Sirijske i ruske snage ulaze u Manbij – Kurdi im prepuštaju to područje

Ruski general Sergej Rudskoj
14 komentara

Sirijske snage će preuzeti područje Manbija, koja je bilo pod kontrolom snaga sirijskih Kurda od oslobođenja tog teritorija od terorista “Islamske države”.

“Rusija je danas priopćila da to čini zbog ponovljenih poziva Turske da kurdske snage napuste grad”, prenosi turski list Hurriyet.

Na današnjoj tiskovnoj konferenciji ruskog Ministarstva obrane je general Sergej Rudskoj, čelnik Glavne operativne prave ruskog Glavnog stožera, izjavio da je sirijske vojska došla u Manbij, koji je trenutno pod kontrolom sirijskih kurdskih YPG snaga. Sirijska vojska je u to područje ušla u skladu sa sporazumom u kojem je posredovala Rusija.

“Sirijska vlada poduzima korake za nastavak rada državnih službenika u Manbiju i okolnim područjima”, rekao je general Rudskoj.

Turska ne želi da tamo budu kurdske YPG snage, koje zbog njihovih veza s Kurdistanskom radničkom partijom smatra terorističkom organizacijom.

General Rudskoj je također rekao da će sirijska vlada upravljati državnim poslovima u Manbiju i okolnim područjima, počevši od 3. ožujka.

Karta
Karta

Podsjetimo da je jučer Vojno vijeće Manbija reklo da će ustupiti nekoliko sjevernih sela vladinim snagama, kao dio sporazuma postignutog od strane Damaska i njegovog saveznika Rusije, samo da se izbjegne sukob s Turskom.

Izjava Rudskoja dolazi nekoliko sati nakon što je turskog ministar obrane izjavio kako Turska očekuje da je YPG snage u sjevernoj Siriji povuku na istočnu obalu rijeke Eufrat, koju je Turska opisala kao svoju “crvenu liniju”.

“Očekujemo da će i koalicijske snage, posebno SAD, održati obećanja koja su u tom smislu dali Turskoj”, rekao je turski ministar obrane Fikri Işık, dodavši kako je prioritet Turske grad Manbij.

“To je obveza Sjedinjenih Država Turskoj. Očekujemo da će se to ispuniti što je prije moguće”, dodao je Fikri Işık.

Işık je također istaknuo kako je ISIL ranije napustio područja koja je predao sirijskim snagama, a sada to čine i sirijske kurdske snage.

“Prije toga je ISIL ostavio neka mjesta sirijskom režimu. Sada, kao što možemo vidjeti, i YPG ostavlja neka mjesta režimu iz Damaska“, rekao je turski ministar obrane, sugerirajući da svi sve predaju sirijskim snagama, samo kako bi “napakostili” Turskoj.

“Sirijske demokratske snage”, među kojima su kurdske YPG snage glavni element, zajedno s nekim arapskim milicijama su oslobodile Manbij od ISIL-a sredinom kolovoza 2016. godine.

Turska pokrenula svoju operaciju “Štit Eufrata” 24. kolovoza 2016. godine, navodno u pokušaju da od svoje granice odbaci terorističke organizacije, YPG i ISIL, prenosi turski dnevni list.

Ranije ovog tjedna su turski premijer Binali Yıldırım i ministar vanjskih poslova Mevlüt Cavusoglu upozorili SAD da se protive daljnjem radu s kurdskim snagama u Siriji, ali i u sjevernom Iraku.

Washington ističe da su SDF snage pouzdane partner međunarodne koalicije u borbi protiv ISIL-a, a Turska je dio te koalicije.

Cavusoglu je 2. ožujka rekao kako će Turska napasti YPG snage, ako se ne povuku iz Manbija.

Od 1. ožujka u proturske snage zauzeli nekoliko sela koja su nadzirali sirijski Kurdi u blizini Al-Baba, a jutros su napadu nastavljeni na sela u južnom dijelu teritorija zapadno od Manbija u kojeg sada ulaze sirijska i ruska vojska.

Kurdi se s Rusima dogovorili da ih od turskih snaga brani sirijska vojska

binali yildirimYPG
Pretplatiti se
Obavijesti o
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
čitatelj portala
7 godine prije

Čestitam hrabroj SAA i što više, cijeloj Siriji!

Laki Topalović
7 godine prije

Da vidimo sad hrabre Turke i Nuredin Zenki, Ahrar Šam i druge . Usput, Erdo ide u Moskvu za pet dana……

Pukovnik Gadafi
7 godine prije

žalim što se nisam obratio Rusima za pomoć…ali vratiti ću se

vonzilc
7 godine prije

Ako su rekli IZA EUFRATA,ima da bude IZA EUFRATA

Hezbollah
7 godine prije

Velemajstorski scenarij sa potpisom iz Kremlja, Kurdima su “rekli”: “Evo vam sad Turke, kad želite biti protiv Sirije”, a Turcima su prije nekoliko dana pokazali šta im se događa kad napadaju Sirijsku arapsku armiju. Kurdi su klekli i mole Ruse za pomoć, a Rusi im rekli: “Može, predajte vlast SAA”! Vuk sit a ovca cijela…

Michael Collins
7 godine prije

Svi sve predaju SAA da bi napakostili Turskoj, i to sve na, pazi sad, sirijskom teritoriju

Michael Collins
7 godine prije

Ali ako ovdje SAA predstavlja tampon zonu između Kurda i Turaka nije dobro. Neka ovi prevrtljivi Kurdi prepuste cijelo područje Manbija SAA. A što će biti sa ostalim sirijskim teritorijem kojeg drže YPG a koji graniči sa Turskom? Kako da to Erdi ne smeta?

Moravsky
7 godine prije

Uguravanje penisa Erdoganovoj Turskoj…..od strane Kurda..mada najbitnije u celoj priči je Raka..ali ovo je veoma važno što se desilo

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI