Kina i Iran u ekonomskoj suradnji prelaze na korištenje nacionalne valute

azija
2 komentara

Predsjednici Irana i Kine inzistiraju na korištenju nacionalnih valuta u gospodarskoj razmjeni između dvije zemlje i složili su se kako trebaju izbaciti američki dolar.

Iranski predsjednik Hassan Rohani i njegov kineski kolega Xi Jinping su se u nedjelju sastali  na marginama 18. summita Šangajske organizacije za suradnju koji se održao od 9. do 10. lipnja u kineskom gradu Qingdao.

Na sastanku je Rohani Kinu nazvao najvećim trgovinskim partnerom Irana već dugi niz godina i naglasio da će trgovina u nacionalnim valutama dati veći poticaj za ekonomsku suradnju dvije zemlje.

Isto tako, istaknuo je da Teheran i Peking imaju vrlo važne strateške zajedničke projekte na području energetike, transporta, industrije i borbe protiv terorizma, koji se moraju unaprijediti u najkraćem mogućem roku.

Predsjednik Irana je u svojim izjavama on pohvalio pozitivnu ulogu Kine u potpisivanju iranskog nuklearnog sporazuma, te zamolio Peking da ispuni svoje obveze u modernizaciji nuklearnog reaktora Arak, koji se nalazi u središtu Irana.

S druge strane, Xi Jinping je kritizirao izlazak Sjedinjenih Država iz nuklearnog sporazuma.

“Kina se snažno protivi jednostranom povlačenju Sjedinjenih Država i nametanju novih sankcija Islamskoj Republici”, kazao je Xi Jinping.

Kineski predsjednik je rekao kako bi se dvije zemlje trebale suočiti s unilateralizmom Sjedinjenih Država, te povećati kontakte i suradnju unutar Ujedinjenih naroda i Šangajske organizacije za suradnju.

Osim toga, dvojica predsjednika su istaknula važnost korištenja nacionalnih valuta u gospodarskoj razmjeni između Kine i Islamske Republike.

 

Nuklearni sporazum
Pretplatiti se
Obavijesti o
2 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
bbbb
5 godine prije

I Indija kupuje naftu (najbolju na svijetu) od Irana za rupije.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI