fbpx

Egipat odbija američke prijetnje i kupuje ruske borbene zrakoplove Su-35

SU-35

Više od dvadeset borbenih zrakoplova Su-35 iz Rusije bit će prodano Egiptu. Kao što je bilo očekivati, egipatske vlasti su odmah dobile upozorenja iz Washingtona.

Gdje god je to moguće, Amerikanci pokušavaju pritisnuti druge zemlje da ne kupuju rusku ili kinesku vojnu tehnologiju. To se ne odnosi samo na Tursku ili Indiju, na primjer, koji više vole oružje sjevernog susjeda od američkog, već sada i na Egipat.

Prema ruskim dužnosnicima obrambene industrije, Moskva i Kairo su potpisali ugovor vrijedan oko 2 milijarde dolara, prema kojem će Egipat od Rusa u razdoblju 2020. – 2021. kupiti “više od dvadeset” višenamjenskih borbenih zrakoplova Su-35. Zajedno s borbenim zrakoplovima MiG-29M i MiG-29M2, time  će se bitno povećati borbeni potencijal egipatskog ratnog zrakoplovstva, koje trenutno leti sa zastarjelim sovjetskim zrakoplovima MiG-21 i kineskim J-7.

Odnosi između Egipta i Rusije počeli su se značajno poboljšavati kada je Rusija, zajedno s Mubarakovim elementima u vojnim i svjetovnim organizacijama društva surađivala protiv vlade Mohameda Morsija, koju su osnovali SAD, Izrael, Turska i Katar. Mursi je bio član Muslimanskog bratstva i došao na vlast nakon Arapskog proljeća, a Rusija je dala punu podršku generalu Abdelu Fatahu Al-Sisiju da nakon peticije koju je potpisalo više milijuna ljudi preuzme vlast i raspiše nove izbore.

Ranije je Hosni Mubarak odbio ući u sirijski rat na strani zapadno-arapske ratne koalicije, a Mursi je bio apsolutno spreman na to. Naposljetku su njegova islamistička braća i poslana da svrgnu Assada i uspostave islamistički režim.

Međutim, svrgavanje režima Muslimanskog bratstva od strane generala Al-Sisija je bila konačna presuda ovim planovima. Al-Sisi je preuzeo vlasti i pobrinuo se da u vanjskoj politici Egiptu ne vrati status američkog vazala, iako je spreman na obostrano korisnu suradnju i sa Sjedinjenim Državama, ali bez ikakvih ultimatuma.

To je pozitivno primljeni u Moskvi, dok je Washington počeo kritizirati takav razvoj situacije.

Američki režim sada upozorava Kairo da će prekršiti jednostrane antiruske sankcije u sektoru prodaje oružja da će se morati suočiti s posljedicama. Ako Amerikanci sada sankcijama i kaznenim mjerama kazne i Egipat, to će najmnogoljudniju i jednu od najvažnijih arapskih zemalja gurnuti u još veći savez s Rusijom i SAD moraju paziti da ne izgube kakvu takvu razinu suradnje s još jednom geostrateški važnom zemljom u regiji.

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
31 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
alfa33
Gost
alfa33
1 godina prije

Izgleda,počeli se kmetovi buniti a gospodarima ne paše baš,ne kužu ameri da kad se jedan savez raspadne da se stvara odmah drugi,i to na njihovu štetu. Bili su kratko u prednosti poslije raspada SSSR-a,sad su već izgubili kompas i polako ih hvata panika jer nisu više glavni baja u ulici,koji prodaje ciglu drugima….

Aga
Gost
Aga
1 godina prije

Je da imju vojni proracun 723mlrd$ ali vecina ide na odrzavanje drugi dio ode.na veliku korupciju i spekulacije. Tako da jedna kina.i rusija njih s 50mlrd$ cistog vojnog proracuna i 10puta manjom.cijenom proizvodnje dere na svakom.koraku

Šok
Gost
Šok
1 godina prije

eipat posjeduje i
oko 200 komada f16 a,b,c,d, verzija
nešto i “block 52” verzija
oko 30 Miragea i Rafala
prema tome imaju sa čime letjeti

onaj najgl.......veći Dalton
Gost
onaj najgl.......veći Dalton
1 godina prije

24 Rafale,
18 Mirage 2000,
oko 220 F-16
par sto MiG-21/J-7 (kineska verzija)
nešto MIG-29
nešto Mirage V
Ne vjerujem da će Egipat kupiti SU-35.
Bar dok od SAD dobija milijardu i tristo milijuna dolara godišnje.
Na ime pomoći.

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije

Hahah…pa neće valjda kupovati američke F-16 kao Pakistan, koje onda ne smiješ koristiti nego ako ti prodavač dozvoli, i to samo u određenim slučajevima. Kakva stupidnost, za nepovjerovati! Kao da kupiš auto, a prodavač ti određuje kojim cestama smiješ voziti, koja sprdnja!

Ameri mogu uvaljivati svoje smeće još jedino svojim vazalima u EU, plus što ih poklanjaju gazdama u tel-avivu. Egipat već ima S-300 i BUK-ove, uz ovu nabavku imaju solidnu zaštitu od obojenih revolucija i demonkratskih intervencija.

f16
Gost
f16
1 godina prije

jedino sto vec imaju 220 f16…

opet ja
Gost
opet ja
1 godina prije

Ne valja analiza. Egipat ima preko 200 F-16, od kojih starije varijante povlači., a novije će zadržati u upotrebi bar još 10 godina Takođe imaju i francuske Rafale nedavno nabavljene, trebalo bi 36 komada ukupno. Mig-21 i J-7 su davno prošlo vreme. Takođe Egipat ima nekih 1200 M1 Abrams američkih tenkova. Pametno postupaju i ne žele da se vežu za samo jednu državu dobavljača i za jedan blok.

Nik
Gost
Nik
1 godina prije

Bravo sta si to napisao da ja ne moram steta stvarno steta kako se gubi objektivnost na ovom portalu, nista nije krivo napisano ali je onako kao slucajno preskoceno koliko egipat ima zapadno americkog oruzja….pametnom dosta …

maliboro
Gost
maliboro
1 godina prije

Napišite onda da je to francusko i američko oružje nabavljeno prije dolaska Sisija na vlast.

Krivousti
Gost
Krivousti
1 godina prije

Ne nije istina! Egipat je počeo naručivati francuske avione tipa Rafale tek pred kratkim vremenom i naravno el sisi je već bio na čelu egipta isto tako, kad su od Francuske kupili ona dva nosča helikoptera tip Mistral, koje je trebala kupiti Rusija, ali je posao s Rusima poništen zbog sankcija Rusiji zbog pripojenja Krima!

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije

I mislim da je USA uskratila vojnu pomoć posle dolazka Sisija na vlast

Barahmasa
Gost
Barahmasa
1 godina prije

Evo odmah ti lupaju minuse jer si se usudio primijetiti da ovaj portal i nije bas objektivan

Mr.No
Gost
Mr.No
1 godina prije

Ok , mogu članci i ovako da se pišu, ali gdje je logika u njima i istina. Ako Al Sisi nije vazal Benjin i Amarov-ko jeste??Po tekstu ispade, da je Mubarak, ko Tiitoo bio.A čije je on tek hamal bio?? Nekad je bolje i ne pisati, ništa se ne kaže ili možda baš i kaže.

Krivousti
Gost
Krivousti
1 godina prije

Upravo tako! Egipat je shvatio, da mora nabavljati oružje iz više različitih izvora, jer se je u prošlosti gadno opekao nabavljajući ga isključivo od bivšeg SSSR-a i njegovih satelita iz Varšavskog pakta. Egipat je poslije više katastrofalnih poraza od izraelske vojske u 1948, 56. 67. i 73 godini i poslije mira s Izraelom sklopljenog u Kemp Dejvidu promijenio stranu i oružje počeo kupovati od Amerike i njenih saveznika i tek je poslije tzv. “arapskog proljeća, koje u Egiptu nije uspjelo, i dolaskom na vlast generala El sisija opet navezao kontakte s Rusijom i kako vidimo odlučili su dio starog naoružanja zamjeniti novim iz Ruskih izvora. Su 35S su po nekim podacima prilično dobri i dosta jeftini avioni u usporedbi sa onima sa zapada, ali ne znam, zašto su se egipćani odlučili za priličan broj aviona tipa MiG 29, koji se nisu baš proslavili i na primjer, Alžir je Rusiji vratio cijeli kontigent tih aviona, zbog nekvalitetne izrade a vjerovatno i još zbog nekih problema i Rusi su i sami prestali kupovati MiG 29 za svoju vojsku i kupili su tek manji broj njegovog derivata nazvanog MiG 35. Egipat inače ima licencu za proizvodnju skoro cjelokupnog naoružanja američkog porijekla, ali nisam siguran, da će im Rusi dati licencu za za sklapanje navedenih tipova aviona u samom Egiptu i mislim, da će Egipat imati iste probleme kao i Indija, jer će kompletne turbomlazne motore za oba tipa aviona morati slati na remont u Rusiju” Indija zbog toga ima velike probleme jer ima stalno na raspolaganju tek 50% kapaciteta svojih aviona koje proizvodi po ruskoj licenci, a to su Su 30 MKI i upravo zbog toga je Indija počela naručivati francuske avione tipa Rafale, naj prije 36, aviona a kasnije vjerovatno još toliki broj!

Vladimir
Gost
Vladimir
1 godina prije

Malo si zamotao sa francuskim avionima. Najprije 130 pa poslije smanjeno na 36. kako vidim, svaki put ides na suprotnu stranu.

Aga
Gost
Aga
1 godina prije

Logicno, Rusija ima vojsku i strateske saveznike u siriji, iranu, afganistanci ih mole da se vrate, tu je i kina i saveznik.indija u kojeg i rusi i kinezi ulazu. Dakle.pred vratima imaju 3najbrze rastuce ekonomije, s 1/3stanovnistva preko 5milijuna profesionalnih vojnika i more tehnike… pitanje zdrave pameti prikloniti se istima. Jer logisticki su pred vratima, dok su drugi preko 7000km. I svako ometanje logistike im moze kostati glave.

preseren3
Gost
preseren3
1 godina prije

Dečki, možda ne znate, a prije nekog vremena WP ( Washington Post ) je objavio, da Egipat dobije 2 milijarde dolara za potporu demokracije u Egiptu. Te pare je potrebno PRAVILNO potrošiti, ili?

Perzija do trsta
Gost
Perzija do trsta
1 godina prije

Saša,na čemu egipčani lete?

eva maras
Gost
eva maras
1 godina prije

Na tepisima.

Davor
Gost
Davor
1 godina prije

Proročanstvo ide korak dalje…To je ispunjenje proročanstva iz Biblije proroka Danijela 11 poglavlje,reci 42,43(Daniel 11:42,43) Proročanstvo je staro oko 2700g. Danijelovo proročanstvo iz 11poglavlja,govori o kraljevima Sjevera i Juga(simbolična imena suprotstavljenih strana),koji su kroz period od nekih 2500g.često mjenjali svoj identitet. Radi se o dvije sile koje su iz perspektive Biblije u određenom trenutku povijesti odigravale značajne uloge…Proročanstvo započinje dolaskom i usponom Aleksandra Velikog,njegovom iznenadnom smrti i unatoč tome što je Aleksandar V.imao dva sina,Biblija govori da će kraljevstvo biti podijeljeno na četiri vjetra zemaljska ili četiri kraljevstva. Oni koji znaju povijest,znaju da su to bila njegova četiri generala: Seleuk,Kasandar,Ptolomej,Lisimah (Daniel 11:3,4). Dalje dobri poznavaoci povijesti mogu uočiti razne opise ratova i intriga kroz nadolazeće svjetske sile… od tih Generala(Ptolomej,Seleuk) preko Rimskog Carstva do naših vremena… Daniel 11:29 ima ispunjenje u nama bliskim vremenima od 1914. Kralj Juga/AngloAmerička sila,i kralj Sjevera/ Njemačko carstvo.(Daniel11:29,30) Tu se opisuje ulazak SAD u rat 1917g.kao dolazak Kitimskih brodova. Kitim je u stara vremena bio naziv za daleke zemlje preko mora. Povijest je zabilježila da su Njemci podmornicom potopili putnički brod Lusitaniju te je to bio povod SADu za ulazak u rat….Zatim ide 11:30b,koji opisuje povratak Njemačke…SSSR(Sjever/Daniel 11:36-39) opisuje njegov ateistički stav(govorit će začuđujuće riječi protiv Boga nad bogovima,tj.da ga nema) i njegovo uzdizanje njegovog boga,tj.ulaganje enormnog bogatstva u naoružanje kao boga tvrđava/rata) Zatim Daniel 11:40 ulazi u ovo današnje vrijeme,te ga naziva Vrijeme Kraja,tu ulogu kralja Sjevera odigrava Rusija,a kralj 3Juga se nije mjenjao od 1914./AngoAmerika(GB,SAD)…Daniel 11:41 je opis udara Rusije na djelovanje Jehovinih Svjedoka i njihovo područje duhovnog djelovanja Bog kroz proročanstvo naziva Krasota ili Divota). Zadnje vrijeme se puno pisalo kroz medije,da su u Rusiji izjednačeni s ISILom. Iako su to potpuno dva različita svijeta(ljudi koji su za vrijeme Hitlera i Staljina rađe bili ubijeni nego otišli u rat i ISIL koji se raznosi bombama među civilima) Proročanstvo govori i o ovome što piše u ovom članku,dakle širenje utjecaja Kralja Sjevera u sveru utjecaja Kralja Juga. I proročanstvo završava početkom 12poglavlja gdje opisuje ulazak u Veliki Rat Arhanđela Mihaela koji će satrti i Kralja Sjevera i Juga,jer su se drznuli u konačnici ući u sferu Njegovog utjecaja ,a to su oni koji Lojalno i Istinito zastupaju Božju volju na Zemlji. U svakom slučaju živimo
u vrlo turbulentnim vremenima,bilo bi mudro pokloniti pažnju Danielovom proročanstvu. Iako sam svjstan da će biti i onih koji će se ovome rugati,ali i ti su dio ispunjenja proročanstva apostola Petra(2.Petrova 3:3-7)

Davor
Gost
Davor
1 godina prije

Vi koji ste stavili minuse,jeste li pročitali navedene retke? Pa naravno da niste,jer ne vjerujem da bi tako reagirali,ovdje se radi o čistoj predrasudi o Bibliji. Ali vaš problem ostaje vaš problem,nažalost živite u zabludi,meni je drago da ima onih koji su u komentaru vidjeli istinite povijesne činjenice koje izravno utječu na ishod naših života…

Kaktus
Gost
Kaktus
1 godina prije

Ne da mi se čitat o Proročanstvima!

Cenzor po glavi stanovnika
Gost
Cenzor po glavi stanovnika
1 godina prije

Kakve prijetnje? Pa Amerima za vjezbanje trebaju noviji primjerci ruske vojne avijacije od onih zadnjih koje su dobili od Egipta. Preporucam proguglati “Constant Peg.”

Tomaz
Gost
Tomaz
1 godina prije

Ameri jim daju , bar su jim davali Egiptski vojski 1 miljardu dolara godisnje a oni kupe Ruske avione ;))) neka neka , samo tako dalje , polako je poceo pad Imperija.

f16
Gost
f16
1 godina prije

egipat kupi tacno ono sto im ameri kazu. pogledaj sastav egipatskog zrakoplovstva i bice ti jasno.

Tomaz
Gost
Tomaz
1 godina prije

Da ne odgovaram svakome posebno ovih novih Su35 ce bit konjenica Egp.zracnih snaga pa sta god drugo imali .

Tvingo
Gost
Tvingo
1 godina prije

Ko je u Egiptu nastavljen da vlada od svoga gazde i kupuje vojnu tehniku.Egipat je strateško veoma važna zemlja koja osim poljoprivrede u dolini Nila i obmorskog turizma nema nafte a ratnu mašineriju kupuju novčanim donacijama Saudovske arabije .Meni je to teško reči ali egipčani su toliko loš mentalitet da njima nikakvo oružje ne može pomoči,da se sovjetski savez nije umješao židovi bi zauzeli Kairo odavno .Meni je žao da prelepi Suhoji dolaze u njihove ruke .

Majk Majers
Gost
Majk Majers
1 godina prije

Malo ih je 20, u takvoj blizini Izraela

rigtwu9ergwuerguwerguwergeiurg
Gost
rigtwu9ergwuerguwerguwergeiurg
1 godina prije

Svi njihovi F-16 mogu gađati samo sa asram kratkodometrnim raketama, dugodometne amram nemaju tako da ih odabarni mogu skidati ko glinene golubove iz daljine. Njima trebaju ful operativni borbeni zrakoplovi a ne okljaštreni i zato žele Suhoje. Za Rafale i ostale ne znam kako stoje sa raketama ali pošto dolaze iz masonske galije kojom vladaju isti ko i čemerikom onda……………….

f16
Gost
f16
1 godina prije

Znaci, ne da egipatski f16c imaju amraam nego ih egipat planira koristiti i kao pzo. https://www.flightglobal.com/news/articles/egyptian-amraam-64394/

opet ja
Gost
opet ja
1 godina prije

Rafali su u fullu, MICA v-v i vođene bombe. Prva država koja ih je kupila, ne bi se tu Francuzi zezali da pokvare dalje prodaje

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
31
0
()
x