Šamar Washingtonu iz Londona: 5G mrežu u Britaniji će ipak graditi Huawei

Boris Johnson - Donald Trump
22 komentara

Tko bi ikada rekao da će se Velika Britanija nakon Brexita i na čelu s Borisom Johnsonom otvoreno suprotstaviti američkim interesima i Donaldu Trumpu? Istina je da postoje nacionalni interesi koji zbližavaju Washington i London, ali ima i onih koji to nisu.

Nakon što se riješio Europske unije, London želi djelovati samostalno i Vijeće za nacionalnu sigurnost Velike Britanije je odlučilo nastaviti posao s Huaweijem, čak i ako se kineska tvrtka smatra “visokim rizikom”. Vijeće tvrdi da se bilo kakvom opasnošću, koja proizlazi iz poslovnog sporazuma s kineskim tehnološkim divom, može “sigurno upravljati”. Prema vladinom izvoru kojeg navodi The Telegraph, otkazivanje sporazuma s Huaweijem o 5G mrežama koštalo bi britanske banke „desetke milijuna funti“ i dovelo do „značajnih kašnjenja i troškova za potrošače“.

To je odluka britanske vlade, kako je izvijestio The Guardian, koju je obranio ministar vanjskih poslova Dominik Raab, koji je inzistirao na tome “da se o Huaweiju zna sve, uključujući rizike koje kineska kompanija predstavlja, više nego o bilo kojoj drugoj zemlji na svijetu“.

Potom je rekao da će vlada uvesti stroga pravila kako bi ograničila Huaweijev utjecaj i radila na diverzifikaciji tržišta.

“Uspostavljamo jedan od najjačih sigurnosnih režima za telekomunikacije u svijetu. Huaweiju će biti zabranjeno “jezgro” 5G mreže i rad na osjetljivim mjestima kao što su nuklearne i vojne strukture, a vlada će zakonodavno ograničiti njegov tržišni udio na 35%”, rekao je Dominik Raab.

“Vlada je uvjerena da će nam ove mjere omogućiti da ublažimo potencijalni rizik koji predstavlja lanac opskrbe i da se borimo protiv niza prijetnji, bilo da je riječ o kibernetičkom kriminalu ili napadima koje sponzorira neka država”, navodi se u izjavi Ministarstva za digitalnu kulturu, medije i sport Velike Britanije.

Reakcije Washingtona i Pekinga

Dakle, Boris Johnson se otvoreno usprotivio Donaldu Trumpu, a odluku britanske vlade su u Washingtonu i Pekingu pozdravili na potpuno različite načine, što je logično.

Sjedinjene Države, prema anonimnom izvoru kojeg su citirali američki i britanski mediji, kažu da su “razočarane” odlukom kojom je Velika Britanija dala prednost 5G mreži Huaweija. Prema Bijeloj kući “ne postoje nikakva sigurnosna jamstva da bi se nepouzdanim dobavljačima povjerio bilo koji dio 5G mreže”, te se naglašava da Washington namjerava “raditi s Ujedinjenim Kraljevstvom na isključivanju nepouzdanih dobavljača iz 5G mreža”.

S druge strane, zadovoljstvo Pekinga i kineske kompanije je očito.

„Već više od 15 godina isporučujemo vrhunsku tehnologiju telekomunikacijskim operaterima u Velikoj Britaniji. Potvrdit ćemo svoje solidno iskustvo pružanjem podrške našim kupcima koji ulažu u 5G mreže, promičući ekonomski rast i pomažući Velikoj Britaniji da ostane konkurentna na globalnoj razini. Vjerujemo da su raznoliko tržište dobavljača i poštena konkurencija neophodni za izgradnju pouzdane i inovativne mreže, kao i za jamstvo potrošačima da će imati pristup najboljoj dostupnoj tehnologiji”, objašnjava potpredsjednik Huaweija Victor Zhang.

Uprava Donalda Trumpa je rekla da su “razočarani” potezom vlade Borisa Johnsona, a u američkom Senatu su pozvali na temeljitu reviziju odnosa britanskih i američkih obavještajnih službi, prenosi Sky News.

Iako će posao kojeg će Huawei izvesti u Ujedinjenom Kraljevstvu bit će praćen brojnim ograničenjima, ove mjere nisu dovoljne da odagnaju strahove kritičara koji vjeruju da će sudjelovanje Huaweija u projektu omogućiti Pekingu pristup tajnim podacima.

Tom Cotton: Ovo je kao da je u Hladnom ratu telefonsku mrežu radio KGB

Administracija Donalda Trumpa rekla je da su Sjedinjene Države “razočarane ” odlukom Britanije i Bijela kuća će biti sve upornija u zahtjevu za revizijom postojeće razmjene informacija između tajnih službi dviju zemalja, napominje Sky News.

Član Obavještajnog odbora američkog Senata, republikanac Ben Sass, rekao je: “To je tužna istina. Naš poseban odnos postao je manje poseban nakon što je Ujedinjeno Kraljevstvo s otvorenim rukama prihvatilo policijske komesare iz Huaweija.”

Drugi senator, Tom Cotton, rekao je da je dopuštanje kineskoj kompaniji da razvija 5G mrežu u Britaniji “poput puštanja KGB-a da na Zapadu izgradi svoju telefonsku mrežu tijekom Hladnog rata”. Senator Cotton je pozvao američke vlasti da “pažljivo provjere američko-britansku razmjenu obavještajnih podataka”.

5G tehnologija, koja je u središtu polemike, podrazumijeva mnogo veće brzine prijenosa podataka i omogućuje komunikaciju s velikim brojem objekata i mjesta. Očekuje se da će to dovesti do sljedećeg vala inovacija, među kojima su automobili s automatskim upravljanjem ili mogućnost daljinskog obavljanja kirurških operacija pomoću robota, objašnjava Sky News.

Britanski kanal navodi kako je Huawei je vodeći svjetski pružatelj mobilnih mreža, a njegova oprema smatra se pristupačnom i visoko kvalitetnom.

Međutim, kritičari tvrde da bi kineski zakon mogao natjerati kompaniju na špijunažu, iako njeni predstavnici odbacuju te navode.

Kao što smo naveli, dio ograničavajućih odluka britanskih vlasti je i da Huawei neće pružiti “jezgru” 5G, komponentu koja nadzire povezivanje pametnih telefona i mreže i pomaže u upravljanju prometom podataka. Također neće imati ni pristup tajnim lokacijama kao što su nuklearna postrojenja i vojne baze, stoga je očito su američki strahovi više usmjereni na gubitak tržišta, nego na curenje tajnih podataka.

Huawei je rekao da su ih “ohrabrile” izjave britanskih vlasti.

“Ovo rješenje, temeljeno na dokazima dovest će do bolje, sigurnije i isplativije telekomunikacijske infrastrukture za budućnost”, za Sky News je rekao je Victor Zhang, potpredsjednik kineske tehnološke tvrtke.

Odluka o 5G-u donesena je u vrlo teškom vremenu. Vlada Borisa Johnsona pokušava sklopiti novi trgovinski sporazum sa Sjedinjenim Državama, a istovremeno očekuje razvoj odnosa s Kinom, skreće pozornost Sky News.

Huawei
Pretplatiti se
Obavijesti o
22 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ivo
4 godine prije

Rošavi debll lijevo, izkvarcani debll desno.

Dečko sa ulice
4 godine prije

Nema ko drugi, kao prvo. I jeftini su, kao drugo. jezgro će biti pod kontrolom UK, naravno.

Max
4 godine prije

Zaboravio je vrli Zapad da su njihove tehnološke kompanije propale a Kineske se uzdigle

Max
4 godine prije

Zaboravio vrli Zapad da su njihove tehnolške kompanije propale mislim na Britanske( a Kineske se uzdigle

Slavko
4 godine prije

Mislio sam da će polakše kliziti sa svjetske scene, ali ovi su u slobodnom padu…

citam "logicno" , logicno razmisljam
4 godine prije

Pametni britanci, stare su to lije. Vide oni gdje se seli centar napretka i moci.

Sofronije
4 godine prije

Mreža G5 je kao kineski čaj. Englezi prosto ne mogu bez te mreže kao nekad bez čaja. Nudili si oni Kinezima svašta za taj čaj, ali su Kinezi uvek govorili vi nemate ništa šta nama treba. Onda su im Englezi napokon ponudili opijum i tu krene raspad Kineskog Carstva. Ovog puta će Englezi samo da plate i dobiće mali deo kolača u kineskoj privredi. Engleska je jedna od prvih zemalja koja je postala član međunarodne kineske investiocione banke, ne zamerite ne znam tačno ime te banke, ali već tada se Amerika ozbiljno nadurila. Sada treba da proverimo status odnosa Engleske i Amerike koji predpostavlja da Amerikom i dalje vladaju Englezi. Ako je to tako, da li smo svedoci početka kraja Amerike kao front end (naličja) imperije i da će kapital i moć da se preseli u Aziju? Ili prosto Amerika i Engleska nisu toliko sinhronizovani kao što mi verujemo. Meni… Čitaj više »

kefir
4 godine prije

Prva polovica špijunira drugu polovicu čovječanstva, a treća polovica se brani od prisluškivanja prvih dviju.

Mozart
4 godine prije

Johnson bi lako mogao dobiti ciglu po glavi od ovog militantnog kamatara podrzanog od wall street al caponesa. Sta amerika trenutno pruza svojim saveznicima? GMO kakanu hranu, cigle, kamate a la carte i ostala sranja polovnu ratnu tehniku . Stvarno se ne brigaju o svojim prijateljima…

Alex
4 godine prije

Sve su velike kompanije ovog svijeta špijuni…u svoju korist…i države rade za njih,a ne obrnuto. A o ambasadama valjda niti ne treba trošiti riječi.

Exit.Boris
4 godine prije

… Brexit i sankcije protiv Britanije!

Zsphere
4 godine prije

Huawei je razvio daleko najbolju 5g tehnologiju, to je ono sto boli i otuda prica da kao spijuniraju pa kad to nije bilo dovoljno odnosno kupci nisu obracali paznju onda se krenulo sa pokusajem izolacije. Ali para vrti gdje burgija ne moze. Dobiti vise za manje ulozenog to ne prisataju samo banana republike zbog tudjih interesa . UK je ipak malo veca kategorija.

Komentar
4 godine prije

Ovo vam je otprilike ista stvar i kao kad kod nas u Hr kada su spike o Hdz-u i Sdp-u …kao jedni lijevo drugi desno,ili gdje već…pa ovce bleje a čobani sa lijeva ili desna nastavljaju svoju agendu..isti klinac drugo pakovanje…tako i taj 5g…ovi ,oni …dali Amerika ili Kina…ovo ono…a nikako da dođe u fokus najbitnije pitanje,što nam taj 5g donosi i kako utječe na zdravlje,koja agenda stoji iza toga…ukratko,manipulacija do jaja..a ovce bleje i dalje

nessy
4 godine prije

Ako zemlja koja kupuje, nije sposobna temeljito prekontrolirati i provjeriti ono sto placa, nije ni zasluzila drugo, nego “spijunazu”. Nitko ne kupuje zapecacene “crne kutije”, ili magicnu kuglu, nego elektricne i elektronske elemente, koji sastavljeni cine neku cjelinu, kojoj sluze. Dakle, valjda je moguce, prije montaze i pustanja sistema u funkciju, provjeriti ima li zle namjere, tj. ima li ili nema necega nepozeljnog. Pretpostavljam da zapadne zemlje imaju dovoljno kvalificirane inzenjere, da mogu provjeriti ono sto im se nudi, i da mogu doci do zakljucka, bez sumnje. Sve ostalo su pretpostavke, zlonamjerno politikantstvo i nepostena borba protiv (naprednije i financijski povoljnije) konkurencije.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI