Rusija smanjila proizvodnju naftnih derivata u svibnju i približila se cilju OPEC+

Vladimir Putin OPEC
5 komentara

Proizvodnja nafte i plinskog kondenzata u Rusiji pala je za 15 posto u odnosu na isto razdoblje u svibnju, na 39,7 milijuna tona ili 9,39 milijuna barela dnevno (bpd), pokazuju podaci Ministarstva energetike.

Ta se vrijednost smanjila sa 11,35 milijuna barela dnevno u travnju, a blizu je cilja Moskve prema sporazumu unutar OPEC+ grupe. Podaci pokazuju da je ruska proizvodnja prirodnog plina u siječnju do svibnja smanjena za 9,2 posto na godinu, na 293,26 milijardi kubičnih metara. Zemlja obično proizvodi 700.000–800.000 bpd plinskog kondenzata. To znači da je, bez plinskog kondenzata, u svibnju proizvedeno 8,59–8,69 milijuna barela sirove nafte.

Prema statističkim podacima, ruski izvoz nafte izvan bivšeg Sovjetskog Saveza u svibnju je iznosio 17,36 milijuna tona, ili 4,1 milijuna bodova (što je za 14,2 posto manje u odnosu na isto razdoblje prošle godine).

Prema povijesnom sporazumu s Organizacijom zemalja izvoznica nafte, Moskva je pristala smanjiti svoju proizvodnju za oko 2,5 milijuna bpd na 8,5 milijuna bpd kako bi pomogla podržati cijene nafte.

Uslijed pada globalne potražnje za naftom zbog pandemije, OPEC+ se složio smanjiti svoju zajedničku proizvodnju za oko 10 milijuna bpd (ili 10 posto globalne proizvodnje nafte) u svibnju i lipnju, s naknadnim ublažavanjem smanjenja. Očekuje se kako će grupa ovog tjedna održati internetsku konferenciju na kojoj će raspravljati o produženju smanjenja proizvodnje.

OPECsirova nafta
Pretplatiti se
Obavijesti o
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Siniša
3 godine prije

Mali off…da li je poklekao uticaju ili savjesti?
“Glavni švedski epidemiolog Anders Tegnel, koji stoji iza strategije te zemlje da se ne zatvori zbog pandemije korona virusa, priznao je danas da je trebalo uvesti više restrikcija kako bi se sprečilo širenje Kovida-19.
Tegnel je mesecima branio svoj pristup kao održiviji, istovremeno kritikujući druge zemlje zbog njihovih previše restriktivnih mera.

Ali danas se u intervjuu za Švedski radio saglasio s voditeljem da je previše ljudi u toj zemlji umrlo, prenosi BBC.

– Kada bismo se sada suočili sa istom bolešću, sa onim što danas znamo, mislim da bismo bili negde između onoga što je uradila Švedska i onoga što je učinio ostatak sveta – rekao je Tegnel.”

zapadnonjemacki njemac iz sjeverne istocne prusije
3 godine prije

Poserem se malom, celavom kepecu po tintari.

Mrčikola
3 godine prije

Izgleda da će vrijeme ipak pokazati bar dio onoga što se dogovaralo u pozadini #pandemije#.
Ono bitno vjerojatno nikad, ali ćemo se moći zabavljati sumnjajući do mile volje.

Max
3 godine prije

Stalna ndmudrivanja na trižištu nafte.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI