Iran krenuo s proizvodnjom centrifuga za obogaćivanje urana – Ostali koraci ovise o EU

centrifuge
21 komentar

Iran je završio izgradnju postrojenja za izgradnju naprednih centrifuga za obogaćivanje urana, rekao je čelnik Organizacije za nuklearnu energiju zemlje Ali Akbar Salehi. Teheran se priprema povećati svoj kapacitet obogaćivanja urana ukoliko zbog Sjedinjenih Država propadne nuklearni sporazum.

Istaknuo je da je postrojenje opremljeno suvremenom opremom i krenut će s radom u skladu sa smjernicama vrhovnog vođe zemlje ajatolaha Alija Hamneija.

Salehi je naglasio da je otvaranje pogona za proizvodnju rotora za centrifuge dio Zajedničkog sveobuhvatnog akcijskog plana o rješavanju iranskog nuklearnog problema.

Također je napomenuo da Iran može obustaviti provedbu nekih obveza iz nuklearnog sporazuma, uključujući količine i razinu obogaćivanja urana, a čak se može i povući iz sporazuma ako gospodarski zahtjevi Irana u potpunosti ne budu ispunjeni.

Istovremeno je Salehi izrazio nadu da do takvog scenarija nikada neće doći.

Ali Akbar Salehi je rekao da su iranski stručnjaci potpuno obnovili nuklearni reaktor u Teheranu i da je Iran zaključio ugovor s jednom od europskih zemalja s ciljem njegovog daljnjeg proširenja.

U lipnju je čelnik Organizacije za nuklearnu energiju Irana rekao da će postrojenje u nuklearnoj elektrani Natanz biti dovršeno za mjesec dana.

Ovu je izjavu dao nekoliko dana nakon što je vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei izjavio kako je naredio pripreme za povećanje kapaciteta obogaćivanja urana u zemlji, ako propadne nuklearni sporazum sa svjetskim silama.

“Ajatolah Hamnei nam je naložio postavljanje i dovršenje vrlo naprednog postrojenja za izgradnju modernih centrifuga i ono je sada potpuno opremljeno i spremno za rad” rekao je Salehi

Salehi je priopćio kako su iranski planovi izgradnja nuklearnih reaktora za brodove, iako unutar granica određenih nuklearnim sporazumom sa svjetskim silama.

“Napredujemo dobro, ali treba 10 do 15 godina kako bi se cijeli posao dovršio. Treći korak u reakciji na američko povlačenje iz sporazum bi mogao biti izlazaka iz nekih ograničenja unutar nuklearnog sporazuma, na primjer volumena i razine obogaćenja urana”, rekao je Salehi.

“I konačni scenarij može biti potpuni izlaz iz nuklearnog sporazuma, ali se nadam da se to nikada neće dogoditi uz pomoć preostalih potpisnika, jer bi svi trpjeli štetu”, dodao je Salehi.

Iranski dužnosnici su priopćili kako će odlučiti hoće li napustiti nuklearni sporazum iz 2015. godine nakon što pomno prouče europski paket ekonomskih mjera koje bi mogle pomoći da se nadoknadi šteta od američkih sankcija.

Iranska nuklearna postrojenja predviđena za inspekciju međunarodnih inspektora
FOTO – Iranska postrojenja predviđena za inspekciju međunarodnih inspektora
centrifugeNuklearni sporazumobogaćivanje uranijuma
Pretplatiti se
Obavijesti o
21 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tuf
5 godine prije

Ajoj opet krivi smjer, poput odluke o nabavci Airbusa što vodi u slijepu ulicu.
Zašto se ići zaj…vati s izradom vlastitih centrifuga kada ih treba ispod pulta (podmornicama) nabaviti od Rusije?
Potrošiti će hrpu vremena na razvoj jer nemaju know-how, a u međuvremenu će im amer već razrušiti državu – na jedan ili drugi način.
Razvoj rotora centrifuga za obogaćivanje urana je visokotehnološki postupak koji će im proći u (relativno) kraćem roku jedino ako angažiraju ruske eksperte za razvoj specijalnih legura. Rotori moraju biti vrlo lagani a istovremeno vrlo čvrsti jer se rotiraju do 100,000 rpm. Pri tome je vrlo bitno i njihovo balansiranje, pri čemu posebnu ulogu igraju ležajevi – jel će ići sami razvijati elektromagnetske ležajeve ?
Dok vi to savladate i složite, čak i uz vanjsku pomoć, izraeloamerikanci će navaliti preko granica. A i razvoj samog n-oružja zahtjeva vremena…

Miller
5 godine prije

Iran je trenutno jedini pravi saveznik Rusije. To je bar jasno. E sad je pitanje hoce li ih ostaviti tek tako…licno ne vjerujem. Sjetimo se izgradnje interkontinentalnih raketa S Koreje. Sve zavrseno za par mjeseci. A svi su govorili da im treba od 7 do 10 godina. Normalno da su dobilo sto im je trebalo. Mozda ne od Rusije vec od Kine ali sustina je ista…

Fatih
5 godine prije

SAMO RADITE SVOJ POSAO!ZAMOLITE VLADU DA VAM ISPORUCI NOSACE I GOTOVE PROJEKTILE.. CIONISTI SU TO DAVNO ODRADILI PREKO SVOJIH SLUGA ANGLOSAKSONACA.

Siniša
5 godine prije

Ima li iko da napise koje slovo o uspjehu Novaka Djokovića,zasluzio je da se o njemu pise i na ovom portalu kao odlican primjer borca i dobrote ljudske.

bbbb
5 godine prije

Ispod radara je prošlo lansiranje iranskih raketa na pehlivane kurde. Impresionira preciznost raketa i još učinak na cilju snimali dronovi. Ovo je značajno za irance koliko za ruse lansiranje kalibara.

Kurjaca
5 godine prije

Cuj ovo,a kod mene rotor radili 9 mjeseci i otvorili ga nedovrsenog

Mate
5 godine prije

Najjači su. Ameri poduzeli TO, a mi poduzeli OVO. Ako EU ne poduzme ONO, mi idemo dalje s nuklearnim programom. To je principijelnost i dosljednost, ovakvi ne gube.

Riddick
5 godine prije

Ako moze Pakistan koji je jedna od top 5 drzava gde teroristi imaju obuku , i gde dobar deo zemlje vrvi od talibana i raznoraznih terorista moze da ima nuklearno oruzije moze i Iran.
Oni polako klize u tom smeru bez obzira na odnose sa zapadom , jer mislim da je to strateski cilj jedne drzave njihove snage , i Turska ima takve prikrivene ambicije .

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI