Utrka s vremenom: Sjeverni tok 2 mora biti gotov prije aktiviranja američkih sankcija

Brodovi svicarske kompanije Allseas u danskim vodama polazu Sjeverni tok 2
22 komentara

Ruski Gazprom i partneri u koncernu „Nord Stream AG2“, kompanije Uniper, Wnitershall, Gasuine i Engie, ali prije svega švicarska kompanija Allseas koja polaže cijevi na dnu Baltičkog mora, utrkuju se s vremenom i posao moraju dovršiti do Nove godine, najkasnije do polovice siječnja.

Kao što je poznato, riječ je o sustavu plinovda Sjeverni tok 2  koji se sastoji od dva cjevovoda dugačka otprilike 1230 kilometara koji kreću od jugozapada Sankt Peterburga i završavaju u Greifswaldu na njemačkoj obali. Ovaj plinovod će tijekom najmanje 50 godina transportirati 55 milijardi kubnih metara ruskog plina godišnje u EU.

Međutim, Sjedinjene Države, koje su se od početka protivile izgradnji i pokušale učiniti sve da osujete projekt, igraju na posljednju kartu – nametanja sankcija izvođaču radova i menadžerima švicarskog Allseasa.

Cijeli proces, osim američkih političara i industrije ukapljenog plina, pozorno prate i u Ukrajini, koja je najveći gubitnik procesa ruske diversifikacije tranzita plina u EU, na sjever preko Njemalčke, a na jugu preko Turske.

Ukrajina se nada da će američke sankcije protiv izvođača projekta Sjeverni tok 2 pomoći zaustaviti izgradnju ovog plinovoda, što je izjavio ukrajinski potpredsjednik vlade Dmitrij Kuleba.

“Tvrtke koje postavljaju cjevovode za Sjeverni tok 2 moraju odmah obustaviti svoje aktivnosti”, rekao je Dmitrij Kuleba.

Međutim, to „odmah“ nije baš tako lako izvodivo kako misli Kuleba, budući da u Sjedinjenim Državama postoje procedure koje treba slijediti i tehnički, vjerojatno, neće biti vremena da se spriječi dovršetak izgradnje plinovoda, a jednom dovršen, sankije protiv izvođača radova postaju besmislene.

Zastupnik ruske Državne dume iz Sevastopoja Dmitrij Belik je u intervjuu za RT, komentirajući ove izjave, rekao „da SAD čine sve kako bi zaustavile projekt, ali ključni razlog za to nikako nije pomoći Ukrajini“, misleći pri tome na namjere da američki LNG preplavi europsko tržište plina.

Prema riječima zastupnika Dmitrija Belika, „za Sjeverni tok 2 je, bez pretjerivanja, zainteresirana cijela Europa, stoga bi Ukrajina trebala biti oprezna s ovakvim izjavama“.

Kao što smo ranije izvjestili, američke sankcije u okviru obrambenog proračuna protiv Sjevernog toka 2 će stupiti na snagu najkasnije sredinom siječnja. Takvi zaključci mogu se izvući iz teksta nacrta zakona o obrambenom proračunu SAD-a za 2020. godinu, kojeg je odobrio i Senat, koji uključuje i sankcije na ruske energetske projekte.

Namjera je iz projekta plinovoda „protjerati“ zapadne kompanije koje sudjeluju u izgradnji, prije svega švicarski Allseas koji radi na polaganju cijevi.

Iako je poznato da SAD svoju „konkurentsku prednost“ pokušava steći snakcijama, što uspijeva zato što kontolira međunarodne ustave naplate i tokove novca, ovaj put su američki senatori otišli predaleko. Na zato što je riječ o plinovodu važnom za Rusiju i EU, već zato što će se za svaki projekt koji istiskuje američke kompanije s tržišta, čak i ako u njemu sudjeluju „savezničke“ i „partnerske“ zemlje, prijetiti kompanijema, tvornicama u kojima radi na tisuće radnika i visokim menadžerima koji se usude poslovati sa zemljama „Carstva zla“, sve pod izgovorom „američke nacionalne sigurnosti i obrane“. Zapravo, došli smo do trenutka kada izgovor pod kojim se nekome uvode sankcije uopće nije ni važan.

Ovaj put su američki senatori odlučili sankcionirati tvrtke koje rade na izgradnji Sjevernog toka 2, vlasnike tvornica cijevi i opskrbnih i radnih brodova. Gotovo svi pripadaju švicarskom Allseasu. Osim toga, izvršnim menadžerima švicarske kompanije koji su povezani s projektom i vlasnicima udjela u samom plinovodu prijeti automatsko ukidanje viza i zabrana ulaska u Sjedinjene Države.

Ali spisak potencijalnih kazni ne staje ovdje. Predsjednik Sjedinjenih Država svojom odlukom može im blokirati i uskratiti pristup transakcijama vezanim za imovinu koju posjeduju u Sjedinjenim Državama.

Sankcije neće biti nametnute ako brodovlasnik prestane s radom i projekt napusti u roku od 30 dana od trenutka stupanja zakona na snagu. S ovakvom pravnom formulacijom Gazprom i partneri, uključujući Allseas, imaju dovoljno vremena za dovršiti projekt. Prijedlog zakona još nije pravosnažan, jer nije prošao sve pravne procedure u Sjedinjenim Državama, što je posljednje čega se amerilčki zakonodavci još uvijek pridržavaju.

Stoga, švicarski Allseas ima još najmanje mjesec dana da završi posao kojeg trenutno provodi u dijelu Sjevernog toka 2 koji ide kroz priobalni pojas Danske, zemlje koja je u studenom, takoreći u posljednjem trenutku, izdala potrebne dozvole za prolazak plinovoda kroz njezine vode.

Aleksej Miller, izvršni direkotor Gazproma uopće ne sumnja da će plinovod biti dovršen na vrijeme, jer su iscrpljene sve mogućnosti da se blokira, a američke sankcije će stupiti na snagu kada cijevovod već bude položen i funkcionalan.

Američke sankcijeGazpromSjeverni tok 2
Pretplatiti se
Obavijesti o
22 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
preseren3
4 godine prije

Mora?
Bolje bi bilo, da ne… Neka se samo zavade, “saveznici”. Još dodatna korist….

Mlata
4 godine prije

Švajcarci se kockaju dakle, krenuli u biznis pa šta bude? Tako ja razumeo, jbm li ga…

znanje
4 godine prije

Sankcije će biti za izvođaće a izvođaći će ostati izvođaći i kad se posao završi. Leonarda se i danas smatra slikarom, nakon stotina godina. Možda je stvar u nekim komponentama koje ne bi mogli nabaviti no tu nastupa hrvatsko privredno-kriminalno recept i iskustvo. Ugasiš firmu od 1000 kn i osnuješ drugu za 1000 kn i prevara može dalje. Za sve izvođaće bi bilo naj bolje da se izbore za suđenje u HR. Doživotno su mirni.

jure
4 godine prije

a slobodno tržište, a kapitalizam ?

Ivo
4 godine prije

Igrokaz.

eu kolonija
4 godine prije

sada će amerikanci moći pomoći ukrajincima I slati im besplatni lng ili barem jeftiniji od ruskog ili će ukrajina ponovo postati ruska gubernija što I nije tako loše niti za ruse niti za ukrajince:). u protivnom ako amerikanci ne obezbijede ukrajincima besplatni lng ili barem jeftiniji od ruskog to bi bila vrlo loša poruka ostalim američkim saveznicima u europi ali I u svijetu. poslije kurda ovo bi bila vrlo, vrlo loša poruka

PROTIV rusa
4 godine prije

Za ARAMCO jer nema sankcij

mars
4 godine prije

Cek’, cek’ pa zar u Njemackoj (onoj elitnoj) i drzavama EU (i njihovim elitama) koje joj oblijecu oko guz*ce, nije aktuelan proces odricanja od” prljavih ugljikovodika”? Tu nesto opasno smrdi kao – “ostale cemo natjerati da ih se odreknu i da time odu u kur*c…. a mi cemo ih koristiti jos najmanje 50+ nepoznat broj godina….i eto nama kolonija kojima cemo komandovati i vladati….i koje cemo izrabljivati….i uvaljivati im nase robe i usluge po paprenim cijenama….bice uzmi ili ostavi….a moraju uzeti….i to na evropskom tlu….tu ipred kuce…..cak se ne moramo truditi da se lomatamo po bijelom svijetu”. Cetvrti Rajh na djelu – zamisao ista, koncepcija ista, samo nacin i sredstva ostvarenja drugacija u odnosu na prethodni.

Alex
4 godine prije

Jadno je to… Nekada najmoćnija ekonomija svijeta služi se ucjenama da bi opstala. To samo ide na ruku Kinezima i ubrzava proces estrapolacije dolara… Na koncu će Ameri zaratit međusobno, kada više ne budu imali koga potkopavati. 😝😞

tuf
4 godine prije

Još Ameri stignu zapapriti, imaju oni bogato iskustvo.
Jedino će srednjoročni za*eb biti u tome što gube poslovno povjerenje u međunarodnim krugovima, pa će se malo po malo izolirati s obzirom da oni koji se opeku na ucjenama počinju tražiti alternative u kupcima i dobavljačima.
Nitko ne voli biti ucjenjivan, niti gubiti novac. A ‘američki partneri’ europskim tvrtkama podmeću upravo to, ne nudeći puno zauzvrat. Neko vrijeme se gubici mogu tolerirati zbog viših ciljeva (npr. EU zbog viših političkih razloga kompenzira tvrtkama gubitke na razne načine), ali dođe i trenutak kada kap prelije čašu i negativni efekti izazovu reakciju.

zgvaca
4 godine prije

Jucer je jos stalo 112 Kilometara za polozit. Do sada je bilo 5 Km po satu. Ako dadu gas mogu zavrsit do polovine Januara. Ali negdje san procitao da se sankcije odnose samo na dubine vece od 35 Metara sto znaci da NS” nebi bio pogodjen. Ali ima previse glasina i netreba svemu vjerovat. Sto sa sigurnoscu znan da Svicarska Firma Alseasu ce odmah prekinut sa radovima. To je saopcila Firma kojoj je sjediste u Kantonu Friburg. Ova Firma ima veliki ugovor o polaganju cjevi u meksisckom zaljevu i nece riskirat izgubit ugovor. U Hamburgu ceka ruski brod Fortuna koji moze isto da polaze cjevi. Ako sada Rusi potpisu ugovor sa Ukrajincima bez da ovi povuku sve zalbe i taj ugovor bude duzi od 1 godine onda vise nerazumim Ruse.

ivan
4 godine prije

Kakova drskost, kakav bezobrazluk.Tko su oni da Europi odredjuju sto ce i kako raditi, i od koga ce ko sto kupovati. Prosto za nevjerovati.

Pi-zdro
4 godine prije

komentar: Kurt Kister Süddeutsczeitung-najvći južnonjemacki MainstreamSmasher ☆ u jucerašnjem izdamju su ovo pisale: ps. text je značano skraćen a prvevod je mašina uz moje skromne ispravke… ovdj se da vidjeti da je i njma pun kufer americkog uplitanja u sve i svasta…ko fol frendovi i saveznici a stvari samo ko će koga nagu…t! Kaznene mjere Zastupničkog doma usmjerene su protiv tvrtki uključenih u izgradnju plinovoda od Rusije do Njemačke. Ovo je ništa drugo do primjena ☆ strategije America First☆, koja je prerušena u globalnu politiku Paradoksalna je situacija. S jedne strane, možda bi imalo smisla da njemačka vlada odgodi ili obustavi dovršetak plinovoda Sjeverni tok 2 koji vodi kroz Baltičko more. U isto vrijeme, međutim, sankcije koje je sada usvojio Zastupnički dom SAD-a protiv tvrtki uključenih u izgradnju ovog cjevovoda lažne su i stamme pretpostavljene i licemjerne. .Prije mnogo godina, Berlin i Moskva započeli su projekt cjevovoda. U dijelovima EU… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI