fbpx

Osvrt iz Moskve – Bakirova vizija BiH: „Građanska država s bržim ulaskom u NATO“

Bakir Izetbegovic - Dejtonski sporazum - NATO

Politička deklaracija najutjecajnije bosanske Stranke demokratske akcije Bakira Izetbegovića može se promatrati kao otvorena izjava da Daytonski sporazum , kojim je zaustavljen rat u Bosni i Hercegovini devedesetih i na čijim je temeljima ta država izgrađena, više ne odgovara Bošnjacima. Ovo je mišljenje za EuraAsia Daily izrazio povjesničar  i istraživač Instituta za slavistiku Ruske akademije znanosti Georgij Engelhardt.

Podsjetimo, kongres Stranke demokratske akcije 14. rujna usvojio je niz dokumenata, uključujući novu povelju i programsku deklaraciju u kojoj su definirani politički prioriteti stranke. U tekstu dokumenta se ističe da je primarni i dugoročni cilj stranke donošenje ustava u kojem bi se BiH definirala kao demokratska, pravna i socijalna država zvana Republika Bosna i Hercegovina, s tri razine vlasti, državnom, regionalnom i lokalnom, te administrativnim centrom u Sarajevu. Milorad Dodik, vođa bosanskih Srba u Bosni i član Predsjedništva BiH , rekao je da će Parlament Republike Srpske donijeti odluku kojom će bilo kakvo provođenje deklaracije o programu Stranke demokratske akcije povezati s aktiviranjem prava RS na samoodređenje i odcjepljenje.

Prema Engelhardtu, Bošnjaci, ujedinjeni oko Stranke demokratske akcije, postavili su sebi zadaću da idu puno dalje od Daytona i radikalno žele promijeniti strukturu „dejtonske“ Bosne i Hercegovine.

„Govorimo o ukidanju sustava dviju autonomija, entiteta, od kojih se ova država sastoji. Zadatak je to centralizirati. U retorici Bošnjaka i Stranke demokratske akcije to zvuči kao “prijelaz na građanski sustav“, na sustav “jedan čovjek – jedan glas”. Ovaj pristup zasniva se na uvjerenju Bošnjaka da oni predstavljaju stvarnu aritmetičku većinu stanovništva u zemlji, pa stoga pri prelasku na takav sustav mogu glasati za sve potrebne promjene. Usvojena deklaracija je razrađena do detalja i ona, između ostalog, obuhvaća zadaće ulaska zemlje u NATO. Tamo se govori i o europskoj orijentaciji, ali naglasak je upravo na potrebi za brzim ulaskom u NATO i na nužnosti poduzimanja niza praktičnih mjera za integriranje u Sjevernoatlantski savez“, objasnio je Engelhardt.

Prema riječima stručnjaka, tekst deklaracije ujedno postavlja zadatak potpuno uklanjanje Republike Srpske i svih njenih dejtonskih privilegija i prava. Engelhardt je podsjetio da deklaracija, između ostalog, ukazuje na namjeru stvaranja jedinstvenih policijskih snaga, odnosno uklanjanja autonomne policije Republike Srpske.

„Što se tiče Hrvata, u deklaraciji je jasno navedeno da ne može postojati zasebna hrvatska autonomija unutar BiH i da čak i sustav hrvatskog autonomnog obrazovanja treba ukinuti. Za osjetljiva lokalna pitanja, na primjer o gradu Mostaru, deklaracija preporučuje njihovo rješavanje u skladu s najvišim vrijednostima demokracije, što je posebno u interesu Bošnjaka“, dodao je povjesničar.

Engelhardt smatra da dokument kojeg je usvojio kongres Stranke demokratske akcije formuliran s nekoliko maksimalističkih stavova i zauzet je nepomirljiv stav u gotovo svim sukobima. Stoga je, vjeruje on, deklaracija u stvari poziv na daljnju destabilizaciju Bosne i Hercegovine u njenom sadašnjem obliku.

„Najveća stranka, odnosno najveća zajednica BiH, izražava tešku, nepomirljivu želju za uspostavom vrhunske hegemonije u zemlji. Očito je da to neće podržati druge dvije etničke skupine, već će blokirati aktivnosti zajedničkih središnjih vlasti u kojima su zastupljene sve tri zajednice. Ovaj će položaj, najvjerojatnije, gurnuti i Hrvate i Srbe u sukob”, rekao je stručnjak.

Georgij Engelhardt podsjetio je da nedavni pokušaj formiranja zajedničke vlasti, Vijeća ministara, koje su u kolovozu poduzele tri najveće stranke Bošnjaka, Srba i Hrvata, nije uspio zbog oštrog zaoštravanja stava SDA.

„Upravo se ovaj pokušaj temeljio na raznim kompromisnim formulama koje bi omogućile svim strankama da spase obraz i izaći iz političke slijepe ulice u kojoj se zemlja nalazi već gotovo godinu dana, od posljednjih izbora u listopadu 2018. godine. Od tada nije bilo moguće formirati vladu. Prije osamnaest mjeseci postignut je dogovor o kompromisnoj formuli, a doslovno deset dana kasnije je rukovodstvo Stranke demokratske akcije praktički odustalo od nje i vratilo se izuzetno oštrom stavu zbog ulaska u NATO”, rekao je povjesničar.

Prema Engelhardtu, sve dok se ova situacija nastavi, Vijeće ministara neće biti formirano. U ozračju međusobnog sučeljavanja i nepovjerenja provedba projekata na državnoj razini bit će usporena, ako ne i potpuno zaustavljena, što će imati odgovarajući utjecaj na gospodarstvo zemlje, koja ionako prolazi kroz teška vremena.

Prema njegovim riječima, stanovništvo Bosne i Hercegovine masovno odlazi na posao ili emigrira u zapadnu Europu, gubeći nadu da će se život u zemlji poboljšati.

„Jasno je da sve to povećava stupanj napetosti među zajednicama i nestabilnost u samoj zemlji. Ne mogu reći da bi ovo trebalo izravno dovesti do nekakvog izbijanja neprijateljstava, ali ovo je put u tom smjeru. To je porast napetosti i stvaranje konfliktne atmosfere”, primijetio je stručnjak.

Engelhardt je podsjetio da ako se vratimo dvadeset godina u prošlost, u rane godine „dejtonske“ Bosne i Hercegovine, prisjećamo se da su sve međunarodne strukture političkog upravljanja “samo prale ruke, prisiljavajući lokalne političare da formiraju zajednička vijeća ministara i zajednička tijela vlasti”.

Prema riječima stručnjaka, protekle godine nismo vidjeli niti jedan usporediv napor niti iz Ureda visokog predstavnika, niti od strane EU ili njenih pojedinačnih država da se BiH izvuče iz živog blata.

“Ovo je također zanimljiv pokazatelj”, rekao je povjesničar.

Odgovarajući na pitanje je li moguće sagledati trenutnu situaciju u Bosni i Hercegovini u kontekstu situacije rješenja kosovskog pitanja, obzirom na činjenicu da je nekoliko balkanskih medija u više navrata razgovaralo o mogućnosti rješavanja kosovskog pitanja u kojem bi se Srbija mogla složiti s neovisnošću Kosova, ako to podrazumijeva podjelu tog pitanja teritorija i istovremeno pridruženje Republike Srpske Srbiji, Engelhardt je rekao da takve izjave nisu prve i da bi se neki bošnjački čelnici morali suočiti i s takvom mogućnošću.

„Ako bude riječi o razmjeni teritorija između Srbije i Kosova, bit će u opasnosti i od revizije teritorija Bosne i Hercegovine. Ne kažem da je to realno, ali postoji i takva opasnost, iako SDA pokušava unaprijed reagirati pooštravajući svoj stav, naglašavajući da ako se i trebaju preispitati politički aspekti Daytona, da se ne bi trebali preispitivati teritorijalni aspekti, jedinstvo i cjelovitost teritorija BiH. Ukratko, „dejtonske“ granice su svete, dok je „dejtonski“ politički sustav potpuno promjenjiva stvar. Njihova je retorika razumljiva, a odražava se u deklaraciji Stranke demokratske akcije Bakira Izetbegovića“, zaključio je George Engelhardt.

EurAsia Daily

VAŽNA PORUKA ZA LOGIČARE

Vrijeme uvjeravanja prolazi. One koji ne shvaćaju što se događa, treba ignorirati i ne gubiti vrijeme na njih. Poštene, empatične i logične osobe se trebaju okupiti, bez obzira na osobna uvjerenja i svjetonazore. Osim raskrinkavanja, dolazi vrijeme djelovanja brojnim i legalnim sredstvima u gospodarstvu, zdravlju, autonomiji… U protivnom, sve će nas porobiti.

Pitate se što učiniti nakon čitanja ovog teksta? Jednostavno, šaljite i dijelite tekst poštenim, empatičnim i logičnim osobama. Informirajte bližnje o postojanju portala Logično. Priključite nam se na našem Telegram kanalu tako što ćete kliknuti na Vijesti.  Od danas možete komunicirati i pisati nam u Telegram grupi Zajednica. Budimo složni, mudri i jaki.

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

*Stavovi izneseni u kolumnama su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Logicno.com

Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
191 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments

POVEZANE VIJESTI

Izbornik