fbpx

Rodrigo Duterte najavio “neprijateljski” tretman prema kineskim ratnim brodovima

Rodrigo Duterte

Predsednik Rodrigo Duterte upozorio je na “neprijateljski” tretman koji čeka strane brodove koji bez dozvole putuju ka teritorijalnim vodama Filipina, misleći na kineske ratne brodove nekoliko milja od obale Manile, izjavio je Rojters.

Duterteov portparol, Salvador Panelo, u utorak je podneo zahtev za transparentnošću usled frustracija od strane filipinske vojske koja je nekoliko puta ove godine locirala kineske ratne brodove koji se kreću unutar filipinskih teritorijalnih voda.

Teritorijalne vode se nalaze unutar zamišljene granice od 12  milja od kopna.

“Sva strana plovila koja prolaze kroz naše teritorijalne vode moraju da nas obaveste i dobiju odobrenje od odgovarajućeg vladinog organa pre stvarnog ulaska u naše teritorijalne vode”, rekao je Panelo.

“Ili primamo odobrenje na prijateljski način ili primenjujemo doček na neprijateljski način”, dodao je, ne pomenuvši direktno Kinu. Panelo nije detaljnije objasnio šta bi tačno predstavljao „neprijateljski” tretman.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
8 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Tbilisi
Gost
Tbilisi
1 godina prije

Pas laje na nečiji aport. Zna se čiji…

johnny-reb
Gost
johnny-reb
1 godina prije

Stalno to naglasavam. Cilje je raz**ebat Aziju a trenutno se u Aziji nazalost nitko ne moze suprotstaviti Daeshu jer nitko ne zna odakle ce izgmizati..

Uz Daesh u Aziji su tu i teroristi u Kasmiru i u Hong Kongu i ostali.
A vrlo lako se zapali Tajland i Vijetnam.

Azija ce bit razj***ana nazalost.

Zvrk
Gost
Zvrk
1 godina prije
Reply to  johnny-reb

Baš nitko? Ne pratiš baš recentna zbivanja?

Zašto pišeš u futuru, prije mi se čini da je to prezent.

Tra tra tra
Gost
Tra tra tra
1 godina prije

Bio je Desh već na Filipinima (otok Mindanao), pa izgleda Rodrigo to zapamtio. Ipak se adam da griješi.

Max Payne
Gost
Max Payne
1 godina prije

Nije li uobičajeno za svaku državu da čuva svoje teritorijalne vode na tih 12 milja? Nije li Juga masovno hvatala talijanske ribarske brodove koji su lovili u našim teritorijalnim vodama jer s ove strane Jadrana valjda ima više ribe? Što su ih trebali pustiti bez kazne i zapljene ulova? Smiju li Filipinci doći bez najave u kineske teritorijalne vode? Možda smiju ali brzo bi se našli na dnu mora i onda bi se pisalo o pokušaju filipinske agresije na Kinu i opravdanoj akciji KIne. Isto tako smiju reagirati i Filipini, USA, Rusija, Brazil, Indija, Australija, Hrvatska, Crna Gora i svaka zemlja koja ima izlaz na more. Znači bilo kakav ulazak bez najave i odobrenja imaš pravo na vojno djelovanje iako se u praksi prvo ide na upozorenje. Smiju li Kinezi ili Ameri ući bez najave i odobrenja u ruske teritorijalne vode ili obrnuto? Simo, pogubi se ti među milijardu i par stotina miliona Kineza. Pa ako nije jasno što je procedura i traženje odobrenja valjda je jasno što je neprijateljski doček. To ti je ono kako bi Kina reagirala da im uđu bilo čiji ratni brodovi u teritorijalne vode bez odobrenja i to je sasvim legitimno samo što isto vrijedi i za Kineze kad se motaju po tuđim teritorijalnim vodama. Iz teksta je vidljivo da Filipinac nije nikog direktno spomenuo. Ima tu i neoznačenih brodova koji voze oružje za ogranak Daesha na Mindanau a to je malo nezgodno jer kad imaju oružje ubijaju nasumično što je problem svakoj državi. Zato se svima najavi neprijateljski doček a kolike su realne mogućnosti filipinske ratne mornarice stvarno ne znam.

Lurker
Gost
Lurker
1 godina prije

Kinezima nije trebalo puno da usvoje navike zapadnih imperijalista.

foiwenrvnwervniuewrnviurnerw
Gost
foiwenrvnwervniuewrnviurnerw
1 godina prije

Podvala ko ciprassalvini itd. ne smjetaju mu ciokaubojgusarska plovila koja okružuju Kinu sa mora već kineska koja se brane…………….

Max
Member
Max
1 godina prije

Ma SAD koristi druge države Filipine Tajvan Vijetnam… itd da zagorča život Kini i da blokira Kinesko širenje moći u geostrateškom smislu.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik