Izrael navodno gađao zračnu luku u Damasku – Sirijska vojska nastavlja kampanju u Dara’i

Prve fotografije napada
51 komentar

Prema izvješćima sirijske državne televizije, izraelsko zrakoplovstvo je noćas provelo udare na međunarodnu zračnu luku u Damasku. Prema sirijskoj televiziji, dva projektila su pala su u blizini zračne luke i nisu uzrokovala nikakvu štetu.  Izraelsko zrakoplovstvo je navodno gađalo iranski teretni zrakoplov koji je bio u zračnoj luci.

U Damasku su se čule eksplozije, a navodi se kako je sirijska protuzračna obrana uspješno odbila napad.

Sirijski vojni izvor je za rusku agenciju Sputnik rekao da je sirijska protuzračna obrana nepoznati cilj otkrila još u pokrajini Al-Quneitra.

Ranije je vojska objavila da je izraelsko ratno zrakoplovstvo provodilo letove nad okupiranim dijelom Golanske visoravni, zbog čega je sirijska protuzračna obrana bila u punoj pripravnosti.

Navodno provladin portal Al-Masdar je objavio vijest da su izraelski zrakoplovi noćas prije neuspjelog napada na zračnu luku u Damasku provodili letove u  pokrajini Dara’a je upitna, jer se tamo vode borbe protiv islamističkih skupina, a rusko i sirijsko ratno zrakoplovstvo djeluje i noću, najviše po ciljevima terorista u gradovima Busra Al-Harir i južnom dijelu glavnog grada istoimene pokrajine.

VIDEO: Gađanje sirijskog drona sa sistemom Patriot

https://www.youtube.com/watch?v=PBiyNjN6mG0

Izraelsko ratno zrakoplovstvo je prošlog mjeseca provelo nekoliko napada na ciljeve u Siriji kao mjeru “odmazde” protiv navodne iranske vojne prisutnosti u Siriji.

Satelitske snimke tvrtke ImageSat International (ISI), koje još uvijek treba analizirati, pokazuju neka oštećenja na navodnim iranskim vojnim položajima koji bi trebali biti posljedica izraelskih udara od prošlog mjeseca.

Prije dva dana si izraelske snage na svojoj službenoj Twitter stranici objavile snimku aktivnosti svog protuzračnog sustava patriot koji je gađao sirijski izviđački dron u sirijskom zračnom prostoru, koji je letio iznad položaja islamističkih skupina i približio se izraelskim položajima na okupiranom Golanu.

“Nećemo dopustiti kršenje našeg zračnog suvereniteta zraka”, priopćili su u stožeru izraelske vojske.

Izraelski list Haaretz javlja kako su, prije lansiranja, stanovnici Gornje Galileje u sjevernom Izraelu čuli eksploziju i vidjeli tragove dima na nebu, što je kasnije potvrđeno i snimkama i fotografijama na internetu.

“Sustav protuzračne obrane Patriot je gađao bespilotnu letjelicu koja se iz Sirije približavala granici Izraela, zbog čega se dron udaljio od granice”, priopćili su u izraelskoj vojsci.

Kasnije je potvrđeno kako letjelica nije pogođena i nakon izviđanja se vratila u bazu.

daraja
FOTO – Područje pokrajine Dara’a i oslobođena regija Al-Lajat, noćas i grad Busra Al-Harir

Izvori takozvane “sirijske oporbe” su jutros za agenciju DPA rekli da je noćni napad ciljao iranski teretni zrakoplov koji je sletio u međunarodnu zračnu luku Damasku. Drugi izvori navode kako je cilj bilo skladište oružja koje ne pripadaju sirijskoj vojsci, nego inozemnim milicijama odanim sirijskoj vladi”.

Kad su ga kontaktirali iz agencije AFP, glasnogovornik izraelske vojske je kratko izjavio “kako ne komentira strana izvješća”.

Za napad koji je noćas proveden ima vrlo malo podataka, osim jedne snimke noćne eksplozije u daljini, za koju se ne može potvrditi kada je snimljena i je li riječ o noćašnjem napadu ili nekom od ranijih i na drugom mjestu.

Izraelska vojska na svojoj službenoj stranici ne spominje napad, a sirijska državna agencija SANA navodi samo kako su dva izraelska projektila pala u blizini zračne luke Damask.

“Ova agresija je dio potpore cionističkog entiteta terorističkim organizacijama čijim se pripadnicima želi podići moral koji je ozbiljno narušen zbog velikih gubitaka koje je proteklih dana nanijela sirijska vojska”, prenosi SANA

Je li uopće bilo napada bilo ili ne, ono što je točno je da su islamističke terorističke skupine i neke manje jedinice lokalnih snaga takozvane “Slobodne sirijske vojske” predale cijelo područje Al-Lajat, sjeverno od grada  Busra Al-Harir. Oslobođeno je ukupno 20 naselja, a 11 skupina takozvane “Slobodne sirijske vojske” se odlučilo predati vladinim snagama i ostati u svojim selima, dok su se ostali povukli na jug, prema granici s Jordanom.

Sirijska vojska je ponovno uspostavila kontrolu nad više o 400 četvornih kilometara područja Al-Lajat, dok je uporište terorista Busra Al-Harir oslobođeno jutros.

Sirijski mediji navode kako izvješća s terena potvrđuju blisku vezu između terorista i izraelskih snaga, koje pokušavaju izravno intervenirati nakon svakog poraza terorista, koji će u cijeloj Siriji biti u potpunosti eliminirani.

VIDEO: Snimak sinoćnjeg napada na Međunarodni aerodrom Damask

Al-LajatISILIslamska država
Pretplatiti se
Obavijesti o
51 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Laki Topalović
5 godine prije

U Međuvremenu su oslobođena još dva sela južno od Busra Al-Harira i SAA je izbila pred Al-Harak, još 3 km dublje prema jugu. Dakle, od pravljenja ove karte su još 8-9 km prodji prema jordanskoj granici. Ovo o napadu, malo mi liči na propagandu Damaska, ali nema veze. ovo je jedini snimak koji se može naći, a objavio ga je na Twitteru @QalaatAlMudiq. Tko dulje prati sukob, zna koliko je “vjerodostojan izvor”. nekoliko sati prije njega istu snimku na Twitteru je objavio Joe – Twitter: @ Jtruzmah iz USA

Marko S.
5 godine prije

Izraelci skoro svakodnevno bombardiraju irancke položaje. To se uglavnom skriva od javnosti, pogotovu iranske. Ovaj napad je kod Damaska i njega nisu mogli skriti, mada to onako lakonski kao dvije bombe promašila cilj, iti. iti…

Riddick
5 godine prije

Ako neko naleti na ovaj snimak gde su teroristi navodno oborili avion nedavno
https://www.youtube.com/watch?v=ykh0t5_hyHk
neka zna da se radi o starom video klipu od 11 juna 2015.
https://www.verify-sy.com/det/966/en

Mate
5 godine prije

Ma jebite se Arapi, vi ste šljam od vojske, pa gdje su vam ti silni PZO sustavi? Ja se nerviram zbog arapa “vojnika”, jebite se.

Laki Topalović
5 godine prije

Informacije su proturječne. Prvo međunarodna zračna luka, je i sjedište ruske logistike, Točno je da je istovaran iranski teret, ali iz luke vele da nije ništa palo u na njih. Glupost Litha Fadela ne treba ni komentirati, Noćas su što ruski što sirijski MiG 29 i Su-24 (Sy) i ruski Su-30 , ako se ne varam, proveli barem 20-50 preleta u Darai, tako da je izraelski avion ušao tamo, to je glupost astronomskih razmjera. Konačno, sirijski izvori tvrde da su dva pala blizu zračne luke a dva su oborena. Malo upitna informacija, ali nema veze, važno je da gaze ove i da se nitko ne miješa.

Laki Topalović
5 godine prije

Zadnja službena informacija iz Hmeymima: Israel airstrikes on syrian governmental positions Is inconvincible

ruski spijun
5 godine prije

nije stvar u tome da izrael gadja, stvar je u tome kako oni znaju da je tamo skladiste. ne moze se to bas tako lako vidjet iz satelita.
nije to Hollywood.

nizzde
5 godine prije

Trebaju opkruziti teroriste i sve ih tjerati prema Golanu

burt
5 godine prije

ruska propagandistička škola u punom zamahu,pokušavaju proturječnim i dvosmislenim informacijama zavarati svoje protivnike, ali jordanska vojska, američke instalacije u Jordanu i Izrael su u visokom stupnju pripravnosti, assadisti i njihovi sateliti dosad su zauzeli mjesta veličine 10-20 kuća, još se nije zakuhalo kad dođe fronta na crvenu liniju odbrane, priče od nepostojećim FSA jedinicama koje se reintegriraju dolaze iz ruske kuhinje iz Damaska

Crni osman
5 godine prije

Strasna odmazda iz Moskve je odaslata u Telaviv. Lavrov je ljepo zamolio zioniste da ne granatiraju sas puno i ostro izjavio da su rusi zabrinuti

Crni osman
5 godine prije

Da mi je samo jednom doziviti da rusi izrokaju sdf ali nazalost nije rus amer i za to treba imati jajceke a rusi imaju cucu

Laki Topalović
5 godine prije

Dobro, eno oni “žuti avionići” na netu i međunarodna kontrola leta potvrđuje da se iranski avion se vratio danas poslijepodne za Teheran, Cham Wings returns to Damascus from Tehran. Ima na netu kad je poletio i kad se opet vraća u Damask, mislim u petak.

Ivo
5 godine prije

Jordan i izrahell šalju velike kopnene snage na granice sa Sirijom. Cilj je spriječiti povlačenje terorista u ove dvije tvorevine kad započne masovna bježanija. Po informacijama iz Daraae, povlačenje u Jordan i izrahell biti će dopušteno samo višim terorističkim zapovjednicima i operativcima mossada, obična džihadistička fukara biti će ostavljena da izgine do posljednjega. Ameri su navodno zagovarali prelazak kompletnih terorističkih jedinica u Jordan i na okupirani Golan, kako bi od tamo nastavili borbu ili bili prebačeni airliftom istočno od Eufrata, međutim režimi u Ammanu i tel avivu se panično boje tolikog broja terorista na svom teritoriju. Zato je donesena odluka da se žrtvuju i da se kasnije formiraju nove jedinice od svježih budaletina. Borbe u Daraai su daleko lakše nego su to SAA i Rusija očekivali, teroristi su u kolapsu na svim linijama gdje se provode udari. Izgleda da im je moral otišao u podrum, pogotovo nakon saznanja da konjica… Čitaj više »

Marko S.
5 godine prije

Najnovija vijest, velike antirezimske demonstracije u Teheranu. Prosvjednici uzvikuju “Smrt Palestinci! “

Marko S.
5 godine prije

Sada kada mrtvački sanduci stižu u stotinama a ne više u desetinama, Ajatole ne mogu vise skrivati u kakav su se glib uvalili. Masovni protesti u Teheranu moguće uvaj puta svrgnu teski i opresivni jaram sa svojeg vrata.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI