fbpx

Ako London bude koristio opremu Huaweija, SAD će razmotriti savez “Five Eyes”

Ako London bude koristio opremu Huaweija, SAD će razmotriti savez "Five Eyes" 1

Sjedinjene Države su zaprijetile Velikoj Britaniji da bi mogle ograničiti prijenos povjerljivih informacija Londonu, ako britanska vlada za stvaranje nove generacije mrežne infrastrukture bude koristila usluge kineske tvrtke Huawei, prenosi The Independent. To je jučer najavio zamjenik pomoćnika državnog tajnika za ekonomska i poslovna pitanja Robert Strayer. Prema riječima američkog dužnosnika, svaka upotreba opreme kineske tvrtke, koju navodno financiraju obavještajne službe Kine, sa sobom nosi veliki rizik. Dakle, SAD su spremne razoriti obavještajni savez poznat pod imenom “Five Eyes”, samo kako bi zaustavile poslovanje kineskog tehnološkog diva.

Sjedinjene Države mogu ograničiti prijenos povjerljivih informacija Velikoj Britaniji, ako vlada Therese May odluči koristiti opremu kineske tvrtke Huawei za stvaranje nove generacije mrežne infrastrukture, izvještava The Independent.

“Američki stav je da je privlačenje Huaweija ili bilo kojeg nepouzdanog prodavača da stvori bilo koji dio telekomunikacijske mreže pete generacije rizično”, rekao je Robert Strayer, pomoćnik američkog državnog tajnika za ekonomske poslove.

“Ako druge zemlje dopuste da nepouzdani dobavljači sudjeluju u prilagodbi i postanu dobavljači za njihove 5G mreže, morat ćemo preispitati našu sposobnost razmjene informacija i hoćemo li ostati u kontaktu s njima kao sada”, rekao je Strayer.

Prema njegovim riječima, sa stajališta američke strane, rizik je korištenje opreme kineske tvrtke kako u “bazi” tako i drugim dijelovima komunikacijskog sustava nove generacije.

Kako navodi The Independent, ove izjave dolaze u pozadini vijesti o odobrenju Therese May da Huawei sudjeluje u stvaranju nekih dijelova britanskog 5G komunikacijskog sustava, ali onima koji nisu osnovni. Prema pisanju lista, spor oko uloge kineske korporacije u izgradnju komunikacijskog sustava pete generacije u posljednjih nekoliko tjedana je izazvao u britanskom parlamentu negodovanje.

Postoji bojazan da Huawei, kako tvrde američke obavještajne službe, financira kineska obavještajna agencija, čime predstavlja prijetnju nacionalnoj sigurnosti Ujedinjenog Kraljevstva. Kako podsjeća list, Huaweiju je zabranjeno sudjelovati u radu vladinih mreža u Sjedinjenim Državama, a ograničenja na aktivnosti tvrtke primjenjuju se i u Australiji i na Novom Zelandu.

Na jučerašnjoj konferenciji za novinare u Bruxellesu, gdje je došao uvjeravati predstavnike EU da ne pristanu na suradnju s Huaweijem, Robert Strayer je rekao “kako je najvažnije da se uvođenjem novih tehnologija ne izgube temeljne ljudske vrijednosti i građanske slobode, a nacionalna sigurnost ne dovede u rizik”.

Da pojasnimo, prema novoj odluci Europske komisije svaka država članica do 30. lipnja ove godine mora dovršiti procjenu rizika infrastrukture 5G mreža na nacionalnoj razini. Zatim bi na temelju te procjene države članice trebale ažurirati postojeće sigurnosne zahtjeve za pružatelje mrežnih usluga i u njih uključiti uvjete za jamčenje sigurnosti javnih mreža, osobito u kontekstu dodjele prava na korištenje radijskih frekvencija u 5G pojasevima, piše u priopćenju Europske komisije.

Iako još nisu stigle reakcije Kine na izjave Strayera, nakon sličnih izjava tijekom kongresa Mobile World 2019. su iz tvrtke Huawei odgovorili kako je “sigurnost njihovih mreža jednaka kao i svih ostalih” i potužili se kako se američka vlada bez argumenata okreće protiv njih.

“Vjerojatno smo najtestiraniji pružatelj usluge na svijetu”, rekla je tada Sophie Batas, direktorica za internetsku sigurnost u Huaweiju.

SAD nastoje preuzeti vodeću ulogu u izgradnji 5G mreža, ali usprkos upozorenjima Washingtona su pružatelji usluga iz najmanje šest zemalja, uključujući Island, Saudijsku Arabiju i Tursku, ušli su u partnerstvo s Huaweijem, navode iz kineske tvrtke.

Ako im se pridruži Velika Britanija i američka uprava uskrati slanje obavještajnih podataka Londonu, to će biti odluka bez presedana, jer će potkopati temelje obavještajnog saveza “Five Eyes”, kojeg od 1941. čine SAD, Velika Britanija, Australija, Kanada i Novi Zeland.

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
28 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Alen
Gost
Alen
1 godina prije

Da bolje je sačekati nekih 5-10 godina da amerikanci instaliraju svoju 5g infrastrukturu koja će ih špijunirati..

FATIH
Gost
FATIH
1 godina prije

TAKO JE ZEMLJAK!!!?

eu kolonija
Gost
eu kolonija
1 godina prije

neka se dopisuju po golubovima pismonošama ali neka prije toga dobro provjere da nisu ruski špijuni

eu kolonija
Gost
eu kolonija
1 godina prije

upravo tako. po mogućnosti bez krila da budu što manje uočljivi:)

FATIH
Gost
FATIH
1 godina prije

MOGU I STAFETU 4×400…..

FATIH
Gost
FATIH
1 godina prije

DA IH NE SJEBU ORLOVI…

Malomorgen
Gost
Malomorgen
1 godina prije

Kaj to uzimaju ameri. .nešto od monsanta?. Ni druge…?????

Šok
Gost
Šok
1 godina prije

Oopa
jedno oko postalo razrooko

indokrtinirani skojevac
Gost
indokrtinirani skojevac
1 godina prije

gotovi su….dolazi vrijeme kad će amerika i engleka biti zemlja proleterska pod jarmom kine i ,rusije

Perun
Gost
Perun
1 godina prije

Naucite kontrolirati osjecaje gospodine .Nije svijet onakav kakav ste ga zamislili realnost je drugacija

Seke
Gost
Seke
1 godina prije

tačno. I biti će im mnogo lepše pod tim jarmom nego im je sada.

FATIH
Gost
FATIH
1 godina prije

VEC SU UPREGNUTI….HHAAAAHAAA????????????

Perun
Gost
Perun
1 godina prije

Save the Britain.Nekada su Britanci spasavali druge nacije i narode sada je vrijeme da i njih spasavaju.Treba razumjeti vrijeme u kojem zivimo.

Mölltaler
Gost
Mölltaler
1 godina prije

Kog su oni spasili?

Perun
Gost
Perun
1 godina prije

Pa Karadjordjevice ……

tuf
Gost
tuf
1 godina prije

Ovo je zapravo izrazito smiješan argument i vjerujem da stručni kadrovi navedenih zemalja uopće i ne smatraju ozbiljnima američke izjave. Pobogu, međusobne komunikacije obavještajnih službi su u toj mjeri šifrirane da je Pekingu badava i presretanje data paketa (što se može obavljati i bez vlastite opreme kao bazne infrastrukture, btw.) kada su metode šifriranja takve da nemaju ni približne šanse u realnom vremenu napraviti dešifriranje.
Cijela priča je isključivo ekonomskog karaktera jer SAD-u raste frustracija dalekoistočnom konkurencijom koja uzima sve veći dio kolača u područjima koja su do sada bila pod rezervirana za njihove kompanije.
Naravno, može se spekulirati i o interesu za back door-ovima koje bi američke kompanije po narudžbi svoje vlade osiguravale u svojoj opremi stvarajući potencijal za kontrolu infrastruktura u kojima su implementirane, ali ići s argumentom da će obavještajne službe biti oštećene je tragikomičan – što, Ameri, toliko ćete biti uvrijeđeni što ostatak svijeta ne želi vaše loše igračke da ćete uskratiti obavještajne informacije o terorističkom napadu (možda i organizirati isti), tek toliko da kaznite neposlušne vlade svojih dosadašnjih kolonija?

tuf
Gost
tuf
1 godina prije

Također je analizu napravila i njemačka obavještajna služba koja ima proračun od jedne milijarde eura (€ 966.48 milijuna, da budemo precizniji) te nije našla nikakav trag (iako su tražili od Huawei-a određena poboljšanja).
To naravno ne znači da nešto i nije integrirano, no ovako optuživati bez _dokaza_ je neozbiljno, djetinjasto. Mogu i ja izjaviti da CIA može u bilo kojem trenutku preuzeti kontrolu nad Boeing zrakoplovima te zabraniti njihovu prodaju u Europi – vjerujem da bi ameri itekako tražili ne samo dokaze, nego bi me još njihova vojska odvjetnika tužila za duševne boli i materijalnu štetu.

Perun
Gost
Perun
1 godina prije

Jesmo li Otvoreno Drustvo ili nismo…

Perun
Gost
Perun
1 godina prije

Velika Britanija je Velika Britanija a Sjedinjene Drzave Amerike su Sjedinjene Drzave Amerike postoji tu velika razlika koja bi trebala biti uocena od strane dopisnika za Logicno.HR i komentatora na dragom mi portalu Logicno .HR.
Percepcija USA se promijenila zadnjih decenija .Nije to vise ono za sta bi covjek zeljan slobode dao nesto …..

Nostromo
Gost
Nostromo
1 godina prije

Razlika je u tome sto je sljam iz Evrope kolonizirao i naselio Ameriku

Ivi.tz
Gost
Ivi.tz
1 godina prije

Kada se zagleda u ove dvije gore face čovjek nit da plače nit da se smije. Mapet šou…

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Većina ogrlica ove Therese izgleda kao vrlo primjenjivo hladno oružje…valjda se boji za novčanik, neznam tko bi je napao zbog nečeg drugog…za sada.
Ako Englezi hoće van, hoće van.
I za eu i za Engleze najgore je ovo stanje…prije svega za investitore…
A što se ovog tiče, Kinezi su vjerojatno povoljniji, a i lijepo je malo tjerati inat amerima…ne zaboravite da su, kad je Haftar krenuo, Englezi navalili na Vjeće sigurnosti, ne ameri, što znači, ne samo da se Englezi mogu oprostiti od libijske nafte i drugog, već je i pitanje kako se sad razmjenjuju obavještajni podaci. ?

Štijef Pušča Donja
Gost
Štijef Pušča Donja
1 godina prije

Mi se pak zdi da je ovo peseku z vrata kehnul, sam da ni peseka vubila.

FATIH
Gost
FATIH
1 godina prije

PAMET JE NAJACE ORUZJE.
EBACE VAS ISTOK ZA SVA VREMENA!!

Lucija
Gost
Lucija
1 godina prije

Prigodni vic: Pita penzić liječnika: – Doktore, što da radim? Svi moji prijatelji pričaju da imaju sex dva puta tjedno…A kaže mu doktor odmah: – Pa pričajte i vi….? ?

Perun
Gost
Perun
1 godina prije

Izgleda da je Velika Britanija pod jakim pritiskom jednog dijela americkog kongresa .A sto se tice te njegove izjave evo nesto savim Logicno na to….Commonwealth (eng. Commonwealth of Nations, ili kraće Commonwealth; slobodno prevedeno Zajednica nacija) je zajednica država koje su nekoć tvorile Britansko Carstvo, a poslije su zadržale neke veze i suradnju te priznaju britanskog monarha kao vrhovnog poglavara.
Ovaj naziv također rabi i Australija u svom službenom nazivu svoje federacije: “Commonwealth of Australia”.
Druge zemlje također imaju commonwealth u svom nazivlju: Bahami i Dominika.
Naziv Commonwealth prvi je upotrijebio Oliver Cromwell 1649. godine. Ova zajednica danas broji 53 članice.

Predsjedniku D.Trumpu trebalo bi pojasniti u kakvom svijetu zivimo .Nije USA jedini savez na planeti , toj bivsoj koloniji trebala bi biti jasno predstavljena percepcija i vizija svijeta u buducnosti….Slaven Bijelac Slobodan Strijelac….

Perun
Gost
Perun
1 godina prije

Trump opet organizira Bostonsku Cajanku..Sada vise nije Caj nego Huawei 5G oprema ……
PS …pola ce pobacati u Trscanski zaljev pred lukom Kopar ….to valjda ide na Melanijin trosak a ostalo u Mexicki zaljev pored obala Floride …..

Jurišić maja
Gost
Jurišić maja
1 godina prije

Ova dva lika su najbolji dokaz da su vazemaljci medju nama

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
28
0
()
x