SAD navodno zamrzava afganistanske nacionalne rezerve u američkim bankama ne bi li se talibanima onemogućio pristup tom novcu

Dolari
20 komentara

Nakon što su talibani preuzeli zemlju 15. kolovoza, SAD su objavile da neće dopustiti novom režimu pristup državnim sredstvima, uključujući financijsku pomoć Kabulu od zapadnih vlada. Washington je također rekao kako ne planira odmah priznati talibansku vladu.

Američka administracija zamrznula je račune u američkim bankama koje su bile domaćin dijelu afganistanskih nacionalnih rezervi, čime je talibanima presječen pristup novcu koji je ostao od prethodne vlade, izvijestio je Washington Post. Odluku su donijele američka ministrica financija Janet Yellen i dužnosnici Ureda za kontrolu inozemne imovine trezora, izvijestili su mediji pozivajući se na anonimni izvor u vladi.

“Sva sredstva Središnje banke koje afganistanska vlada ima u Sjedinjenim Državama neće biti stavljena na raspolaganje talibanima”, novine su citirale anonimnog dužnosnika američke vlade.

Zamrzavanje imovine navodno je provedeno pod sankcijama provedenim protiv talibana u nastavku napada 11. rujna.

Podaci Međunarodnog monetarnog fonda pokazuju da je svrgnuta afganistanska vlada imala 9,4 milijardi dolara nacionalnih rezervi još u travnju 2021. godine, prije ofenzive Talibana. Nejasno je, međutim, koliko se toga čuvalo u blagajni američkih banaka. Washington je također slao 3 milijarde dolara godišnje financijske pomoći afganistanskoj vladi; praksa koja će se vjerojatno zaustaviti dolaskom talibana na vlast.

Ni SAD, ni druge zemlje do sada nisu priznale talibane kao novu vladu Afganistana. Glasnogovornik američkog State Departmenta napomenuo je da nije došlo do “formalnog prijenosa vlasti na talibane”, unatoč tvrdnjama pokreta. Afganistanski predsjednik Ashraf Ghani pobjegao je iz zemlje bez formalne ostavke, dok se potpredsjednik Amrullah Saleh proglasio vršiocem dužnosti predsjednika Afganistana u odsustvu Ganija.

Talibani su brzo zauzeli veći dio teritorija zemlje nakon što su SAD objavile povlačenje ranije ove godine. Ofenziva pobunjeničke skupine završila je 15. kolovoza zauzimanjem Kabula. Pokret je u međuvremenu izjavio da će abolirati sve bivše afganistanske dužnosnike, obećao dopustiti zaposlenje i obrazovanje ženama, kao i uživanje u drugim pravima “u okvirima šerijatskog zakona”. Talibani su se također obvezali spriječiti zauzimanje Afganistana od strane terorističkih skupina, unatoč tome što je i sama talibanska skupina zabranjena i označena kao teroristička organizacija u mnogim zemljama svijeta.

AfganistanTalibani
Pretplatiti se
Obavijesti o
20 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
preseren3
2 godine prije

Tako su pokrali sve….
Venezuelu, Libiju, Iran, Siriju….

JumpingJackFlash
2 godine prije

Pretpostavljam da bi Ameri Talibanima rado poslali cjepivo protiv Covida19. Tako bi ih cijepljenjem na brzinu pubijali više nego za prošlih 20 godina ratovanja.

Profirije Rubiroza
2 godine prije

Ako se ne varam to su uradili i japancima, pa se desio PerlHarbor za kojeg su ameri znali 10 dana prije nego je napadnut.
Uvijek isti spin od gubavih amera.

sila necista
2 godine prije

…talibani ce jako brzo napuniti kasu…..opijum ide dobro na trzistu….mozda budu cak budu prestigli americke zlatne rezerve

Max
2 godine prije

igrokaz. Afganstan je talibanima prepušten jer inače ne bi tako Brzo pobjedil.

Karma
2 godine prije

ZAMRZLI SU LOPINE I LIBIJCIMA MILJARDE.

mmne
2 godine prije

bas se cudim….

Kihot
2 godine prije

ostavio sam link na validaciji, ali na Zero Hedge naslovnici stoji da je FED konfiscirao zlatnih poluga u vrijednosti tisuću tristo MILIJARDI dolarića.

nepoželjni
2 godine prije

Talibani su globalistima očito ponudili više od direktne kolaboracionističke vlasti… 

Oš reč kako je sjašio Kurta da bi uzjahao Murta? (hm…ima logike)
…(ili je MilančeCZ u pravu pa slijedi raspad NATO-a?;)

piždro
2 godine prije

Moreno al ipak je tamo velika grobnica Veleimpreija.. kako na rt pišu.. a ima i neizračunivih funkcija..

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI