fbpx

Izrael navodno gađao zračnu luku u Damasku – Sirijska vojska nastavlja kampanju u Dara’i

Prve fotografije napada

Prema izvješćima sirijske državne televizije, izraelsko zrakoplovstvo je noćas provelo udare na međunarodnu zračnu luku u Damasku. Prema sirijskoj televiziji, dva projektila su pala su u blizini zračne luke i nisu uzrokovala nikakvu štetu.  Izraelsko zrakoplovstvo je navodno gađalo iranski teretni zrakoplov koji je bio u zračnoj luci.

U Damasku su se čule eksplozije, a navodi se kako je sirijska protuzračna obrana uspješno odbila napad.

Sirijski vojni izvor je za rusku agenciju Sputnik rekao da je sirijska protuzračna obrana nepoznati cilj otkrila još u pokrajini Al-Quneitra.

Ranije je vojska objavila da je izraelsko ratno zrakoplovstvo provodilo letove nad okupiranim dijelom Golanske visoravni, zbog čega je sirijska protuzračna obrana bila u punoj pripravnosti.

Navodno provladin portal Al-Masdar je objavio vijest da su izraelski zrakoplovi noćas prije neuspjelog napada na zračnu luku u Damasku provodili letove u  pokrajini Dara’a je upitna, jer se tamo vode borbe protiv islamističkih skupina, a rusko i sirijsko ratno zrakoplovstvo djeluje i noću, najviše po ciljevima terorista u gradovima Busra Al-Harir i južnom dijelu glavnog grada istoimene pokrajine.

VIDEO: Gađanje sirijskog drona sa sistemom Patriot

https://www.youtube.com/watch?v=PBiyNjN6mG0

Izraelsko ratno zrakoplovstvo je prošlog mjeseca provelo nekoliko napada na ciljeve u Siriji kao mjeru “odmazde” protiv navodne iranske vojne prisutnosti u Siriji.

Satelitske snimke tvrtke ImageSat International (ISI), koje još uvijek treba analizirati, pokazuju neka oštećenja na navodnim iranskim vojnim položajima koji bi trebali biti posljedica izraelskih udara od prošlog mjeseca.

Prije dva dana si izraelske snage na svojoj službenoj Twitter stranici objavile snimku aktivnosti svog protuzračnog sustava patriot koji je gađao sirijski izviđački dron u sirijskom zračnom prostoru, koji je letio iznad položaja islamističkih skupina i približio se izraelskim položajima na okupiranom Golanu.

“Nećemo dopustiti kršenje našeg zračnog suvereniteta zraka”, priopćili su u stožeru izraelske vojske.

Izraelski list Haaretz javlja kako su, prije lansiranja, stanovnici Gornje Galileje u sjevernom Izraelu čuli eksploziju i vidjeli tragove dima na nebu, što je kasnije potvrđeno i snimkama i fotografijama na internetu.

“Sustav protuzračne obrane Patriot je gađao bespilotnu letjelicu koja se iz Sirije približavala granici Izraela, zbog čega se dron udaljio od granice”, priopćili su u izraelskoj vojsci.

Kasnije je potvrđeno kako letjelica nije pogođena i nakon izviđanja se vratila u bazu.

daraja

FOTO – Područje pokrajine Dara’a i oslobođena regija Al-Lajat, noćas i grad Busra Al-Harir

Izvori takozvane “sirijske oporbe” su jutros za agenciju DPA rekli da je noćni napad ciljao iranski teretni zrakoplov koji je sletio u međunarodnu zračnu luku Damasku. Drugi izvori navode kako je cilj bilo skladište oružja koje ne pripadaju sirijskoj vojsci, nego inozemnim milicijama odanim sirijskoj vladi”.

Kad su ga kontaktirali iz agencije AFP, glasnogovornik izraelske vojske je kratko izjavio “kako ne komentira strana izvješća”.

Za napad koji je noćas proveden ima vrlo malo podataka, osim jedne snimke noćne eksplozije u daljini, za koju se ne može potvrditi kada je snimljena i je li riječ o noćašnjem napadu ili nekom od ranijih i na drugom mjestu.

Izraelska vojska na svojoj službenoj stranici ne spominje napad, a sirijska državna agencija SANA navodi samo kako su dva izraelska projektila pala u blizini zračne luke Damask.

“Ova agresija je dio potpore cionističkog entiteta terorističkim organizacijama čijim se pripadnicima želi podići moral koji je ozbiljno narušen zbog velikih gubitaka koje je proteklih dana nanijela sirijska vojska”, prenosi SANA

Je li uopće bilo napada bilo ili ne, ono što je točno je da su islamističke terorističke skupine i neke manje jedinice lokalnih snaga takozvane “Slobodne sirijske vojske” predale cijelo područje Al-Lajat, sjeverno od grada  Busra Al-Harir. Oslobođeno je ukupno 20 naselja, a 11 skupina takozvane “Slobodne sirijske vojske” se odlučilo predati vladinim snagama i ostati u svojim selima, dok su se ostali povukli na jug, prema granici s Jordanom.

Sirijska vojska je ponovno uspostavila kontrolu nad više o 400 četvornih kilometara područja Al-Lajat, dok je uporište terorista Busra Al-Harir oslobođeno jutros.

Sirijski mediji navode kako izvješća s terena potvrđuju blisku vezu između terorista i izraelskih snaga, koje pokušavaju izravno intervenirati nakon svakog poraza terorista, koji će u cijeloj Siriji biti u potpunosti eliminirani.

VIDEO: Snimak sinoćnjeg napada na Međunarodni aerodrom Damask

51
Ostavite komentar

avatar
10000
 
15 Grupirani komentari
36 Odgovori unutar grupe
0 Pratitelji
 
Komentar koji izaziva reakcije
Najaktivniji komentar
27 Komentatori
Marko S.Monkey BusinessĐuroAlenPizistrat Nelson Zadnji aktivni komentator
  Pretplati se  
Obavijest
Laki Topalović
Gost
Laki Topalović

U Međuvremenu su oslobođena još dva sela južno od Busra Al-Harira i SAA je izbila pred Al-Harak, još 3 km dublje prema jugu. Dakle, od pravljenja ove karte su još 8-9 km prodji prema jordanskoj granici. Ovo o napadu, malo mi liči na propagandu Damaska, ali nema veze. ovo je jedini snimak koji se može naći, a objavio ga je na Twitteru @QalaatAlMudiq. Tko dulje prati sukob, zna koliko je “vjerodostojan izvor”. nekoliko sati prije njega istu snimku na Twitteru je objavio Joe – Twitter: @ Jtruzmah iz USA

Riddick
Gost
Riddick

Da , QalaatAlMudiq ti je pro Džihadista , vidi se po svakom postu.
Teroristi gube , zato što su inferiorni po svakom parametru , sada je jedina briga da se smanji broj poginulih i ranjenih , gubitci tehnike da se minimizuju .
Nadam se da će do kraja nedelje osigurati jordansku granicu.

Ps
Samo da se podsetimo postojao je petnaestočlani pregovarački tim koji je imao sastanke sa predstavnicima vlade u Damasku , diskutovali su o uslovima predaje južnih teritorija , svi do jednog su ubijeni od strane terorista…
https://southfront.org/militants-assassinate-three-figures-of-reconciliation-committee-in-southern-syria/
https://southfront.org/militants-assassinate-another-member-of-reconciliation-committee-in-southern-syria/

Mate
Gost
Mate

Arapi nikad nisu bili suvremeni vojnici i nikad neće biti, još barem za 2 000 godina. Rat u Siriji će trajati tisućljećima, jer ako 6 godina obučavaš i naoružavaš do zuba 400 000 Arapa, daješ im instruktore, obavještajne podatke, zračnu potporu i sve živo, ali oni ne mogu i ne mogu, jadni. pa svaki dan im se bombardira glavni grad iz neke treće zamlje. to je katastrofa. pa što bi oni htjeli? da mi idemo ratovat za njih? naprosto vojni šljam i ja sam jako razočaran. ljudi su mi odavno govorili da od Arapa nema nikad vojnika – ja nisam vjerovao!

Mister NO
Gost
Mister NO

A sto bi onda rekao za Hutije u Jemenu???

ruski spijun
Gost
ruski spijun

ahahaaa, da huti. nes ti jake vojske

Siniša
Gost
Siniša

Mate i unda dodjes do Hezbolaha,oni su izgleda Arapski izrodi kada tako kvalitetno ratuju.
Elem…jako tesko ratiste,veliki broj naselja i civila,nije lako ratovati u Siriji ali u zadnjim godinamo SAA i saveznici imaju ogroman napredak;prije svega potrebno je procesljati zaostali oficirski kadar i generalno ratno dogmu…napredak je ocigledan u tom pogledu.

ruski spijun
Gost
ruski spijun

mozes mislit jakog vojnog uspjeha. dva sela sa tri kuce, pet magaradi i sedam koza, ahahaaaaaaa

Siniša
Gost
Siniša

Ti spijun? Kerov si ti racku od spijuna!

Đuro
Gost
Đuro

Hm,Hezbolah 2006 zaustavlja izraelski napad u južnom Libanu i vraća IDF nazad bez ostvarenog cilja Izraela da se Hezbolah prisili vratiti zarobljenog IDF vojnika,što je bio povod za izraelski napad.I to je Hezbolah ostvario bez ikakve RV i PVO.
SAA i Hezbolah su danas najspremnije vojske u širem regionu Bliskog Istoka sa ogromnim ratnim iskustvom.
Izrael je trenutno donji.Čak više nisu u stanju oboriti dron u neposrednoj blizini svojih snaga.Vjerovatno zahvaljujući ranom upozorenju od strane sirijske pvo koja je detektovala poletanje izraelske rakete.A položaj sistema patriot je u pomenutom slučaju otkriven.SAA
malo pomalo jača svoje kapacitete koji uz ratno iskustvo postaju ozbiljna glavobolja za Izrael.
Ali Izrael je sam napravio neviđenu grešku kada se pridružio napadu na Siriju.Sada na granicama ima visoko motivisane i prekaljene vojnike.

Issa
Gost
Issa

Dobar si mali špijun ali mi te ne uzimamo za ozbiljno!

Pink Panter
Gost
Pink Panter

Lakše dva sela osloboditi , nego tebi objasniti.
Kad umreš , teško je drugima .
Isto je kad si gl*p.

Ivo
Gost
Ivo

samo 5 magaradi oslobodjeno? Ti si spavao u staji kad je SAA prolazila??

Siniša
Gost
Siniša

Xahaxahaxa Ivo…isto kao Pavle Vujisic u onoj seriji “Macak pod sljemom” kada ke prespavao ofanzivu pa zaglavio zatvor!!!

Delboy
Gost
Delboy

Tebi je lakše metar v guzicu nego centimetar v glavu.

cicos
Gost
cicos

Aj’ ti odnesi dole svoja yayca pa oslobodi koje magare vishe nego ih oslobodi SAA.

Marko S.
Gost
Marko S.

Izraelci skoro svakodnevno bombardiraju irancke položaje. To se uglavnom skriva od javnosti, pogotovu iranske. Ovaj napad je kod Damaska i njega nisu mogli skriti, mada to onako lakonski kao dvije bombe promašila cilj, iti. iti…

Riddick
Gost
Riddick

To je dezinformacija da su napadi svakodnevni …
Pronadji mi izvore koji to podupiru …

Tak
Gost
Tak

fakenews

čitalac
Gost
čitalac

@Marko S. ‘Ajmo malo logike: da je to tako, tada uz “opjevanu” učinkovitost izraelskog zrakoplovstva od Iranaca i njihove opreme ne bi do sada ostao ni kamen na kamenu. A oni ih još uvijek bombardiraju.

Monkey Business
Gost
Monkey Business

Sto je ispravno Irak ili Iran?

Riddick
Gost
Riddick

Ako neko naleti na ovaj snimak gde su teroristi navodno oborili avion nedavno
https://www.youtube.com/watch?v=ykh0t5_hyHk
neka zna da se radi o starom video klipu od 11 juna 2015.
https://www.verify-sy.com/det/966/en

Mate
Gost
Mate

Ma jebite se Arapi, vi ste šljam od vojske, pa gdje su vam ti silni PZO sustavi? Ja se nerviram zbog arapa “vojnika”, jebite se.

Ivo
Gost
Ivo

hebi se ti, i mrs nazad roditeljima da te nauce kulturi, cobane. Ako su u stanju.

Pizistrat Nelson
Gost
Pizistrat Nelson

Nisi ni ti Ivo daleko od njega, ni blizu.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović

Informacije su proturječne. Prvo međunarodna zračna luka, je i sjedište ruske logistike, Točno je da je istovaran iranski teret, ali iz luke vele da nije ništa palo u na njih. Glupost Litha Fadela ne treba ni komentirati, Noćas su što ruski što sirijski MiG 29 i Su-24 (Sy) i ruski Su-30 , ako se ne varam, proveli barem 20-50 preleta u Darai, tako da je izraelski avion ušao tamo, to je glupost astronomskih razmjera. Konačno, sirijski izvori tvrde da su dva pala blizu zračne luke a dva su oborena. Malo upitna informacija, ali nema veze, važno je da gaze ove i da se nitko ne miješa.

burt
Gost
burt

odkuda ti znaš koja je zadnja liniija prije granice s Izraelom i Jordanom na kojoj ruski avioni lete, pitaj se zašto su jordanska vojska i Izrael poslali kopnene snage na granicu prema Dari i Quneitri

Alen
Gost
Alen

Burt , ti bas volis linije … Pogotovo one s kojih nema.povlacenja ,nema.predaje…

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović

Zadnja službena informacija iz Hmeymima: Israel airstrikes on syrian governmental positions Is inconvincible

ruski spijun
Gost
ruski spijun

nije stvar u tome da izrael gadja, stvar je u tome kako oni znaju da je tamo skladiste. ne moze se to bas tako lako vidjet iz satelita.
nije to Hollywood.

Siniša
Gost
Siniša

Odakle ti sada izpade???

Riddick
Gost
Riddick

Ima jedna izreka u mom kraju kada žele da opišu nekog izroda kažu :
Šta sve pičk@ izbaci , ne izbaci ni mešalica …
To naročito važi za osobu iznad vašeg komentara gospodine Siniša 🙂

nizzde
Gost
nizzde

Trebaju opkruziti teroriste i sve ih tjerati prema Golanu

burt
Gost
burt

ruska propagandistička škola u punom zamahu,pokušavaju proturječnim i dvosmislenim informacijama zavarati svoje protivnike, ali jordanska vojska, američke instalacije u Jordanu i Izrael su u visokom stupnju pripravnosti, assadisti i njihovi sateliti dosad su zauzeli mjesta veličine 10-20 kuća, još se nije zakuhalo kad dođe fronta na crvenu liniju odbrane, priče od nepostojećim FSA jedinicama koje se reintegriraju dolaze iz ruske kuhinje iz Damaska

Riddick
Gost
Riddick

Rusi pobiše ove tvoje nonstop avioudari , pun gas , razbucali su ih sinoć , jutros vojska opseda novi grad , svaka im čast kako se bore …
Ovim tempom očistiće ceo Jug za dve nedelje maksimum…
A Ameri su izdali , od 20 og juna traju borbe , ovi nisu ni preleteli avionom da im makar pruže moralnu podršku …
Tako prolaze svi koji rade sa amerima , nek im je za nauk…

burt
Gost
burt

bitka traje nekoliko dana a ti već znaš cijeli rasplet, ovo je bitka u kojoj će biti još preokreta i neočekivanih događaja

Riddick
Gost
Riddick

Koga god si ti branio ovde i podržavao na kraju su ih pola pobili pola proterali u Idlib …
Ti si baksuz , čim ih ti podržavaš sigurno će da izgube …
Inače Jordanci su izveli vojsku na granicu da izbeglice ne predju u Jordan , a ovamo kao podržavaju Siriju i Sirijce…

Alen
Gost
Alen

Burt i njegove linije…. Imaginarne…

Riddick
Gost
Riddick

Alene SAA napreduje kao vetar , pre pola sata su počeli ofanzivu u gradu …

Alen
Gost
Alen

Sve jasno.. Bilo je istog trenutka kad su ovi (usa) rekli da nema.pomoci od njih…
A i ocekivano su to rekli… Treba imati hrabrosti suprotstaviti se najmocnijoj vojnoj sili danas ,rusiji…
Jedino Burt smrce linije…

burt
Gost
burt

i baš tako naivno da to javno objavljeno putem Reutersa, nebi povjerovala ni budala, tako su i ruski propagandisti cijelo vrijeme blefirali da ne smije biti nesirijskih jedinica na jugu a u isto vrijeme dovedene su šiitske trupe iz Irana, Libanona, Iraka itd. Rusi su danas nakon dugog blefiranja javno rekli da primirje na jugu više ne postoji, znači otvorili su karte i sad ćemo vidjeti što će se događati, to je teška bitka u kojoj će biti svakakvih iznenađenja i promjena

Riddick
Gost
Riddick

Jedino iznenadjenje koje može da im pomogne je da nadju Aladinovu lampu .
Jeli , što te tvoje Vehabije ne okače neki selfi , ili snimak od nekoliko minuta da pokažu da Sirijska vojska nije ništa zauzela…

Alen
Gost
Alen

Burt ,čekaj , jel mi pricamo o istom jugu sirije… Mani se linija , skode mozgu…

Crni osman
Gost
Crni osman

Strasna odmazda iz Moskve je odaslata u Telaviv. Lavrov je ljepo zamolio zioniste da ne granatiraju sas puno i ostro izjavio da su rusi zabrinuti

Crni osman
Gost
Crni osman

Da mi je samo jednom doziviti da rusi izrokaju sdf ali nazalost nije rus amer i za to treba imati jajceke a rusi imaju cucu

Siniša
Gost
Siniša

Polako,ko bo rekao da ce nalupati FSA i druge americke teroriste,Idlib i kurdistan zahtjevaju perfidnost.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović

Dobro, eno oni “žuti avionići” na netu i međunarodna kontrola leta potvrđuje da se iranski avion se vratio danas poslijepodne za Teheran, Cham Wings returns to Damascus from Tehran. Ima na netu kad je poletio i kad se opet vraća u Damask, mislim u petak.

Ivo
Gost
Ivo

Jordan i izrahell šalju velike kopnene snage na granice sa Sirijom. Cilj je spriječiti povlačenje terorista u ove dvije tvorevine kad započne masovna bježanija. Po informacijama iz Daraae, povlačenje u Jordan i izrahell biti će dopušteno samo višim terorističkim zapovjednicima i operativcima mossada, obična džihadistička fukara biti će ostavljena da izgine do posljednjega.

Ameri su navodno zagovarali prelazak kompletnih terorističkih jedinica u Jordan i na okupirani Golan, kako bi od tamo nastavili borbu ili bili prebačeni airliftom istočno od Eufrata, međutim režimi u Ammanu i tel avivu se panično boje tolikog broja terorista na svom teritoriju. Zato je donesena odluka da se žrtvuju i da se kasnije formiraju nove jedinice od svježih budaletina.

Borbe u Daraai su daleko lakše nego su to SAA i Rusija očekivali, teroristi su u kolapsu na svim linijama gdje se provode udari. Izgleda da im je moral otišao u podrum, pogotovo nakon saznanja da konjica ne stiže u pomoć, tako da se cijele skupine masovno predaju već nakon preliminarnih bombardiranja. Zanimljivo je da se većina bitaka odvija noću. To nije zbog vrućine, kako bi to burt mogao zaključiti, već zbog masovne opremljenosti udarnih SAA jedinica s tenkovima T-90, koji su opremljeni naprednim termovizijskim ciljnicima, tako da džihadlije ne znaju otkuda zaslužena kazna dolazi.

U odnosu na borbe za oslobođenje Aleppa i (neosvojive)Ghoute, oslobođenje Daraae će biti manja taktička operacija, s brzim završetkom. Ameri i čuvari konc-logora mogu samo gledati kako im jedinice u koje su investirali milijarde šekela i godine obuke nestaju u plamenu, pod zračnim udarima ruskog zrakoplovstva i nesmiljenog napredovanja SAA.

Daraa je uskoro oslobođena, slijedeća postaja Idlib.

Alen
Gost
Alen

Sjever sirije ce biti prelomna tacka medjunarodnih odnosa… Eshatoloski gledano tu.pocinje belaj svih belaja…
A sve vodi ka tome….

Đuro
Gost
Đuro

Šta znači eshatološki?

Marko S.
Gost
Marko S.

Najnovija vijest, velike antirezimske demonstracije u Teheranu. Prosvjednici uzvikuju “Smrt Palestinci! “

Marko S.
Gost
Marko S.

Sada kada mrtvački sanduci stižu u stotinama a ne više u desetinama, Ajatole ne mogu vise skrivati u kakav su se glib uvalili. Masovni protesti u Teheranu moguće uvaj puta svrgnu teski i opresivni jaram sa svojeg vrata.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik