Ako London bude koristio opremu Huaweija, SAD će razmotriti savez “Five Eyes”

27 komentara

Sjedinjene Države su zaprijetile Velikoj Britaniji da bi mogle ograničiti prijenos povjerljivih informacija Londonu, ako britanska vlada za stvaranje nove generacije mrežne infrastrukture bude koristila usluge kineske tvrtke Huawei, prenosi The Independent. To je jučer najavio zamjenik pomoćnika državnog tajnika za ekonomska i poslovna pitanja Robert Strayer. Prema riječima američkog dužnosnika, svaka upotreba opreme kineske tvrtke, koju navodno financiraju obavještajne službe Kine, sa sobom nosi veliki rizik. Dakle, SAD su spremne razoriti obavještajni savez poznat pod imenom “Five Eyes”, samo kako bi zaustavile poslovanje kineskog tehnološkog diva.

Sjedinjene Države mogu ograničiti prijenos povjerljivih informacija Velikoj Britaniji, ako vlada Therese May odluči koristiti opremu kineske tvrtke Huawei za stvaranje nove generacije mrežne infrastrukture, izvještava The Independent.

“Američki stav je da je privlačenje Huaweija ili bilo kojeg nepouzdanog prodavača da stvori bilo koji dio telekomunikacijske mreže pete generacije rizično”, rekao je Robert Strayer, pomoćnik američkog državnog tajnika za ekonomske poslove.

“Ako druge zemlje dopuste da nepouzdani dobavljači sudjeluju u prilagodbi i postanu dobavljači za njihove 5G mreže, morat ćemo preispitati našu sposobnost razmjene informacija i hoćemo li ostati u kontaktu s njima kao sada”, rekao je Strayer.

Prema njegovim riječima, sa stajališta američke strane, rizik je korištenje opreme kineske tvrtke kako u “bazi” tako i drugim dijelovima komunikacijskog sustava nove generacije.

Kako navodi The Independent, ove izjave dolaze u pozadini vijesti o odobrenju Therese May da Huawei sudjeluje u stvaranju nekih dijelova britanskog 5G komunikacijskog sustava, ali onima koji nisu osnovni. Prema pisanju lista, spor oko uloge kineske korporacije u izgradnju komunikacijskog sustava pete generacije u posljednjih nekoliko tjedana je izazvao u britanskom parlamentu negodovanje.

Postoji bojazan da Huawei, kako tvrde američke obavještajne službe, financira kineska obavještajna agencija, čime predstavlja prijetnju nacionalnoj sigurnosti Ujedinjenog Kraljevstva. Kako podsjeća list, Huaweiju je zabranjeno sudjelovati u radu vladinih mreža u Sjedinjenim Državama, a ograničenja na aktivnosti tvrtke primjenjuju se i u Australiji i na Novom Zelandu.

Na jučerašnjoj konferenciji za novinare u Bruxellesu, gdje je došao uvjeravati predstavnike EU da ne pristanu na suradnju s Huaweijem, Robert Strayer je rekao “kako je najvažnije da se uvođenjem novih tehnologija ne izgube temeljne ljudske vrijednosti i građanske slobode, a nacionalna sigurnost ne dovede u rizik”.

Da pojasnimo, prema novoj odluci Europske komisije svaka država članica do 30. lipnja ove godine mora dovršiti procjenu rizika infrastrukture 5G mreža na nacionalnoj razini. Zatim bi na temelju te procjene države članice trebale ažurirati postojeće sigurnosne zahtjeve za pružatelje mrežnih usluga i u njih uključiti uvjete za jamčenje sigurnosti javnih mreža, osobito u kontekstu dodjele prava na korištenje radijskih frekvencija u 5G pojasevima, piše u priopćenju Europske komisije.

Iako još nisu stigle reakcije Kine na izjave Strayera, nakon sličnih izjava tijekom kongresa Mobile World 2019. su iz tvrtke Huawei odgovorili kako je “sigurnost njihovih mreža jednaka kao i svih ostalih” i potužili se kako se američka vlada bez argumenata okreće protiv njih.

“Vjerojatno smo najtestiraniji pružatelj usluge na svijetu”, rekla je tada Sophie Batas, direktorica za internetsku sigurnost u Huaweiju.

SAD nastoje preuzeti vodeću ulogu u izgradnji 5G mreža, ali usprkos upozorenjima Washingtona su pružatelji usluga iz najmanje šest zemalja, uključujući Island, Saudijsku Arabiju i Tursku, ušli su u partnerstvo s Huaweijem, navode iz kineske tvrtke.

Ako im se pridruži Velika Britanija i američka uprava uskrati slanje obavještajnih podataka Londonu, to će biti odluka bez presedana, jer će potkopati temelje obavještajnog saveza “Five Eyes”, kojeg od 1941. čine SAD, Velika Britanija, Australija, Kanada i Novi Zeland.

Huawei
Pretplatiti se
Obavijesti o
27 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Alen
4 godine prije

Da bolje je sačekati nekih 5-10 godina da amerikanci instaliraju svoju 5g infrastrukturu koja će ih špijunirati..

eu kolonija
4 godine prije

neka se dopisuju po golubovima pismonošama ali neka prije toga dobro provjere da nisu ruski špijuni

indokrtinirani skojevac
4 godine prije

gotovi su….dolazi vrijeme kad će amerika i engleka biti zemlja proleterska pod jarmom kine i ,rusije

Perun
4 godine prije

Save the Britain.Nekada su Britanci spasavali druge nacije i narode sada je vrijeme da i njih spasavaju.Treba razumjeti vrijeme u kojem zivimo.

tuf
4 godine prije

Ovo je zapravo izrazito smiješan argument i vjerujem da stručni kadrovi navedenih zemalja uopće i ne smatraju ozbiljnima američke izjave. Pobogu, međusobne komunikacije obavještajnih službi su u toj mjeri šifrirane da je Pekingu badava i presretanje data paketa (što se može obavljati i bez vlastite opreme kao bazne infrastrukture, btw.) kada su metode šifriranja takve da nemaju ni približne šanse u realnom vremenu napraviti dešifriranje. Cijela priča je isključivo ekonomskog karaktera jer SAD-u raste frustracija dalekoistočnom konkurencijom koja uzima sve veći dio kolača u područjima koja su do sada bila pod rezervirana za njihove kompanije. Naravno, može se spekulirati i o interesu za back door-ovima koje bi američke kompanije po narudžbi svoje vlade osiguravale u svojoj opremi stvarajući potencijal za kontrolu infrastruktura u kojima su implementirane, ali ići s argumentom da će obavještajne službe biti oštećene je tragikomičan – što, Ameri, toliko ćete biti uvrijeđeni što ostatak svijeta ne želi… Čitaj više »

Šok
4 godine prije

Oopa
jedno oko postalo razrooko

Perun
4 godine prije

Velika Britanija je Velika Britanija a Sjedinjene Drzave Amerike su Sjedinjene Drzave Amerike postoji tu velika razlika koja bi trebala biti uocena od strane dopisnika za Logicno.HR i komentatora na dragom mi portalu Logicno .HR.
Percepcija USA se promijenila zadnjih decenija .Nije to vise ono za sta bi covjek zeljan slobode dao nesto …..

Ivi.tz
4 godine prije

Kada se zagleda u ove dvije gore face čovjek nit da plače nit da se smije. Mapet šou…

Lucija
4 godine prije

Većina ogrlica ove Therese izgleda kao vrlo primjenjivo hladno oružje…valjda se boji za novčanik, neznam tko bi je napao zbog nečeg drugog…za sada.
Ako Englezi hoće van, hoće van.
I za eu i za Engleze najgore je ovo stanje…prije svega za investitore…
A što se ovog tiče, Kinezi su vjerojatno povoljniji, a i lijepo je malo tjerati inat amerima…ne zaboravite da su, kad je Haftar krenuo, Englezi navalili na Vjeće sigurnosti, ne ameri, što znači, ne samo da se Englezi mogu oprostiti od libijske nafte i drugog, već je i pitanje kako se sad razmjenjuju obavještajni podaci. ?

FATIH
4 godine prije

PAMET JE NAJACE ORUZJE.
EBACE VAS ISTOK ZA SVA VREMENA!!

Lucija
4 godine prije

Prigodni vic: Pita penzić liječnika: – Doktore, što da radim? Svi moji prijatelji pričaju da imaju sex dva puta tjedno…A kaže mu doktor odmah: – Pa pričajte i vi….? ?

Perun
4 godine prije

Izgleda da je Velika Britanija pod jakim pritiskom jednog dijela americkog kongresa .A sto se tice te njegove izjave evo nesto savim Logicno na to….Commonwealth (eng. Commonwealth of Nations, ili kraće Commonwealth; slobodno prevedeno Zajednica nacija) je zajednica država koje su nekoć tvorile Britansko Carstvo, a poslije su zadržale neke veze i suradnju te priznaju britanskog monarha kao vrhovnog poglavara.
Ovaj naziv također rabi i Australija u svom službenom nazivu svoje federacije: “Commonwealth of Australia”.
Druge zemlje također imaju commonwealth u svom nazivlju: Bahami i Dominika.
Naziv Commonwealth prvi je upotrijebio Oliver Cromwell 1649. godine. Ova zajednica danas broji 53 članice.

Predsjedniku D.Trumpu trebalo bi pojasniti u kakvom svijetu zivimo .Nije USA jedini savez na planeti , toj bivsoj koloniji trebala bi biti jasno predstavljena percepcija i vizija svijeta u buducnosti….Slaven Bijelac Slobodan Strijelac….

Perun
4 godine prije

Trump opet organizira Bostonsku Cajanku..Sada vise nije Caj nego Huawei 5G oprema ……
PS …pola ce pobacati u Trscanski zaljev pred lukom Kopar ….to valjda ide na Melanijin trosak a ostalo u Mexicki zaljev pored obala Floride …..

Jurišić maja
4 godine prije

Ova dva lika su najbolji dokaz da su vazemaljci medju nama

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI