Sirija – Nakon početnih uspjeha se teroristi povlače pred vladinim snagama

42 komentara

Nakon početnog uspjeha ofenzive islamista u istočnim predgrađima Damaska, sirijska vojska se pregrupirala i pokrenula protunapad u kojem je povratila sve izgubljene položaje i iznova zaposjela industrijsku zonu u Jobbaru, važno područje iz kojeg se ranije ovog tjedna morala povući.

Tijekom protuofenzive sirijskih vojnika je oslobođeno cijelo područje industrijskog postrojenja Al-Maamelya, gdje su se skrivali teroristi.

Tijekom subote, 25. ožujka, u pokrajini Damask, uključujući i glavni grad, još uvijek su trajali sukobi između dijelova sirijske vojske i militanata različitih terorističkih skupina koje se nisu pridružile primirju.

Tijekom posljednjih pet dana borbi su teroristi na području Jobbara izgubili nekoliko stotina boraca i bili prisiljeni na povlačenje.

Sirijski protunapad u Hami

Slično je i sjeverno od Hame, gdje su tri velike skupine takozvane “Slobodne sirijske vojske” i koalicija Hayat Tahrir Al-Sham, koju predvodi Al-Nusra Front, pokrenuli veliku ofenzivu u kojoj su u početku zauzeli desetak sela i grad Suran.

Nakon prvotnog povlačenja lokalnih snaga koje su držale taj dio fronta, sirijskoj vojsci su stigla pojačanja i uz pomoć ruskog zrakoplovstva je pokrenuta velika protuofenziva. Prema posljednjim informacijama dobivenim od vojnih izvora s bojišta, nekoliko jedinica sirijske vojske su uz aktivnu potporu zrakoplovstva organizirale munjevit protunapad i otpor terorističke koalicije je počeo slabiti. Ova je informacija potvrđena od strane Ministarstva obrane Sirijske Arapske Republike.

Prema nekim izvješćima, sirijska vojska je organizirala napad iz nekoliko pravaca na sjeveru Hame. Točan broj ubijenih terorista je teško procijeniti, ali ih je likvidirano puno, a sirijski vojnici su krenuli u pravi lov na militante.

Teroristi su izgubili veliki broj terenskih logora i utvrda, skladišta s različitim vrstama oružja i streljiva, kao i oklopna vozila. Prema izvoru iz Ministarstva obrane, sirijski vojska je uništila četiri neprijateljska tenka, 6 komada vojne opreme i 9 vozila montirana s automatskim topovima kalibra 23 mm.

Prema vojnom izvoru, sirijsko i rusko zrakoplovstvo su odigrali ključnu ulogu u uništavanju terorističkih položaja i pojačanja koja su uništavana na putu dok su pristizala iz pokrajine Idlib.

Sirijski helikopteri izveli bojne napade na vozila militanata. Glavno područje djelovanja sirijskih pilota je bilo u Taybet Al-Imam, Halfayi i Al-Latamnahu, mjestima sjeverno od Hame, glavnog grada istoimene pokrajine.

Osim tih područja, rusko zrakoplovstvo je bombardiralo neprijateljske položaje u blizini sela Akrab, gdje su uništena teroristička pojačanja na putu iz Khan Shaykhuna u sjevernoj Hami.

Zračni udari i uništavanje neprijateljskih pojačanja su utrli put za protunapad sirijske vojske, koji je sada moguć iz najmanje tri pravca – Hame na jugu, Muhradeha na zapadu i nakon povlačenja ubrzo iznova oslobođenog Kawkaba na istoku terorističkog džepa u sjevernoj Hami.

Sirija - Hama - 25. 03. 2017.
Situacija u Hami 25. ožujka 2017.

Na sjevernom dijelu fronta, istočno od Aleppa, sirijske snage su ostavile u okruženju Deir Hafer i nastavile napredovati duž Eufrata prema Raqqi. Jučer su oslobodile još tri sela i vrše pritisak na zrakoplovnu bazu Jirah, odakle se može planirati učinkovita ofenziva s ciljem izbijanja na granicu pokrajine Raqqa.

Vojni i oporbeni izvori potvrđuju da je sirijska vojska upravo oslobodila i sela Rasm Jisi, Tell Abo Maqbara i Jufayra Ghazal, te da napreduje dalje prema istoku. Doduše, tamo bi se po svemu sudeći trebala sastati s kurdskim YPG snagama, među kojima su i američki instruktori, ali je glasnogovornik Sirijskih demokratskih snaga, koje predvode sirijski Kurdi, Talal Silo, rekao kako su SDF snage spremne surađivati s vladinim snagama i borbama za oslobađanje Raqqe. No, još je rano govoriti o tome, jer SDF snage moraju i djelima dokazati iskrenost svojih namjera.

Područje istočnog Aleppa 26. 03. 2017.
Područje istočnog Aleppa 26. 03. 2017.
HamaJobbar
Pretplatiti se
Obavijesti o
42 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
holop
7 godine prije

Da nije bilo uplitanje s zapada, rata ne bi ni bilo.
I usput gdje su oni tzv. prijatelji Sirije sto su nauruzavali teroriste?
Ovi Englezi okrenu znacenje rijecima za 180 stupnjeva.

tuf
7 godine prije

Može li kolega Babić baciti svjetlo na ovu temu: http://theduran.com/china-israell-saudi-arabia/

adnan
7 godine prije

Dragi moj autoru ovoj nabildanog stereotipnog i pristrasnog famoznog teksta u kojem gine na stotine “terorista” pa možda i na hiljade…pa možda i gine u tvojoj zadojenoj glavi..postavljam ti pitanje :Da li ti sebe stvarno smatraš objektivnim piscem? Ne bih ni pročitao ovaj tekst,vjeruj mi jer znam koliko si pristrasan svojoj domovini rusiji čija je ideologija druga po redu među zagađivačima ove planete odmah poslije vaše braće amera s kojima ste itekako zajedno onda kada dođe gusto…naime ne bih ni pročitao ovaj tekst i ostavio svoje dragocijeno vrijeme da nisam vidio naslov koji kaže kako se “teroristi” povlače PRED VLADINIM SNAGAMA 🙂 . Halo sljepac jedan…ne povlače se oni pred VLADINIM SNAGAMA,nego PRED AVIJACIJOM. Razlika je ogromna.Zašto? Zato što,da nije avijacije koja kako kažeš “utre put”,tvoje vladine snage ( koje ne postoje uopće) bi napredovale bježanijom pred naletima mudžahida,kako su i naučili dok nije bilo avijacije:-) . Postavljam ti drugo… Čitaj više »

subaru
7 godine prije

Mašala

lisac
7 godine prije

Kad adnani cvile dobar je znak.

Čađo
7 godine prije

Sad nas junak adnan negdje u cosku gladi kudravu bradu i sve se meskolji od meraka kako smo mu svi odgovrili i skrenuli paznju na njegov beznacajni zivot i na njego ov nebitno postojanje…

Jebi ga nije on kriv sto je i njegovo selo dobilo struju…

adnan
7 godine prije

A sada ovako svime džematile i kolektivno da dam mišljenje moje malenkosti 🙂 Nisam tražio vaše komentare nego sam postavio pitanja adminu ovog portala.Međutim pošto sve vi njegovi advokati da vam odg sa nekoliko konstatacija 🙂 Zaista imao bih mnogo toga reći ali prostor i vrijeme mi ne dozvoljavaju.Ukratko “dok diram svoju kovrđavu bradu negdje u čošku od silne dragosti što sam toliko interesantan”,da vam dam par odgovora koliko stignem. Prvo bih volio odgovoriti ovom Tedmuru jer koliko se prisjetih njemu sam ostao dužan neke odgovore sa prošlih objava ali nažalost nisam stigao i zaboravio sam 🙂 .Dragi moj Tedmure,nisam čuo za tu kukavicu koju spominješ.Međutim vjerovatno se radi kao i o svim ostalim kukavicama koji se smiju boriti “samo iza zidina” protiv vojske koja više voli smrt nego vi svoj poltronski i prodani život. Ja vjerujem da bi se tvoj “tigar” upiškio da je ovo srednji vijek i da… Čitaj više »

Mali pas
7 godine prije

Izgleda da adnanu koza nije dala sinoć
😉
Samo jako Sirija, tjerajte ih nazad u rupe iz kojih su izgmizali

adnan
7 godine prije

Dražene..trebao bi ti prijaviti bh pravosuđu svoj ravnogorski četnički pokret koji se šeta Višegradom i maše zastavama i oružjem,strašeći nezaštićeni narod svojom pojavom :-). Ali nema veze neka i četnika…samo ovo im je zadnje šetanje bh gradovima. Naredni rat koji će biti vrlo uskoro,će zbrisati postojanje tih gmazova koji su kroz historiju jedino znali tući žene i pit rakiju.NAREDNI RAT ĆE STVORITI NOVU SIRIJU A PREDPOSTAVI ŠTA DOLAZI NA BALKAN SA RATOM I ŠTA ĆE TO ZNAČITI ZA TVOJE ČETNIKE 🙂 Eto ne bih puno oko toga..vjerujem da si inteligentna do tog stepena da sam prokontaš. Rezanje glava od stane četnika je prošlost.SADA NASTUPAJU DRUGI REZAČI 😀 .Tako da bi se ti trebao pozabaviti malo s tom tematikom a ostaviti vehabizam ( kome ne znaš ni definiciju ni realno postojanje ) na miru.

adnan
7 godine prije

Tedmure..morali su prokopati pola Sirije jer to je jedini način da se zaštite od avijacije. To je posljedica njihovog nemara i ne rada pa planu tehnološkog osposobljavanja i ulaženja u otvoreni rat nespremni. Ja sam vodio debate i debate sa bračom i prepirao se oko ovoga rata.Vjerovao ili ne JA NISAM ZA DŽIHAD U SIRIJI NITI IGDJE DRUGO NA PLANETI..eto moš sad to mislit 🙂 Međutim koji džihad? OTVORENI ! On je nemoguć bez tehnologije i ja evo stalno o tome vodim rasprave sa “svojima”. Međutim Tedmure pal moj…ima jedan džihad koji je itekako moguć i kojeg je trebalo od samog početka voditi ( dok se tehnologija ne uspostavi ) ..A TO JE GERILSKI DŽIHAD. ISIL SA SVOJIM VOJNIM KAPACITETOM I VOJSKOM KOJA SE NE BOJI SMRTI KAO I NUSRA I OSTALI SAMO DA NISU ZAUZIMALI TERITORIJU BOGDO 🙂 Ovo je po meni velika greška.Da su sa svim arsenalom kojeg… Čitaj više »

adnan
7 godine prije

Tomice evo da i tebi stignem ukratko dati pojašnjenje 🙂 Uzimanje živih štitova,bježanje iza civila i prijetnja ubistvima ako neko napusti taj štit,kao i to da mudžahidi ubijaju nedužne ljude itd itd…šta da ti kažem na ovo 🙂 ? OVO JE TOLIKO MEDIJSKI ISFURANO DA JE POSTALO SMIJEŠNO 😀 Zar tebi mudžahidi liče na nekoga ko se krije??? Pogledaj bolan ne bio u grad Mosul. 8931 prljavi radifija je maturirao tamo već do sada a preko 20 000 teško ranjenih Alahovom dozvolom i milošću 🙂 Ovo nisu izmišljeni podaci koje ruski mediji plasiraju koji su svjetski poznati po lažima ( obrati pažnju samo na Webtribune i dr. ) .Ovo je druže pouzdano,da ti sad ne objašnjavam kako.Eh sad ja tebi postavljam pitanje..JELI TEBI IKO LIČI DA SE KRIJE I DA BJEŽI??! Zar ne vidiš da je 5000 mudžahida zaustavilo 100 000 rafidijskih ljudoždera i zvijeri? Nisam isilovac i moja akida… Čitaj više »

Bobi
7 godine prije

Samo da pitam onako usput, slobodan sam primjetiti da nakon 2 snimke saa i koalicije (rusi) kako nalaze američku opremu (oružje), od prošle godine nema niti jedna jedina slična snimka unatoč silnom povlačenju sisila ?!?
Sto je sa tim snimkama koje su dokaz o naoružavanju sisila( znam pojeo vuk magare) sud ovo ono. Karte na stolu…
Nije direktno u vezi članka, ali moram pitati, sve je to u istom košu.
Ovo su mrvice u globalnom krojenju svijeta koje trajeeeee…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI