Talibani zaplijenili ogromnu količinu skupe američke vojne opreme napuštene od strane afganistanske vojske

Talibani zauzeli americku vojnu opremu
24 komentara

U nedjelju su pro-talibanski računi na društvenim mrežama objavili snimke militanata koji poziraju pored helikoptera Black Hawk američke proizvodnje, nekoliko sati nakon što su pobunjenici bez borbe zauzeli glavni grad Afganistana, Kabul.

Količina američke vojne opreme, koje su se domogli talibani nakon zauzimanja afganistanskih gradova je ogromna, potvrdila je u ponedjeljak novinska agencija AP citirajući neimenovanog američkog dužnosnika obrane.

Ušavši u nedjelju u afganistansku prijestolnicu bez borbe, talibanski militanti zauzeli su i političku moć i skupu vojnu opremu koju isporučuju SAD, uključujući džipova Humveeje i helikoptere Black Hawk (”Crni jastreb”).

Prema AP-u, iznenadni i brzi kolaps afganistanske vojske rezultirao je situacijom u kojoj su “krajnji korisnici” velikih američkih ulaganja u zemlju “ispali talibani”.

Tijekom proteklih dvadeset godina, američka vlada uložila je oko 145 milijardi dolara u napore za obnovu Afganistana, prema Uredu posebnog glavnog inspektora za obnovu Afganistana, nadzornom kongresnom nadzorniku koji prati afganistanski rat od 2008. godine.

Podaci nadzornog psa pokazuju da je 145 milijardi dolara dio 837 milijardi dolara koje su SAD potrošile na rat, te da je 83 milijarde dolara otišlo na razvoj i održavanje afganistanske vojske i policijskih snaga.

“83 milijarde dolara uloženih u afganistanske snage tijekom 20 godina gotovo je dvostruko veći iznos od prošlogodišnjeg proračuna za američke marince i nešto je više od onoga što je Washington prošle godine predvidio za pomoć u bonovima za hranu za oko 40 milijuna Amerikanaca”, istaknuo je AP.

Novinska agencija citirala je Douga Lutea, umirovljenog general-pukovnika američke vojske koji je pomagao u usmjeravanju afganistanske ratne strategije pod vodstvom bivših američkih predsjednika Georgea W. Busha i Baracka Obame, sugerirajući da je jedan od razloga kolapsa afganistanskih snaga bio nedostatak morala u njihovim redovima.

“Načelo ratnog stajališta i moralni čimbenici dominiraju nad materijalnim čimbenicima. Moral, disciplina, vodstvo, kohezija postrojbi odlučniji su od broja snaga i kvalitete opreme. Kao autsajderi u Afganistanu možemo pružiti materijal, ali samo Afganistanci mogu pružiti neopipljive moralne čimbenike”, Ustvrdio je Lute.

Primjedbe su uslijedile nakon što se u nedjelju na internetu pojavio snimak na kojemu se vidi kako talibanski borci poziraju pored borbenih helikoptera Black Hawk američke proizvodnje, nedugo nakon što su pobunjenici zauzeli glavni grad Afganistana, Kabul.

Helikopteri, koji su najpoznatiji po pojavljivanju u trileru Ridleyja Scotta iz 2001. “Black Hawk Down” (”Pad Crnog jastreba”), procjenjuju se na vrijednost od po nekoliko milijuna dolara po helikopteru.

Slične slike također su se pojavile iz gradova diljem Afganistana, koje su ranije zauzeli talibani, na kojima se vidi kako militanti poziraju sa zarobljenim oružjem i patroliraju u vozilima koja su nekoć koristili afganistanski špijuni ili elitne snage. Uz to, pobunjenici su zarobili taktička vozila, Humvee džipove, malokalibarsko oružje i streljivo, koje vrijedi više milijuna dolara.

AfganistanTalibani
Pretplatiti se
Obavijesti o
24 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
mislim
2 godine prije

talibana ima i kod nas.
na nočnom kupanju ,čovjek se skinu gol a talibani ga zbog tog izboli nožem.

Prle
2 godine prije

Primjer Afganistana je dokaz koliko su ljudi kod nas zaludjeni nekim problemima udaljenim tisucama kilometara kojih ih se ne ticu ni najmanje. Ne mozes na internet zaviriti a da nema hrpu vjesti o jednoj odavno propaloj,nepismenoj i divljackoj drzavi koja nikome ne nedostaje. Imamo hrpu svojih problema sa kojima bi se trebali pozabaviti,ali kako bi to izbjegli,odjednom nam je bitan neki tamo Afganistan. Frisak primjer su pozari u Hercegovini. Da nije kisa pala to bi i sada gorjelo i bolilo bi koga briga. Ali zato nam je bitan Afganistan. Sto kaze Pejakovic ZNAS TI NAS JEBO TI NAS.

buga
2 godine prije

Afganistanske izbjeglice ubrzo kod nas. Sada će pusta Slavonija biti naseljena.

Sunseeker
2 godine prije

Ak je meni tu sta jasno ….tko su tu pravi a tko krivi?

Драгогост 屋
2 godine prije

Evo analize vojne sile koja je skršila United States Army i NATO pakt.

“Talibani recept svodi se na snažnu islamsku veru, beskonačno strpljenje i čvrstu snagu volje koja nadahnjuje nekih 78.000 boraca (60.000 aktivnih), od kojih mnogi imaju tek minimalnu vojnu obuku. Nije ih podržavala nijedna država, za razliku od Vijetnama koji je na svojoj strani imao Kinu i SSSR. Nisu dobijali stotine milijardi dolara od NATO, nemaju obučenu vojsku, nemaju ratno vazduhoplovstvo, niti najsavremeniju tehnologiju.
Oslanjali su se samo na kalašnjikove, ručne raketne bacače i Tojotine kamionete”

ttps://standard.rs/2021/08/17/pocinje-nova-velika-igra-u-evroaziji/

Hamer
2 godine prije

Inače radim u firmi koja radi proizvode za zapadno istočno i treća tržišta ova vojna oprema je za treća tržišta

radoznalo_mače
2 godine prije

Hm, je li bolje za Afganistan da njime upravljaju talibani ili Amerikanci? Površno preletim preko naslova na Indexu i samo vidim kukanje iz CNN i BBC kuhinje: -Žene su nestale s ulica Kabula u roku od 48 sati (CNN)-Glazba umire u Afganistanu (BBC)-BBC-jev novinar iz Kabula: Žensko osoblje napustilo hotel, a muško se više ne brije-Afganistanska novinarka u suzama molila šefa NATO-a za pomoć-Progovorila djevojka iz Afganistana s viralne snimke: Odvode žene na silovanje-Afganistanac iz Hrvatske: Talibani su vješali ljude, igrali se njihovim tijelima… (N1)-Talibani su joj tri puta pokucali na vrata. Četvrti put su je ubili (CNN)… a onda imamo naslov: Voditeljica afganistanske TV intervjuirala talibana. Čekaj malo. Šta mi o tim talibanima zapravo znamo? Samo ono šta nam servira CNN, N1, BBC i ostala propagandna mašinerija. Iz iskustva znamo da oni govore sve samo ne istinu. Jest da talibani imaju zatucan i primitivan mentalni sklop, naročito što se… Čitaj više »

Meo
2 godine prije

Hm. Meni je sve ovo malo čudno… Ostaviti toliku opremu, a tamo su (Ameri) bili 20tak godina? Zašto nisu sve to oružje uništili ili preselili? Mislim da je ovo još, u nizu, neki njihov plan. Koji? Vrag će ga znati. 👀

Moris
2 godine prije

Zaplijenili američku opremu, pa nije to slučajno i upravo je to prava igra.

Weteran
2 godine prije

Nadam se da ono što vredi već rasklapaju u Moskvi i Pekingu!?

Zagor
2 godine prije

Nadzorni pas (watchdog), Hahahahahahahaha, ja ću se ranit, jbt, nemogu vjerovati

Max
2 godine prije

To im je predano. Da je američka vojska doblla zapovijed borila bi se l doblle zračnu potporu a raketiranje i bombardiranje usporilo bi talibane.

Nenad
2 godine prije

tip kaže mašala. Nek prodaju Hrvatskoj bilo šta. 😁

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI