Švicarska vlada tvrdi kako neće prihvatiti velike skupine afganistanskih izbjeglica

Afganistanske izbjeglice
9 komentara

Usred kaotičnih scena u Kabulu, dok tisuće Afganistanaca pokušava pobjeći od osvajanja talibana, Švicarska je izjavilakako neće prihvatiti velike skupine izbjeglica iz ratom razorene zemlje, ali daje prioritet pomoći lokalnom osoblju.

Nakon što je postrojba švicarske vojske stigla u Kabul kako bi procijenila burnu situaciju, alpska je zemlja u srijedu izjavila da je odlučila kako neće prihvatiti veliki broj Afganistanaca i da će umjesto toga procjenjivati zahtjeve za azil od slučaja do slučaja.

“Švicarska neće samo besposleno sjediti”, rekao je ministar vanjskih poslova IgnazionCassis, dodajući “prvo moramo pogledati koje su potrebe”.

U međuvremenu, ministrica pravosuđa Karin Keller-Sutter rekla je da razumije pozive na prihvaćanje velikog broja očajnih afganistanskih izbjeglica, ali to trenutno nije moguće. “Postoje različite organizacije UN-a koje se pokušavaju snaći u nejasnoj situaciji da li i koliko ljudi treba dugoročnu zaštitu i treba li te ljude preseliti”, rekla je novinarima.

Švicarska vlada je rekla da će se humanitarne vize uzeti u obzir samo za ljude koji se suočavaju s “neposrednom, konkretnom, ozbiljnom i izravno opasnom po život prijetnjom”.

Izjava je uslijedila nakon što su se pojavili izvještaji o talibanima koji su otvorili vatru na civile koji su prosvjedovali protiv militantne skupine u Jalalabadu, a nakon šokantnih snimaka u ponedjeljak na kojima se vidi kako nekoliko Afganistanaca ponire u smrt nakon što su se popeli na vanjsku stranu američkih vojnih zrakoplova u potresnim pokušajima bijega preko zračne luke Kabul.

Slično drugim, inozemnim vladama, Švicarska je dala prioritet evakuaciji vlastitih državljana iz Afganistana, kao i 348 mještana koji su radili na terenu za Švicarsku agenciju za razvoj i suradnju (SDC) i njihove obitelji, za koje švicarska vlada kaže da talibani na njih mogu gledati kao na “zapadnjačke suradnike”.

Švicarsko ministarstvo vanjskih poslova tweetalo je u ponedjeljak da su preostala tri švicarska zaposlenika razvojnog ureda sletjela u Dohu.

Humanitarna i sigurnosna situacija u Afganistanu brzo se pogoršala otkako je u svibnju ozbiljno počelo povlačenje američkih postrojbi; odluku je pokrenuo bivši predsjednik Donald Trump, a proveo je sadašnji predsjednik Joe Biden. Posljednjih tjedana sve je više ključnih gradova palo pod vlast talibanske milicije, s time da je skupina u ponedjeljak zauzela glavni grad.

AfganistanKarin Keller-Sutter
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Miro
2 godine prije

Ovi Afganistanski kontrktori bili su placeni za svoje usluge, znali su za riziko. Fino primali Americke dolare nije ih to mucilo, a sad bi svi od jednom u Svajcarsku, Nemacku

onaj najgl... Dalton
2 godine prije

Niko ništa o Švicarskoj… Ni oni neće izbjeglice… Pari se da tamo postaju nazadni ka’ i mi. Nije ni čudo, koliko ”jugovića” imaju. Jedino šta se u njih radi. Rad su izmislili oni koji neće raditi. A hoće sve imati. Najbogatiji su oni koji nikad ništa nisu radili. Pa su se dosjetili. Rad povezali s egzistencijom. Izmislili pravo na rad. Da bi imali pravo na roblje. A šta fali neradu? Ništa, samo onda ne bi bilo roblja…. Nerad je veliki izum! Sveta stvar! Jedina falinka mu je da nije stvorio čovjeka. Rad je. Tako kažu. Tko radi ne boji se gladi. I to kažu. A u “Arbeit macht frei”…. pokušali su cijeli svijet uvjeriti radišni Alemani. Ukinuli pravo na nerad. To je diskriminacija nas sviju ostalih. I Crnogoraca… O njihovoj družini poznatoj pod umjetničkim imenom ”Pink Panther” snimaju se filmovi. Kao dokaz da mogu imati standard i bez rada. Pravo na… Čitaj više »

Stara kuka
2 godine prije

90 i više posto tih “izbjeglica” ne bježi od talibana, nego su ekonomski imigranti koji se žele dočepati Zapada i ovdje parazitirati na račun domicilnog stanovništva.

Herc
2 godine prije

E da nećete,dobro vam se zacrnila nogometna repka

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI