Zapadni mediji nagađaju razloge Putinove pobjede na izborima

Vladimir Putin - Ekonomija
53 komentara

Unatoč pokušajima da se niskom izlaznošću pokuša umanjiti značaj izborne pobjede Vladimira Putina na predsjedničkim izborima u Rusiji, stvarnost je i ovaj put bila neumoljiva.

Nakon obrađenih 99,84% biračkih mjesta i poništenih izbora na samo pet birališta u cijeloj zemlji, na izbore u kojima je bilo jasno da će pobijediti Vladimir Putin je izašlo čak 67,47% građana s pravom glasa, što je preko 7% više od onih “oko 60%” kako prenose zapadni mediji, ne bi li barem nekako pokušali smanjiti odaziv na, možemo ga tako nazvati, narodni plebiscit o kursu Kremlja od kada je nakon Borisa Jeljcina Putin preuzeo vlast u zemlji.

Središnja izborna komisija je izvijestila da je, dobivši 76,66 posto glasova, Vladimir Putin u brojkama dobio povjerenje 56 206 514 birača. Kandidat Komunističke partije, Pavel Grudinin je dobio 11,80% glasova, a na trećem mjestu je kandidat Liberalno-demokratske stranke Vladimir Žirinovski s 5,66% glasova. Ostali kandidati su dobili zanemariv broj glasova i nisu vrijedni spomena, kao ni njihovi komentari o tijeku i ishodu predsjedničkih izbora u Rusiji 2018.

Bloomberg piše kako je Vladimir Putin svoju “impresivnu pobjedu” ostvario u pozadini sve većeg eskalacije napetosti sa Zapadom, što je razumljivo, budući da je rusko biračko tijelo nostalgično za statusom Rusije kao velike sile.

“Ovakva podrška najdugovječnijem vođi Kremlja nije zabilježena još od vremena sovjetskoj diktatora Josifa Visarionoviča Staljina i bila je unaprijed osigurana, pa Putin nije ni sudjelovao u pravom natjecanju”, piše Bloomberg, koji zanemaruje sva postignuća predsjednika i njegovog tima od dolaska na vlast do danas.

“Vodstvo Vladimira Putina nije dovedeno u pitanje čak i kada gospodarstvo zemlje, nakon najduže recesije u protekla dva desetljeća”, trenutno stagnira, navodi agencija, što je netočno i prema izvješćima Bloomberga, koji je ranije potvrdio da je Rusija 2017. izašla iz recesije i 2018. se očekuje gospodarski rast identičan onome u Europskoj uniji ili drugim razvijenim zemljama, naravno, manji od onoga u Kini i azijskim zemljama u usponu.

Čini se da je napad na Putina uoči samih izbora s pokušajem pripisivanja krivnje Kremlju za trovanje prebjega Sergeja Skripala i njegove kćerke Julije i naknadna osuda Velike Britanije, Sjedinjenih Država, Njemačke i Francuska “kako ne može biti opravdanja za prvi put da se kemijsko oružje u Europi koristilo od Drugog svjetskog rata” samo potaknula ljude da daju veću podršku čelniku Kremlja.

Bloomberg navodi kako je Putin odbacio američke i sankcije EU vezane za takozvanu “aneksiju” Krima 2014. godine i ne obazire se na diplomatski pritisak zbog podrške sirijskom predsjedniku Basharu Al-Assada.

“Međutim, otpor Putina pritisku Zapada je samo probudio još veće simpatije u biračkom tijelu, nostalgičnom za statusom Rusije kao supersile”, naglašava Bloomberg, što je točno, ali ni otpor sankcijama i podrška Assadu nisu za cilj imali pobjedu na izborima i to su bile odluke koje su morale biti donesene ili popustiti pritisku i povući se pred ucjena bezvrijednih vladara zapadnih kancelarija.

U svom komentaru Bloomberg piše kako bi u konačnici ovaj sukob mogao dovesti do pada popularnosti predsjednika Putina, jer Rusiji, navodno, oduzima ulaganja potrebna da se gospodarstvo izvuče iz pada, jer će se Rusi početi baviti pitanjima kao što su “niska primanjima i mirovine“.

Kako je autor članka Joerg Forbrig viši voditelj programa u Njemačkog Marshallovog fonda u Sjedinjenim Državama, viši prevoditelj kolega za srednju i istočnu Europu i direktor Fonda za bjelorusku demokraciju i pomoć civilnom društvu Bjelorusije većinu ovih navoda treba odbaciti, jer nisu potkrijepljeni nikakvim dokazima, na primjer Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda o ekonomskoj katastrofi koja potresa Rusku Federaciju.

“Ipak, Putin će upotrijebiti svojih idućih šest godina kako bi potvrdio svoju viziju snažne Rusije. Putin se osjeća uspješnim i osjeća da se Zapad raspada. Njegovi prioriteti u sljedećem razdoblju će se oslanjati na to”, rekao je Joerg Forbrig.

Svi zapadni mediji uglavnom izvještavaju u sličnom tonu. Za razliku od francuskih, španjolskih i američkih listova, britanska izdanja još uvijek ne žure da podrobnije opišu ruske izbore. Istovremeno, drugi zapadni mediji, posebice CNN, aktivno raspravljaju o ovom pitanju, prate ažuriranje rezultata, objavljuju analitičke članke i “stručna mišljenja” na razini Joerga Forbriga.

Uglavnom se svi zapadni analitičari slažu kako je Vladimir Putin ogromnu popularnost duguje svom čvrstom stavu po pitanju Krima i zbog intervencije u Siriji, ali je nerazumljivo da Bloomberg, list koji ima izvrsne ekonomske analitičare zanemaruje ključni čimbenik i da su Kremlj i vlada u uvjetima pritiska i sankcija uspjeli održati gospodarstvo u životu i vratiti se na stopu rasta iz 2012. godine i oporaviti rezerve zemlje na 453,65 milijardi dolara, nešto manje nego što su iznosile prije zahlađenja odnosa sa Zapadom. Otpor pritisku Zapada je svakako odigrao ulogu u pobjedi na predsjedničkim izborima, ali da su Rusi svoj “inat” morali platiti isušivanjem državne riznice i nastavkom recesije iz 2015. godine, malo je vjerojatno da bi u ovolikom broju izašli na izbore i odlučili se za kontinuitet politike Kremlja.

FOTO – BDP Rusije po kvartalima od 2012. do kraja 2017.

BDP Rusija

bdp
Pretplatiti se
Obavijesti o
53 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
zwizdan007
6 godine prije

Čuj, razlozi pobjede.

Pa čovik MADE RUSSIA GREAT AGAIN

🙂

shumadinac
6 godine prije

Da, da, priča se da Tramp razmatra poništenje izbora i slanje vojnog kontigenta u proveru novih.

shumadinac
6 godine prije

” …što je razumljivo, budući da je rusko biračko tijelo nostalgično za statusom Rusije kao velike sile”
Hehehe – a ja bih rekao da je upravo Tramp dobio zbog te nostalgije.

Ana
6 godine prije

Sramno je i pateticno kako npr, svakih desetak minuta , prikazuju dvije gospodje koje “varaju ” i ubacuju u biracke kutije papire, u oba slucaja mozda stotinjak stranica. Aaaaa, pobijedio ne 74,47 % unatoc varanjima. Kao da je ubaceno stotine tisuca listica.! A pretpostaviti da su to mozda glasovi za druge kandidate? A neeeee. Rusi su puno vise nego mi, navikli na teske uvjete zivota. Ako su vec ovaj put spremni “trpjeti, prema javljanju mass lutaka”, znaju zasto, mada oni najbolje znaju gdje su bili godine 2000 a gdje su sada.

Čađo
6 godine prije

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović prva je zapadna državnica koja je u ponedjeljak čestitala izbornu pobjedu ruskom kolegi Vladimiru Putinu te mu poručila kako za jačanje odnosa dviju zemalja postoje dobri uvjeti i perspektiva

Grabar-Kitarović u poruci Putinu kaže kako joj je “osobito zadovoljstvo u ime državljana Republike Hrvatske i u osobno ime” čestitati na pobjedi na predsjedničkim izborima.

eto ljudi ne trebam Putinu cestitati na pobjedi precjednica je to ucinila u ime sviju nas, takodjer je , vjerujem u ime sviju nas uvela sankcije i u ime sviju nas prodavala oružje “sirijskim borcima za slobodu”…

Željko
6 godine prije

“Žulja Zapad” mogućnost ostanka Putina na vlasti do smrti, jer Kinezi nisu proglasili doživotnog predsjednika nego ukinili odredbu o ograničenom broju mandata. Komparacije radi, USA su amandman o ograničenju predsjedničkih mandata na dva uveli nakon smrti FDR koji je preminuo 1945. služeći svoj četvrti predsjednički mandat. Koliko mi je poznato USA su se smatrale demokratskom državom i prije 1945. a ni F.D.Roosvelta ne definiraju kao diktatora i autokratu!!

Roko
6 godine prije

Zapadu bi bilo bolje da brine za svoje odumiruće stanovništvo.

Neko ime
6 godine prije

Kako to da “zapadne partnere” ne “zulja” dugovjecnost Merkelice na vlasti?

čokolino
6 godine prije

Neka “zapadni partneri” ne traže razloge……………ima jih više nego dovoljno:
https://www.rt.com/business/417135-putin-presidency-economic-growth-russia/

Zapadnim partnerima ostaje samo da kmeče: We need to plan for Russia after Putin

mars
6 godine prije

Zapadni analitičari nikad neće biti u stanju dokučiti suštinski razlog Putinove pobjede/a na izborima, a to je da je prosječan ruski čovjek nepovratno spoznao svu BIJEDU I LAŽ tzv. “zapadnih vrijednosti” koje je nekada i sam kod sebe priželjkivao, iskreno vjerujući da će mu taj isti Zapad pomoći da to i ostvari, vjerijući u njegovu javno deklarisanu privrženost tim “vrijednostima” kao nečemu dobrom i univerzalnom, vjerujući u njegovu iskrenost i dobronamjernost. Na najsuroviji i brutalan način tokom ’90-tih, spoznao je da je to jedna velika OBMANA I OPSJENA za naivne budale, i sada kada ima moć kao pojedinac i moćnu državu da se tome suprotstavi, ne pada mu više na pamet da ponovo zagrize isti mamac. Za te “analitičare” sustav tih “vrijednosti” je neupitan i vrhunski domet civilizacije koji bi svi trebali slijediti. Oni ne uviđaju da je taj sustav čak i na samom Zapadu istruo i urušava se, i… Čitaj više »

Tupko Glupko
6 godine prije

Da nije razlog velikog broja izlaska glasača i Putinove uvjerljive pobjede nametnute sankcije EU i SAD 2014. godine? Usmjeravanje raketa iz članica EU prema Rusiji? Oporavak gospodarstva? Povećanje poljoprivredne proizvodnje? Dizanje standarda građana? Vojna pobjeda u Siriji? Nedavne britanske optužbe o trovanju Skripala? Sve veći ugled Rusije u svijetu? Nova moderna vojna oružja unatoč osam puta manjem budžetu za vojsku nego SAD? Širenje gospodarskih veza u svijetu na ravnopravnoj osnovi? Prkos Rusa zapadnim vladama i njihovim medijskim lažima? Mali vanjski dug? Prestanak zaduživanja zemlje vanjskim kreditima? Značajno povećanje rezervi zlata? Jaka unutarnja sigurnost? Suprostavljanje globalistima? Suprostavljanje rodnoj ideologiji?

Tj. sve suprotno od onoga što radi Zapad – eto prave misli vodilje političarima na Zapadu kako dobiti izbore 🙂

Dan Dare
6 godine prije

Obratite paznju na formulaciju kojom se koristi Bloomberg. Putin prema njima nije predsjednikom Ruske Federacije, vec “vodja Kremlja”. Ovo nije niposto slucajno i tim se terminom sluze brojni navodno nezavisni zapadni mediji.

bato
6 godine prije

NWO ovaj pu ste popušili na punoj crti pazi se Rusa dolaze Rusi,……for mother Russia

Har Megiddo
6 godine prije

Razlog je jasan kao dan: Rusi se upetljali u izbore.

PATMAT
6 godine prije

Trump nije njihov. Pokušava se iščupat iz umreženih ralja. Tako reć još vlada Hilarina svita. Ne budite u zabludi. Razlučite tko je zlo. Djelite istinu. Upravo sad se odvija velika borba Amerikanaca. Pomozite im i vi.
https://www.youtube.com/watch?time_continue=2&v=5jzQkITDCJk

mars
6 godine prije

E sad, kada bi se htjeli malo zaje*avati u tome koja je država jača, mogli bi reći da je Rusija daleko jača od SAD-a. Evo, Amerikancima Rusi izabrali predsjednika na njihovim zadnjim predsjedničkim izborima (tako bar sami dižu dreku), a izabrali ga i sami sebi, iako su Amerikanci ulagali napore da im ga oni izaberu. Po tome ispada da, što mogu Rusi ne mogu i Ameri – jbg, pa ko je onda jači? 🙂 Logika.

Tak
6 godine prije

BREAKING NEWS: Rusi se umješali u ruske izbore. Moskva negira umješanost.

fenix
6 godine prije

Koje je ovo licimjerstvo cuj direktor fonda za Bjelorusku demokraciju gadi mi se i procitati treba Rusija osnovati neki fond za istrazivanje ljudskih prava i Njemackoj.

Sinisa
6 godine prije

Bilo je brljanja po punktovima,zanimljivi video klipovi,naravno bez postavljanja pitanja cijo su glasovisve to pripisuju Putinovom rezultatu mada je nemoguce da to bude toliko bitno i odlucujuce.

Mare marić
6 godine prije

Čovjek pobijedio premočno, izlaznost o kojoj mnogi mogu samo sanjati.

boris
6 godine prije

to je sve američko maslo

onaj najgl.....veći Dalton
6 godine prije

A i ti Rusi. Ništa novo im se ne prima. Uvijek glasaju za istog.
Vrag zna jesu čuli za Istambulsku konvenciju.
Ne sanjaju o svijetu bez granica.
Baš su zaostali

Goran
6 godine prije

i kao šta reče Putin, psi laju karavane prolaze

Majk Majers
6 godine prije

Tuguju zapadni mediji, tuguju liberali, tuguju na prisavlju a bogami tuguje i Perica ?

čitatelj portala
6 godine prije

Nema se tu što nagađati. Uspješno vodi Rusiju unatoč sankcijama. Gospodarski prije svega, a uz to je i ojačao vojsku. Postao je svjetska ikona.

Praž
6 godine prije

Pas mater, ako ću popit čašicu vodke svaki put kad Putin u nečemu pobjedi, ja ću umrijet od trovanja alkoholom 🙂 Čestitke na pobjedi!

Rista
6 godine prije

jel cestitao trump putinu?

Zadranin
6 godine prije

A ovi zapadni novinari ne kuže jednu stvar: vi ste, gamad jedna, sa svim svojim “lošim” = anti ruskim člancima svih ovih prethodnih godina bili najveća reklama Putinu za osvojit još jedan mandat.

Čovik nije treba ni prstom maknut, a kamo li krasti izbore. E to sad njih boli.

Šaka jada.
Toliko jadno da je za.. pljuc.

citam "logicno" , logicno razmisljam
6 godine prije

Eh da je samo Putin, nego ako tome dodamo komuniste, Zirinovskog..i ostale ispada da je skoro 95% rusa glasalo protiv “zapadnih vrednosti”

ventilator
6 godine prije

Da sad će jedno vrijeme filozofirati o tome, a onda će na kraju otići kod BABA VANGE, ako je još živa, ili kod neke druge vračare da dobiju konačni odgovor

MilanCZ
6 godine prije

Rusija kao velika drzava,bez centralne moci,bez cvrste ruke nemoze funkcionirati.Pogotovo novije doba,gdje zapad nema sirovine,nema prirodna bogastva,nastoji na sve nacine docepati svega toga da bi mogli zivjeti na “leđima siromasnih rusa”Na svu srecu Rusi nisu glup narod,kad se vidi koliko je mladih podrzalo Putina,pametnom jaso,Rusija ima buducnost,nema te cjene za koju ce prodati svoju buducnost,drzavu bez obzira na par stotina placneih liberala koji su zeljeli građanski rat u Rusijia,koji su juce javno na tv priznali poraz,da j Putin taj koji je zeli boljitak rusima.Doslo iz guze do glave neke stvari.Juce i danas,pratim informacije iz nekih izvora,gdje masovno ruski oligarhi prebacuju pare iz Engleske u Rusiju.Vidjeli su na trovanju tog agenta da bi mogli ostati bez para i zivota.Zato,radije podjeliti sa drzavom a imati glavu na ramenu.Lako je meni za Rusiju,steta tih nasih malih balkanskih drzavica,ciju su predsjednici potrcka raznih americkih elita,elita koje kad prdnu,ovi moraju skakati.Rusi su juce cjelom svijetu… Čitaj više »

Vostok
6 godine prije

Nek nam živi PUTIN još hiljadu godina!!!! HUURAAAA!!!

Alen
6 godine prije

Cuj zar sa osvojenih skoro 80% glasova treba da se trazi neki razlog !?
Ako im ovakav postotak nista ne znaci tj ne vide spremnost rusa onda su definitivno u sizofreniji.. A zbog toga je i putin osvojio tih 80%… Zbog njihove sizofrenije…
Tako da su razlog oni sami ….

Spektator
6 godine prije

Putin treba zahvaliti i na histeriji zapada u vezi trovanja dvostrukog agenta kemijskim otrovom. Ta kampanja je bila toliko neodmjerena, neprijateljska i proturuska, da je svakom Rusu postalo kristalno jasno odakle dolaze prave prijetnje po budućnost Rusije, te da je jedini čovjek koji ih može obraniti – Putin.

Zvrk
6 godine prije

Definitivno najveći lider nakon Staljina.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI