Je li Trump mazohista ili je jednostavno glup?

56 komentara

Trumpova administracija je toliko puta sebi pucala u noge da je pravo čudo kako još uvijek stoji uspravno.  S vremena na vrijeme, bilo da je riječ o Venezueli, Rusiji, Kini, Europi, Iranu ili ostatku svijeta, Washington nastavlja uništavati svoj kredibilitet i status globalne sile. Je li Trumpova administracija mazohistička ili je jednostavno glupa?

Uzmite samo članak o američkom uvozu sirove nafte iz Rusije koji će se ove godine utrostručiti u usporedbi s prošlom godinom. Ako kao podatak uzmemo ruski izvoz nafte u SAD 2017. godine, onda je američki uvoz ruske nafte porastao za deset puta. Zašto? Budući da je Trumpova administracija uvela sankcije svom bivšem glavnom dobavljaču teške nafte, Venezueli, vjerojatno je “inteligentna” strategija svrgavanja predsjednika Nicolasa Madura predviđala da će Caracas doći “plakati ujaku Samu”. Da bi se nadoknadio posljedični deficit u američkim rafinerijama, koje hrane američku ekonomiju, Washington se mora okrenuti alternativnim izvorima poput Rusije.
Ali čekajte malo. Rusija bi trebala biti “loš momak”. Sjedinjene Države su uvele su sankcije protiv Moskve zbog navodne destabilizirane Ukrajine, aneksije Krima i uplitanja u američke izbore. Neke od tih sankcija su čak ciljale ruske naftne tvrtke, vjerojatno kako bi se “očitala lekcija” Moskvi.
No, čak ni ovdje stvari nisu jasne. Naime, Rusija i dalje opskrbljuje tradicionalne kupce, a odjednom u SAD izvozi ogromne količine nafte. Međutim, krajem 2018. Godine su se zemlje skupine OPEC + obvezale na smanjenje proizvodnje nafte i prema novim uvjetima, zemlje smanjuju proizvodnju nafte za ukupno 1,2 milijuna barela dnevno, a od tog volumena 228 tisuća barela otpada na Rusiju. Odakle dolazi “ruska” nafta za SAD? To nitko ne zna.
Pa ipak, Washington kupuje rusku naftu kao da je sutra više neće biti. Vjerojatno će se zabilježiti desetostruko povećanje za dvije godine, samo zato što je Trump nezakonito namjeravao svrgnuti vlast u Venezueli, saveznici Rusije. Ovaj misterij s naftom još nije razjašnjen, ali Rosneft ostvaruje pristojnu dobit zbog hirova Bijele kuće u Venezueli.
I zapamtite, SAD još uvijek prijete sankcijama Europi u vezi projekta Sjeverni tok 2, plinovoda kojeg Njemačka gradi s Rusijom. Washington optužuje Europljane da o energiji ovise o Rusiji. Što je to? Europa kupuje energiju od Moskve još od vremena Hladnog rata i uvijek je tako bilo i bit će.
Tu je i Kina. Evo još jednog hica u vlastite noge. Trumpov “briljantni” trgovinski rat s glavnim američkim izvorom uvoza na kraju teško pogađa američke potrošače i proizvođače. Carine nametnute na kinesku robu su na kraju dovele do velikog povećanja maloprodajnih cijena u američkim lancima kao što je Walmart. Američki poljoprivrednici su otkrili da su iz Kine drastično smanjene narudžbe za soju i druge proizvode smanjene, što je odmazda na Trumpove carine.
Američki poljoprivrednici s niskim primanjima trebali bi biti Trumpova izborna baza za ponovno biranje 2020. godine. Nike, legendarna američka sportska marka, također krvari zbog Trumpovog trgovinskog rata s Kinom. Kako se izvještava, Nike je među 170 tvrtki za obuću čije su proizvodne linije u Kini pogođene Trumpovim carinama na kineski izvoz. Uz druge američke dobavljače, Nike traži od Trumpa da ga se izuzme od njegovih “pametnih” carina.
Onda Trumpova administracija, zbog razloga “nacionalne sigurnosti”, zabranjuje prodaju kineskom telekomunikacijskom divu Huaweiju na svom tržištu, što je samo pokriće za prisilno protjerivanje kineske tvrtke s američkog tržišta, jer naizgled “slobodne” SAD ne mogu konkurirati Kini.
Trump je samo dva dana poslije “suspendirao” zabranu, nakon što je otkrio da mnogi američki potrošači koriste Huawei i da su ljuti. Osim toga, neki američki proizvođači od Huaweija kupuju telefonske proizvode. Trumpova politika prema kineskoj tvrtki je kontraproduktivna za američke potrošače i proizvođače.
U globalnom integriranom svijetu opskrbnih lanaca i potrošačkih tržišta, apsurdno je i kontraproduktivno, kao što misli Trumpova administracija,  jednostavno zabraniti Kini da trguje s američkim poduzetnicima.
S godišnjim trgovinskim deficitom od 350 milijardi dolara s Kinom američka ekonomija ovisi o kineskom izvozu. Isključivanje Kine, kao što želi Trump, jednako je kao da sami sebi, iz čistog inata, odrežete ruku.
Pogledajmo Europu. Trumpova uprava zlostavlja Europljane zbog niza problema. Neprestano se žali da Europljani ne troše dovoljno na NATO, Trump je na kraju prisilio Europljane da razmisle o stvaranju vlastite europske vojske. Njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Emmanuel Macron nalaze se među onima koji vode ostatak Europe da se pobrine za obranu bez Sjedinjenih Država. Ako nestane NATO, nestat će i temeljni stup američkog utjecaja na europsku geopolitiku. Trumpova nepodnošljive pritužbe na to kako funkcionira NATO su samo jedan od mnogih problema.
Kao što je slučaj s Kinom, Bijela kuća želi nametnuti carine europskom izvozu jer su Europljani “nepošteni prema dobroćudnoj i uvijek predanoj Americi”. Zaista?
Europskoj uniji se prijeti sankcijama zbog komercijalnih odnosa s Iranom. Ali to je trgovina na koju EU ima pravo jer poštuje međunarodni nuklearni sporazum iz 2015. potpisan zajedno s Rusijom, Kinom i Sjedinjenim Državama. Samo je Trumpova administracija jednostrano odlučila uništiti sporazum kojeg su poduprli UN, optužujući Iran za prijevaru, iako svi dokazi govore suprotno. Prema tome, Sjedinjene Države se povlače iz svojih međunarodnih obveza i očekuju od svih ostalih da pod prijetnjom sankcija učine isto.
Čini se da Sjedinjene Države pribjegavaju iranskoj diplomaciji slanjem nosača zrakoplova i nuklearnih bombardera B-52 u Perzijski zaljev. Puhanje i dahtanje,
proturječja u hegemonijskoj sili proizlaze iz trijumfalističke američke ideologije. Sjedinjene Države same sebe obmanjuju da su jedina sila, iako u stvarnosti žive u multipolarnom svijetu u kojem svatko mora živjeti u uzajamnom poštovanju i međuovisnosti. Sve dok Amerikanci ne shvate ovu stvarnost, njihovi vladajući hegemoni će nastaviti pucati u noge svoje zemlje. Ali u jednom trenutku više neće imati gdje ciljati, a onda ludi tiranin može uništiti cijeli planet.
SCF

OPEC
Pretplatiti se
Obavijesti o
56 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Džugašvili
4 godine prije

I jedno i drugo a ima i treće! Sve u svemu, Trump je glupi narcisoidni mazohist, a našlo bi se još ponešto ali ne da mi se nabrajati do nove godine!

šeronja
4 godine prije

Ništa nije slučajno

preseren3
4 godine prije

Dok god ne započne rat, on je genije!
Vi, kao narod, koji zna sve najbolje uzrečice svijeta, morali bi znati: “Drži svoje prijatelje uz sebe, a nepreijatelje još više!”
Skupio je jastrebe uz sebe, da jih drži na uzici. Ne da jim, da ga napadaju sa distance.
Ako ga pobijede, izgubio je. Onda če biti idiot!
Ali, ima puno pomočnika izvan.
Kina. Največe razočarenje 21. veka. Poklekla, izgleda. Broječi dolare….

Tupko Glupko
4 godine prije

Niti je mazohista, niti je glup. Samo provodi politiku svojih nalogodavaca koji zele da SAD prestaju biti svjetski gospodarski/vojni/politicki hegemon. Je li cilj multipolarnost, NSP, resetiranje svijeta ili nesto cetvrto, to ne znaju ni vladari iz sjene.

Sparkling
4 godine prije

Trumpič nije pglu. Sada pleše rock. Ako zasvira valcer, plesače po taktu.
LP

eu kolonija
4 godine prije

upravo tako. oni vjeruju u sebe da su jedina sila mada je to vrijeme davno prohujalo sa vihorom.

Zadranin
4 godine prije

Je li Trump glup? Je.
Meni, pametnom, dosta.
Pljuc!

Miki
4 godine prije

Trump je dobra vest za planetu! Čini više dobrih stvari od loših. Moji balkanci zamislite da bi recimo Srbi, Hrvati, Šiptari ili pak Nemci ili neko drugi imao toliku snagu kao SAD što bi tek onda bilo, kraj planete i sveopšti imperijalni rat! Prvi se odupro globalistima.

bato
4 godine prije

odgovor je jednostavan ; glup do boga

Milance iz Ceske
4 godine prije

Trump nije mazohista nití je glup.Da je glup nebi ga globalisti izabrali dá preformira Ameriku jer samim time spasava svíjet od nukleárnog rata.Sto mnogi nerazumiju Trumpovu politiku, to je problém pojedinaca ili onih kojí o svému tome píšu..Trump za sada své perfektno rádi i své ide prema plánu.

Tomica
4 godine prije

Ma obican krkan. Kauboj koji misli da ce velikim koltovima nekoga uplasiti, te ce mu od straha dati i konja i sedlo i platiti mu pice.
Vec uvidja da nije sve bas tako, samo jos ne moze da povjeruje.

Tom
4 godine prije

Ja vidimda on sa avojim ciosaveznicima evropu vuce za usi kinezima zavrce ruku arusima prijeti i ide mu svi su poslusni

ja sam
4 godine prije

tramp je razgolitio svu mizeriju laznih vesti, tim majmunima je ppodobro prodrmao kavez – fake news da nazivamo ‘renomirane medije’ – to pre trampa nije bilo
tramp se uhvatio u kostac sa dubokom drzavom i vojno-industrijskim kompleksom, ali avaj, kazu zli jezici da je sve fingirano.,.. ostaje nam da vidimo, ali ja ocekujem da pootpusta ratoborne majmune, a ako ne, rat sa iranom nam ne gine, a za neku godinu i sa kinom, i svet vise nece izgledati ni priblizno kao sto izgleda danas, … na zalost

Miro
4 godine prije

Trump nije glup, ni malo nego su svi protiv njega, demokrati kao vecina njegovih republikanaca, pa i svi mediji.. Samo ga jos vi blatite, steta sto nije Hillari pobedila pa da bi onda videli

Jole
4 godine prije

Ja sam primjetio jednu stvar koju mnogi nisu.Trump za svog mandata još nije počeo niti jedan rat usprkos stvaranju novih žarišta i napetosti.Meni se čini da on želi izbjeći rat pod svaku cijenu,a što ekipi iz pozadine niti malo ne odgovara.

krezubi glasac
4 godine prije

Govori se da neki bankari upravljaju amerikom i klaunom Ttrumpom. Sta vi mislite ?

Zax
4 godine prije

Samo pratiti novac i sve ce dobiti smisao

Tadmur Palmirović
4 godine prije

Žao mi je narandžastog,neće dobiti Nobelovu nagradu poput Obame .Još nije poveo ni jedan rat.

Lucija
4 godine prije

Vidim da niste obratili pažnju na nešto:
” Carine nametnute na kinesku robu su na kraju dovele do velikog povećanja maloprodajnih cijena u američkim lancima kao što je Walmart”.
Tko kupuje u walmartu? Sigurno ne ‘elita’.
Plaće su zapravo katastrofalno niske ne samo za nižu klasu.
Odjeća i obuća se smatra nužnom potrebom…koje će biti posljedice?
“Nike” je već zakmečao…

alan ford
4 godine prije

“Je li Trump mazohista ili je jednostavno glup?” Ni jedno i drugo, već, ono što stalno govorim; on nema stvarnu vlast u SAD, pa to je svakom jasno. Mogli smo vidjeti u zadnje 3 godine, da postoje “dva Trumpa”. Jedan Trump koji daje izjave koje u prilog duboke države, onako kako mu naređuju njegove gazde, i drugi Trump, koji većinom preko tvitera, ponekad daje izjave, za koje moženo vjerovati da su njegovo vlastito mišljenje, Ono kada je nekoliko puta nahvalio Putina i Rusiju, pa je zbog toga dobio žestoke kritike od plaćenika duboke države iz senata i kongresa i od njihovih medija. Ili, ono kada je najavio povlačenje iz Sirije. Ranije je davao ratoborne izjave protiv Sj. Koreje, pa je ipak onda davao pomirljive izjave i sastajao se sa Kimom. Evo i nedavno je dao pomirljive izjave, u pogledu Irana, da je spreman na dijalog, a samo prije nekoliko tjedama… Čitaj više »

alan ford
4 godine prije

po mojoj procjeni, tu su 3 vladajuće grupacije, u SAD-u, koje se razlikuju samo minimalno, i u sve 3 grupacije glavnu riječ vode ciohazari 1.) ono što se naziva duboka država: FED, CFR,. Bilderbeg, Trilaterala… globalistička elita: cilje je stvaranje svjetske države, spajanjem EU i SAD-a: dakle stvaranje mega države; EUSA. Tu su šefovi liberalni globalističkli hazarski mafijaši: Rotšild, Rokefeler, Soros i ostali. Čelnici EU-a Junker, Tusk i ekipa rade za nji. Kao i čelnici većine država EU, osim Mađarske, Italije i Poljske. 2.) ciohazarski “neokonzervativci”, koji su jako krvoločni, ratnohuškački i antiruski nastrojeni. To je ona ekipa, koja kontrolira američku vanjsku politiku u zadnjih 30 godina, Paul Wolfowitz, Robert Kagan, Victoria Nuland, Richard Perle i ostali. I naravno njihovi “konsiljeri”, John Bolton i Mike Pompeo. 3.) hazarski ultracnacionalisti, kao milijarder Sheldon Aadelson, Trumpov zet Kushner i ostala Netanjahuova ekipa: njih ne interesira toliko globalizacija i stvaranje svjetske države, već… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI