Sirija – Bitka u sjevernoj Hami

Hama - Sirija - 22. 04. 2017.
22 komentara

Jučer u sjevernom dijelu sirijske pokrajine Hama su se nastavile žestoke borbe. Nakon što je sirijska vojska oslobodila mjesto Tabiat Al-Imam i odbila protunapad Al-Nusra Fronta, pokrenula je ofenzivu u smjeru grada Al-Lataminah. Teroristi su u ovom dijelu protekli dan pretrpjeli teške gubitke ovdje. Prema različitim procjenama je poginulo 40 do 60 militanata, uništeno i je 6 oklopnih vozila i više od 10 vozila s teškim strojnicama.

Četvrti Al-Lataminaha su izložene teškim bombardiranjima od strane ruskog i sirijskog zrakoplovstva, a cestu koja vodi do grada se tuče iz topništva.

Teroristi koalicije Hayat Tahrir Al-Sham su se morali povući i s uzvisina i uporišta u blizini Tabiat Al-Imama. Glavninu snaga su povukli u sela Ma’rkaba i Masasna, gdje pokušavaju utvrditi linije obrane i spriječiti napredovanje sirijskih snaga prema Al-Lataminahu.

Istovremeno sirijske snage i dalje napadaju teroriste u Helfayi, od čijih su istočnih predgrađa udaljeni oko 3,5 do 4,5 kilometra.

Uz uspješne operacije sirijske vojske u Hami je pokrenut i napad na terorističke skupine zapadno i jugozapadno od Aleppa. Iako nisu primjetni znatni pomaci na ovom dijelu bojišta, ovi su napadi prisilili teroriste da odustanu od slanja pojačanja u Hamu.

U najnovijem razvoju događaja, sirijske snage uz podršku saveznika vode dvije velike ofenzivne operacije, čime se stvara strateška prijetnja za sve terorističke skupine koncentrirane u Idlibu. Poraz “tvrdolinijaških” frakcija u Al-Lataminahu ili Anadanu zapadno od Aleppa može otvoriti put sirijskoj vojsci za dublje napredovanje u provinciji Idlib, gdje su brojne skupine u pregovorima na primirje i službeno nisu dio koalicije Hayat Tahrir Al-Sham, koju predvodi Al-Nusra Front.

Da je otvaranje drugog fronta u zapadno od Aleppa bila dobra odluka, iako je za sada još u fazi pozicijskih borbi, potvrđuje i vijest da je nakon niza poraza u sjevernoj Hami Al-Nusra Front objavio hitnu mobilizaciju u Idlibu, što ukazuje na povećanje rizika od vojnog poraza militanata. Jedini spas za terorističke skupine je ujediniti se i pokušati očuvati linije obrane, što je gotovo nemoguće, prije svega zbog često izravnog sukoba između različitih frakcija u tom dijelu Sirije.

Posljednja potvrđena vijest iz sjeverne Hame je da je sirijska vojska oslobodila selo Kfier Al-Tebah i sve farme zapadno od Tabiat Al-Imama, a specijalne Tigar snage zauzele vozačku školu južno od Moreka, što znači da se kreću i u smjeru dva posljednja uporišta terorista u Hami, gradovima Kafr Ziti i Moreku.

Hama - Sirija - karta -22. 04. 2017.
Hama – Sirija – karta -22. 04. 2017.
Hama
Pretplatiti se
Obavijesti o
22 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Padania
6 godine prije

Natovci uvjek mogu poslati vise terorista nego sto ih sirjske vlasti i Rusi mogu ukokati.

fenix
6 godine prije

Saa uzela jutros Halfayu i sva okolna naselja potvrdjeno iz vise pouzdanih izvora. Jedan od razloga ovakvog napretka je sto su Rusi doveli neke sprave koje ometaju komunikaciju pa teroristi nemogu da vrse koordinaciju.

subaru
6 godine prije

Intezivno koriste aerosolne bombe i učinak je vidljiv.

Laki Topalović
6 godine prije

Oslobođena i je i Halafya, kako se već zove..

Perzija do trsta
6 godine prije

Ako ti fali intezivno čiščenje,zaleti se jedan čas pa to sredi.nemoj zaboraviti ugasiti televiziju.i stavi mlijeko u frižider.

lisac
6 godine prije

Razumem, kauč generale!

Laki Topalović
6 godine prije

Nisi ti očito vidio rata, osim u američkim filmovima. Ove položaje drži Al Nura, Faylaq Sham i “odmetnuti” dijelovi Ahrar Shama, najbolji i najbolje opremljeni borci. Ako padnu njihovi položaju, sve iza po dolini Idliba je “boranija”. Drugi je dio bazen sjeverozapadno od Aleppa. Ako se ove razbije, ostali će barem 50% , jedan po jedan zvati predat oružje i tražiti amnestiju.

elijah magnier
6 godine prije

Zour al Haysa i Zilaqiat prilatelji.Oko 3 km južnije od Lataminah,ide se dalje.

Oxi
6 godine prije

Trenutna situacija na području Hamecomment image

čitatelj portala
6 godine prije

Sretno SAA uz podršku RuAF!

Michael Collins
6 godine prije

Najbitnije je sada krenuti prema Deiru, jer u Raqqi izgleda događa se ne klasično presvlačenje kao na jugu u Dari i okolici, nego zamjena jednog remetilačkog faktora ISIL-a onim drugim, Kurdima. Prioritet cio-vehabija je nedopuštanje stvaranja šijitskog polumjeseca, ali čini se da i Iran spava zimskim snom, umjesto da krene iz zapadnog Iraka. Iran je i dalje izgleda na medenom mjesecu sa zapadnim ološem.
Treba razbiti ISIL oko Deira kako šugavi Kurdi zajedno sa Amerima ne bi imali izgovor na tobožnje čišćenje tog područja od ISIL-a.
A ne bi bilo loše i da se Kurdi pomlate sa Turcima – riješiš dvije muhe jednim udarcem.

Marko
6 godine prije

Očito da su Al-Nusra ove ture dobro naljutili Putina kada im ovako jebe majku :D:D

https://www.youtube.com/watch?v=2gXaqEzU3uM

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI