EU će financijski kažnjavati “neposlušne” istočne Europljane

EU parlament
39 komentara

Europski parlament je na sjednici u Strasbourgu glasao za blokadu isplata novca iz općeg proračuna zemaljama čije se vlade miješaju u poslove sudova, ne sankcioniraju korumpirane dužnosnike i ometaju novinare, prenosi Euronews. Mađarska i Rumunjska su prve na udaru da izgube novac iz kohezijskih fondova.

“Već godinama smo bolno svjesni da pravni mehanizmi u Europskoj uniji ne mogu zaustaviti vlade na ovom opasnom putu. Financijski interesi EU trebaju zaštitu od gubitaka koji su izravna posljedica nepridržavanja vladavine prava. Europska unija bi trebala biti u stanju poduzeti odgovarajuće mjere, uključujući ograničavanje, smanjenje ili čak suspenziju pristupa sredstvima EU”, rekao je u tijekom rasprave Petri Sarvamaa, zastupnik finskih demokršćana.

Prije nekoliko mjeseci je Europski parlament, zbog narušavanja demokratskih načela, odobrio je primjenu disciplinskih mjera protiv Mađarske. Zemlji se može uskratiti pravo glasa u Vijeću Europske unije. Budimpešta je osuđena i zbog odbijanja prihvaćanja migranata.

Tamás Deutsch, zastupnik vladajuće stranke Fidesz u Europskom parlamentu, tražio je da se ne pooštravaju kazne protiv Mađarske, jer se time krše zakoni EU.

“Europska unija tvrdi da je njezina zadaća štititi vladavinu prava pod bilo kojim okolnostima. Ali ako jednoj od svojih zemalja EU uskrati financiranje zbog toga, time će sama Europska unija prekršiti vladavinu prava. Europski parlament ignorirao je zahtjev Europske komisije da se osiguraju prava država članica”, rekao je Tamás Deutsch.

Rumunjska također riskira gubitak novca iz europskih fondova, jer se vlada u Bukureštu priprema usvojiti amnestiju za dužnosnike osuđene za korupciju.

Međutim, među europskim vladama nema jedinstva o ovom pitanju, jer bi kazna protiv Rumunjske bila negiranje prava nacionalnog parlamenta zemlje da usvoji odluku koja je u njegovoj nadležnosti, čak i tako nepopularnu kao što je amnestiranje korumpiranih dužnosnika.

No, ovdje postoji jedan problem o kojem Bruxelles šuti. Naime, borba protiv korupcije u Rumunjskoj je bila oštra, ali i primjer kršenja vladavine prava zbog selektivne hajke protiv samo jedne politike opcije, a glavna tužiteljica posebnog tužiteljstva je po spisak imena koje treba uhiti išla u američko veleposlanstvo u Bukureštu. Time je borba protiv korupcije kompromitirana, a tužiteljica Laura Codruţa Kövesi, koji su mediji proglasili “rumunjskom verzijom nepotkupljivog Eliota Nessa”, na kraju je smijenjena s dužnosti.

Opširnije: Borba protiv korupcije – SAD i vlasti regije rade po Staljinovom modelu iz 1937.

Europski parlament
Pretplatiti se
Obavijesti o
39 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Busola
5 godine prije

Ako nije Hrvatska na udaru onda svi znamo da je u interesu porobljavanje tih država još više.

Ako se tko miješa u rad sudova to su ovi hrvatski vampiri i ološ. Nisu slijepi ovi iz EU oni vole hrvatsku korupciju i kriminal jer dobijaju tako zemlju i radnike…

Šok
5 godine prije

kada će švabe evropljanima isplatiti odštetu za diesel-gate i francuzi isto.
samo se znaju iživljavati na slabijim od sebe, neka probaju sa usa ili sa kinom pa će vidjeti kako im direktori robijaju

Moreno
5 godine prije

Veselo u babilonskoj kuli u Strasbourgu

RoPe
5 godine prije

Ako će uskratiti i Hrvatskoj za koruptivne radnje koje radi ova vlada tada podržavam.

giordano bruno
5 godine prije

Slavenski narodi su u Indijanskom rezervatu (Balkan bure baruta), a znamo kako su prosli Indijanci.
Ko je Balkan napravio buretom baruta.
Cestovna udaljenost i kilometraža između mjesta Beograd (Београд) i Budapest (Budimpešta) je 378.77 km.
Cestovna udaljenost i kilometraža između mjesta Zagreb i Beograd (Београд) je 395.30 km.
Pruga izmedju Beograda i Budimpeste ce biti za brzine do 200 km/h. (2.45 sata do Budimpeste)
To je deo pruge od Soluna do Budimpeste. Osniva se Jedinstveni dispečerski centar za saobraćanje tih vozova.
Nekada je postojao vlak Sava express od Ljubljane i Zagreba do Beograda.
To se ne pominje, jer zamislite da se Indijanci ujedine.

Tupko Glupko
5 godine prije

Problem je sto EU ne bira projekte koji ce se financirati iz EU fondova, vec to rade nase institucije koje cesto proteziraju one s vezama u politickim/financijskim krugovima cije prijave znaju namjerno lazirati podatke samo da bi im se odobrila sredstva.
To provjerava AFCOS mreza u Hrvatskoj, a tko ne vjeruje nasim institucijama, moze nepravilnosti prijaviti u roku od pet godina nakon isplate EU sredstava drito na OLAF u Briselu. Clanica smo EU, prijave mogu biti i na hrvatskom jeziku.

Slavonac
5 godine prije

Smetaju masonima Poljska i Madjarska sto im je vjera,obitelj i domovina vrjednosti.Ispraznjeni mozgovi ,bez mirisa i okusa.Soros sa svojim liberalnim fasistima ce unistiti Evropi.Hvala Putinu i Orbanu,sto su se suprostavili majmunoidima.

Emiliano Zapata
5 godine prije

Ulazak u EU je jednak ulasku u tor…

Ana
5 godine prije

Kažnjavati će oni istočnoeuropske zemlje koje odbiju “unaprijediti” B LJ. U. V. SVOJE ZEMLJE kao što se unaprijedila Švedska ili Njemačka ili Belgija ili V B. Ili Francuska

Fatih
5 godine prije

NAZIRE SE POCETAK KRAJA UNIJE!
NEK TO BUDE ODMAH!????????????????

antinwo.HR
5 godine prije

Čim dalje od te ogavne eu tvorevine

Euro
5 godine prije

Breaking news “India Just Staged The Biggest Strike In History As 200 Million Workers Took To The Streets”

Mia
5 godine prije

Hehe i tako.se europa krenula cijepati,

ShaCkaL
5 godine prije

Normalno da nas treba kazniti da dodjemo do pameti. Pa nije nikakvo čudo da nas oni kaznjavaju napredni su i stoga znaju puno bolje od nas i dalekovodniji su. ČUDO bi bilo da smo mi u poziciji da kaznjavamo nekog, to nebi bilo normalno i to nikad neće biti jer mi smo vječno propalice. Kof nas još uvijek psi seru po ulicama.

Georgij Žukov
5 godine prije

Nije lijepo pljuvati u tanjur koji vas hrani , tako ste radili i u Jugoslaviji dok je niste unistili pa sad zivite 10 puta gore . Ako vam Europa zavrne financijsku pipu crveniti ce vam se usi , dok vi palamudite po tastaturi i kaficima , Europa vam financira a Kinezi grade peljeski most i jos 1000 drugih projekata..To sto su vam cobani i lopovi na vlasti pa niste u stanju povuci 10 milijardi eura koje vam stoje na raspolaganju iz Eu fondova nije problem EU vec vase korumpirane i lopovske vlasti a bogami i vecine gradjana koji ih podrzavaju na izborima .Na kraju krajeva Europa je uz milione starih primila na stotine tisuca novih ekonomskih migranata koji bjeze sa balkana , nije lijepo pljuvati po tim drzavama i domicilnom narodu koji na kraju krajeva i kao turisti ostave jos 10 tak milijardi eura na jadranu , razmislite malo o… Čitaj više »

Sarka
5 godine prije

Nije nam valjalo Otomansko carstvo niti Habzburzi.
Nije nam valjala Jugoslavija u bilo kom obliku.
Ne valja nam EU.
Da nije, mozda, ipak do nas?

dodos
5 godine prije

A oce li bagra još počet slati svoje kolonijalne trupe u Istočnu Europu da nas malo poubiju kad odbijemo poslušnost?

Slavonac
5 godine prije

Pocelo je,kaznjavati one koji misle drukcije od Njemacke i Fracuske.To je demokracia Hitlera i Staljina.Tako zvani liberali zele evropu bez vjere,obitelji i domovine.Samo da znaju da ima nas drukcije odgojini.Nisu svi papali iz zlatni zlica.

Magica Istarska
5 godine prije

Ćiri-bu ćiri- ba bit će kako rečen ja…Eurofobili buržoazijske plave krvi su stvorili uniju da bi lakše manipulisali masama i prikrili državni lopovluk a kad krene čipiranje čeljadi to će biti pod okriljem EU total control je njihov svevišnji cilj.mase su zavedene i kreću se ka vlastitom uništenju bez povratka.

Miki maus
5 godine prije

A, zgrazavali su se sa Breznjevljovoj doktrini ogranicenog suvereniteta. Ova ce, izgleda, biti jos vise ogranicavajuca.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI