Trump “odbacio” Poljsku, baš kao njeni saveznici prije 80 godina

Krakow poljska spomenik
34 komentara

Umjesto da se uvrijedi zbog činjenice da je Trump u posljednji trenutak otkazao posjet Poljskoj i Varšavi, toliko važnoj za 80. obljetnicu početka Drugog svjetskog rata, poljski novinar Oscar Gurchinski predlaže da se iz ovog odbijanja izvuče jednostavan zaključak: nepredvidivi Trump će se ponašati na isti način i o pitanjima vojne pomoći Poljskoj, jer su saveznici za njega više teret nego vrijednost.

„Ima nešto simbolično u činjenici da nas je na godišnjicu koja podsjeća na pouzdanost saveznika odbacio saveznik na kojeg smo računali. Ali ovo je dobra lekcija za budućnost”, komentirao je otkaz posjete Donalda Trumpa, Varšavi na 80. godišnjicu početka Drugog svjetskog rata poljski novinar Oscar Gurchinski.

Nije slučajno što je moto predsjedništva Donalda Trumpa „America First“ isti kao i ime pokreta američkih izolacionista tijekom Drugog svjetskog rata. U protekle dvije i pol godine američki je predsjednik više puta jasno stavljao do znanja da mu saveznici više predstavljaju teret nego vrijednost. Prije svega, važni su mu vlastiti interesi i interesi njegove zemlje, pogotovo kada je riječ o kratkoročnim interesima, objašnjava novinar.

Stoga nije čudno što je u izboru između naglašavanja važnosti saveza s Poljskom ili ne naštetiti imidžu prije izborne kampanje preferirao drugu opciju.

Lako se može zamisliti što bi Trump odabrao kada bi izbor bio još dramatičniji i vezan za rat i mir.

“Ali umjesto da se uvrijedimo, moramo izvući zaključke”, sugerira Gurchinski.

Postoje dva glavna zaključka. Prvo, Poljska svoju sigurnost ne bi trebala temeljiti na savezniku, pogotovo kada njime vlada nepredvidivi predsjednik. Stoga se treba osloniti na europske integracije i svoj položaj unutar EU.

“Naravno, Europa nas neće braniti, ali moramo učiniti sve što je moguće da ne budemo potpuno ovisni o izmišljenoj sili”, naglasio je.

Drugi zaključak je stvaranje saveza i treba učiniti sve kako bi se pomoglo Poljskoj u slučaju krize, a da to bude i u interesu njenih saveznika. U tom su pogledu stvari nabolje. Sve više NATO snaga se nalazi na poljskom teritoriju, što znači da mogući sukob može izravno utjecati i na njih. Međutim, Poljska ima još puno posla, stoga je važna i njezina integracija s Europskom unijom, kao i izgradnja zajedničke politike prema susjedu s Istoka.

“Ironično je da smo od američkog predsjednika dobili dobru lekciju na godišnjicu koja nas podsjeća na vrijeme kada naši saveznici nisu ispunili svoje obveze. Ova lekcija bila bi relevantna u svakom trenutku, ali danas, u vrijeme rastućeg nacionalizma, to je posebno važno. I još više, moramo to uzeti k srcu”, rezimira poljski novinar Oscar Gurchinski na portalu Wirtualna Polska.

WP

drugi svjetski rat
Pretplatiti se
Obavijesti o
34 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
jezevakucica
4 godine prije

Trump,trenutno ima probavne smetnje pa je iz svog debelog crijeva izbacio poljake.
A da poljaci prebace svoj performans na Floridu ?
To bi bio povratak u debelo crijevo na velika vrata ?

čitalac
4 godine prije

Kao prvi korak ka vašoj sigurnosti bih vam preporučio da se okanete primitivne antiruske histerije koja je poprimila patološke razmjere..
Ostalo je sve sekundarnog značaja.

Lucija
4 godine prije

Bio je kod njih i onaj protuiranski skup. Vole malo ‘biti glavni’; kao eto, sad sam pozvao amere, nisam Ruse…a Trump zbilja ima problema s tim hurricane om što dolazi na Floridu.
Ali Poljaci, kao i npr Španjolci imaju jak osjećaj za prostojnost/ bon-ton. Možda je u redu da vide gdje pripadaju…?

Moreno
4 godine prije

Saveznci i neprijatelji su totalna imaginacija . . . tanka linija ih djeli . . . nekad i sami neprijatelj nanese manje štete nego saveznik . . . sve je igra riječi . . . naročito u inverziji stvarnosti u kojoj živimo . . . a stvarnost je orwellovska;
“War Is Peace, Freedom Is Slavery, Ignorance is Strenght”

Tbilisi
4 godine prije

Trump vraća povijest na mjesto istine. U tome ga ne priječi ni Poljska ni itko drugi.

Venom
4 godine prije

Kako god bilo mislim, da Tramp ne ide na proslavu samo zbog razloga što nisu Rusi pozvani.
Tramp poštuje Rusiju i njenu žrtvu, ma kakva god bila vanjska politika USA. To se je videlo i na samitu G7, kad je Tramp insistirao na povratku Rusije.
Po drugoj strani, je Rusija postala ( odnosno žele da postane ) saveznik Amerike u ratu sa Kinom i zato sada odjednom toliko uvažavanje Rusije na društveno-političkoj sceni.

Red Dog
4 godine prije

S obzirom na ko je pozvan a ko nije, s obzirom na opstu atmosferu, ispada da se slavi dan kad je Reich oslobodio Poljsku.

cogo
4 godine prije

pa dobili si to što i zaslužuju ,,niko ne voli izdajice ,,a poljaci su izdali europsku u niju i prodali se amerima ,,e pa takvi i amerima ne trebaju ,,svi koji imaju izkustva s njima bježe od njih ,,nisu pouzdani u ničemu ,,izdajica jednom izdajica za uvjek ,,pa možda su jim to namestili američki židovi ,,bar ti pamte sta su poljaci radili sa njima ,,ništa bolje nego svabe ,,čak i gore ,,

Venom
4 godine prije

Ha-ha-ha, ……… po nekoj logici imaš pravo.

Lurker
4 godine prije

Kako ovaj misli da saveznice nisu ispunile svoje obveze? Pa 2 sv. rat je poceo kada su saveznici objavili rat Njemackoj zbog agresije na Poljsku. To sto saveznici nisu sprijecili Rusiju da okupira Poljsku je posljedica nemogucnosti a ne nedostatka zelje.

Duki
4 godine prije

Neki da sam komentirao temu “plin slobode”pa sam rekao da bi Jan SOBJETSKI pljunuo na Poljske političare !Što mislite dali bi nakon ovoga palo i jedno mokrenje?

politicki nekorektan
4 godine prije

…zahvaljujuci svojoj “mudroj ” politici ,poljska ima izbor…ako pristane, zaliti ce…ako odbije.kajati ce se..tako je to kada si kurava, a mislis da si dama….

Miki
4 godine prije

Rusi i Nemci su počeli sa ratnim dejstvima u Polskoj 1939.

Slovenac
4 godine prije

Iz…kenja se zapad na polsku kao i svi koji misle svojom glavom

Weteran
4 godine prije

Poljaci su dobri ljudi i dobar narod. Velik narod!
Nezgodno smešteni između Moskve i Berlina!?
Poljska elita decenijama, pa i duže, ima neke komplekse i utopističke snove?!
Običan svet, obični Poljaci su dobar narod!

Zgslowzgirij Letvadowskzvij
4 godine prije

Poljska slavi 80 godina nacističkog početka napada na rusiju. Amerikancima je to super, i sami su potrošili puno dolara u dovođenje Hitlera na vlast i pripreme Njemačke vojske za to, ali Poljaci su tu samo pijuni pod vlašću Vatikana, topovsko meso za novi napad. Trump će tu doći ako nema ništa bitnije ali oćito – ima bitnijih stvari nego se dodvoravati sitnim pijunima.

Gungula1950
4 godine prije

Eto rusija nije napala poljsku 2 tjedna nakon njemaca… triba bit realan i ne podrzavat nijednog okupatora. Za mene su svi okupatori isti pa bili oni rusi, njemci talijani ili englezi….

Ratoborna gljiva
4 godine prije

Ono kad stoka sitnog zuba skonta da se zajebala

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI