Kurdske YPG napuštaju Manbij, ali tvrde da “nema sporazuma sa sirijskim režimom”

Kurdi - YPG - Sirija
27 komentara

Vlada Sirije je izvijestila da je oko 400 kurdskih militanata napustilo strateški grad Manbija u sjevernu pokrajine Aleppo.

“Od 1. siječnja 2019. godine je karavana od 30 vozila YPG milicije napustila Manbij u smjeru istoka prema lijevoj obali rijeke Eufrat”, priopćilo je Ministarstvo obrane Sirije u srijedu.

U bilješci se navodi da je odlazak dio sporazuma potpisanog između kurdskih milicija i sirijske vlade o povratku normalnom životu na sjeveru zemlje.

Osim toga, objašnjeno je da su se jedinice kretale kroz prijevoj Kara Kozak, 25 kilometara od grada Manbija, do obale Eufrata u istočnom dijelu pokrajine Deir Ez-Zor

Vlada Sirije navodi kako se gotovo 400 boraca povuklo iz Manbija, a objavljen je i video o njihovom povlačenju koji je objavila službena tiskovna agencija SANA.

VIDEO – Povlačenje YPG milicija iz Manbija

Odlazak kurdskih boraca je uslijedio nekoliko dana nakon što se sirijska vojska u Manbij  vratila na zahtjev YPG snaga, koje su se Damasku obratile za pomoć u strahu od najavljene turske ofenzive koja je trebala biti pokrenuta nakon povlačenja američkih snaga sa sjevera Sirije.

Posljednjih dana je turska vojska rasporedila veliki kontingent vojnih vozila i teške artiljerije u blizini Sirije s ciljem pokretanja velike operacije istočno od Eufrata, na području kojeg kontroliraju YPG snage.

Turska je od 2016. već pokrenula dvije operacije u sjevernoj Siriji, unatoč tome što nije dobila pristanak Damaska. Posljednja, koju je Ankara pokrenula početkom prošle godine, omogućila je Turskoj i islamističkim militantima da zauzmu Afrin u sjevernom Aleppu, jedan od tri kantona federalne regije u kojima su kurdske snage 2016. godine proglasile “neovisnost”.

Televizija Kurdistan24 je prenijela vijest sirijskog Ministarstva obrane, ali u izjavi svog izvora iz Manbija dodaje “kako se YPG nije mogao povući iz Manbija, jer tamo nije ni imao svoje borce”.

No, vijest je kasnije potvrdio i takozvani Sirijski opservatorij za ljudska prava iz Londona, koji je potvrdio odlazak 250 boraca takozvanih Sirijskih demokratskih snaga, većinski kurske oružane formacije na sjeveru zemlje.

Glasnogovornik kurdskih snaga Nuri Mahmud je za Kurdistan24 u ponedjeljak rekao kako je YPG prije nekoliko mjeseci najavio povlačenje vojnih savjetnika “kako bi se zaštitilo Vojno vijeće Manbija”.

“Pred turskim okupatorom Vojno vijeće Manbija zna najbolje što treba učiniti”, kazao je Nuri Mahmud.

Ipak, ostaje činjenica da su kurdske YPG snage 28. prosinca 2018. pozvale je sirijsku državu da zaštiti Manbij od turskog napada i da sirijska vojska zaštiti svoje granice.

Dužnost vojske je da zaštiti svoj teritorij, narod i suverenitet. Naš poziv da sirijska vojska izvrši svoju dužnost i zaštiti svoju zemlju je nešto vrlo pozitivno”, dodao je Nuri Mahmud.

Međutim, kazao je kako nije postignut nikakav dogovor između takozvanog Sirijskog demokratskog vijeća i vlade Sirije.

“Kao što smo pojasnili, svi sastanci i razgovori trebali bi se odvijati kroz Sirijsko demokratsko vijeće i još nemamo nikakvih sporazuma s režimom“, rekao je Nuri Mahmud.

Usprkos raznim tumačenjima od strane kurdskog vodstva, koje je podijeljeno oko pitanja suradnje sa sirijskom vladom, činjenica je da su Kurdi tražili zaštitu od Damaska i zbog turske prijetnje pristaju na jedan “ustupak” za drugim, iako nijedan od njih ne žele nazvati “punopravnim sporazumom s režimom”, na kojeg može pristati samo takozvano Sirijsko demokratsko vijeće.

Kurdistan24

Kara KozakNuri MahmudVojno vijeće ManbijaYPG
Pretplatiti se
Obavijesti o
27 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
benty20
5 godine prije

“Dužnost vojske je da zaštiti svoj teritorij, narod i suverenitet. Naš poziv da sirijska vojska izvrši svoju dužnost i zaštiti svoju zemlju je nešto vrlo pozitivno”
Tako je prethodno zvao i amera, biće da i on štiti sirijske granice od turskog agresora…

fbslo
5 godine prije

Ako ima koga sretnog zbog Sirijie u poslednjih 8-9 godina,
sigurno su to čelnici Toyote…

rodoljub
5 godine prije

Dubina gluposti i ludila kod Kurda nedostizna je . Nece sporazum sa “sirijskim rezimom” . Dobro, onda ce imati “sporazum” sa Erdoganom i njegovim rezimom. Kakav ce to “sporazum” biti ? Ocekuju li da im Erdogan pokloni drzavu ? Zaludeli ih Ameri obecanjima .

anix
5 godine prije

Kurdske YPG napuštaju Manbij, ali tvrde da “nema sporazuma sa sirijskim režimom”
Naslov kada sam vidio pomislio sam da sam upao u index….
Neki ni ovdje nemogu prihvatiti i boli ih uspjeh sirijske vlade a ne rezima…
Tesko je to zaista i napisati evo velikim slovima pa vjezbaj Nermine (SIRIJSKA VLADA)

Ime imena
5 godine prije

Sve toyote mitchubishiji nigdje nema sevroleta forda buicka americkog. Koja gadna reklama da budale voze japanska auta. Glavosjece isto voze toyote. Ko im dade toliko toyota ?? :))

Ivo
5 godine prije

Boriti se protiv svih zemalja koje ti pružaju gostoprimstvo, za račun prekomorske sile, može samo kretenski narod bez vizije i pameti. Kao takvi su osuđeni na propast. Postoji identično pleme na jugu Balkana, koje takođe čeka slična sudbina.

Moreno
5 godine prije

Sve će bit uredu. Opservatorij opservira.

kardinale
5 godine prije

A nema one kraljice Viktorije Nurland sa kolacima i sta kaze jeb.. EU …..kurdi su kraljevi bez sendvica.
koji cirkus da slonovi i zirafe nisu ni potrebne…

....
5 godine prije

Koje je ovo ponizenje za kurde, i sve ostale koji ih podrzavali, di je sad ta velika i neustrasiva vojna sila ….

Miki maus
5 godine prije

Mislim da su Kurdi i juzni Slaveni istog porjekla, trebalo bi ispitati genetiku! Glupo je reci za jedan narod da je gkup i kvaran do bola, pa cu to reci za njihove vodje! Totatni idioti! Pazi sad, SAA ih, po njima, treba zastititi od Turske, a oni ce zadrzati svoju vojsku i paradrzavu i naftna polja, kao i plodnu zenlju uz Eufrat, nevjerojatno! Satime, da oni nepriznaju “rezim” u Damasku. Ako to nije potpuno ludilo, sta onda je?! Jasno da je Damask pristao na ” pregovore” sa njima jer mu je nuzno da izbije na granicu Turske bar na jednom djelu. Tako je razbio teritorijalni kontinuitet proturskih terorista, pa se moze nadati u buducnosti da ce maknuti Tursku iz Sirije, bez toga- nema sanse! E, sad, zasto bi Damask branio Kurde istocno od Eufrata? Bili bi potpuni idioti da to urade. Pustice dva neprijatelja da se kolju medjusobno( Kurdi i… Čitaj više »

Be be
5 godine prije

Putujuci cikrus …..

Majk Majers
5 godine prije

Nije nikome palo na pamet da Kurdi znaju da su izdimili ( njihovo vodstvo) i da su se dogovorili sa Asadom al da i dalje guraju svoju mantru zbog cilog naroda, kojeg se mora držat na okupu pa i lažima. Politika je to gospodo, jedno se radi,drugo govori, treće misli.
Al ove izjave Mahmuda su pravi politički govor. Svjestan je i on da bez Asada nema ni njegove guzice

Borac2
5 godine prije

Zanimljivo sta se desava na istoku sirije ovih dana.
Dosla delegacija iz saudove arabije, “ministar” za zaljevske poslove Tamer al Sabhan (poznat po mrznji prema hezbolahu). Razgovarali su sa kurdima i nekim plemenima koje podupire Ahmad al Jarba. Prisutni i amerikanci.
Dali su ponudu na stol:
-SA placa sve troskove americkog ostatka u siriji.
-SA placa novo naoruzanje kurdskih i plemenskih snaga
-SA placa obnovu infrastrukture
Ako u narednim danima proglase neovisnost od damaska i objave novi rat na svim frontama.
No kurdi su shvatili realnost i glatko odbili ponudu. Unatoc otvaranju ambasade ZAE, bilo je i predstavnika iz te zaljevske monarhije.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI