Trump silno želi “energetski sigurnu” Europu i nudi 1,5 puta skuplji LNG

Donald Trump - LNG
27 komentara

Prema američkom predsjedniku Donaldu Trumpu, Sjedinjene Države su, navodno, „spremne pomoći europskim zemljama u osiguravanju njihove energetske sigurnosti“.

“Kako bi postigli stvarnu energetsku sigurnost, mi potičemo naše prijatelje u Europi da koriste zalihe energije iz Sjedinjenih Država”, rekao je Trump govoreći na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu, napomenuvši da Sjedinjene Države “proizvode naftu i plin više nego bilo tko drugi na svijetu”, prenosi TASS.

U isto vrijeme, Trump nije rekao da je američki ukapljeni prirodni plin 1,5 puta skuplji od ruskog plina koji se u Europu isporučuje plinovodima. Osim toga, američki predsjednik nije rekao gdje će stvoriti LNG ako Kinezi slučajno odluče kupiti količine američkog plina ugovorene u pravoj fazi trgovinskog sporazuma, nedavno potpisanog u Washingtonu.

Naime, ako Kina zaista kupi dogovorenu količinu, što je upitno jer Peking nije ukinuo carine na američki LNG, ali ako zaista bude tako, američki proizvođači nemaju dovoljno plina za izvoz u treće zemlje i gotovo sve količine osigurane za izvoz bi završile u Kini.

No, kao što smo izvijestili prva faza trgovinskog sporazuma bi se mogla prevesti kao „dogovorili smo se da ćemo se u budućnosti ipak dogovoriti“, jer je Kina potpisivanjem privremenog trgovinskog i gospodarskog sporazuma sa Sjedinjenim Državama obećala povećati nabavu LNG-a, nafte, naftnih derivata i ugljena u dvije godine za 52,4 milijarde dolara, odnosno za 18,5 milijardi dolara u 2020. godini i 33,9 milijardi dolara 2021. Kineske tvrtke za ove iznose mogu otkupiti ukupni godišnji iznos američkog LNG-a. Stoga se stručnjaci pitaju treba li to Kini?

Podsjetimo da Sjedinjene Države ne samo pokušavaju uvjeriti Europu da plin iz Rusije zamijeni njihovim, već to pokušavaju ostvariti prijetnjama i sankcijama, nadajući se da će spriječiti izgradnju „Sjevernog toka 2“ i Turskog toka, iako je potonji već gotovo i nedostaje bugarska dionica koja se gradi i Sofija jamči da će ispuniti svoje ugovorne obveze, jer od početka 2020. ionako kupuje plin od Gazproma na turskoj granici, ne više na granici s Rumunjskom i kroz plinovod koji se iz Rusije preko Ukrajine i Moldavije spaja s plinovodnim sustavom Rumunjske i Bugarske. Bugarska je već osjetila pogodnosti nove rute i plin je za potrošače odmah pojeftinio 5%, što je za kućanstva, a posebno za industriju na godišnjoj razini ogroman iznos.

Što se tiče sporazuma s Kinom, opširnije o temi možete pročitati u prethodno objavljenoj analizi, ali je sažetak, kao što smo rekli, to „dogovor da će biti dogovora“. Kada? To nitko ne zna, što Trumpu daje dovoljno manevarskog prostora da se razmeće obećanjima.

Sporazum SAD-Kina: „Dogovorili smo se da se u budućnosti trebamo dogovoriti“

 

LNG
Pretplatiti se
Obavijesti o
27 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Alen
4 godine prije

Tramp mani se plina , prodaji evropi ciglu , neka stisnu da je ne kupe.. Jedna cigla jedan milion , super ponuda.

x@y
4 godine prije

Neka voze električne aute i neka se služe ostalim električnim pogonima, tim više što su tako tehnološki napredna zemlja! Uostalom imaju i još neke alternative poput bioloških goriva ili vodikovi pogoni na gorivne ćelije isl.
A i tako će pokazati veću ekološku osviještenost.

Purger
4 godine prije

HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA
naprijed “naši” partneri, ma šta 1,5x , 5x skuplje, neka plate ili pate !!

Dečko sa ulice
4 godine prije

Niko nije glup da plaća skoro duplo veću cijenu ako ne mora, dok u isto vrijeme Trump gradi terminale i toliko je siguran u prodaju svog LNG plina.
Bojim se planirane (false flag) diverzije na postojeće ruske plinovode.

Istina pa makar metak u čelo
4 godine prije

Bit će da je štamparska greška. Ameri kao perjanica demokracije pomažu svojim patriotima tako da im spuštaju cijene i sigurno je trebalo glasiti da će prodati plin 1,5 puta jeftinije od ruske ponude.

Duki
4 godine prije

Krampina samo želi da ostane upisan kao najblesaviji predsjednik u povijesti USA!!
Što mu odlično polazi za rukom!
A sve dok ima ovaca koje ga slijede ovakve izjave će nas zasipati svaki dan !
Imali smo i mi jednu takvu individuu !
Ali mislim da je to sve ista “brain-washing”
Ustanova😁😁😁😁

Bože Pomozi
4 godine prije

Trumpeta jedino svome lobiju želi dobro. Full bi im ja kupova plin ni LPG ni LNG oboje je skupo zbog transporta brodovima. Evropa nažalost nema muda pa da pošalje Trunbetu gdje joj je mjesto.

Kurjaca
4 godine prije

Sta vam znaci 1.5 puta skuplji jel to da onako na prvu bude vise nego da ste napisali 50 % skuplji

Marko
4 godine prije

Bahati kreten,amerika iznad svih,a rusi,koji imaju jeftiniji plin,oni ispod svih,taj tramp najodvratniji precjednik amdricke hobotnice.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI