Talibani su navodno udaljeni samo 50 km od Kabula, dok se opkoljeni grad suočava s nestankom struje

Talibani
140 komentara

Bogatstvo afganistanske vlade pretrpjelo je dramatičan preokret u prošlom tjednu, a Kabul je od prošlog petka izgubio kontrolu nad 18 od 34 glavnih gradova pokrajine, uključujući i druge i treće najveće gradove, Kandahar i Herat.

Talibanske snage sada djeluju samo 50 km od Kabula i presjekle su kabele za napajanje, lišavajući ga struje, rekao je za Sputnjik Luca Lo Presti, predsjednik Pangee, talijanske humanitarne organizacije koja djeluje u Afganistanu.

“Vrlo smo zabrinuti, jer su talibani udaljeni samo 50 km od Kabula. Jutros su presjekli kabele za struju, grad je gotovo potpuno izoliran”, rekao je.

Prema Prestiju, 22 djelatnika Pangee, od kojih su sve žene, nalazi se u Kabulu, gdje su pomogli “tisućama lokalnog stanovništva”, uglavnom ženama i djeci, u pristupu medicini, obrazovanju i dobivanju malenih kredita.

Prestiju, koji je sa Sputnjikom telefonom razgovarao iz Italije, rekao je da je zbog nestanka struje osoblje nesposobno napuniti telefone te da je razmjer nestanka nejasan. Napomenuo je da sada pokušava osigurati sigurnost svog osoblja i smisliti kako nevladina organizacija može nastaviti s radom, kako bi podržala one kojima je potrebna. Dodao je da mu je osoblje reklo da želi nastaviti raditi.

Više promatrača, od kojih su neki na terenu u Kabulu, također su izvijestili o nestanku struje koji pogađa afganistansku prijestolnicu.

Presti vjeruje da je pad Kabula sada neizbježan, jer se talibanska ofenziva “ne može usporiti”.

Sugerirajući da se svijet “krije iza srama vojnog poraza” u Afganistanu, Presti je rekao kako planira s talijanskom vladom razgovarati o pitanju nastavka pružanja humanitarne pomoći afganistanskoj vladi.

Italija je krajem lipnja nastavila povlačenje svog kontingenta koji je bio smješten u Afganistanu. Tijekom svog sudjelovanja u NATO-ovoj okupaciji koja je trajala više od 19 godina u zemlji je služilo više od 50.000 talijanskih vojnika, pri čemu su 53 vojnika poginula, a 723 ranjena.

Ukupno 18 od 34 velikih gradova Afganistana palo u jednodnevnom talibanskom brzom napadu; među njima su Ghazni, koji se nalazi oko 150 km jugozapadno od Kabula, i Pul-e-Khumri, koji se nalazi oko 320 km sjeverno od glavnog grada. U velikom udarcu na vladine snage, Kandahar i Herat, drugi po veličini afganistanski gradovi, također su zauzeti u petak, zbog čega su afganistanske sigurnosne snage uzmicale pred nadiranjem talibana, dok su elitne jedinice komandosa bile rastegnute do točke loma, braneći druga područja.

Ranije u petak, ravnateljica Norveškog vijeća za izbjeglice u Afganistanu Tracey Van Heerden rekla je novinarima da se agencija za pomoć “sprema” za humanitarnu krizu te da su Kabul preplavili izbjeglice, koje bježe iz drugih područja. Ujedinjeni narodi strahuju da je najmanje 3,5 milijuna Afganistanaca moglo biti raseljeno borbom, iako neki izvještaji nagađaju da bi pravi broj mogao biti daleko veći.

Prošlog mjeseca, misija UN-a za pomoć u Afganistanu upozorila je kako očekuje da će “neviđeni broj afganistanskih civila nestati” ako se nasilje u zemlji ne zaustavi.

AfganistanTalibani
Pretplatiti se
Obavijesti o
140 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
2 godine prije

Sta ono kazu hrabri ameri: poslacemo snage za brzo izvlacenje, a ambasadu smjestiti na aerodrom.

Aeronetcz
2 godine prije

Trenutno su 11km od Kabula..Kad sam prije dvije godine ovdje na Logicno pisao da Ameri odlaze iz Afganistana i nakon toga slijedi raspad Nato, mnogi mi se smijali..imate gospodo pa uzivajte u bjezanju iz Afganistana..Sada slijedi milionski val migranata prema Evropi, vec je jedan val veliki u Turskoj i Grčkoj..Korona projekt zavrsava, slijede dva projekta, migracija koja likvidira EU i klimatske promjene.Merkel odlazi za Putinom da rijese problem oko plina.Trenutna cjena plina u Evropi 580dolara za kubik, prije mjesec dana biti la 89dolara.Uz sve to dolazi rijesenje za Ukrajinu, ultimatum Putina Merkel, plin ili Ukrajina.Ukrajinu Ce preuzeti Lukasenko koji Ce riješiti situaciju bez velikog krvoprolića..Zbogom Pax Amerikana, mozete Dalje brojiti bolesne oko kovida vise u te brojke nevjeruju vam niti ptice na grani.

esigusengfruanesrugf
2 godine prije

Budu li uništili onaj plinovod iz Turkmenistana prema Pakistanu preko Kandahara čiji je vlasnik u Tel Avivu to će biti dokaz da ovo ne rade u suradnji sa tamom, ostave li ga zna se čije je sve ovo maslo još od Aleksandra do današnjeg dana na tom teritoriju.

burt
2 godine prije

afghanistanska vojska se raspala u nekoliko dana a isto tako su se i Talibani brzo raspali 2001 nakon američke intervencije a držali su 90% teritorija, sve se to događa radi velikog broja plemenskih vojski i lokalnih vođa koje mijenjaju strane, Kabul neće pasti tako da nema ništa od novog Saigona i bježanja helikopterima

BanOvan
2 godine prije

Gdje su sada oni australci što su pili iz umjetne noge ubijenog afganistanca ili mamakraljičini torijevci (članak ovog portala od prije 9 dana). Sve se savšeno uklapa u jednu veliku igranku što je već opisano u, gore iznad, vašim postovima. Kavez zvani planeta Zemlja je baš žestoko zadrman.

Flint
2 godine prije

Ugasili su im klimu. Odma će ovi predat

SSSR
2 godine prije

Kakva blamaza Amerike i NATO , poraz biblijski razmjera nisu uspjeli „ Zapadne vrijednosti“ i „Demokraciju“ utrapit afganistancima. Najmoćnije oruzje , novac protiv bradati vojnika i izgubili . „Dzaba vam novci moji sinovci“ Kakva sramota, i sad ostavljaju svoje poslušnike na cjedilu ne moze gore. I „ZAPAD“ pokaza svoje pravo lice,jad i bjeda.

Max
2 godine prije

Bogetstwo wjerojatno sreća Afganistanske wlade (fortunes Engleski) Da Afganistan pada u ruke talibana a tako je i planirano inače SAD ne bi to dopustio Ili će to koristiti da opet upadnu tanno illi će korristit talibane da napadaju Rusiju i Iran

Perun
2 godine prije

Realno gledajuci sadasnje stanje u afganistanu sa moje tacke gledista ,Afganistanski narod pod zastavom Talibana …..porazio je i ponizio NATO vojne snage i USA ….
….imaju Kuran u rukama i neprijatelja pod nogama…..ipak su oni svoj na svome ,to je njihova zemlja …

Mosha
2 godine prije

Al se ameri skidaju sa žutog kad su pojegli ili je poboljšana proizvodnja maka kod mexikanaca i ekipe

Chromosome
2 godine prije

Suvise brzo se ovaj cirkus odigrava. Nesto drugo mozda stoji iza ovoga. Savez sa Kinezima, prijetnja Rusima i Iranu ili pocetak Islamskog budjenja sto je najmanje vjerojatno.

ingle
2 godine prije

SAD uopće ne bi trebale biti u Afganistanu i trebale bi prestati s ratnim huškanjem i ostaviti druge zemlje na miru.

DavorV
2 godine prije

Talibani ulazu u Kabul a Amerikanci bijezu.
Zar ovo nije veliki igrokaz?
Sigurno da jeste, nesto kao drama koja traje vec 20 godina a ovo je zadnji cin.
Poslije ovog igrokaza nastupa novi cin u reziji Washingtona a to je obnoviti Al Kaidu pa iscenirati gradjanski rat tako da se urodjenici medjusobno tamanu.
Izrael i Amerikanci ce davati oruzje obim stranama tako da igrokaz nikad ne prestane.
Ako ne bude isao ovaj plan u njihovoj rezhiji onda ce Washington Engleska poslati Talibane na Rusiju i Kinu.
U ovom igrokazu Washington i London imaju puno opcija. Igrokaz ce se mijenjati po potrebi po razvoju dogadjaja na terenu i podloznosti aktera u Afganistanu na manipuliranje.
Sve je igrokaz ali je tesko shvatiti aktere, rezisere i producenta.
Producent je uvijek u Washingtonu.

Krmak
2 godine prije

Oni ima ove budale mi imamo covid talibane.

hiber
2 godine prije

Što bi se reklo: svi smo mi talibani, osim žena naravno. Samo se tako može objasniti ono što se događa u Afganistanu.

Herc
2 godine prije

Riječ je o dogovoru,ili šprdnji,da padaju gradovi za par sati u talibanske ruke pa gdje to ima Ovako je ISIL američko saudijski projekt na isti način zauzimao gradove po Iraku.Amerima treba žarišta i ratova,opet će se oni vratiti u Afganistan za koju godinu

Perun
2 godine prije

Talibani su kamenovali NATO i USA ….vojnicki poraz dostojan je vojnika i ratnika a ovi sto bjeze iz Afganistana su bukvalno kamenovani ,izgleda da talibani ne trose municiju na bjegunce iz neokolonijalnog vojnog establismenta ….Isprasili su ih ko stoku i natjerali u stampedo….zigosali su ih kao gubitnike za sva vremena…..P.S Haiti je , uz USA ostao najstarija nezavisna država zapadne hemisfere a Haićanska revolucija se često navodi kao jedini uspešni ustanak robova u istoriji.Danas su ta zbivanja na široko prihvaćena kao odlučujući trenutak u istoriji borbe protiv robovlasnistva i rasizma u Svijetu….U Afganistanu su polomili zube i drugi ne samo NATO i USA….Za toliko provedenog vremena u Afganistanu nisu naucili buzkašī, ,to je dokaz koliko su ,,inteligentni”….

Mokadasa al Safer
2 godine prije

To su oni kojima je Afganistan DOM. Oni u svojoj kući?
Osloboditelji.

Perun
2 godine prije

NATO Alijansa ili perspektivni vojni otpad…..P.S kako rece Ban0van Monty Python’s Flying Circus pravi bolje predstave od NATO cirkusa

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI