Osvrt iz Moskve – Bakirova vizija BiH: „Građanska država s bržim ulaskom u NATO“

Bakir Izetbegovic - Dejtonski sporazum - NATO

Politička deklaracija najutjecajnije bosanske Stranke demokratske akcije Bakira Izetbegovića može se promatrati kao otvorena izjava da Daytonski sporazum , kojim je zaustavljen rat u Bosni i Hercegovini devedesetih i na čijim je temeljima ta država izgrađena, više ne odgovara Bošnjacima. Ovo je mišljenje za EuraAsia Daily izrazio povjesničar  i istraživač Instituta za slavistiku Ruske akademije znanosti Georgij Engelhardt.

Podsjetimo, kongres Stranke demokratske akcije 14. rujna usvojio je niz dokumenata, uključujući novu povelju i programsku deklaraciju u kojoj su definirani politički prioriteti stranke. U tekstu dokumenta se ističe da je primarni i dugoročni cilj stranke donošenje ustava u kojem bi se BiH definirala kao demokratska, pravna i socijalna država zvana Republika Bosna i Hercegovina, s tri razine vlasti, državnom, regionalnom i lokalnom, te administrativnim centrom u Sarajevu. Milorad Dodik, vođa bosanskih Srba u Bosni i član Predsjedništva BiH , rekao je da će Parlament Republike Srpske donijeti odluku kojom će bilo kakvo provođenje deklaracije o programu Stranke demokratske akcije povezati s aktiviranjem prava RS na samoodređenje i odcjepljenje.

Prema Engelhardtu, Bošnjaci, ujedinjeni oko Stranke demokratske akcije, postavili su sebi zadaću da idu puno dalje od Daytona i radikalno žele promijeniti strukturu „dejtonske“ Bosne i Hercegovine.

„Govorimo o ukidanju sustava dviju autonomija, entiteta, od kojih se ova država sastoji. Zadatak je to centralizirati. U retorici Bošnjaka i Stranke demokratske akcije to zvuči kao “prijelaz na građanski sustav“, na sustav “jedan čovjek – jedan glas”. Ovaj pristup zasniva se na uvjerenju Bošnjaka da oni predstavljaju stvarnu aritmetičku većinu stanovništva u zemlji, pa stoga pri prelasku na takav sustav mogu glasati za sve potrebne promjene. Usvojena deklaracija je razrađena do detalja i ona, između ostalog, obuhvaća zadaće ulaska zemlje u NATO. Tamo se govori i o europskoj orijentaciji, ali naglasak je upravo na potrebi za brzim ulaskom u NATO i na nužnosti poduzimanja niza praktičnih mjera za integriranje u Sjevernoatlantski savez“, objasnio je Engelhardt.

Prema riječima stručnjaka, tekst deklaracije ujedno postavlja zadatak potpuno uklanjanje Republike Srpske i svih njenih dejtonskih privilegija i prava. Engelhardt je podsjetio da deklaracija, između ostalog, ukazuje na namjeru stvaranja jedinstvenih policijskih snaga, odnosno uklanjanja autonomne policije Republike Srpske.

„Što se tiče Hrvata, u deklaraciji je jasno navedeno da ne može postojati zasebna hrvatska autonomija unutar BiH i da čak i sustav hrvatskog autonomnog obrazovanja treba ukinuti. Za osjetljiva lokalna pitanja, na primjer o gradu Mostaru, deklaracija preporučuje njihovo rješavanje u skladu s najvišim vrijednostima demokracije, što je posebno u interesu Bošnjaka“, dodao je povjesničar.

Engelhardt smatra da dokument kojeg je usvojio kongres Stranke demokratske akcije formuliran s nekoliko maksimalističkih stavova i zauzet je nepomirljiv stav u gotovo svim sukobima. Stoga je, vjeruje on, deklaracija u stvari poziv na daljnju destabilizaciju Bosne i Hercegovine u njenom sadašnjem obliku.

„Najveća stranka, odnosno najveća zajednica BiH, izražava tešku, nepomirljivu želju za uspostavom vrhunske hegemonije u zemlji. Očito je da to neće podržati druge dvije etničke skupine, već će blokirati aktivnosti zajedničkih središnjih vlasti u kojima su zastupljene sve tri zajednice. Ovaj će položaj, najvjerojatnije, gurnuti i Hrvate i Srbe u sukob”, rekao je stručnjak.

