Skandal u Ukrajini – Nadežda Savčenko doputovala ravno u Donjeck (VIDEO)

Nadezda Savcenko
19 komentara

Zastupnica ukrajinske Vrhovne Rade, bivša pilotkinja i sudionica borbi na istoku zemlje, Nadežda Savčenko, stigla je na teritorij Donjecke Narodne Republike kako bi posjetila zarobljene ukrajinske vojnike, priopćilo je Ministarstvo obrane DNR.

Odjel je izvijestio da je Savčenko u Donjeck stigla zajedno sa šefom Centra za oslobađanje zatvorenika “Časnički zbor”, Vladimirom Rubanom. Vlasti Donjecke Narodne Republike su im omogućile da posjete ratne zarobljenike koji su odavno trebali biti pušteni kućama. Naime, prema Sporazumu iz Minska, Kijev i čelnici Donjecka i Luganska su dogovorili razmjenu zarobljenika svi za sve, ali ukrajinski predsjednik Porošenko još nije pustio zarobljene pripadnike narodnih milicija Donbasa.

Podsjetimo da je u prosincu Nadežda Savčenko posjetila bjelorusku prijestolnicu Minsk, gdje se sastala se s čelnicima Donjecke i Luganske Narodne Republike, Aleksandrom Zaharčenkom i Igorom Plotnickim. Ta je posjeta u Ukrajini izazvala pravi skandal.

Nadežda Savčenko je nakon puštanja iz ruskog zatvora, gdje je bila skoro dvije godine zbog optužbe da je pomogla u ubojstvu dva ruska novinara u Donbasu, u Kijevu dočekana kao heroina. Predsjednik Porošenko ju je odlikovao i predstavljao je kao oličenje domoljublja i ukrajinsku Ivanu Orleansku.

Nakon početne euforije, Savčenko je brzo razočarala Porošenka i ukrajinske nacionaliste, jer je u neposrednoj blizini predsjedničke administracije u Kijevu organizirala prosvjednu akciju “Ne odustajemo od svojih bližnjih”. Cilj joj je bio podsjeti ukrajinske političare na razmjenu zarobljenika i da se ubrza proces prema odredbama “Sporazuma iz Minska”.

Na skupu je bila i sestra Nadežde Savčenko, Vera, te brojni rođaci ukrajinskih ratnih zarobljenika koji se još nalaze u zatvorima u Donbasu. Podršku su joj došli dati i vojnici koji su prethodno pušteni iz zatočeništva.

Skoro dvije godine je bila “ponos ukrajinske nacije” i “heroina nepravedno zatvorena u ruskim kazamatima”, a danas je Nadežda Savčenko, bivša ukrajinska pilotkinja i zastupnica Vrhovne Rade, koja je u Rusiji bila zatočena i osuđena za sudjelovanje u ubojstvu dva ruska novinara u Donbasu, “luđakinja“, “Putinov agent” i “tempirana bomba“.

“Zatvorenici koji tamo čame nisu djeca Porošenka, jer se on brine za svoju djecu”, rekla je Savčenko.

U međuvremenu, Petra Porošenka, glavnog slastičara Ukrajine i vrhovnog zapovjednika treba razumjeti, “jer on ima druge probleme, a ne da se bavi zarobljenicima”.

Savčenko je ranije objasnila da, iako ne podržava milicije Donbasa, podržava kontakt s njima, jer je “svjesna toga da imaju mnogo toga za razgovarati”.

“To će se dogoditi. Između ostalog, oni nemaju kamo otići. Mi smo još uvijek jedan narod, a nastavit ćemo živjeti zajedno. Kada će se to dogoditi? Nadam se vrlo brzo, a ja sam pokazala primjerom da mogu imati svoje mišljenje, čak i ako se ono razlikuje od stava Europe ili mišljenja ukrajinske vlasti. Ja kao osoba imam pravo na svoje mišljenje i spremna sam ga braniti”, izjavila je ranije Nadežda Savčenko.

Sergej Lavrov: “Neka Nadežda Savčenko sada bude glavobolja Ukrajine!”

Oko oslobađanja Nadežde Savčenko su dugo pregovarali i bivši američki državni tajnik John Kerry i ruski ministra vanjskih poslova Sergej Lavrov, koji je po odlasku ukrajinske bivše pilotkinje za Kijev izjavio “kako će Savčenko sada zadavati glavobolje Ukrajini“.

“Mislim da je to smo učinili i oslobodili Savčenko bilo ispravno, bilo je potrebno vratiti i naše građane, što se i dogodilo. A Nadežda Savčenko neka sada bude glavobolja Ukrajine, jer je to specifična djevojka“, rekao je Lavrov nakon njenog puštanja iz ruskog zatvora i ispostavilo se da je bio u pravu.

donjeckNadežda Savčenko
Pretplatiti se
Obavijesti o
19 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Michael Collins
7 godine prije

Ne vjerujem da će Rusija uspjeti pomoću Donbassa prisiliti Ukrajinu na federalizaciju, jer iako je gospodarski taj dio Ukrajine vrijedan, to je u odnosu na cijelu Ukrajinu nevelik dio teritorija. I Nulandica je govorila ovim svojim ukrajinskim Hazarima da prihvate neovisnost Donbassa, kada su se nakon dravnog udara ipak zabili u trbuh Rusije (regija Harkov… ).
Trebala je Rusija u Blitzkriegu kao što je napravila sa Krimom, doći na istočne obale rijeke Dnjepar – podijeli se Ukrajina i kraj cijele priče. Ali još su tada bile prisutne kočnice tipa “naši zapadni partneri” i ostale pi.darije.

jale
7 godine prije

Ona je psihički bolesna osoba sa istorijatom dijagnoza. Zato su je Rusi i pustili. Iz humanitarnih razloga jer je bolesna.

Qweet
7 godine prije

Lako je za Nadežda Savčenko – McCain je majstor nad majstorima za raspirivanje mrznje

Hash
7 godine prije

Što bi pokojni Delic Mladen rekao, ljudi da li je moguce, da su ti ukri toliki bolesnici?
Sami sebi stetu cine i uzivaju u tome. A sve po nalogu anglosaxa.
Kakvo je to prokletstvo u nama Slovenima da mislimo da su nam prijatelji anglosaxi umjesto da stvorimo “pax slavenika”.

Antonio
7 godine prije

Ova zena je prosla kroz ruske zatvore. Zna ona da je najvaznije da se tamo ne sedi predugo. Zato se i bori da izbavi svoje sunarodnike iz zatvora. Ona je pravi borac. I pocece da smeta ukrainskom rukovodstvu koje zivi od shirenja mrznje prema Rusima. I normalno proglasice je bolesnom, sto vidim i na ovoj forumu neki naivni su poverovali. Ne, ona je zdrava i vidi unapred kako stvari stoje. I vidi sta je najvaznije – da se spase ludi koji su po zatvorima i na jednu i na drugu stranu.

Bill Clinton
7 godine prije

Eh, da mi ovu mladu & visprenu damu dati za su-radnicu, da ponekad sarađujemo… Ah, ti pusti san u ovi godine… Glede mog znanje SerboCroatian language, a more i tongue, nekako mi para uvo ono “pilotkinja”… jerbo kad mi bili ućiti osnove pomenutog language na naš dobar stari jezuitski college u Georgetownu, sećam se dobro skretali nama pažnja na gramatićki i prirodni rod imenica… Therefore, da skrenuti ja pažnja to the pisac ovaj esej…

zlatan
7 godine prije

Hm, hm? Promatrajući Nadeždu primijetio sam njenu čvrstoću i odlučnost. Izgleda da ima veća muda od Porošenka.
Vidim da ona jednako dobro govori i ruski i ukrajinski jezik.

Konstantin
7 godine prije

Zlatane …. mala korekcija pobratime. Slovesnki jezik mozda je slican Zagorskome kraju ali ne i ostalim krajevima Hrvatske. Imao sam prijateljicu (1/2 Slovenka i 1/2 Makedonka) i kada smo razgovarali na temu Slovenskih jezika ona mi je rekla da Slovenci mozda i najizvornije na tlu ex YU govore pra-Slovesnksi jezik sviju nas. Dalu je to tacno nemogu da tvrdim jer nisam niti lingvista niti ima bas velika poznavanja Slovenske lingvistike. Ali ae secam da mi je bas ona rekla da je na temu Slovenskih jezika (kada smo dotakli i remu RU -UKR.) rekla da je razlika izmedju Ruskog i Ukrajinskog, toliko velika kao i izmedju Makedonskog i Bugarskog, ili Makedonskog i Srpskog jezika (veliki fond slicnih reci i gramatike, ali da je tokom proteklih 2 veka uneto dosta “modenizacije” u sva ova navionalno govorjih jezika). Tako da ti je danasnji rezultat ocigledan. A sva NASA Slovenska istorija od kada pamto… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI