Egipat odbija američke prijetnje i kupuje ruske borbene zrakoplove Su-35

SU-35
31 komentar

Više od dvadeset borbenih zrakoplova Su-35 iz Rusije bit će prodano Egiptu. Kao što je bilo očekivati, egipatske vlasti su odmah dobile upozorenja iz Washingtona.

Gdje god je to moguće, Amerikanci pokušavaju pritisnuti druge zemlje da ne kupuju rusku ili kinesku vojnu tehnologiju. To se ne odnosi samo na Tursku ili Indiju, na primjer, koji više vole oružje sjevernog susjeda od američkog, već sada i na Egipat.

Prema ruskim dužnosnicima obrambene industrije, Moskva i Kairo su potpisali ugovor vrijedan oko 2 milijarde dolara, prema kojem će Egipat od Rusa u razdoblju 2020. – 2021. kupiti “više od dvadeset” višenamjenskih borbenih zrakoplova Su-35. Zajedno s borbenim zrakoplovima MiG-29M i MiG-29M2, time  će se bitno povećati borbeni potencijal egipatskog ratnog zrakoplovstva, koje trenutno leti sa zastarjelim sovjetskim zrakoplovima MiG-21 i kineskim J-7.

Odnosi između Egipta i Rusije počeli su se značajno poboljšavati kada je Rusija, zajedno s Mubarakovim elementima u vojnim i svjetovnim organizacijama društva surađivala protiv vlade Mohameda Morsija, koju su osnovali SAD, Izrael, Turska i Katar. Mursi je bio član Muslimanskog bratstva i došao na vlast nakon Arapskog proljeća, a Rusija je dala punu podršku generalu Abdelu Fatahu Al-Sisiju da nakon peticije koju je potpisalo više milijuna ljudi preuzme vlast i raspiše nove izbore.

Ranije je Hosni Mubarak odbio ući u sirijski rat na strani zapadno-arapske ratne koalicije, a Mursi je bio apsolutno spreman na to. Naposljetku su njegova islamistička braća i poslana da svrgnu Assada i uspostave islamistički režim.

Međutim, svrgavanje režima Muslimanskog bratstva od strane generala Al-Sisija je bila konačna presuda ovim planovima. Al-Sisi je preuzeo vlasti i pobrinuo se da u vanjskoj politici Egiptu ne vrati status američkog vazala, iako je spreman na obostrano korisnu suradnju i sa Sjedinjenim Državama, ali bez ikakvih ultimatuma.

To je pozitivno primljeni u Moskvi, dok je Washington počeo kritizirati takav razvoj situacije.

Američki režim sada upozorava Kairo da će prekršiti jednostrane antiruske sankcije u sektoru prodaje oružja da će se morati suočiti s posljedicama. Ako Amerikanci sada sankcijama i kaznenim mjerama kazne i Egipat, to će najmnogoljudniju i jednu od najvažnijih arapskih zemalja gurnuti u još veći savez s Rusijom i SAD moraju paziti da ne izgube kakvu takvu razinu suradnje s još jednom geostrateški važnom zemljom u regiji.

Hosni MubarakSU 35
Pretplatiti se
Obavijesti o
31 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
alfa33
5 godine prije

Izgleda,počeli se kmetovi buniti a gospodarima ne paše baš,ne kužu ameri da kad se jedan savez raspadne da se stvara odmah drugi,i to na njihovu štetu. Bili su kratko u prednosti poslije raspada SSSR-a,sad su već izgubili kompas i polako ih hvata panika jer nisu više glavni baja u ulici,koji prodaje ciglu drugima….

Ivo
5 godine prije

Hahah…pa neće valjda kupovati američke F-16 kao Pakistan, koje onda ne smiješ koristiti nego ako ti prodavač dozvoli, i to samo u određenim slučajevima. Kakva stupidnost, za nepovjerovati! Kao da kupiš auto, a prodavač ti određuje kojim cestama smiješ voziti, koja sprdnja!

Ameri mogu uvaljivati svoje smeće još jedino svojim vazalima u EU, plus što ih poklanjaju gazdama u tel-avivu. Egipat već ima S-300 i BUK-ove, uz ovu nabavku imaju solidnu zaštitu od obojenih revolucija i demonkratskih intervencija.

opet ja
5 godine prije

Ne valja analiza. Egipat ima preko 200 F-16, od kojih starije varijante povlači., a novije će zadržati u upotrebi bar još 10 godina Takođe imaju i francuske Rafale nedavno nabavljene, trebalo bi 36 komada ukupno. Mig-21 i J-7 su davno prošlo vreme. Takođe Egipat ima nekih 1200 M1 Abrams američkih tenkova. Pametno postupaju i ne žele da se vežu za samo jednu državu dobavljača i za jedan blok.

Aga
5 godine prije

Logicno, Rusija ima vojsku i strateske saveznike u siriji, iranu, afganistanci ih mole da se vrate, tu je i kina i saveznik.indija u kojeg i rusi i kinezi ulazu. Dakle.pred vratima imaju 3najbrze rastuce ekonomije, s 1/3stanovnistva preko 5milijuna profesionalnih vojnika i more tehnike… pitanje zdrave pameti prikloniti se istima. Jer logisticki su pred vratima, dok su drugi preko 7000km. I svako ometanje logistike im moze kostati glave.

preseren3
5 godine prije

Dečki, možda ne znate, a prije nekog vremena WP ( Washington Post ) je objavio, da Egipat dobije 2 milijarde dolara za potporu demokracije u Egiptu. Te pare je potrebno PRAVILNO potrošiti, ili?

Perzija do trsta
5 godine prije

Saša,na čemu egipčani lete?

Davor
5 godine prije

Proročanstvo ide korak dalje…To je ispunjenje proročanstva iz Biblije proroka Danijela 11 poglavlje,reci 42,43(Daniel 11:42,43) Proročanstvo je staro oko 2700g. Danijelovo proročanstvo iz 11poglavlja,govori o kraljevima Sjevera i Juga(simbolična imena suprotstavljenih strana),koji su kroz period od nekih 2500g.često mjenjali svoj identitet. Radi se o dvije sile koje su iz perspektive Biblije u određenom trenutku povijesti odigravale značajne uloge…Proročanstvo započinje dolaskom i usponom Aleksandra Velikog,njegovom iznenadnom smrti i unatoč tome što je Aleksandar V.imao dva sina,Biblija govori da će kraljevstvo biti podijeljeno na četiri vjetra zemaljska ili četiri kraljevstva. Oni koji znaju povijest,znaju da su to bila njegova četiri generala: Seleuk,Kasandar,Ptolomej,Lisimah (Daniel 11:3,4). Dalje dobri poznavaoci povijesti mogu uočiti razne opise ratova i intriga kroz nadolazeće svjetske sile… od tih Generala(Ptolomej,Seleuk) preko Rimskog Carstva do naših vremena… Daniel 11:29 ima ispunjenje u nama bliskim vremenima od 1914. Kralj Juga/AngloAmerička sila,i kralj Sjevera/ Njemačko carstvo.(Daniel11:29,30) Tu se opisuje ulazak SAD u rat… Čitaj više »

Cenzor po glavi stanovnika
5 godine prije

Kakve prijetnje? Pa Amerima za vjezbanje trebaju noviji primjerci ruske vojne avijacije od onih zadnjih koje su dobili od Egipta. Preporucam proguglati “Constant Peg.”

Tomaz
5 godine prije

Ameri jim daju , bar su jim davali Egiptski vojski 1 miljardu dolara godisnje a oni kupe Ruske avione ;))) neka neka , samo tako dalje , polako je poceo pad Imperija.

Tomaz
5 godine prije

Da ne odgovaram svakome posebno ovih novih Su35 ce bit konjenica Egp.zracnih snaga pa sta god drugo imali .

Tvingo
5 godine prije

Ko je u Egiptu nastavljen da vlada od svoga gazde i kupuje vojnu tehniku.Egipat je strateško veoma važna zemlja koja osim poljoprivrede u dolini Nila i obmorskog turizma nema nafte a ratnu mašineriju kupuju novčanim donacijama Saudovske arabije .Meni je to teško reči ali egipčani su toliko loš mentalitet da njima nikakvo oružje ne može pomoči,da se sovjetski savez nije umješao židovi bi zauzeli Kairo odavno .Meni je žao da prelepi Suhoji dolaze u njihove ruke .

Majk Majers
5 godine prije

Malo ih je 20, u takvoj blizini Izraela

rigtwu9ergwuerguwerguwergeiurg
5 godine prije

Svi njihovi F-16 mogu gađati samo sa asram kratkodometrnim raketama, dugodometne amram nemaju tako da ih odabarni mogu skidati ko glinene golubove iz daljine. Njima trebaju ful operativni borbeni zrakoplovi a ne okljaštreni i zato žele Suhoje. Za Rafale i ostale ne znam kako stoje sa raketama ali pošto dolaze iz masonske galije kojom vladaju isti ko i čemerikom onda……………….

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI