kapital Hrvatske.

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije

Svi Bosanci iz sva tri naroda skupo su platili ovo šta danas imaju . . . a šta imaju dobro znaju. Rat u BiH je i počeja neslaganjem oko ostanka i izlaska iz krnje Jugoslavije . . . na referendumu se dogodilo preglasavanje jednoga naroda od druga dva naroda . . . rat se dogodija i doša je Dayton sa entitetima . . . promjena ratnoga sporazuma sa bilo koje strane bez suglasnosti svih ostalih strana po logici stvari znači nastavak rata.
Pitanje je kome se opet ratuje.

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije
Reply to  Moreno

To nije ratni već mirovni sporazum a drugo sugerišeš da u Hercegovini kao drugom dijelu BiH nije bilo rata. Nepostoje tri bosanska naroda.

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije
Reply to  Siniša

Siniša Može bit i mirovni sporazum kako bi se rat završija. To nije bitno.
Pisa san BiH, a ne Bosna. Za mene koji ne živin u BiH svi oni koji tamo žive su Bosanci . . . totalno je nebitno pisat državljani BiH . . . pa neću valjda pisat Bosanci i Hercegovci . . . inzistiranje na takvim stvarima odma diskvalificira bilo kakvu raspravu altroke razgovor u cilju dogovora.
Šta se naroda tiće postoje Srbi, Hrvati i bivši Muslimani koji se sad zovu Bošnjacima šta je njihov legitimni izbor.
Nisan za nikakvo ultimativno nametanje bilo čega, kako ulaska u NATO, tako ni nametanje određenim nacionalnim skupinama kako bi one same sebe tribali zvat.

Koba
Gost
Koba
1 godina prije
Reply to  Moreno

Neovisno o naciji zvati Hercegovca Bosancem je jednako nazvati Dalmatinca Purgerom ili Istrijanom. Nepristojno je, a posljedice, zavisno od karaktera osobe na koju naiđeš, mogu biti jendako bolne.

Moreno
Member
Moreno
1 godina prije
Reply to  Koba

Koba Ma daj ne piši gluposti . . . neke Damatince vriđa kad ih se zove Dalmatincima jer oni za sebe drže da su južni Hrvati . . . Hercegovac je vamo di ja živin skoro pa uvreda ka i Vlaj, a Vlaji su oni iza brda (Hrvati), Vlasi su oni iza brda (Srbi) . . . ima toga koliko oćeš . . . i sad kad bi se svak vriđa, svi bi bili uvriđeni . . . Bosanac je za mene Bosanac, Hercegovac je Hercegovac . . . kad neko oće vriđat bosance onda piše ”Bosančeros” . . . e sad pustimo naše lokalne gluposti kojih svugdi ima . . . Za vrime rata došla mi je rodica iz Amerike, tamo je rođena, zna slabo Hrvatski i govori arhaičnijim dalmatinskim nego moj otac koji joj je u stvari stric . . . i ona išla u Bosnu ka prevoditelj UNPROFOR-a . . . bila je tamo negdi u srednjoj Bosni i komunicirala sa Hrvatima i Muslimanima . . . kad se vratila govori ona meni ”A da vidiš kako Bosanci laže . . . ”, pitan ja nju ma koji Bosanci, naši ili Muslimani . . . govori ona… Pročitaj više »

Koba
Gost
Koba
1 godina prije
Reply to  Moreno

Naravno Amerikanci su poznati po svojoj kulturi, i to naširoko.

Moreno
Member
Moreno
1 godina prije
Reply to  Koba

Koba Možda ja nisan dovoljno dobro objasnija . . . ja san pisa iz svojega pogleda i mista u kojemu živin . . . razlika između Bosanaca i Hercegovaca kad dođu vamo di ja živin skoro i da je nema . . . i logično je da se ponašaju isto jer imaju slične navike u novoj sredini koja je jednima i drugima ista pa jednako i reagiraju na nju . . . ja kad iden negdi onda se ponašan onako kako je to primjereno sredini u koju dolazin i kad se vratin doma o toj sredini mogu govorit šta god ja mislin . . . i di ti mene vidiš na zasjedanju lokalne HVIDRA-e . . . ako bi ih i pozdravlja nebi ih pozdravija sa ”alo Srbi”, nego sa ”alo SUBNOR” . . . vide i oni za koga i za šta su se borili, dosta njih je već izdušilo, okay moraju još bit grlati da in ne smanjidu mirovine, ali njihovo vrime je prošlo . . . šta se Ukrajinaca tiće, zašto bi ja njima uopće govorija da su Rusi . . . pa vidiš kako i ovde skoro više niko za bosanske muslimane ne govori da su… Pročitaj više »

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
1 godina prije
Reply to  Moreno

Zagorci su navek bili čist dobri s Hrvatima…
Do prije 70 godina Zagorci su ljude iz drugih krajeva zvali Hrvatima.

Tim&Dusty
Gost
Tim&Dusty
1 godina prije
Reply to  Moreno

@Moreno, Bosanac i Hercegovac su regionalne pripadnosti kao i Dalmatinac. Samo sad je to sve ispolitizirano. U ZG sam zivio u kvartu gdje su uglavnom bili dosljaci sa svih strana gdje ubrajam i svoju familiju. Bilo je dosta Bosanaca i tako smo ih zvali da bi se poslije prebrojavalo da ih ima 3 nacije. Slicno je i sa Hercegovcima samo sto su u ZG dolazili uglavnom Hrvati. Tamo oko Trebinja, Istocna Hercegovina govore da su Srbi a imaju ista prezimena kao ovi Zapadni. Upoznao sam i Muslimana iz Stoca koji s ponosom istice da je Hercegovac, ne da reci Bosanac. Onda su pocele te price bosanski Hrvati, bosanski Srbi i Muslimani postali Bosnjaci sto je arhaican izraz za covjeka iz Bosne. Bosnjak kao prezime znam par ljudi i svi su Hrvati iz Hercegovine. Tesko se tu snaci ali radi se o povijesnim regijama. Iako ima i ostalih nacija npr. Cesi dosli za vrijeme AU monarhije su Bosanci, znao sam iz Zenice lika s njemackim prezimenom ali isto Bosanac i ne zna njemacki. Danas iz politickih razloga regionalna pripadnost se potiskuje i pise neka nova povijest.

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije
Reply to  Tim&Dusty

Ta podjela u Republici Srpskoj ne postoji, na nivou BiH ne postoji….BiH je sastavljena od RS, FBiH i Brčkog koji je u svojini oba entiteta….
Ne postoje regije BiH kao bosna ili hercegovina….to je recidiv koji je prevaziđen.

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije
Reply to  Moreno

Ti i dalje ne želiš da shvatiš šta pričam….BiH nije država bosanaca i Hercegovaca već tri Bošnjaka, Srba i Hrvata kao jednako pravnia naroda i ostalih….
Razumiješ….

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
1 godina prije
Reply to  Moreno

Bosanci su mi uvijek bili dragi. A ko zna koliko godina su mi produžili život smijehom!
A ovo šta Moreno kaže, istina je, od Vlaja nadalje…..
Jedna iz davnina;
Nedjeljom bi bio radio prijenos nogometnih utakmica prve jugoslavenske nogometne lige.
MI klinci bi to dosta često slušali, jer bi netko navio radio do daske.
U Sarajevu je igrao odličan centarfor, Vahidin Musemić. A utakmicu je prenosio na Radio Sarajevu
Mirko Kamenjašević.
”Vahidin Musemić u izglednoj šansi…. i ništaaa … Ali opet Musemić dolazi do lopte, udarac… i golman brani, lopta se odbija do Musemića koji upućuje snažan udarac lijevom nogom … Prečkaaa!!! Musemić ovaj put glavom i opet je promašio, jeb’o mu ja mater smotanu!!!”
Za dvije godine suspenzije na Radio Sarajevu. 🙂
P.S.
Radio Zagreb je imao legendarnog Ivu Tomića (”teška greška Cerin Snješka”) 🙂

Tim&Dusty
Gost
Tim&Dusty
1 godina prije

@Daltone sjecam se i ja tih nedjeljnih prijenosa. Ako smo isli na utakmicu obavezno je netko nosio tranzistor da pratimo ostale utakmice. To je bila prava liga a ne ove danas. Mislim da je isto Kamenjasevic kad je igrao Velez urlao: Gooool! Ali ponisten zbog ofsajda pa opet Kamenjasevic: K***c! Nije gol. Ivo Tomic je bio poznat po rimovanju: Slavonijo, jesi cula? Osijek vodi jedan – nula. Od bosanskih klubova najvece simpatije imao je Celik. Jednom su igrali zadnje kolo u Pristini i radilo se o opstanku u ligi. 87. minuta 2-0 za Pristinu, Celik ispada i onda pukla radio veza. Kad su to sredili javili konacan rezultat Pristina-Celik 2-3 i Celik ostaje u ligi. Zabili 3 gola u 3 minute, jedna od jacih namjestaljki ali Celiku se sve oprastalo 😂

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
1 godina prije
Reply to  Tim&Dusty

@Tim&Dusty
🙂

Jole Prvi
Gost
Jole Prvi
1 godina prije
Reply to  Tim&Dusty

Kad je pok. Anzulović aka Zula prenosio tekmu.Igrao Juventus sa nekim u tadašnjem formatu prvaka država ( Kup prvaka ).Juventus dao gol,a on govori ,da vidimo tko je dao gol.Čini se da je to bio Betega.
Tako je, jeBetega jeBetega

Jack
Gost
Jack
1 godina prije

A tek bosanska doping kontrola igrača!!! Ovako “testira njihova antidoping komisija jednog po jednog igrača: Ulazi jedan, a predsjednik komisije će strogim glasom. Jes” šta uzim”o!? Nisam, kaže igrač. Ajde zakuni se!! Eto, “bo mater ako jesam!! Ajde, ovaj put si proš”o, ali sljedeći put ćemo biti još stroži!!!

Željko
Gost
Željko
1 godina prije
Reply to  Jack

Ima u BiH neki Advin Repak i njegov komentar skijanja… I on se spušta, spušta i spustio se.

Željko
Gost
Željko
1 godina prije

Kamenjašević je umro u dubokoj starosti u Španjolskoj daleko od Sarajeva nažalost a od Tomića pamtim dvije… Slavonijo jesil čula Osijek vodi jedan nula, Lepinjica… I ona… Neka nova fora Haris Škora i i modri vode jedan nula.

Jole Prvi
Gost
Jole Prvi
1 godina prije
Reply to  Željko

Ja pmtim – “mala varka Mlinarića Marka’.Ili kad je za Dinamo igrao Dražen Besek.Lik je bio nevjerovatan.
Kakav osjećaj za loptu,stalno u šansi,ali realizacija 1 od 100.Gol dati iz nebrojenih šansi mu je bilo čudo.
I tako on zabio Sarajevu,a Tomić viče: ‘Neka čuje Sjeverni i Južni pol da je Besek dao gol’ … jer je to bilo veliko čudo kad bi Besek zabio.

Nema
Gost
Nema
1 godina prije
Reply to  Koba

pa to treba sad da se svatko naziva po nekoj mahali u kojoj zivi? ili nekom malo vecem naselju?

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije
Reply to  Moreno

Pa ne nameći to “bosanci”….nemoj mene u startu svojom voljom nametati nešto šta ne postoji;ne interesuje me šta je tebi lakše već me interesube da me ne nzivaš onim šta nisam.

ZANZO
Gost
ZANZO
1 godina prije
Reply to  Siniša

naravno da ne postoje.Postoje Htvati,Srbii Muslimani

Acrobat
Gost
Acrobat
1 godina prije
Reply to  Moreno

To su sve eufeminizmi. Rat bi se dogidio i bez referenduma. Pošto volim planinarenje, u to sam se lično uvjerio, već u oktobru 91. JNA topovi su bili ukopani oko Sarajeva (Crepoljsko Trebević) – a referendum je bio tek u martu 92. Tada su bile proglašene i tvz. SAO srpske pokrajine unutar BiH. Riječju, cilj je bio klepiti znatan dio Bosne – kako tada tako i danas. Samo što vi i Logična to nevidite jer pušete u istu rusku tikvu. Evo sad bih vam mogao citirati 50 Dodikovih citata u zadnje 3 g. kojima traži secesiju BiH i pripajanje RS Srbiji.

gfobmosengtunraeurgiuaenrgua
Gost
gfobmosengtunraeurgiuaenrgua
1 godina prije
Reply to  Acrobat

Srbi su bili izvođači radova u BiH a nagrađeni od stvora za dobro odrađen posao sa Srpskom a Izetaga glumio kalimera pa to je nepravda. Nisu samo oko Sarajeva bili topovi JNA i u svim drugim gradovima gdje se nije znalo dal će biti srpsko bili su okolo. Uglavnom plemena su sa poglavicama na čelu ratovala za stvora a on je preko varana crtao granice na Balkanu u zadnjem a i svim prije ratovima a crtat će i u budučim i protiv toga plemena ne mogu ništa osim ratovati za zastave i nacije ko što su do jučer za carstva.

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije
Reply to  Acrobat

Acrobat Rat se kuva još od kraja 1980-ih . . . bilo je karata sa Srbijom do Karlobaga, Karlovca i Virovitice, a bilo je karata Hrvatske do Boke, Drine i Zemuna . . . razni žuti mediji koji su bili pod uticajem tajnih službi ka ono slikali takkvu kartu koja visi negdi na nekome zidu . . . sad uopće nije bitno kojih je bilo više . . .
Daj molin te, Bog ti da, nemoj o Dodiku, Bakiru, Komšiću i Čoviću i onome šta su oni govorili.
Referendum je najnormalnije spomenit u kontekstu odluke NATO da ili ne jer je obrazac podjela u vezi NATO potpuno isti.
A šta se samoga rata tiće to se ipak triba gledat u kontekstu događanja raspada Jugoslavije i za to triba pogledat rezultate rata i sve bude puno jasnije.

Tim&Dusty
Gost
Tim&Dusty
1 godina prije
Reply to  Acrobat

@Acrobat tu se postavlja jedno pitanje da li bi RS opstala bez podrske iz Hrvatske pocevsi od opskrbe naftom pa nadalje. Zatim kad su se hrvatske snage otele kontroli pa dosle pred Banja Luku ali na vrijeme je stigla Tudjmanova zapovijed za povlacenje. On je samo prenio zapovijed iz Washingtona. Takve stvari bas nisu bile na TV ali nije bas da se ne zna nista o tome. Pa ako je bas bilo tako kako su rekli kako je moguce da Hrvatska opskrbljuje RS, da se nije slala pomoc u Posavinu i da su povucene hrvatske snage prakticki pred Banja Lukom? Jesu oni ratovali ili izvodili predstave na terenu koje su uglavnom nevine zrtve platile glavom?

Dedni mudro
Gost
Dedni mudro
1 godina prije
Reply to  Acrobat

Sjetimo se kad je osnovana RS a kad je bio referendum.. Pametnom dosta.

Koba
Gost
Koba
1 godina prije
Reply to  Moreno

Nije se rat “dogodio”, on je izabran na demokratskim izborima.

Crni scenarij
Gost
Crni scenarij
1 godina prije
Reply to  Koba

Koba bre pa Milosević je ’89 bira rat i sproveo ga u djelo.

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije
Reply to  Koba

Koba Okay, dogodili su se demokratski izbori odnosno demokracija.

Koba
Gost
Koba
1 godina prije
Reply to  Moreno

Moreno dogodili su se izbori gdje je premoćno pobijedila koalicija (SDS, SDA, HDZ). Jedino netko s visokim stupnjem autizma nije mogao predpostaviti gdje to vodi. Gledao sam snimku predizbornog mitinga SDA iz Foče. Narod je htio krv, političari su se tu samo ugradili.

Acrobat
Gost
Acrobat
1 godina prije
Reply to  Koba

Koba, lagiš malo oko tog mitinga u Foči. Čelnik SDA je tada pozvao narod da bace sa mosta crvene ruže u Drinu kako za bošnjačke tako i za srpske žrtve – iako realno srpskih žrtava jedva da je i bilo. Koju krv si ti tamo vidio de nam reci!

Koba
Gost
Koba
1 godina prije
Reply to  Acrobat

Iz sve te šarade jedini bitan moment je reakcija naroda na spomen žrtava iz perioda ww2.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  Moreno

Moreno
Ratuje se onima koji hoće ostati na vlasti.
Ljudi vani nam se smiju: samo na Balkanu vjera određuje naciju.
Pročitala sam, a trebalo bi provjeriti: Katolička enciklopedija definira u 19. st . sve ljude u Bosni kao Srbe, različitih vjeroispovjesti ( i nešto Albanaca, Arbanasa).
Također, posljednji popis Austrougarske: 1 200 000 Slovenaca, 800 000 Hrvata.
Pouzdano znam da su postojali Srbi katolici (Barska nadbiskupija).

Zvrk
Gost
Zvrk
1 godina prije
Reply to  Lucija

oni nisu nikad popisivali po narodnosti nego po religiji.

Crni scenarij
Gost
Crni scenarij
1 godina prije
Reply to  Lucija

Lucija dušo najviše se ratuje Servima i Servonima nisu stali od ’89.

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije
Reply to  Lucija

Lucija Skoro ništa nije kako pišeš. Da se ratovalo za ostanak na vlasti demokratski izbori 1990 nikad nebi bili dopušteni i “demokratizacija” bi se spriječavala oružjem. Ratovalo se za zamjenu stanovništva i pljačku šta je sve bilo stimulirano od izvan prostora ex YU.
U slučaju ex YU religije su samo upotrijebljene za sukobe, ali to nije pravilo. U Ukrajini si ratovali pravoslavci međusobno, a npr u Siriji Muslimani između sebe.
Ono šta je isto u skoro svim ratovima u zadnjih 30-ak godin su oni koji su dolivali benzina ba ratni požar.

A za katoličku crkvu neznan šta bi ti reka . . . ka ni za pravoslavnu . . . svećenici isto ka i popi su sveton vodicon škropili puške i kalune svaki svojih vojski.

ZANZO
Gost
ZANZO
1 godina prije
Reply to  Moreno

pa nisam baš u ratu od 1991-95. vidio katoličke svećenike da škrope puške i kalune za razliku od pravoslavnih. Kod pravoslavnih je to bilo pravilo a kod katoličkih ekces ako ih je bilo. Zar si zaboravio riječi kardinala Kuharića na početku rata? Težimo istini a ne političkoj korektnosti.

Jole Prvi
Gost
Jole Prvi
1 godina prije
Reply to  Moreno

U ratu svatko ima svoje viđenje.,

Željko
Gost
Željko
1 godina prije
Reply to  Lucija

@Lucija Pouzdano vi glede Barske nadbiskupije pojma nemate!! Granica između mojih Kotorske biskupije i Barske nadbiskupije je bila rijeka, više rječica Željeznica u Šušnju predgrađu Bara koja je bila prvo granica između Austrougarske monarhije i Otomanskog carstva, pa onda jedina prirodna granica između Austrougarske i države Crne Gore do 1918.! Katolici u Baru i okolici (Šušanj, Ratac, Sutomore, Čanj, etc.) se osjećaju ostatcima ostataka Hrvata ili neki Crnogorcima katolicima! U Baru imate veleljepnu katedralu gdje su mise na hrvatskom i na albanskom jeziku, imate još par lijepih katoličkih bogomolja, imate zgradu Barske nadbiskupije u Starom Baru, etc.! Piše vam netko čiji su svi srodnici kršteni u Baru i netko tko često boravi u Baru kod obitelji jer dio nas je ostao dolje, cijeli prošli i deset dana ovoga mjeseca sam bio dolje provjerite moje IP a dio nas se nakon 1918. preselio u Bosanski Brod – Brod !! Ako imate bilo kakvih pitanja o gradu na dvije obale, Jadransko more i Skadarsko jezero, o gradu podno Rumije tu sam da vam realno i istinito odgovorim!! Grad koji spaja dvije obale, planine i more, istovremeno je najbolji primjer spoja tri civilizacije, odnosno tri religije. Meni je bar nepoznato, da je u… Pročitaj više »

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  Željko

Željko
Provjeri: Biskup, umro ’56. u Zg. Tko je bio i kako se deklarirao.

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije
Reply to  Lucija

Željko
Zadnji Srbi katolici kod Dubrovnika ubijeni od ustaša u 2. svj. ratu.

totoda
Gost
totoda
1 godina prije
Reply to  Moreno

a gdje su tu ljudi?procitao sam komentare ispod i tuga od komentara.kakav bosanac,bosnjak,srbin,hrvat??nigdje ljudi od vardara pa do triglava.za mene postoje dobri i losi a ostalo je sve nametnuto.i to nametnuto nas sad dijeli na gore navedene.a od tog se ne moze zivjeti Osim ako se ne bavi politikom i iskoristi to za svoje potrebe.samo vi nastavite,..steta da nema ljudi

samo tako
Gost
samo tako
1 godina prije

Bakir je sin oca svoga, isti mentalni sklop koji želi ostvariti islamsku republiku.
USA je zadovoljna daytonskim okvirom, EU boli ku*ac za BiH probleme

Grom
Gost
Grom
1 godina prije
Reply to  samo tako

Daleko je Bakir od islamskog poimanja društvenog uređenja,a svakako je budućnost čovječanstva u Islamu.

Mercury
Gost
Mercury
1 godina prije
Reply to  Grom

@ Grom

Daj to malo pojasni -” je budućnost čovječanstva u Islamu”.

Acrobat
Gost
Acrobat
1 godina prije
Reply to  samo tako

Jeste, zato je jedina Bakirova kći udata za Gligora i Bakir ima jedinu unuku Milicu. Baš sve po pravilima Islamske deklaracije!

Jack
Gost
Jack
1 godina prije

Mislim, da su težnje Bakira Izetbegovića i njegove SDA za ulazak u NATO pakt, a da se prije toga provede njegova ideja o BiH kao tobože građanskoj republici, je samo paravan, za dosezanje prevlade Bošnjaka muslimana nad ostala dva naroda Srbima i Hrvatima!U pozadini tih nastojanja Bošnjaka sigurno stoji Erdogan i njegova izjava o otomanskom vlašću nad ovim prostorima kao “divnoj priči” koju treba ponoviti, više nego znakovito potvrđuje njihove prave nakane. BiH je danas očigledno propala država i svaki entitet se ponaša kao posebna državna zajednica, čak i Hrvati sve više spominju i oživljuju nekadašnju Herceg Bosnu i to se dobro vidi, kad dođemo u Mostar i malo se naokolo propitamo o situaciji u tom gradu. Sve ustanove i institucije u tmo gradu su odvojene. Od škola, bolnica, univerziteta, a isto tako i privatni život običnih građana ima malo dodirnih točaka, a da ne govorimo o njihovoj višegodišnjoj apstinenciji od lokalnih izbora, kojih već nije bilo 12 ili 13 godina, što rezultira teškoćama svake vrste, a posebno komunalnih što daje ružan pečat jednom gradu, koji pretendira, da postane turistična meka. Ne samo Bošnjaci, negoli i ostala dva naroda tj. Hrvati i Srbi se sve manje obaziru na “Daytonski sporazum”… Pročitaj više »

Koba
Gost
Koba
1 godina prije
Reply to  Jack

Ne, nikako. Srbe, teritorijalno, zanima samo RS, u Grahovu i Drvaru jesu većina, i imaju vlast (SNSD), ali djeluju u savezu s Hrvatima (HDZ BiH). Inače to su rijetka mjesta gdje su se Srbi u značajnijem broju vratili. Hrvata u Posavini, ako zanemarimo enklavu koju je sve vrijeme držao HVO, više nema. Općenito Hrvati u BiH su opstali samo na područjima koje je kontrolirao HVO. Morbidno ali istinito “gdje si” u BiH možeš zaključiti kad ti dođe račun za struju.

Grom
Gost
Grom
1 godina prije

Ne pitaju se u BiH ni Bakir ni Dodik niti Čović a još manje Kolinda i Vučić. Ono što su planirali Amerikanci i Britanci tako će i bit.

gfobmosengtunraeurgiuaenrgua
Gost
gfobmosengtunraeurgiuaenrgua
1 godina prije
Reply to  Grom

Vidiš dobro kroz maglu dimnih promiđbenih i inih bombi samo što kauboji i gusari slušaju istog zapovjednika i kao operativci to sprovode u djelo.

Lovac Luka
Gost
Lovac Luka
1 godina prije

Što se svi bojite napisat ime tog operativca ? Jel to onaj što se ukamufliro u kozje ruho pa mekeće dok ovce proždire ?

samo tako
Gost
samo tako
1 godina prije
Reply to  Grom

@grom
A što su to isplanirali Amerakanci i Britanci?
Nefunkcionalnu državu koja svakim danom u svakom pogledu sve više nazaduje ili nešto drugo? A to drugo nisu uspjeli ostvariti ni destlječima nakon rata!
Neki visoko kvalitetan plan 😆😆

gfobmosengtunraeurgiuaenrgua
Gost
gfobmosengtunraeurgiuaenrgua
1 godina prije
Reply to  samo tako

Pa nefunkionalna Federacija i funkcionalna Srpska i jesu cilj i oni koji stvora slušaju ostvarili su ga. Da su htjeli Hrvatsku do Zemuna bilo bi tako. Da su htjeli Srbiju do Karlovca bilo bi tako. Da su htjeli srbe poražene u BiH a bosance vladare bilo bi tako a to je potvrdio i pokojni general Lisica da su izgubili rat kad su čekali sa koferima da bježe preko Drine ko i krajišnici. Dakle Grom ništa nije pogriješio osim što je fulao da kauboji i gusari izdaju zapovjedi, oni samo slušaju kao i SVI ostali.

Jomla
Gost
Jomla
1 godina prije
Reply to  samo tako

Nefunkcionalnu državu koja svakim danom u svakom pogledu sve više nazaduje. I u čemu su to omanuli?

Željko
Gost
Željko
1 godina prije
Reply to  Grom

@Grom Vaš komentar je najbolji komentar!

Ivan
Gost
Ivan
1 godina prije

Ono sto mene zanima je da li svi misle da ce sve biti kao do sad, onda kad se za 3,5,7,10 godina bude uveliko smanjio uticaj kolektvnog zapada? Da nece biti novih sukoba, rata? Jos kao malom mi je sistem bio totalno neshvatljiv, sad mi deluje uzasno nefunkcionalan, nestabilan, neefikasan.

Žarko
Gost
Žarko
1 godina prije
Reply to  Ivan

Prvo, nikada neće taj utjecaj smanjiti a drugo, upravo njihovom voljom sistem će biti uvijek takav kako si ga opisao.

Gipsy
Gost
Gipsy
1 godina prije

Pa jeli Jugoslavija bila građanska država? I zašto im nije valjala?

Koba
Gost
Koba
1 godina prije
Reply to  Gipsy

Nije. Netko je insistirao da to postane i vidjeli smo kako se završilo. Mulinacionalne države su zajednice kompromisa, tu se građanska demokracija isključuje.

puki
Gost
puki
1 godina prije

placenik globalisticke elite i cionista, isto kao i Plenkovic, Kolinda, Vucic, Dodik, Covic, Komsic, Pupovac, Djukanovic, Zaev, Pahor i svi ostali…
NATO i SAD najvece ubojice muslimana, ali Bakir zeli s njima
Bakir i SDA su se odali preklani, kada je predstavnik BiH u UN-u, podrzao SAD i Izrael i proglasavanje Jeruzalema za glavni grad Izraela, ni Bakir ni itko iz SDA nisu pisnuli
Bakir je prijatelj sudijskih cio-vehabija, saveznika Netanjahua

Acrobat
Gost
Acrobat
1 godina prije
Reply to  puki

Bakir ne želi s njima pto ih voli već što je natjeran od strane sh. koalicije koja bi bi da dijeli Bosnu.

eks
Gost
eks
1 godina prije

Bakirova “vizija” je dominacija muslimana u svim varijantama .

Bosna
Gost
Bosna
1 godina prije
Reply to  eks

Bakirova vizija je dominacija Bakira i svim varijantama a iste vizije imaju u ona dvojica samo u svoju korist.a sva tri naroda mogu meketati i dalje.

Žarko
Gost
Žarko
1 godina prije
Reply to  Bosna

Razlika je u tome da se ova dvojica drže svoga tora a Bakir bi sve.

Crni scenarij
Gost
Crni scenarij
1 godina prije

Bosanski lonac 2 deo!

Prema njegovim riječima, stanovništvo Bosne i Hercegovine masovno odlazi na posao ili emigrira u zapadnu Europu, gubeći nadu da će se život u zemlji poboljšati.

Acrobat
Gost
Acrobat
1 godina prije
Reply to  Crni scenarij

Da odlazi jednako kao i iz drugih balkanskih država. Nemojte na mišiće od Bosne praviti ekskluzivu.

Moreno
Member
Moreno
1 godina prije

L.R. Posla san email koji ste tražili i opet san blokiran.

...
Gost
...
1 godina prije
Reply to  Moreno

Eto ti Moreno sloboda govora na djelu. Svi mi tu komentiramo svjetske probleme, a ne vidimo ili ne želimo vidjeti totalitarne metode tu nama pod nosom. Još jednom ću ponoviti: Nikakvi kvazi razlozi o sprečavanju vrijeđanja i govora mržnje nemogu opravdati ograničavanje slobode govora (pravo na javnu rijeć) koja se provodi na ovom portalu.

L. R.
Admin
Famed Member
1 godina prije
Reply to  ...

Poštovani Moreno,

E-mail nije stigao.

Što se tiče kometara “…” o slobodi govora, možemo samo reći jedno: “Poštujte pravila komentiranja koja jamče slobodu govora”. Vrijeđanje i skretanje s teme nema nikakve veze sa slobodom govora.

Ugodno komentiranje

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije

Jbg….odem na kratko ali roman napisali, nemam ja kapaciteta za toliko riječi.

Crodaemon
Gost
Crodaemon
1 godina prije

Deklaracija za rat?

Mozart
Gost
Mozart
1 godina prije

Biro za zaposljavanje u BH i ponuda slobodnih radnih mjesta; sobarica 1290 mjesta, plesacica na stangi 589 mjesta, izbacivaca nocnih klubova 763, za rad u kazino 543 mjesta, 326 kamatara i 547 djelatnika za rad u mjenacnicama.
Pametni su odavno otisli u Svedsku,Njemacku, Kanadu. Tko normalan rinta za 300 eura kad je stan 300 eura mjesecno.
Pa vi pricajte o tko je tko kad su svi krdo ovaca sa jako bogatim cobanima.
Balkan je prestrasan projekt manijaka iz daleka. Sauron igra na mrznju i antagonizme. Cemer i bijeda sva tri naroda. Vecina kupi plasticne boce po kontejnerima.

puf
Gost
puf
1 godina prije

Ono što se ne spominje u tekstu je da je BiH ušla u izbornu godinu. Mi u BiH odlično znamo šta to znači u govorima naših političara. Znači pojačanu mržnju, govor netrepeljivosti, ispade, psovke, govore o centralizaciji i decentralizaciji, o mogućim ukidanjima ovoga ili odvajanjima onoga, ili pak spajanja u nešto treće. Mi smo navikli na to. I svako u BiH, ko ima imalo mozga uopće ne duma mozgom oko ovakvih gluposti. SDA je stranka koja gubi vlast. I to svi u BiH vide. Na zadnjim lokalnim izborima su samo u Sarajevu zadržali vlast. Tuzla – SDP. Zenica, Bihać, Bugojno – nezavisni kandidati. Na kantonalnom nivou ni u jednom kantonu ne igraju glavnu ulogu kao što su prije igrali. U Kantonu Sarajevo su čak postali opozicija te su Naša stranka i SDP formirali vlast. SDA je svjesna da sjedeće izbore neće baš tako lahko da preživi. Čak i male opštine gdje su od rata činili vlast su ih izbacile sa opštinskih načelničkih mjesta i čak i iz općinskih vijeća. Čak ni stari ljudi više nisu tako glupi i vide šta je u suštini SDA. Zato im treba radikalni istup u ovoj godini da se sve zatrese, kao što se unače… Pročitaj više »

smart tool
Gost
smart tool
1 godina prije
Reply to  puf

Slazem se sa napisanim i samo bi dodao, da bi mogli razmisljati o bilo kakvom napretku u smislu socijalne drzave i ozdravljenja uopste, treba se ojacati demokratski kapacitet. To na zalost nije moguce jer nam treba godina da se dogovorimo o koaliciji (ovaj put ga nema nikako) i onda krece izborna godina (lokalni izbori), i tako u krug. Stranke na vlasti, a i u opoziciji drze citavu drzavu kao taoca svoje politike u cilju daljeg bogacenja. Ja ne vidim izlaza jer nema ruku da se napravi da su izbori svako 4 godine i mogucnost vanrednih izbora. Morace trebati za hljeba ili kruha da bi se desili socijalni nemiri, a vlast je uvijek sposobna da razbije dovoljno, da se ne moze stvoriti kriticna masa.

Saladin
Gost
Saladin
1 godina prije

“Ukratko, „dejtonske“ granice su svete, dok je „dejtonski“ politički sustav potpuno promjenjiva stvar.” Iz navedenog se tendeciozno podmece neistina da su granice drzave BiH omedjene u Dejtonu. BiH sa poznatom drzavnom granicama postojala je i prije Dejtona, u Dejtonu je samo kreiran novi unutarnji ustroj drzave. Gorenavedebi Rus gusla ono sto Dodik neumorno ponavlja nadajuci se sa ce zbog ponavljanja postati i istina – BiH je stvorena u Dejtonu, prije Dejtona je nije ni bilo. Slicno kako pojedini iz hrvatskog politickog korpusa ponavljaju kako su oni “u BiH unijeli svoju HZHB”. A zapravo su i jedni i drugi kao lesinari potrcali otkinuti komad medjunarodno priznate drzave.

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije
Reply to  Saladin

Saladin Bakir se ne razlikuje od Dodika i Čovića . . . osim možda u imovini i to onoj koja se nevidi . . . on želi imat svoje podanike i ova dvojica su mu neprijatelji bez kojih nemože. Sva trojica ni u ludilu nebi dopustili nikakvi politički dogovor unutar Bosne jer se na vlasti održavaju podjelama. Za nevirovat je kako to i Komšić perfidno radi. To odgovara i MZ odnosno EU i NATO
Za sve su opet krivi svi oni koji žive u BiH jer kad Bakir kaže Daytonske granice onda misli na AVNOJ-ske, a kad Dodik čuje Daytonske granice on misli na granice među entitetima . . . a onda se svi iz BiH prave da to neznaju i to je tipična karakteristika Bosanaca. Politučari svugdi lažu, po cilome svitu, ali pari mi se u BiH da uz to šta ih političari lažu kako oni još uz to lažu i sami sebe.
Sa jedne strane smišno je kako Bakirovi podanici mogu past na taj citat koji si naveja, a sa druge strane smišno je kako se Dodik pali na te očite gluposti . . . ali kako bi oni dva vladali da to nije tako . . .

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije
Reply to  Saladin

Saladin Dokaz kako je to tako je upravo tvoj komentar na citat kojega si sam odabra i izvadija . . . komentira si granice, okay, i ja se slažem sa tvojim komentarom granica . . . međutim nisi se izjasnija o drugome dilu citata kojega si naveja . . . iz toga se da zaključit kako se slažeš da je “dejtonski politički sustav potpuno promjenjiva stvar” . . . tako si pokaza kako si ipak zamantan, i šta je najgore, misliš da nisi . . . a ako stvarno misliš kako se daytonski sporazum more minjat kako nekome prne onda mislin kako nemamo šta raspravljat.

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije
Reply to  Saladin

Saladin Pa i BiH je bila “komad međunarodno priznate države” pa se otkinila . . . i to svim građanima BiH nije bilo po volji . . .tad BiH nije imala granice između entiteta . . . sad ih ipak ima . . . nevalja se igrat sa vatron, a i ti se čini se meni igraš . . .

Koba
Gost
Koba
1 godina prije
Reply to  Saladin

Socijalistička republika BiH je umrla voljom svojih naroda. Ovo što sad postoji daytonska je tvorevina, kompromis nametnut od strane jačeg koji će trajati dok mu odgovara ili dok ima snage da ga uzdržava. Dodik vam priča istinu, zato ga toliko i mrzite.

Acrobat
Gost
Acrobat
1 godina prije

Zanimljivo da se u isto vrijeme pojavljuju antibošnjačke analize u Logično i Geopolitika news (znakovito obje na poziv iz Moskve). Tako da postaje bjelodano jasno da ova dva “nezavisna i uz to eminentno hrvatska portala” igraju za Veliku Rusiju a posredno i za Veliku Srbiju, a sve umotano u anti-NATO agendi.

...
Gost
...
1 godina prije
Reply to  Acrobat

Mogu se samo naivno nadati da nisi u pravu

L. R.
Admin
Famed Member
1 godina prije
Reply to  Acrobat

Poštovani Acrobat,

Što je u članku “antibošnjačko”?

Hvala na odgovoru?

acrobat
Gost
acrobat
1 godina prije
Reply to  L. R.

Koliko znam glavni dio redakcije ovog portala smješten je u Brčkom. Barem su se članovi tog dijela redakcije mogli uvjeriti da jedna deklaracija izgleda benignom u odnosu na činjenicu da Dodik svaki treći dan objavi negdje intervju u kojem negira postojeću državu BiH, govori o nepostojanju granica između Srba sa dvije strane Drine, ili da srbijanski ministar odbrane Vulin, unutar BiH govori da Srbi imaju jednu vojsku koja će braniti sve Srbe. Šta je to nego faktičko negiranje postojanja jedne suverene države i nastojanje okupacije jednog dijela BiH od strane susjedne Srbije. A da ne pričamo o svakodnevnom (polu)fašističkom propagandnom izvještavanju od strane RTRS-a. Sve to nije nikada bio povod za redakciju ovog portala da Naslovnicu pokloni Dodiku umjesto relativno benignom Izetbegoviću.

L. R.
Admin
Famed Member
1 godina prije
Reply to  acrobat

Poštovani Acrobat,

Hvala puno na argumentiranim kritikama koje ćemo uzeti u obzir pri pisanju budućih članaka.

Svako dobro i ugodno čitanje…

Koba
Gost
Koba
1 godina prije
Reply to  acrobat

Svatko tko se ne misli kao ja je fašist. Dodik je dobio sankcije Amerike zbog mnogo manjih stvari od ove deklaracije. Izetbegovići i maladomuslimani, filijala muslimanskog bratstva, su benigni onoliko koliko je i BiH suverena država.

Zvrk
Gost
Zvrk
1 godina prije
Reply to  Acrobat

svojevrsna meka sila

Perun
Gost
Perun
1 godina prije
Reply to  Acrobat

Sta tu ima lose …..Svi Slaveni u jednoj drzavi …..To je moj san ……Evropa do Vladivostoka …..Ostati Slaven po svaku cijenu …Nepokoren ….

Grom
Gost
Grom
1 godina prije

Al je El Bake popularan,nije odavno bilo ovoliko komentara na neki objavljeni tekst,dajte molim vas kao da se ovi lokalni dripci pitaju nešto. Ako je velikim silama u interesu da bude rata biće ga,nije niko ni devedesetih pitao narode žele li rat većina je nesvjesno uvučena u rat,na staru foru nacionalizma i novog početka.

Aco
Member
Aco
1 godina prije

Isto je radio i njegov otac stvarajuci islamsku drzavu u srcu Evrope.Sada mladjem Izetbegovicu pored srba smetaju i hrvati?????Za sve mu kriv Dodik i Covic ???Ovakvim igrama ce samo podijeliti ionako podijeljenu BiH.

Grom
Gost
Grom
1 godina prije
Reply to  Aco

@Aco
Čemu toliki strah od Islamske države u EU 😂😂😂

Žarko
Gost
Žarko
1 godina prije
Reply to  Grom

Ma samo je malo zbunjen. Pravi se islamska država a naveliko se priča o građanskoj državi.

Crni scenarij
Gost
Crni scenarij
1 godina prije
Reply to  Žarko

@Žarko pa da netko Laže. Bakir!

Mak
Gost
Mak
1 godina prije
Reply to  Grom

Nije strah, da to krvlju drugih ne ostvarujete kao u Sarajevu, Mostaru, Konjicu, pokušali ste i u Srebrenici, Bijeljini, Prijedoru,……!

Žarko
Gost
Žarko
1 godina prije

Proučite lik i djelo Alije Izetbegovića. Bakir nastavlja tim putem još jače i gore. Kome nije jasno šta je cilj ili nema pameti ili je na istom putu.
Dodik je teška sirovina, siguran sam da je i kriminalac (iako to niko nije dokazao), ali RS opstaje samo njemu zahvaljujući. Bakir vodi svoj narod u totalnu zatucanost a Čović&Co su doveli do toga da Hrvata gotovo da i nema u Bosni. Interesantno je kako Srbi stalno kritikuju Dodika a ostali svoje u zvijezde kuju.

Koba
Gost
Koba
1 godina prije
Reply to  Žarko

Čini ti se, nije život na medijima, a pogotovo ne onim MSM. Svi svoje, kao, kude ali probam pred njima malo kuditi njihove. Imaš u prošlim komentarima naznaku, a na svakim izborima potvrdu. Dobro se zna “tko je čiji” i “šta tko hoće”, tko ti kaže suprotno ili te laže ili je u dijaspori.

Ban Kulin
Gost
Ban Kulin
1 godina prije

Rusija i satelit Srbija nikada nisu ni zabrinuti niti smatraju “da je opasnost” miru Dodikove deklaracije o ocjepljenju, referendumi i njegovo svakodnevno kreketanje i vrijeđanje Bosne i svega bosanskog. Nedosljedna i licemjerna politika nikada ne može imati bilo kakvu težinu. Sva njihova saopštenja i izjave na ovu temu ne vrijede pare kad reakcije nisu ravnomjernee prema svim akterima…

Crni scenarij
Gost
Crni scenarij
1 godina prije
Reply to  Ban Kulin

A šta je sa našom Hercegovinom pajdo? Za Bosnu se tucite još 1.000 godina režite si glave Bošnjaci.

Koba
Gost
Koba
1 godina prije
Reply to  Ban Kulin

Doba aga, begova, i kadija koji sude i tuže je davno prošlo. Što to prije shvatite manje će te patiti. Bosna i Hercegovina je srpska koliko i muslimanska, dapače više je srpska no muslimanska. Svatko ima pravu na kritiku svog, pa tako i Dodik.

Perun
Gost
Perun
1 godina prije
Reply to  Ban Kulin

Udri Bane na sve strane ….ne sudi ni po babi ni po stricevima

Perun
Gost
Perun
1 godina prije

U drzavi Bosni Hercegovini zive Slaveni Bijelci i Slobodni Strijelci ….Ko drukcije kaze taj klevece i laze ….To je nama nasa borba dala da imamo previse budala….Evo jedna pjesma od Bijelog Dugmeta da uz stihove proniknu u srz i bit teme koja je i pametnije od mene bacala u bezdan pa me nije slomila …….Slaven Bijelac Slobodan Strijelac…

Sve ce to o, mila moja
prekriti ruzmarin, snjegovi i sas
i dvije ce pokisle ptice
sa tvoga oka prhnuti na jug
Nijedna suza, nimalo volje
nijedna slutnja ni glas
a moglo je bolje
Reci ces, malo je tuzno
a on je bio kopile i jad
i stacemo goli i sami
pred ovo ledeno nebo i mrak
Mirise pelin, pusto polje
procvale ruze i med
a moglo je bolje
Ref.
Gdje, pokazi mi
gdje, kad tuzne sudba ne voli
i cime od svijeta da se branis
kao ruza sa dva smijesna trna, ili snom
uzalud, uzalud, sve je protiv nas…..

POVEZANE VIJESTI

Izbornik