Georgij Engelhardt podsjetio je da nedavni pokušaj formiranja zajedničke vlasti, Vijeća ministara, koje su u kolovozu poduzele tri najveće stranke Bošnjaka, Srba i Hrvata, nije uspio zbog oštrog zaoštravanja stava SDA.

„Upravo se ovaj pokušaj temeljio na raznim kompromisnim formulama koje bi omogućile svim strankama da spase obraz i izaći iz političke slijepe ulice u kojoj se zemlja nalazi već gotovo godinu dana, od posljednjih izbora u listopadu 2018. godine. Od tada nije bilo moguće formirati vladu. Prije osamnaest mjeseci postignut je dogovor o kompromisnoj formuli, a doslovno deset dana kasnije je rukovodstvo Stranke demokratske akcije praktički odustalo od nje i vratilo se izuzetno oštrom stavu zbog ulaska u NATO”, rekao je povjesničar.

Prema Engelhardtu, sve dok se ova situacija nastavi, Vijeće ministara neće biti formirano. U ozračju međusobnog sučeljavanja i nepovjerenja provedba projekata na državnoj razini bit će usporena, ako ne i potpuno zaustavljena, što će imati odgovarajući utjecaj na gospodarstvo zemlje, koja ionako prolazi kroz teška vremena.

Prema njegovim riječima, stanovništvo Bosne i Hercegovine masovno odlazi na posao ili emigrira u zapadnu Europu, gubeći nadu da će se život u zemlji poboljšati.

„Jasno je da sve to povećava stupanj napetosti među zajednicama i nestabilnost u samoj zemlji. Ne mogu reći da bi ovo trebalo izravno dovesti do nekakvog izbijanja neprijateljstava, ali ovo je put u tom smjeru. To je porast napetosti i stvaranje konfliktne atmosfere”, primijetio je stručnjak.

Engelhardt je podsjetio da ako se vratimo dvadeset godina u prošlost, u rane godine „dejtonske“ Bosne i Hercegovine, prisjećamo se da su sve međunarodne strukture političkog upravljanja “samo prale ruke, prisiljavajući lokalne političare da formiraju zajednička vijeća ministara i zajednička tijela vlasti”.

Prema riječima stručnjaka, protekle godine nismo vidjeli niti jedan usporediv napor niti iz Ureda visokog predstavnika, niti od strane EU ili njenih pojedinačnih država da se BiH izvuče iz živog blata.

“Ovo je također zanimljiv pokazatelj”, rekao je povjesničar.

Odgovarajući na pitanje je li moguće sagledati trenutnu situaciju u Bosni i Hercegovini u kontekstu situacije rješenja kosovskog pitanja, obzirom na činjenicu da je nekoliko balkanskih medija u više navrata razgovaralo o mogućnosti rješavanja kosovskog pitanja u kojem bi se Srbija mogla složiti s neovisnošću Kosova, ako to podrazumijeva podjelu tog pitanja teritorija i istovremeno pridruženje Republike Srpske Srbiji, Engelhardt je rekao da takve izjave nisu prve i da bi se neki bošnjački čelnici morali suočiti i s takvom mogućnošću.

„Ako bude riječi o razmjeni teritorija između Srbije i Kosova, bit će u opasnosti i od revizije teritorija Bosne i Hercegovine. Ne kažem da je to realno, ali postoji i takva opasnost, iako SDA pokušava unaprijed reagirati pooštravajući svoj stav, naglašavajući da ako se i trebaju preispitati politički aspekti Daytona, da se ne bi trebali preispitivati teritorijalni aspekti, jedinstvo i cjelovitost teritorija BiH. Ukratko, „dejtonske“ granice su svete, dok je „dejtonski“ politički sustav potpuno promjenjiva stvar. Njihova je retorika razumljiva, a odražava se u deklaraciji Stranke demokratske akcije Bakira Izetbegovića“, zaključio je George Engelhardt.

EurAsia Daily

dejtonSporazum
Pretplatiti se
Obavijesti o
191 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
gfobmosengtunraeurgiuaenrgua
4 godine prije

Ko što su i u onom ratu ona trojica radila za stvora tako i u BiH ova trojica rade za istog.

Siniša
4 godine prije

Prvo da ovo riješimo pa da nastavim dalje sa čitanjem, imam osjećaj da je članak odličan…
Nepostoje “bosanski” Srbi, ili hrvatski ili srpski Srbi…postoje samo Srbi, jedan narod koji živi u ko zna koliko država vaseljene;nepostoji najuticajnija “bosanska” stranka, na BiH ona ima uticaja baš kao recimo SNSD ili HDZ i ništa više jer ništa ne mogu sami da odluče bez bilo koje većine iz nekih od naroda BiH, možda je najuticajnija Bošnjačka Stranka ali to me ne interesuje. To “bosanski”…bez “hercegovački” veoma diletantski.
Napravili bi građansku BiH a ni Federaciju ne mogu organizovati kako treba,Hrvatski član predsjedništva BiH (ne bosankog) nije dobro došao ni u jednu kasabu sa većinskim Hrvatskim narodom….
Razmjena teritorija…kako Srbija sa sobom da mijenja svoju teritoriju?
I naravno…Bošnjački narod nije okupljen oko SDA, em što postoje i druge stranke iz bošnjačkog korpusa em što se većina ne slaže sa ovakvim diletantskim ponašanjem SDA.

eu kolonija
4 godine prije

svi oni koji nisu prirodno predodređeni tj. koji nisu sposobni da vode svoju državu I narod pozivaju se na euroatlanske integracije, nato integracije ili euro integracije. dakle svaki istinski vođa I vizionar vodi svoju državu I narod u najboljem interesu svoje države I naroda. postavlja se pitanje da nema europske unije ili nato pakta kojim bi putem ti “lideri I vizionari” vodili svoje države I narode. ovo vam je klasična priča kao ja želim da uvedem državu u nato pakt jer će nam tamo biti bolje a eto tamo netko to ne dozvoljava. međutim narodu treba objasniti da mu u tom nato paktu nikako neće biti bolje već će mu biti gore, jedino eliti će biti bolje mada joj ni sada nije teško. bakir se vidi u fotelji doživotnog predsjednika bošnjaka a to može postići samo ako ima zaleđinu nato pakta. međutim, za mene, isključivi I jedini krivac za blokadu… Čitaj više »

Laki Topalović
4 godine prije

A što ako Erdogan veli dosta je bilo društva s NATO zlikovcima? A SDA je ogranak AKP-a, da ne ulazimo u veze s MB itd itd.. Kaj onda bumo, sine Bakire? Ovako ima neke logike , mislim kao želje, iako neostvarive, ali bez Turske u NATO paktu nema nikakve logike, iako ne znam zašto bi Erdogan Bakiru bio bliži od Dodika? No nema veze, to su druge i duge stvari.-

Majk Majers
4 godine prije

Danas je obljetnica smrti Vladimira Barovića. To je heroj gospodo

Tbilisi
4 godine prije

“Što se tiče Hrvata, u deklaraciji je jasno navedeno da ne može postojati zasebna hrvatska autonomija unutar BiH i da čak i sustav hrvatskog autonomnog obrazovanja treba ukinuti.”

I glazbenu želju ..i litra i vodu..može?

Moreno
4 godine prije

Svi Bosanci iz sva tri naroda skupo su platili ovo šta danas imaju . . . a šta imaju dobro znaju. Rat u BiH je i počeja neslaganjem oko ostanka i izlaska iz krnje Jugoslavije . . . na referendumu se dogodilo preglasavanje jednoga naroda od druga dva naroda . . . rat se dogodija i doša je Dayton sa entitetima . . . promjena ratnoga sporazuma sa bilo koje strane bez suglasnosti svih ostalih strana po logici stvari znači nastavak rata.
Pitanje je kome se opet ratuje.

samo tako
4 godine prije

Bakir je sin oca svoga, isti mentalni sklop koji želi ostvariti islamsku republiku.
USA je zadovoljna daytonskim okvirom, EU boli ku*ac za BiH probleme

Jack
4 godine prije

Mislim, da su težnje Bakira Izetbegovića i njegove SDA za ulazak u NATO pakt, a da se prije toga provede njegova ideja o BiH kao tobože građanskoj republici, je samo paravan, za dosezanje prevlade Bošnjaka muslimana nad ostala dva naroda Srbima i Hrvatima!U pozadini tih nastojanja Bošnjaka sigurno stoji Erdogan i njegova izjava o otomanskom vlašću nad ovim prostorima kao “divnoj priči” koju treba ponoviti, više nego znakovito potvrđuje njihove prave nakane. BiH je danas očigledno propala država i svaki entitet se ponaša kao posebna državna zajednica, čak i Hrvati sve više spominju i oživljuju nekadašnju Herceg Bosnu i to se dobro vidi, kad dođemo u Mostar i malo se naokolo propitamo o situaciji u tom gradu. Sve ustanove i institucije u tmo gradu su odvojene. Od škola, bolnica, univerziteta, a isto tako i privatni život običnih građana ima malo dodirnih točaka, a da ne govorimo o njihovoj višegodišnjoj apstinenciji… Čitaj više »

Grom
4 godine prije

Ne pitaju se u BiH ni Bakir ni Dodik niti Čović a još manje Kolinda i Vučić. Ono što su planirali Amerikanci i Britanci tako će i bit.

Ivan
4 godine prije

Ono sto mene zanima je da li svi misle da ce sve biti kao do sad, onda kad se za 3,5,7,10 godina bude uveliko smanjio uticaj kolektvnog zapada? Da nece biti novih sukoba, rata? Jos kao malom mi je sistem bio totalno neshvatljiv, sad mi deluje uzasno nefunkcionalan, nestabilan, neefikasan.

Gipsy
4 godine prije

Pa jeli Jugoslavija bila građanska država? I zašto im nije valjala?

puki
4 godine prije

placenik globalisticke elite i cionista, isto kao i Plenkovic, Kolinda, Vucic, Dodik, Covic, Komsic, Pupovac, Djukanovic, Zaev, Pahor i svi ostali…
NATO i SAD najvece ubojice muslimana, ali Bakir zeli s njima
Bakir i SDA su se odali preklani, kada je predstavnik BiH u UN-u, podrzao SAD i Izrael i proglasavanje Jeruzalema za glavni grad Izraela, ni Bakir ni itko iz SDA nisu pisnuli
Bakir je prijatelj sudijskih cio-vehabija, saveznika Netanjahua

eks
4 godine prije

Bakirova “vizija” je dominacija muslimana u svim varijantama .

Crni scenarij
4 godine prije

Bosanski lonac 2 deo!

Prema njegovim riječima, stanovništvo Bosne i Hercegovine masovno odlazi na posao ili emigrira u zapadnu Europu, gubeći nadu da će se život u zemlji poboljšati.

Moreno
4 godine prije

L.R. Posla san email koji ste tražili i opet san blokiran.

Siniša
4 godine prije

Jbg….odem na kratko ali roman napisali, nemam ja kapaciteta za toliko riječi.

Crodaemon
4 godine prije

Deklaracija za rat?

Mozart
4 godine prije

Biro za zaposljavanje u BH i ponuda slobodnih radnih mjesta; sobarica 1290 mjesta, plesacica na stangi 589 mjesta, izbacivaca nocnih klubova 763, za rad u kazino 543 mjesta, 326 kamatara i 547 djelatnika za rad u mjenacnicama.
Pametni su odavno otisli u Svedsku,Njemacku, Kanadu. Tko normalan rinta za 300 eura kad je stan 300 eura mjesecno.
Pa vi pricajte o tko je tko kad su svi krdo ovaca sa jako bogatim cobanima.
Balkan je prestrasan projekt manijaka iz daleka. Sauron igra na mrznju i antagonizme. Cemer i bijeda sva tri naroda. Vecina kupi plasticne boce po kontejnerima.

puf
4 godine prije

Ono što se ne spominje u tekstu je da je BiH ušla u izbornu godinu. Mi u BiH odlično znamo šta to znači u govorima naših političara. Znači pojačanu mržnju, govor netrepeljivosti, ispade, psovke, govore o centralizaciji i decentralizaciji, o mogućim ukidanjima ovoga ili odvajanjima onoga, ili pak spajanja u nešto treće. Mi smo navikli na to. I svako u BiH, ko ima imalo mozga uopće ne duma mozgom oko ovakvih gluposti. SDA je stranka koja gubi vlast. I to svi u BiH vide. Na zadnjim lokalnim izborima su samo u Sarajevu zadržali vlast. Tuzla – SDP. Zenica, Bihać, Bugojno – nezavisni kandidati. Na kantonalnom nivou ni u jednom kantonu ne igraju glavnu ulogu kao što su prije igrali. U Kantonu Sarajevo su čak postali opozicija te su Naša stranka i SDP formirali vlast. SDA je svjesna da sjedeće izbore neće baš tako lahko da preživi. Čak i male opštine… Čitaj više »

Saladin
4 godine prije

“Ukratko, „dejtonske“ granice su svete, dok je „dejtonski“ politički sustav potpuno promjenjiva stvar.” Iz navedenog se tendeciozno podmece neistina da su granice drzave BiH omedjene u Dejtonu. BiH sa poznatom drzavnom granicama postojala je i prije Dejtona, u Dejtonu je samo kreiran novi unutarnji ustroj drzave. Gorenavedebi Rus gusla ono sto Dodik neumorno ponavlja nadajuci se sa ce zbog ponavljanja postati i istina – BiH je stvorena u Dejtonu, prije Dejtona je nije ni bilo. Slicno kako pojedini iz hrvatskog politickog korpusa ponavljaju kako su oni “u BiH unijeli svoju HZHB”. A zapravo su i jedni i drugi kao lesinari potrcali otkinuti komad medjunarodno priznate drzave.

Acrobat
4 godine prije

Zanimljivo da se u isto vrijeme pojavljuju antibošnjačke analize u Logično i Geopolitika news (znakovito obje na poziv iz Moskve). Tako da postaje bjelodano jasno da ova dva “nezavisna i uz to eminentno hrvatska portala” igraju za Veliku Rusiju a posredno i za Veliku Srbiju, a sve umotano u anti-NATO agendi.

Grom
4 godine prije

Al je El Bake popularan,nije odavno bilo ovoliko komentara na neki objavljeni tekst,dajte molim vas kao da se ovi lokalni dripci pitaju nešto. Ako je velikim silama u interesu da bude rata biće ga,nije niko ni devedesetih pitao narode žele li rat većina je nesvjesno uvučena u rat,na staru foru nacionalizma i novog početka.

Aco
4 godine prije

Isto je radio i njegov otac stvarajuci islamsku drzavu u srcu Evrope.Sada mladjem Izetbegovicu pored srba smetaju i hrvati?????Za sve mu kriv Dodik i Covic ???Ovakvim igrama ce samo podijeliti ionako podijeljenu BiH.

Žarko
4 godine prije

Proučite lik i djelo Alije Izetbegovića. Bakir nastavlja tim putem još jače i gore. Kome nije jasno šta je cilj ili nema pameti ili je na istom putu.
Dodik je teška sirovina, siguran sam da je i kriminalac (iako to niko nije dokazao), ali RS opstaje samo njemu zahvaljujući. Bakir vodi svoj narod u totalnu zatucanost a Čović&Co su doveli do toga da Hrvata gotovo da i nema u Bosni. Interesantno je kako Srbi stalno kritikuju Dodika a ostali svoje u zvijezde kuju.

Ban Kulin
4 godine prije

Rusija i satelit Srbija nikada nisu ni zabrinuti niti smatraju “da je opasnost” miru Dodikove deklaracije o ocjepljenju, referendumi i njegovo svakodnevno kreketanje i vrijeđanje Bosne i svega bosanskog. Nedosljedna i licemjerna politika nikada ne može imati bilo kakvu težinu. Sva njihova saopštenja i izjave na ovu temu ne vrijede pare kad reakcije nisu ravnomjernee prema svim akterima…

Perun
4 godine prije

U drzavi Bosni Hercegovini zive Slaveni Bijelci i Slobodni Strijelci ….Ko drukcije kaze taj klevece i laze ….To je nama nasa borba dala da imamo previse budala….Evo jedna pjesma od Bijelog Dugmeta da uz stihove proniknu u srz i bit teme koja je i pametnije od mene bacala u bezdan pa me nije slomila …….Slaven Bijelac Slobodan Strijelac… Sve ce to o, mila moja prekriti ruzmarin, snjegovi i sas i dvije ce pokisle ptice sa tvoga oka prhnuti na jug Nijedna suza, nimalo volje nijedna slutnja ni glas a moglo je bolje Reci ces, malo je tuzno a on je bio kopile i jad i stacemo goli i sami pred ovo ledeno nebo i mrak Mirise pelin, pusto polje procvale ruze i med a moglo je bolje Ref. Gdje, pokazi mi gdje, kad tuzne sudba ne voli i cime od svijeta da se branis kao ruza sa dva smijesna trna,… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI