Talibani blokiraju ceste za strance prema zračnoj luci Kabul

Evakuisani Afganistanci kod aerodroma u Kabulu
8 komentara

Osim evakuiranja državljana koji su ostali u Afganistanu, snage NATO-a angažirane su i na izvlačenju lokalnih Afganistanaca, koji su ranije pomagali u operacijama vojski saveza i koji se sada boje odmazde od talibana. Teroristička skupina ranije je obećala da će pustiti sve koji su spremni napustiti zemlju.

Snage talibana blokirale su cestu koja vodi do zračne luke Kabul, izjavio je glasnogovornik terorističke skupine Zabiullah Mudžahid. Glasnogovornik je dodao da će od sada samo stranim državljanima biti dopušteno putovati do zračne luke; jedini izlaz iz zemlje koji ne uključuje prelazak talibanskih kontrolnih točaka. Dodao je da sve evakuacije koje provode zapadne zemlje moraju biti dovršene do 31. kolovoza, nakon čega talibani više neće dopuštati Afganistancima slobodno napuštanje zemlje.

Mudžahid je pozvao Afganistance, koji su hrlili u zračnu luku u Kabulu, njene prostorije, pa čak i na uzletište u nadi da će izbjeći talibansku vlast, da se vrate svojim domovima. “Jamčimo za njihovu sigurnost”, dodao je. Glasnogovornik talibana nadalje je pozvao Afganistance, osobito one zaposlene u sferi zdravstva, obrazovanja i regulacije prometa, da se vrate svojim poslovima, osim žena, za koje skupina planira donijeti niz pravila koja će morati slijediti kako bi mogle raditi.

Glasnogovornik talibana također je osudio američke pozive Afganistancima u pogledu napuštanja zemlje, pozivajući Washington da prestane poticati takvo ponašanje. Mudžahid se posebno obratio afganistanskim prevoditeljima koji su radili za NATO, koji se sada boje osvete talibana i koji se nadaju da će ih odlazeće postrojbe evakuirati. Glasnogovornik je uvjerio da se prevoditeljima neće ništa dogoditi.

Pobunjenička skupina prethodno je obećala nakon što je zauzela glavni grad zemlje, Kabul, da će svim ljudima koji žele napustiti Afganistan dati priliku da to učine. Zauzimanje glavnog grada, što je očito bilo iznenađenje za postrojbe NATO-a, koje sada grčevito pokušavaju evakuirati državljane svoje zemlje iz zemlje do roka do 31. kolovoza. Neke su zemlje najavile namjeru pregovora o odgodi roka, ali talibani su do sada odbijali razmotriti takav potez.

Osim što su evakuirali svoje građane, neke saveznice NATO-a, točnije SAD i Velika Britanija, obvezale su se povesti i neke od Afganistanaca kojima je prijetila opasnost od odmazde talibana. Međutim, proces njihovog izvlačenja iz Afganistana nije započeo sve dok nekoliko medija nije objavilo priče o Afganistancima kojima je prijetila opasnost da ih ubiju talibani, prije nego što su mogli pobjeći iz zemlje. Oni su zatražili posebne vize za useljavanje u SAD u zamjenu za pomoć koju su vojnicima pružili, ali vjerojatno neće dobiti odobrenje na vrijeme. Zbog kasnog početka evakuacije, zemlje NATO-a riskiraju da neće moći pomoći svakom podnositelju posebne vize do isteka roka 31. kolovoza.

AfganistanTalibani
Pretplatiti se
Obavijesti o
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Alen
2 godine prije

Mozda mala izmjena naslova :
” Na molbu CIA Talibani blokiraju ceste za strance prema zračnoj luci Kabul..”

Inače puštaju sve strance i domaće koji imaju papire da idu za strane zemlje..

Max
2 godine prije

Ostaje se.

Nenad
2 godine prije

Hrvatska vas čeka raširenih ruku. ha ha ha
da nisu krivi ne bi bježali.

Lucija, prva
2 godine prije

Evo koga zanima ona dolina na sjeveru koja se 100 godina opire neprijatelju:

https://webtribune.rs/dolina-lavova-nepokoreni-deo-avganistana-dolina-panjsir-odupire-se-talibanima-politika/

Luciano
2 godine prije

Ono što je najvažnije: posao ide dalje i tržište onih koji se vole bockati će biti opskrbljeno. Zato nije neobično što iz tih krugova ima dosta vakcinisanih jer bockanje u njima budi najljepše osjećaje ugode. Što je na stolu ponuđeno je, tko voli nek izvoli samo nemojte mene, ne volim iglu. Možda malo skoče cijene jer Talibani inzistiraju na čistoći finalnog proizvoda dok su Ameri išli na količinu zanemarujući kvalitetu. Ta polja makova su glavni razlog važnosti Afganistana. Procjene variraju od 75-80% svjetske proizvodnje. Tu su i neke lokalne milicije jer svatko želi svoj dio kolača. Naravno da Talibani neće dopustiti ikakav rad mimo njihove kontrole jer žele monopol. Jednom ratu ekonomske prirode daje se ideološki predznak. Kao da firmu u stranoj zemlji drži WASP Amerikanac sa zaposlenim crncima, Meksikancima i europskim pudlicama pa tu istu firmu preuzmu domaći dečki drugačijih svjetonazora. Posao ide dalje i to je jedino važno.… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI