Rusija NEĆE poslati vojni kontingent u Afganistan i nema namjeru podržati talibansku terorističku skupinu, kaže Moskva

Talibanska teroristicka grupa
16 komentara

Moskva nema namjeru slati ruske postrojbe u Afganistan, otkrio je u ponedjeljak zamjenik ministra vanjskih poslova zemlje Oljeg Siromolotov, istaknuvši da talibanski pokret nema potrebu za bilo kakvom vojnom podrškom.

“Takav korak ne bi odgovarao našim interesima”, rekao je Siromolotov za RIA Novosti. “Nadalje, nove afganistanske vlasti uspostavile su određeni red u zemlji i ne trebaju nikakvu vojnu pomoć.”

Talibani, priznati u Rusiji kao teroristička organizacija, objavili su da su 15. kolovoza preuzeli kontrolu nad Afganistanom, izjavljujući da su preuzeli cijelu državu, uključujući i njene velike gradove i granične prijelaze. Istog dana svrgnuti afganistanski predsjednik Ashraf Ghani pobjegao je iz zemlje.

Od tada je skupina pokušala uvjeriti međunarodnu zajednicu da radi na stvaranju mira, otkrivajući da će napisati novi ustav.

Siromolotov je također objasnio da, unatoč tome što talibani sada imaju kontrolu nad obližnjom državom, Rusija neće ukloniti tu skupinu s popisa terorističkih organizacija. Prošli tjedan je isto mišljenje iznio i posebni predsjednički predstavnik Moskve za Afganistan.

“Kako bi se ovaj status promijenio, Vijeće sigurnosti UN -a mora usvojiti još jednu rezoluciju”, rekao je Zamir Kabulov za internetsko izdanje Podjem, ističući kako bi za donošenje bilo koje promjene u Rusiji morala biti donesena nova uredba.

“Rusija je, više nego itko drugi, oduvijek vjerovala u poštovanje međunarodnog prava i Povelje UN-a. Nećemo kršiti utvrđena pravila i red”, objasnio je.

U petak je ruski predsjednik Vladimir Putin rekao da svijet sada mora prihvatiti stvarnost situacije u Afganistanu, istaknuvši da je fokus Moskve sada na sprječavanju terorista da se pod maskom izbjeglica infiltriraju u susjedne afganistanske zemlje.

“Vidimo da su talibani najavili završetak borbenih operacija, počeli uspostavljati javni red i obećali jamčiti sigurnost lokalnog stanovništva i stranih diplomatskih misija”, istaknuo je. “Nadam se da će se sve ovo materijalizirati.”

AfganistanTalibani
Pretplatiti se
Obavijesti o
16 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
2 godine prije

RF nikad nije bila saveznik Talibana Oni su djelo SAD a.

Beonski Bit
2 godine prije

Iza ovoga s Talibanima stoji cia i mossad,
Sve je izrežirana farsa

Pingvin
2 godine prije

A, zasto su Talibani teroristi? Prema komu? Neshvacam!

borg
2 godine prije

Pax Americana Died in Kabul

Davidschwartz
2 godine prije

Bravo, Rusi!

borg
2 godine prije

Bilo je vrijeme kad su ameri zaigralki na propagandu i optuzili Ruse da su isplacivali talibanim novac za ubijenog natovca. sad je nestalo

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI