fbpx

Trump silno želi “energetski sigurnu” Europu i nudi 1,5 puta skuplji LNG

Donald Trump - LNG

Prema američkom predsjedniku Donaldu Trumpu, Sjedinjene Države su, navodno, „spremne pomoći europskim zemljama u osiguravanju njihove energetske sigurnosti“.

“Kako bi postigli stvarnu energetsku sigurnost, mi potičemo naše prijatelje u Europi da koriste zalihe energije iz Sjedinjenih Država”, rekao je Trump govoreći na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu, napomenuvši da Sjedinjene Države “proizvode naftu i plin više nego bilo tko drugi na svijetu”, prenosi TASS.

U isto vrijeme, Trump nije rekao da je američki ukapljeni prirodni plin 1,5 puta skuplji od ruskog plina koji se u Europu isporučuje plinovodima. Osim toga, američki predsjednik nije rekao gdje će stvoriti LNG ako Kinezi slučajno odluče kupiti količine američkog plina ugovorene u pravoj fazi trgovinskog sporazuma, nedavno potpisanog u Washingtonu.

Naime, ako Kina zaista kupi dogovorenu količinu, što je upitno jer Peking nije ukinuo carine na američki LNG, ali ako zaista bude tako, američki proizvođači nemaju dovoljno plina za izvoz u treće zemlje i gotovo sve količine osigurane za izvoz bi završile u Kini.

No, kao što smo izvijestili prva faza trgovinskog sporazuma bi se mogla prevesti kao „dogovorili smo se da ćemo se u budućnosti ipak dogovoriti“, jer je Kina potpisivanjem privremenog trgovinskog i gospodarskog sporazuma sa Sjedinjenim Državama obećala povećati nabavu LNG-a, nafte, naftnih derivata i ugljena u dvije godine za 52,4 milijarde dolara, odnosno za 18,5 milijardi dolara u 2020. godini i 33,9 milijardi dolara 2021. Kineske tvrtke za ove iznose mogu otkupiti ukupni godišnji iznos američkog LNG-a. Stoga se stručnjaci pitaju treba li to Kini?

Podsjetimo da Sjedinjene Države ne samo pokušavaju uvjeriti Europu da plin iz Rusije zamijeni njihovim, već to pokušavaju ostvariti prijetnjama i sankcijama, nadajući se da će spriječiti izgradnju „Sjevernog toka 2“ i Turskog toka, iako je potonji već gotovo i nedostaje bugarska dionica koja se gradi i Sofija jamči da će ispuniti svoje ugovorne obveze, jer od početka 2020. ionako kupuje plin od Gazproma na turskoj granici, ne više na granici s Rumunjskom i kroz plinovod koji se iz Rusije preko Ukrajine i Moldavije spaja s plinovodnim sustavom Rumunjske i Bugarske. Bugarska je već osjetila pogodnosti nove rute i plin je za potrošače odmah pojeftinio 5%, što je za kućanstva, a posebno za industriju na godišnjoj razini ogroman iznos.

Što se tiče sporazuma s Kinom, opširnije o temi možete pročitati u prethodno objavljenoj analizi, ali je sažetak, kao što smo rekli, to „dogovor da će biti dogovora“. Kada? To nitko ne zna, što Trumpu daje dovoljno manevarskog prostora da se razmeće obećanjima.

Sporazum SAD-Kina: „Dogovorili smo se da se u budućnosti trebamo dogovoriti“

 

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
28 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Alen
Gost
Alen
8 mjeseci prije

Tramp mani se plina , prodaji evropi ciglu , neka stisnu da je ne kupe.. Jedna cigla jedan milion , super ponuda.

Podravec
Gost
Podravec
8 mjeseci prije

neka stisnu shoepack,pa nek je kupe

Alen
Gost
Alen
8 mjeseci prije

Ma jašta , zna se da će plin da kupuju od rusa , bezveze im šalje umotane ultimatume , ovako direkt , cigla-pare , feminizirana evropa će to fino da plati , nije problem..

Adriana
Gost
Adriana
8 mjeseci prije

Već prodaje i cigle, zovu se F-35 (popularna leteća cigla). No, u srži kapitalizma, poglavito američkog je enormna gramzljivost, nikada im dosta. Stoga i gnjavi s plinom, koji uz neprimjerenu cijenu navodno ima i manju kalorijsku vrijednost, jer osim “cigli”, plina i NATO racket-a, saveznicima nema što drugo ponuditi. Tu je naravno i leadership, koji ide s navedenim “proizvodima” u paketu.

Alen
Gost
Alen
8 mjeseci prije

Reci to ursuli neka kaže trampu. U facu neka mu saspe..
Opet , evropska gramžljivost je manja ? Nisam to znao , mislio sam da je evropska gramžljivost i dovela do stvaranja usa .. Šta biva kad se dva gramžljivca posvadjaju..

Adriana
Gost
Adriana
8 mjeseci prije

“No, u srži kapitalizma, poglavito američkog je enormna gramzljivost, nikada im dosta”. Od osnivanja USA do danas, bilo je neviđene evolucije u tome i nadvladavanja svih ostalih, pa i skupno. Mala zemlja+velika gramzljivost (belgijski kralj na primjer) = velika tragedija, ali ipak ograničena prostorno (Kongo). Britanija je bila relativno mala zemlja (ipak ne toliko mala), ali visoko motivirane elite. Velika zemlja…

Alen
Gost
Alen
8 mjeseci prije

Ko je evoluirao ? Ostalo te ne razumijem sta želiš reći..

Adriana
Gost
Adriana
8 mjeseci prije

Sapienti sat!

Za Srbiju
Gost
Za Srbiju
8 mjeseci prije

su najlokalnije i najjeftinije tvrtke plina i nafte: Aegean oil&gas, Avin int., Hellenic Petroleum

Malomorgen
Gost
Malomorgen
8 mjeseci prije

Dwa ispred….dva pozadi….. 😂

x@y
Gost
x@y
8 mjeseci prije

Neka voze električne aute i neka se služe ostalim električnim pogonima, tim više što su tako tehnološki napredna zemlja! Uostalom imaju i još neke alternative poput bioloških goriva ili vodikovi pogoni na gorivne ćelije isl.
A i tako će pokazati veću ekološku osviještenost.

Ivo
Gost
Ivo
8 mjeseci prije

Sad si baš provalio. Otkuda im struja za električne aute? Iz termoelektrana kojima treba plin. Misli malo prije nego lupneš.

x@y
Gost
x@y
8 mjeseci prije

Ivo ja sam tebe odavno provalio! Samo mnogi drugi nisu!

Ivo
Gost
Ivo
8 mjeseci prije

ti si mnogo bolestan lik, đeki. Uskoro ću te posjetiti u živo, pa ćeš biti izliječen od te opsesije. Permanentno.

x@y
Gost
x@y
8 mjeseci prije

Ti si se zakačio za moj komentar, a ne ja za tvoj! Toliko o tvojoj opsesiji, a znao sam kako treba bacit patku! Tko ti kriv, kad po tvojem razmišljanju ni boomerang ne bi znao da se vrati!

Komentator
Gost
Komentator
8 mjeseci prije

Ivo i budan sanja Đekija i tu nikakvi psihijatri ne mogu pomoći niti ikakva normalna psihoanaliza frojdovskog tipa nego samo dobar egzorcist i mnogo svete vode!

x@y
Gost
x@y
8 mjeseci prije

Sigurno ne za izgradnju gasnih komora, za koje mislim da Ivo ne bi imao ništa protiv da se izgrade u Kini i na Balkanu i u ostalim europskim zemljama!
Eto Rusi pametno igraju, ne žele ovisiti o Europi kao što niti Europa ne želi ovisiti o Rusiji! A Kina je hvala Bogu gladna energije!!! Kao što je Ivo gladan javnih egzekucija!!!!

Komentator
Gost
Komentator
8 mjeseci prije

Ivo je sigurno u prijašnjem životu iliti inkarnaciji bio Heinrich Himler ili Dr. Mengele!, kad bi sad s takvim guštom masovno pobijao sve koje ne šmeka!

x@y
Gost
x@y
8 mjeseci prije

Slažem se, ili čak mislim da je bio kombinacija Hiće i Heinricha i Mengel-a! Šmekaju mu samo lgbt-evci i oni totalno pokorni/vazali, da on još bolje manipulira!

Purger
Gost
Purger
8 mjeseci prije

HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA
naprijed “naši” partneri, ma šta 1,5x , 5x skuplje, neka plate ili pate !!

Dečko sa ulice
Gost
Dečko sa ulice
8 mjeseci prije

Niko nije glup da plaća skoro duplo veću cijenu ako ne mora, dok u isto vrijeme Trump gradi terminale i toliko je siguran u prodaju svog LNG plina.
Bojim se planirane (false flag) diverzije na postojeće ruske plinovode.

Adriana
Gost
Adriana
8 mjeseci prije

Upravo tako. Ponekad sidra “oru” po dnu mora, ruše se zrakoplovi baš na cijevi plinovoda, tko zna čiji dronovi…

Istina pa makar metak u čelo
Gost
Istina pa makar metak u čelo
8 mjeseci prije

Bit će da je štamparska greška. Ameri kao perjanica demokracije pomažu svojim patriotima tako da im spuštaju cijene i sigurno je trebalo glasiti da će prodati plin 1,5 puta jeftinije od ruske ponude.

Duki
Gost
Duki
8 mjeseci prije

Krampina samo želi da ostane upisan kao najblesaviji predsjednik u povijesti USA!!
Što mu odlično polazi za rukom!
A sve dok ima ovaca koje ga slijede ovakve izjave će nas zasipati svaki dan !
Imali smo i mi jednu takvu individuu !
Ali mislim da je to sve ista “brain-washing”
Ustanova😁😁😁😁

Bože Pomozi
Gost
Bože Pomozi
8 mjeseci prije

Trumpeta jedino svome lobiju želi dobro. Full bi im ja kupova plin ni LPG ni LNG oboje je skupo zbog transporta brodovima. Evropa nažalost nema muda pa da pošalje Trunbetu gdje joj je mjesto.

Kurjaca
Gost
Kurjaca
8 mjeseci prije

Sta vam znaci 1.5 puta skuplji jel to da onako na prvu bude vise nego da ste napisali 50 % skuplji

Janoš
Gost
Janoš
8 mjeseci prije

@Kurjaca
Ja mislim da je to prepušteno mašti čitatelja. Npr. ako cisterna ruskog LNG plina košta 5000 US$ onda izračun cijene američkog plina može ići ovako:

5000 * 1.5 = 7500 US$

a može i ovako:

5000 uvećaj za jedan i pol puta tj. za (5000+2500) tj. za 7500 što u konačnici daje:
5000 + 7500 = 12500 US$

Pošto računica pokazuje da je američki plin tek nešto malo skuplji od ruskog, za očekivati je da će većina zemalja ipak kupovati američki plin zbog dugogodišnjih dobrih odnosa sa Amerikom.

Marko
Gost
Marko
8 mjeseci prije

Bahati kreten,amerika iznad svih,a rusi,koji imaju jeftiniji plin,oni ispod svih,taj tramp najodvratniji precjednik amdricke hobotnice.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
28
0
()
x